Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er uren hud?

Uren hud kaldes også akne, eller Acne Vulgaris på latin. Når man har uren hud, skinner huden, og der dannes hvide eller sorte hudorme (også kaldet komedoner), røde knopper- eller bumser med gult pus. Det kan være i ansigtet, men det også være andre steder på kroppen. For eksempel på ryggen, på overarmene, på brystkassen og andre steder på kroppen. De steder, hvor vi har flest talgkirtler.

Find: Produkter mod uren hud

Læs også – Sådan behandler du uren hud

Uren hud opstår på grund af en overproduktion af talg som medfører at talgkirtlerne tilstoppes. Hvis der trænger bakterier ned i talgkirtlen kan der opstå betændelse og dermed uren hud. Alle mennesker producerer talg, men hos nogle er der en ubalance i talgproduktionen, som opstår fordi huden enten er for fedtet eller for tør. Hvis huden er fedtet skal årsagen findes i en overproduktion af talg – som evt. kan skyldes hormonelubalance.

Har man derimod tør hud vil huden forsøge at kompensere for den tørre hud ved også at øge produktionen af talg og dette medfører ligeledes risiko overproduktion af talg og dermed risiko for uren hud. Løsningen på dette er at sørge for at holde huden ren, fjerne overskydende fedt og sørge for at fugte huden med en god ansigtscreme til uren hud.

Ofte rammer bumser og uren hud unge mennesker i puberteten, men det kan også ramme på andre tidspunkter i livet, for eksempel rammes kvinder ofte i forbindelse med hormonelle forandringer; det kan være ved p-pillestop eller under graviditet. Men det kan ramme begge køn, eksempelvis i forbindelse med stress.


fantastisk mod uren hud

Uren hud kan ramme alle

Uren hud optræder ofte i ansigtet, og netop her generer det særligt meget, fordi det er synligt for alle. Her kan man ikke dække det til og skjule det, som man i højere grad kan, hvis man har uren hud andre steder på kroppen.

Men uanset, hvor den urene hud opstår, er det generende og irriterende.

Uren hud, både i ansigtet og på kroppen, er meget almindeligt – ikke mindst hos teenagere. Og det rammer både piger og drenge, kvinder og mænd. For langt de flestes vedkommende går det over igen efter nogle år, for andre varer den urene hud ved noget længere, og nogle slipper aldrig rigtigt af med problemet.

Uren hud er altså ikke udelukkende et teenagefænomen. Mange voksne døjer med uren hud livet igennem.


Hvordan fjerner man uren hud? Se trin for trin i videoen.

Sådan bruger du Face Wash mod uren hud


Fremgangsmåde:

1: Fordel sæben på den urene hud i ansigtet.

2: Massér let.

3: Skyl ansigtet med lunkent vand.

4: Gentag hver morgen og aften.

5: Påfør efterfølgende face tonic, blemish serum og face cream for ekstra pleje til huden.

Face Wash fra Australian Bodycare er en mild antiseptisk ansigtsvask til uren hud med Tea Tree Oil, der fjerner urenheder fra huden og holder huden sund. Face Wash bibeholder hudens naturlige fugtbalance.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

uren hud behandling før og efteruren hud behandling før og efter

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud


Uren hud påvirker psyken

Uren hud er ikke kun en hudlidelse; det kan også give problemer på andre fronter. For mange mennesker påvirker uren hud deres psykiske tilstand og giver problemer med selvværdet. Og netop derfor er det så vigtigt at gøre noget ved den urene hud, hvilket absolut er muligt. Læs mere om behandling og forebyggelse senere i artiklen.

Hvorfor slipper nogle mennesker for uren hud?

Mens nogle slipper helt fri for bumser og uren hud, både i teenageårene og senere i livet, er andre mennesker hårdt angrebet. Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor nogle mennesker rammes, mens andre går fri.

