Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er en indvendig bums?

En indvendig bums er en bums, der sidder lige under hudoverfladen. Derfor er indvendige bumser også kendt som bumser under huden. Bumser, herunder indvendige bumser, er en hormonelt betinget hudlidelse.

Bumser og uren hud rammer særligt unge i puberteten, men nogle mennesker døjer stadig med bumser længe efter teenageårene. Uanset alder er det meget generende og ubehageligt at døje med bumser, og derfor er det værd at finde ud af, hvordan man kan slippe af med dem.


Hvordan ser en indvendig bums ud?

Bumser er en hormonelt betinget hudlidelse. Når der dannes ekstra mange hormoner, dannes der også ekstra meget talg i talgkirtlen, der så bliver tilstoppet. Når talgen ikke kan komme op til hudoverfladen og ud, og der kommer bakterier ned i talgkirtlen, vil der dannes betændelse – og så er der en bums.

En typisk bums er rød og hævet og fyldt med gult pus, der kommer ud, hvis bumsen brister.

Hvordan føles en indvendig bums?

En indvendig bums er en bums, der stadig befinder sig under huden. Du vil typisk opleve det som en lille (eller større) bule på huden. Huden er måske også øm og rød.

En indvendig bums kan forveksles med en bums, der bare ikke er helt færdigudviklet endnu. Men den vil så – modsat en indvendig bums – senere komme op til overfladen, hvor den kan briste.

Tilstoppede talgkirtler kan også briste under huden, og så er der tale om en indvendig bums. Den vil føles som en lille hård knude under huden.

Hvis en indvendig bums brister under huden, kan der opstå en infektion, og du kan også risikere at danne et lille ar. Har du en lille hård knude under huden, taler man også om et aterom eller en talgcyste. Det er en forstørret og tilstoppet talgkirtel, der i nogle tilfælde kan blive betændt og blive til en byld.

Indvendige bumser kan opstå overalt i ansigtet og på kroppen: i panden, på næsen, på hagen, på kinderne, på halsen, i ørerne, på armene, på brystet, på ryggen osv. Almindelige bumser er irriterende, men dem kan man ofte klemme ud (selv om man ikke bør gøre det) og dermed slippe af med dem.

Men det er frustrerende at kunne mærke en indvendig bums, som man ikke bare kan klemme ud. Selv om man forsøger – og det kan ikke tilrådes, fordi man let kan komme til at skade huden – føles det som om, at bumsen bare ikke kan trænge igennem huden; som om huden simpelthen er for tyk.


Hvordan slipper man af med en indvendig bums?

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Bumser, både de indvendige bumser og alle andre bumser for den sags skyld, er generende og ubehagelige.

Det påvirker humøret og vores sindstilstand at have bumser og uren hud. Desværre findes der ingen mirakelkure, der på kort tid kan give dig en ren og fin hud, selv om der er et hav af produkter på markedet, der lover det.

Når det gælder indvendige bumser og bumser i almindelighed, er det det lange seje træk, der virker – kombineret med de rigtige produkter mod bumser. Det kan ikke anbefales at klemme sine bumser ud, hverken de indvendige bumser eller andre bumser, da du risikerer at ødelægge huden og dermed danne ar.

Ofte vil det også være umuligt at klemme en indvendig bums ud.

Sørg for at vaske og rense din hud

Det mest effektive middel mod indvendige bumser og andre typer bumser er blid og nænsom vask, rens og pleje af huden. Som vist i videoen ovenfor. Det er vigtigt, at du vasker og renser din hud morgen og aften – hver dag. Overskydende fedt skal fjernes fra huden, og huden skal renses skånsomt og effektivt.

Det gælder også om at undgå, at bakterier trænger ned i talgkirtlen, og derfor kan det være en god idé at vælge produkter med en antibakteriel effekt såsom produkter med Tea Tree Oil.

Du kan blandt andet vælge Face-serien fra Australian Bodycare til ansigtet og Body-serien til kroppen. Begge byder på produkter til vask, rens og pleje; alle med indhold af tea tree oil, der er kendt for at modvirke bakterier og dermed virker effektivt mod bumser og uren hud.

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Brug en god og nærende creme

Når du har vasket og renset din hud, er det vigtigt, at du husker at tilføre den fugt. Mange mennesker med tendens til bumser og uren hud føler, at huden også fedter, og derfor er de bange for at bruge creme.

Men dermed risikerer de at udtørre huden. Det kan få huden til at producere endnu mere talg (hudfedt), og det er ikke en god idé. Du skal bruge en god og nærende creme. Det har huden brug for.

Men sørg for at vælge en creme mod bumser, der er specielt egnet til bumser og uren hud, og husk at bruge en ansigtscreme til ansigtet og en body lotion eller body cream til resten af kroppen.

Tal med din læge om problemet

Er du meget hårdt angrebet af indvendige bumser og måske også andre bumser, kan det være nødvendigt at supplere hudplejen med en receptpligtig salve eller creme og måske også en tabletbehandling. I sjældne tilfælde kan en antibiotikabehandling eller en kirurgisk fjernelse af den indvendige bums desuden komme på tale.

Her er det nødvendigt, at du taler med din læge eller en hudlæge om problemet.


Hvorfor får man indvendige bumser?

Indvendige bumser opstår, når der dannes for meget talg i en talgkirtel, der så bliver tilstoppet. Bumser er generelt hormonelt betingede. Når vi danner ekstra mange hormoner, for eksempel i puberteten, danner vi også ekstra meget talg i vores talgkirtler, der så kan stoppe til.

En indvendig bums er en bums, der af en eller anden grund ikke kommer op til overfladen, men bliver under huden. Det bedste, du kan gøre for at forebygge og undgå indvendige bumser, er at rense og pleje din hud grundigt hver eneste dag.

Eksfoliering eller peeling af huden kan også hjælpe med at fjerne døde hudceller, overskydende fedt og snavs fra huden, så dine talgkirtler ikke så let tilstopper. Og dermed risikerer du ikke så let at udvikle indvendige bumser.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud