Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser?

Bumser er en generende og ganske ubehagelig hudlidelse, der ofte rammer unge i teenageårene. Hos langt de fleste forsvinder bumserne igen efter nogle år, men nogle slipper desværre ikke af med bumserne, selv om de for længst er færdige med at være teenager.

LÆS OGSÅ: Effektiv behandling af bumser – Klik her

Bumser er hormonelt betingede

Bumser er en hormonelt betinget hudlidelse, og derfor er det netop i puberteten, at de fleste oplever bumser. Når der dannes ekstra mange hormoner, dannes der også ekstra meget talg i hårsækken eller talgkirtlen, der så bliver tilstoppet, fordi talgen ikke kan komme op til hudoverfladen og videre ud. Kommer der bakterier ned i talgkirtlen eller hårsækken – og det er næsten uundgåeligt – vil der dannes en betændelse, og det bliver til en bums.

En bums er typisk rød og hævet og fyldt med gult pus. Nogle har bare en enkelt bums i ny og næ, mens andre er langt hårdere angrebet og fyldt med store ømme bumser i ansigtet og på kroppen. Det er meget ubehageligt, så derfor er det værd at undersøge mulighederne for både behandling og forebyggelse.Video: Effektiv behandling af bumser og uren hud

Fremgangsmåde


  1. Fordel sæben på bumserne i ansigtet
  2. Massér let.
  3. Skyl ansigtet med lunkent vand.
  4. Gentag hver morgen og aften.
  5. Påfør efterfølgende Face Tonic og Face Cream for ekstra pleje til huden.

Face Wash fra Australian Bodycare er en mild antiseptisk ansigtsvask med Tea Tree Oil, der fjerner urenheder fra huden og holder huden sund. Face Wash bibeholder hudens naturlige fugtbalance.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

bumser behandling før og efter bumser behandling før og efter

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Man kan have bumser overalt på kroppen

Det første bumseangreb sker ofte i form af en enkelt bums i ansigtet. Er du heldig, kommer der kun en enkelt bums en gang imellem. Men hører du til de mere uheldige, får du ikke bare bumser i ansigtet, men også rundt omkring på kroppen. Det er meget ubehageligt, både kosmetisk og psykisk, men det er bestemt ikke unormalt.

Bumser er i høj grad arveligt betinget, så har din mor eller far eller begge dine forældre døjet med bumser, er der større sandsynlighed for, at du også bliver ramt. Man ved ikke helt hvorfor, men sådan er det desværre.


Bumser i ansigtet

Bumser i ansigtet er meget synlige. Du kan dække dem med en dækstift og foundation, og bruger du gode vandbaserede produkter, sker der ikke noget ved det. Men det er svært at skjule dem helt, og derfor er det ekstra generende med bumser i ansigtet. 

Bumser i panden

Bumserne kommer typisk der, hvor huden har størst tendens til at fedte. Og det er i den såkaldte T-zone, der strækker sig som et T fra panden ned over næsen og til hagen.

LÆS OGSÅ: Bumser i panden 

Bumser på næsen

Har du tendens til bumser og uren hud, vil næsen ofte være det sted, der er under angreb af de små sorte hudorme, der også kaldes komedoner. De kommer her, fordi næsen og området på hver side af næsen har tendens til at fedte i løbet af dagen. Ud over de små hudorme er det også helt normalt at have egentlige bumser på næsen, der jo desværre er et meget synligt sted.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd mod uren hud i ansigtet

SE OGSÅ: Sådan fjerner du hudorme med en hudormefjerner på næsen 

Bumser på hagen

T-zonen går fra panden ned over næsen og slutter på hagen. Her har huden også tendens til at fedte ekstra meget, så her vil der ofte udvikles bumser.

Bumser i resten af ansigtet og hovedbunden

Selv om det hos mange er i panden, på næsen og på hagen, at der er flest bumser, er det bestemt ikke unormalt også at have bumser på kinderne, i tindingerne og helt om i ørerne. Du kan også have bumser på halsen, i nakken og i hovedbunden. Hovedbunden er ofte fedtet, og det giver god grobund for udviklingen af bumser.