Der er ingen tvivl om, at uren hud er hormonelt betinget. Derudover kan livsstil og brug af cremer og makeup også spille ind. Og endelig spiller dine gener en rolle. Der er simpelthen nogle familier, der er hårdere ramt af uren hud end andre. Så uren hud er altså i nogen grad en arvelig ting.

De fleste mennesker vil opleve at få en enkelt bums på et eller andet tidspunkt, men alle, der har været alvorligt angrebet af uren hud og bumser, ved, at der er himmelvid forskel på følelsen ved en enkelt lille bums en sjælden gang og daglige massive bumseangreb i ansigtet og på kroppen.


Hvad er bumser?

Hvad er bumser

Bumser er en hormonelt betinget hudlidelse. Når der dannes ekstra mange hormoner, blandt andet i puberteten, betyder det også, at der dannes ekstra meget talg i hårsækken eller talgkirtlen. Hårsækken tilstoppes, talgen kan ikke komme op til huden og ud, og derfor bliver talgen i hårsækken – og det danner en hudorm.

Når en hudorm udvikler sig til en bums, skyldes det bakterier. Trænger bakterier ned til hudormen, vil den udvikle sig til en rød og hævet bums fyldt med gult pus.

> Produkter mod bumser der fjerner de bakterier som gør du får bumser.


Hvad er hudorme?

En hudorm er første skridt på vejen mod en bums. En hudorm er i virkeligheden en tilstoppet talgkirtel eller hårsæk, der skyldes en overproduktion af talg. Hudorme har altså intet med orme at gøre, og derfor er det i virkeligheden en rigtig dårlig betegnelse for de små sorte, hvide eller røde prikker på huden.

Hudorme skyldes altså tilstoppede hårsække eller talgkirtler, hvilket opstår ved en overproduktion af talg som enten kan skyldes at huden er fedtet eller tør. Overproduktion af talg kan også skyldes hormoner, hvilket er årsagen til at man ofte rammes af uren hud i puberteten. Men det kan også ske senere i livet.


Uren hud i ansigtet

Uren hud opstår ofte i ansigtet. Det kan være på panden, på næsen, på hagen eller andre steder; og måske alle steder på en gang. I ansigtet er det svært at skjule, og derfor er det voldsomt generende med uren hud netop her. Pande, næse og hage danner et T i ansigtet, og derfor omtaler man ofte dette område som T-zonen. Læs meget mere om uren hud i ansigtet her.

LÆS OGSÅ: Sådan behandler du bumser i ansigtet


Uren hud i panden

For nogle mennesker optræder den urene hud i ansigtet kun bestemte steder, for eksempel i panden, for andre er det hele ansigtet, der er angrebet.

Hvis du ofte får bumser og uren hud netop i panden, er det ikke så underligt, for panden er en del af det, man kalder T-zonen. T-zonen er det sted i ansigtet, hvor huden har størst tendens til at fedte. Derfor er det også her, at den urene hud særligt forekommer. T-zonen strækker sig over panden, ned over næsen og til hagen.


Uren hud på næsen

Næsen er ofte det sted, hvor der er mange af de sorte hudorme, de såkaldte komedoner. De dannes her, fordi næsen og området på hver side af næsen har tendens til at fedte i løbet af dagen.

Næsen udgør sammen med panden og hagen den såkaldte T-zone i ansigtet. Det er det sted i ansigtet, hvor huden er allermest olieret.

En hudormefjerner kan være effektiv til at fjerne hudorme – læs mere her


Uren hud på hagen

Hvis man har bumser på hagen kan det være meget generende da det kan være meget svært at skjule. Hvorimod bumser i panden ofte kan dækkes med pandehåret, så er det langt sværere at skjule hvis man rammes af bumser i den underste del af ansigtet, for eksempel hagen eller næsen.