LÆS OGSÅ: Undgå bumser i hovedbunden – Sådan behandler du bumserne

LÆS OGSÅ: Undgå uren hud – Sådan gør du
Bumser på kroppen

Bumser kan optræde overalt på kroppen: på ryggen, på brystet, på armene, i armhulerne, på skuldrene, på lårene og på numsen. Men du kan også sagtens få en bums på underarmene eller underbenene eller et helt andet sted. Der er kort sagt næppe et sted på kroppen, hvor bumser ikke kan forekomme.

De kommer hyppigst der, hvor vi har flest talgkirtler. Det er blandt andet i ansigtet, på ryggen, på brystet og på numsen. Men da vi har talgkirtler overalt, kan bumserne også komme overalt.

Alle, der har prøvet at have bumser, ved, hvor generende det er. Det er ubehageligt, for man føler, at bumserne lyser langt væk, og at alle kan se dem. For nogle mennesker betyder det, at de derfor undgår visse situationer. Det kan for eksempel være en tur i svømmehallen eller på stranden. Og så er bumserne ikke længere blot en hudlidelse, så kan de også give problemer med selvværdet. Derfor er det absolut værd at gøre alt, hvad der er muligt, for at bekæmpe de irriterende og generende bumser.

Bumser på ryggen

Har du problemer med bumser i ansigtet, vil du også tit finde bumser på ryggen. Her har huden også tendens til at fedte, og det meste af tiden kommer der heller ikke meget luft til huden her.

Nogle mennesker, særligt mænd, vil opleve, at mens de stort set er sluppet af med bumserne i ansigtet, så fortsætter bumserne på ryggen i længere tid. Det er irriterende, men desværre slet ikke unormalt.

Læs mere: Sådan slipper du af med bumser på ryggen 

Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne
3 produkter med naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 379,95 kr
Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne - 3 produkter med naturlig Tea Tree Oil

Bumser på armene

Bumser på overarmene ses ofte hos mennesker, der lider af bumser og uren hud. Men det er ikke kun på overarmene, at bumserne kan angribe. Du kan også sagtens støde på en bums på underarmen, selv om det dog er mindre hyppigt her.

Bumser på benene

Bumsemønstret på benene følger i store træk bumsemønstret på armene: Det er særligt lårene, der er udsatte, og i mindre grad underbenene. Men du kan sagtens få en irriterende bums på læggen eller endda på skinnebenet.

Bumser i armhulerne

Armhulerne er på ingen måde bumsefrit område. Også her kan du sagtens få en øm og rød bums. Barberer du dig under armene, kan du risikere at få et indgroet hår. Går der infektion i hårsækken, kan det udvikle sig til en bums eller byld. Er du i tvivl om, hvorvidt det er en bums eller byld, du har, bør du lade din læge se på det.

Bumser på ballerne og numsen

Hører du til de uheldige, der er angrebet af bumser, er der desværre ikke det sted på kroppen, hvor du kan vide dig sikker for ikke at støde på en bums. Ballerne og numsen optræder også på listen over de steder, hvor der ofte er bumser.

Uanset, hvor bumserne er, skyldes de det samme: En overproduktion af fedt i hudens porer eller talgkirtler, hvorved de tilstoppes, og der opstår en betændelsestilstand.

LÆS OGSÅ: Bumser på ballerne – Slip af med bumser på numsen

Bumser, knopper og uren hud på numsen
3 produkter mod bumser og uren hud på ballerne
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 379,95 kr
Bumser, knopper og uren hud på numsen - 3 produkter mod bumser og uren hud på ballerne

Bumser i skridtet og på skamlæberne

Da der også sidder talgkirtler og hårsække i skridtet og på skamlæberne, kan der også opstå bumser her. Det er ubehageligt og smertefuldt, men altså ikke unormalt. Er du i tvivl om, hvad det er, bør du gå til din læge, der kan undersøge, at det ikke er en kønssygdom eller andet. Læs mere om bumser på skamlæberne her.

Bumser under huden

Det er ikke bare på hudoverfladen i ansigtet og på hele kroppen, at vi kan blive angrebet af bumser. Bumser kan også optræde under huden.