Det er dog også denne del af ansigtet der oftest påvirkes af hormonelle forandringer. Derfor kan man ofte finde en forklaring hvis man har bumser på hagen. Hos kvinder ses dette ofte i forbindelse med den månedlige cyklus, men det kan også påvirkes af stress.


Uren hud i resten af ansigtet

Selv om de fleste forekomster af uren hud og bumser optræder i T-zonen, kan man sagtens have bumser alle andre steder i ansigtet også. Det kan være på kinderne og i tindingen, og det kan være i ørerne og ned på halsen.


Uren hud i hovedbunden

Uren hud forekommer ofte der, hvor huden er mest fedtet. Det kan være i ansigtet, og det kan være på kroppen, men det kan også være i hovedbunden.

Når man taler om fedtet hår, er det jo i virkeligheden hovedbunden, der er fedtet på grund af en overproduktion af talg i hårsækkene. Og når hovedbunden er fedtet, er der også god grobund for bumser og uren hud i hovedbunden såvel som på resten af kroppen.

LÆS OGSÅ: Bumser i hovedbunden – Sådan behandler du bumserne


Uren hud på kroppen

Det er meget almindeligt at have uren hud på kroppen. Ofte er det ryggen, der er angrebet, men det kan også være brystet, overarmene og skuldrene. Og det er bestemt heller ikke ualmindeligt med bumser på benene og numsen.

Uren hud på ryggen

Hører du til en af dem, der døjer med bumser og uren hud i ansigtet, er det meget sandsynligt, at du også oplever at have bumser på ryggen; enten hele tiden eller indimellem.

Årsagen til bumser og uren hud på ryggen er den samme som årsagen til uren hud og bumser i ansigtet og alle andre steder. Nemlig at huden producerer for meget fedt, der så tilstopper porerne i huden. Derved opstår der betændelsestilstande, og det giver bumser i huden.

LÆS MERE: Uren hud på ryggen – Sådan får du ren hud på ryggen igen


Sådan kan du behandle og forebygge uren hud

Man kan ikke selv bestemme, om man får uren hud eller ej. Men man kan selv gøre meget for at behandle sin urene hud, så man kommer den til livs, og man kan gøre meget for at forebygge, at den urene hud kommer igen.

Der er mange myter og historier om bumser og uren hud. Blandt andet, at man får uren hud og bumser af at spise fed og krydret mad, chokolade og chips. Et andet tilbagevendende spørgsmål er om mælk har indflydelse på uren hud og på dette område kan der faktisk være grund til at forsøge sig lidt frem.

For entydigt at konkludere at uren hud og mælk har en sammenhæng skal der mere forskning til, men det kan være et forsøg værd at skære ned på mælkeprodukter i en periode hvis du lider af uren hud. Ud over mælk er der ingen forskning, der tyder på, at man får uren hud af kosten. Så en kostomlægning vil ikke hjælpe det store. Den rigtige hudpleje kan derimod hurtigt gøre en stor forskel.

Prøv hudtesten - Få personlige produktanbefalinger tilpasset din hud


Hudpleje mod uren hud

Den rigtige pleje af huden kan betyde hele forskellen mellem uren hud og ren hud. Det handler først og fremmest om at holde huden ren. Det kan du gøre ved at sørge for at vaske dit ansigt to gange om dagen – hver eneste dag. Lunkent vand og en god ansigtsvask er de vigtigste ingredienser i kampen mod uren hud. Det er vigtigt at sørge for at vandet er lunket. Din hud vil blive irriteret hvis vandet er for varmt eller koldt, og det vil resultere i at huden producerer ekstra talg og en ond cirkel i kampen mod din urene hud sættes i gang.

Har du uren hud andre steder end i ansigtet gælder den samme regel: Sørg for at holde huden ren, så du fjerner overflødigt fedt. Selv om huden føles fedtet, er det vigtigt, at du ikke renser så meget, at huden bliver tør. Og du skal aldrig skrubbe huden. Din hud har stadig brug for at få tilført fugt, selv om den er uren og føles fedtet. Det er altså vigtig at benytte en god ansigtscreme til bumser eller en body lotion mod uren hud for at holde huden sund. Ansigtscremen skal være en der er egnet til uren hud, som er let og ikke tilstopper porerne. Brug meget gerne en creme der effektivt bekæmper bakterier hele dagen.