Hvis du oplever en lille bule på huden, der måske er en smule øm og rød, kan det være en bums, der bare ikke er helt færdigudviklet endnu. Den vil så senere komme op til overfladen og ud. Men talgkirtler kan også briste under huden, og så er der tale om en bums under huden. Det vil føles som en lille hård knude under huden og kaldes også en cyste.


Effektiv behandling af bumser

Bumser er en hudlidelse, der rammer mange mennesker, ikke mindst unge i teenageårene.

De fleste vil gøre næsten alt for at slippe af med bumserne.

Det er der mange firmaer, der har opdaget, og derfor findes der et væld af produkter på markedet, der lover dig en ren og fin hud på ingen tid.Der er ingen mirakelkure

Men der findes ingen mirakelkure, der virker på kort tid. Så det gælder om at se sig godt for, inden du køber noget, for du kan hurtigt købe dig fattig i produkter, og måske desværre uden at se den store effekt.

Uanset hvilken behandling, du vælger, skal du væbne dig med en god portion tålmodighed. Du skal regne med, at der vil gå mindst 6-8 uger, før du kan se en forskel. Og du skal overholde behandlingen til punkt og prikke, hvis du vil regne med at opleve en effekt.

En kur med piller eller creme

Er du virkelig hårdt angrebet af bumser, er det bedste råd at gå til en hudlæge, der så kan ordinere receptpligtig creme/salve eller piller mod bumserne. Det er en hormonel behandling, og det vil ofte være den rette behandling i sværere tilfælde. Ved egentlige betændelsestilstande med cyster og bylder, kan det være nødvendigt at behandle med antibiotika.

For kvinder kan behandling med p-piller være en mulighed. Bumser er jo netop hormonelt betingede, og derfor kan behandling med et hormonpræparat i mange tilfælde give en god effekt.

Der findes også mange forskellige cremer mod bumser og salver, som kan fås i håndkøb. Nogle virker, andre har ikke den store effekt. Og noget virker på den ene, mens det slet ikke hjælper på en anden. Så få gode råd på apoteket eller i Matas, inden du blot køber noget. Eller spørg din læge, inden du blot køber løs.

Sørg for at rense din hud

Når du har bumser, har din hud tendens til at fedte. Det er derfor vigtigt, at du vasker og renser din hud morgen og aften, så du fjerner overflødigt fedt og bakterier i huden. Du må dog ikke skrubbe og rense for voldsomt. Det hjælper ikke mod bumserne. Tværtimod kan det irritere huden og udtørre for meget.

Selv om huden er fedtet, skal du passe på med ikke at udtørre den for meget, for så vil huden reagere med at producere endnu mere fedt. Så når du har vasket og renset din hud med produkter, der er særligt egnede til en hud med bumser, skal du sørge for at tilføre huden fugt. Brug en god fugtighedscreme, der er lavet specielt til hud med bumser. God hygiejne og de rigtige produkter er således den mest effektive måde til at fjerne uren hud og bumser på.

Effektiv guide mod bumser

Vi har også lavet en guide som du kan følge: Hvordan fjerner man bumser?


Effektiv forebyggelse af bumser

Det er værd at forsøge med behandling, hvis bumserne er kommet. Men endnu bedre ville det jo være, hvis du kunne forebygge flere bumseangreb.

Der er flere forskellige ting, som du selv kan gøre for at forebygge bumser. Prøv dig frem og se, hvad der virker for dig. Det handler først og fremmest om at leve sundt og pleje sig selv og sin hud, og det er jo godt at gøre under alle omstændigheder.


Prøv hudtesten - Få personlige produktanbefalinger tilpasset din hud


Kost og livsstil

Man hører ofte, at man får bumser af at spise fed mad, slik, chips, cola, chokolade og den slags. Der er dog ingen undersøgelser, der kan påvise en direkte sammenhæng mellem bumser og usund mad.

Der er derimod undersøgelser, der viser, at der måske kan være en vis sammenhæng mellem indtagelse af magre mejeriprodukter (mælk og ost) og bumser. Men generelt er det næppe kosten, der afgør, om du får bumser eller ej. Det er derimod hormoner og en genetisk disponering for at få bumser.

Det tyder på, at stress kan have en indflydelse på forekomsten af bumser, fordi stress kan have en indflydelse på hormonbalancen.

Hudpleje kan forebygge bumser

En fedtet hud med bumser skal have kærlig pleje morgen og aften. Det gør du ved at vaske og rense din hud med produkter, der er specielt beregnet til netop en hud med bumser. Når du vasker og renser, affedter du huden. Det er derfor vigtigt, at du bagefter tilfører huden fugt med en god fugtighedscreme beregnet til hud med bumser. Selv om huden føles fedtet, skal den nemlig stadig have tilført fugt, ellers vil huden selv begynde at producere mere fedt for at kompensere for den udtørrede hud.

Hvis du bruger makeup, så sørg for at bruge vandbaserede produkter. Det ser ud til, at de er bedre for en fedtet hud end produkter, der er oliebaserede.7 myter: Det vidste du ikke om bumser

Myte 1: Bumser kan smitte

De bakterier, der er i bumser, er ikke bakterier, der smitter. Du bliver altså ikke smittet af andres bumser – og du kan ikke smitte andre med dine bumser.


Myte 2: Bumser kan behandles med tandpasta

Tandpasta bliver ofte nævnt i forbindelse med bumser. Men tandpasta skal ikke bruges mod bumser. Det indeholder slibemidler og andre ingredienser, der ikke er gode for din hud, og der er intet, der tyder på, at tandpasta skulle virke mod bumser. Så brug tandpastaen i munden, og find en god creme til din hud.


Myte 3: Citron er et godt middel mod bumser

Det siges, at citronsaft er et effektivt middel mod bumser, fordi det udtørrer bumserne. Der er ingen beviser for dette, men citronsaft er ganske harmløst, så det er ikke det værste, du kan prøve, hvis du har lyst til at forsøge dig med alternative midler.


Myte 4: Solarium er godt mod bumser

Solarium er på ingen måder godt – heller ikke mod bumser. Det kan have en vis udtørrende effekt på dine bumser, hvis du opholder dig ude i solen i moderate mængder. Men for meget sol er hverken effektivt mod dine bumser eller godt for din hud.


Myte 5: Du kan få bumser af at onanere

Man får ikke bumser af at onanere. Myten er måske opstået, fordi mange unge får bumser i teenageårene – netop i den periode, hvor de også begynder at udforske deres egen krop, blandt andet med onani.


Myte 6: Foundation og makeup kan give bumser

Moderne makeup skulle være frikendt som den store synder i forbindelse med bumser. Hvis du sørger for at bruge gode vandbaserede produkter, og ikke oliebaserede produkter, skulle foundation og makeup ikke give hverken flere eller færre bumser.


Myte 7: Du kan få bumser af mælk

Der er undersøgelser, der tyder på, at fedtfattige mejeriprodukter som mælk og ost kan have en tendens til at give flere bumser. Men beslutter du sig for at droppe mejeriprodukterne, så husk at få kalk på andre måder.


FAQ om bumser


Hvordan får man bumser væk hurtigt?

Der findes desværre ingen mirakelkure, der hurtigt kan få bumserne til at gå væk. Du kan dog bruge en dækstift eller foundation, hvis du vil skjule bumserne.

Læs også afsnittet effektiv behandling af bumser


Hvorfor får man bumser?

Bumser er en hormonelt betinget hudlidelse, der skyldes en overproduktion af hormoner. Det betyder, at der dannes ekstra meget talg i hårsækken eller talgkirtlen, der så bliver tilstoppet, når talgen ikke kan komme op til hudoverfladen. Når der kommer bakterier ned i talgkirtlen eller hårsækken, vil der opstå en betændelse, og en bums er dannet.


Er vand godt mod bumser?

Det er sundt for kroppen at drikke rigeligt med vand. Vand, sund kost og motion øger blodcirkulationen i kroppen, og det er med til at give en sund hud. Derudover er det godt at vaske huden med vand og en vaskecreme morgen og aften.


Er fugtighedscreme godt mod bumser?

Selv om huden er bumset og fedtet, skal den stadig have tilført fugt, ellers vil huden selv begynde at producere mere fedt. Det er dog vigtigt at bruge en fugtighedscreme, der er lavet specielt til hud med bumser.


Er sauna godt mod bumser?