LÆS OGSÅ: Tea Tree Oil naturens våben mod Uren hud

LÆS OGSÅ: Effektiv behandlings pakke mod uren hud og bumser


Ansigtsmaske mod uren hud

Der findes mange forskellige ansigtsmasker mod uren hud, der er lavet specielt til uren hud. Her er du nødt til at prøve dig frem, indtil du finder en, der virker for dig.

En hjemmelavet ansigtsmaske er også en mulighed. Det er et noget billigere alternativ, og faktisk ikke så svært lave, som det lyder. Du kan finde mange forskellige opskrifter på hjemmelavede ansigtsmasker på nettet.

Mange benytter sig også af eksfoliering i kampen mod uren hud. Det er en effektiv skønhedskur, hvor du fjerner de døde hudceller og renser porerne. Læs her hvordan du eksfolierer din hud.

Video: Sådan fjerner du hudorme med en ansigtsmaske fra Australian bodycare.


Ansigtsmaske til uren og fedtet hud
Dybderensende ansigtsmaske mod hudorme og bumser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 149,95 kr
Udsalgspris 149,95 kr Normalpris
Ansigtsmaske til uren og fedtet hud - Dybderensende ansigtsmaske mod hudorme og bumser


Særligt svære tilfælde af uren hud

Ved særligt svære tilfælde af uren hud, eller akne, kan det være nødvendigt at opsøge din egen læge eller en hudlæge. Her kan du eventuelt få receptpligtige midler mod akne eller midler mod uren hud. Er du kvinde, kan p-piller også være en løsning. Ofte kan p-piller have en gavnlig virkning mod uren hud.

Rygning og uren hud

Rygning er en dårlig vane af mange årsager, og når du ryger, bliver din hud også påvirket af det. Huden bliver grovere, mere grålig og uelastisk.

Udsigten til en smukkere hud er altså endnu en god grund til at kvitte cigaretterne. Mange oplever dog, at de får mere uren hud og mange flere bumser i nogle uger efter, at de har lagt cigaretterne på hylden. Det skyldes, at kroppen skal af med en masse affaldsstoffer, og det går også ud over huden. Men fortvivl ikke: Det vil blive bedre efter et stykke tid.

Uren hud under graviditet

Når man bliver gravid, foregår der en lang række hormonelle forandringer i kroppen. En af konsekvenserne er, at morens hud ofte bliver påvirket, når der er en lille ny på vej. Det er en helt naturlig proces, som vil ændre sig igen efter fødslen. Det bedste tip er at holde huden ren og fugtig som normalt og ellers drikke godt med vand.


7 myter om uren hud

Myte 1: Du får uren hud af chokolade

Der er ingen forskning, der kan påvise, at kosten har den store betydning for udviklingen af uren hud og bumser. Der er dem, der hævder, at for meget chokolade kan give bumser. Omvendt er der andre, der hævder, at mørk chokolade kan hjælpe mod bumser. Ingen af delene er der tilstrækkelige beviser for.


Myte 2: Du får uren hud af chips og fed mad

Der er ingen beviser for, at usund mad som chips og fede madvarer kan give flere bumser. Hvis du spiser usund mad i ekstreme mængder, kan det måske have en effekt. Men hvis du spiser overvejende sundt, og kun lidt usundt en gang imellem, er der intet, der tyder på, at det påvirker din hud.


Myte 3: Uren hud smitter

Uren hud smitter ikke. Den bakterie, der er i bumser og uren hud, er ikke en bakterie, som du kan smitte andre med. Så det er en myte, der hurtigt kan aflives.