Sauna og varme dampbade nævnes ofte som en effektiv kur mod bumser. Men du skal nok ikke regne med den store effekt af en tur i sauna. Høj varme kan derimod irritere din hud, hvilket kan forværre din akne.


Er akne og bumser det samme?

Ord som akne, bumser og uren hud bliver ofte brugt i flæng. Men mens alle kan få en enkelt bums i ny og næ, er akne derimod en decideret hudlidelse. Svære tilfælde af akne kræver behandling hos hudlægen med lægeordineret creme mod akne.


Hvorfor får voksne bumser?

Bumser er hormonelt betingede. Derfor optræder de særligt hos teenagere i puberteten, hvor der sker en voldsom hormonel forandring. Men bumser kan også forekomme senere i livet, ofte på grund af hormonelle forandringer. Det kan være i forbindelse med graviditet, men kan også være af andre årsager. Og også mænd kan få bumser i voksenårene.


Skal man presse bumser ud?

Det kan være svært at lade sine bumser være. Men prøv, om du kan, for du risikerer at få ar, når du presser og ødelægger huden. Kan du ikke lade være, kan det være en god idé at bruge et stykke papir, så du ikke så let ødelægger huden – og så slipper du også for at overføre bakterier fra dine fingre til huden.


Kan proteinpulver give bumser?

Det ser ud som om, at proteinpulver kan medvirke til at give flere bumser. Det kan skyldes, at proteinpulver typisk er baseret på mælk, og det ser ud til, at fedtfattige mælkeprodukter kan give flere bumser.


Kan små børn få bumser?

Børn kan godt få en enkelt bums, men ellers er det typisk noget, der kun rammer fra teenageårene og opefter.


Kan sol fjerne bumser?

Sol kan have en vis udtørrende effekt på bumser. Men overdrevent ophold i solen er hverken gavnligt mod dine bumser eller godt for din hud i det hele taget. I moderate mængder kan det derimod være godt at få sol på huden.


Kan sved give bumser?

Du får ikke flere bumser, fordi du sveder. Men sørg for at huske at skifte til noget tørt tøj og at vaske og rense din hud godt.


Hvorfor får man indvendige bumser?

Indvendige bumser, eller bumser under huden, opstår på samme måde som udvendige bumser. Men ofte er der blot tale om en bums, der endnu ikke er færdigudviklet, og som derfor endnu ikke er kommet helt op til hudoverfladen.

LÆS MERE: Indvendig bums – slip for indvendige bumser


Hvornår får man bumser?

De fleste får bumser i teenageårene – og for de flestes vedkommende forsvinder bumserne efter nogle år. Men man kan få bumser hele livet igennem, og for nogle stopper bumseplagen desværre ikke, selv om de for længst er ude af puberteten.


Hvornår går bumser væk?

For langt de fleste mennesker forsvinder bumserne lidt efter lidt af sig selv, når puberteten er overstået. Men for andre hænger bumserne desværre ved som en plage livet igennem.


Kan man få bumser af chips?

Der er ingen beviser for, at chips og fed mad giver flere bumser. Men generelt er det jo ikke sundt at spise for meget af den slags.


Hvordan får man bumser væk hurtigt?

Der findes desværre ingen mirakelkure, der hurtigt kan få bumserne til at gå væk. Du kan dog bruge en dækstift eller foundation, hvis du vil skjule bumserne.


Kan man få bumser af nødder?

Der er ikke rigtigt beviser for, at du skal holde igen med nødderne, hvis du har tendens til bumser. Men prøv dig frem og se, om nødder giver dig flere eller færre bumser – eller om det overhovedet gør en forskel.


Kan man få bumser af stress?

Stress påvirker hormonbalancen, og dermed ser det ud til, at stress også kan have en effekt på forekomsten af bumser, der jo netop er hormonelt betingede.


Kan man få bumser af tør hud?

En bumset hud er ofte fedtet, men man kan sagtens få bumser, selv om man har tør hud. Og selv om man har bumser og fedtet hud, skal man stadig tilføre fugt til sin hud i form af en god fugtighedscreme. Ellers vil huden blive tør, og så vil huden selv begynde at producere mere fedt, hvilket ikke er godt i forhold til bumser.