Myte 4: Du får mere uren hud, når du klemmer hudorme og bumser ud

Det er en myte, der er delvist sand og delvist falsk. Det kan være meget svært at holde fingrene fra en bums eller hudorm, der er klar til at blive klemt ud. Gør du det forsigtigt, gerne med et stykke rent papir, kan du ofte slippe afsted med at gøre det uden at skade huden. Men du kan også risikere at skabe mere betændelse og dermed lave ar i huden. Husk altid at vaske hænder før og efter, så bakterierne ikke spredes. Men hvis du kan lade være med at pille, er det en god idé. Rens huden i stedet – det er langt mere effektivt.


Myte 5: Tandpasta virker mod uren hud

Tandpasta er vigtig for en god tandpleje og mundhygiejne, men hold tandpastaen i munden. Det er en sejlivet myte at tandpasta kan hjælpe med at bekæmpe bumser ved at udtørre dem. I stedet for at bekæmpe bumsen, kan du risikere at irritere huden unødvendigt og ende op med rødme og irritation. Det er altså ikke en god idé at bruge tandpasta på huden – og det hjælper ikke mod bumser og uren hud.


Myte 6: Du får uren hud af makeup

Du får ikke uren hud af makeup, så længe du sørger for at bruge gode produkter, der ikke indeholder olie og dermed tilfører din hud mere fedt. Det er dog vigtigt at du holder huden ren og sund under makeuppen – så de daglige rutiner med ansigtsvask, skin tonic og en god creme der bekæmper bakterier, både morgen og aften, er grundlæggende for at undgå uren hud.


Myte 7: Du får uren hud af stress

Det er rigtigt, at stress over længere tid kan påvirke huden, ligesom stress påvirker psyken og kroppen i øvrigt. Men det er også stressende, og det giver en forringet livskvalitet, at have en hudlidelse som uren hud, så der er mange gode grunde til at gøre noget ved din urene hud.


FAQ om uren hud

Hvorfor får man uren hud?

Uren hud opstår på grund af en overproduktion af hormoner, der så medfører tilstoppede talgkirtler (eller porer) i huden, forøget talgproduktion og bakterier i huden. Uren hud rammer ofte unge i puberteten, men kan ramme i alle aldre.


Hvordan fjerner man uren hud?

Det bedste, man kan gøre, når man har uren hud, er at vaske og rense sit ansigt to gange om dagen, så man fjerner fedt og snavs fra huden. Her er det vigtigt at bruge specielle produkter, der er særligt udviklede til uren hud. Rens med en mild ansigtsvask der fjerner uønskede bakterier, og brug en ansigtscreme bagefter.


Hvad betyder uren hud på hagen?

Uren hud opstår ofte i den såkaldte T-zone i ansigtet. Det er i panden, på næsen og på hagen, hvor huden har størst tendens til at fedte. Den underste del af ansigtet og i særdeleshed hagen rammes meget af hormonelle forandringer. Derfor vil kvinder ofte have tendens til uren hud på hagen i forbindelse med deres månedlige cyklus eller andre hormonelle ubalancer. Netop på hagen kan den urene hud også blive forværret af, at man måske sidder og hviler hagen mod en beskidt hånd.


Hvad hjælper mod tør og fedtet hud?

Det bedste middel mod tør og fedtet hud er at holde huden ren. Det gør du ved at vaske og rense huden to gange om dagen med en særlig ansigtsvask der fjerner uønskede bakterier samt overskydende hudfedt. Selv om huden er fedtet og uren, kan den sagtens være tør nogle steder, så det er vigtigt at bruge en creme, der passer til netop din hudtype.


Hvad er godt mod uren hud?

I kampen mod uren hud er regelmæssig afrensning af huden det bedste våben. Det bedste, du kan gøre for din hud, er at rense huden to gange om dagen, så du fjerner overflødigt fedt, snavs og uønskede bakterier. Derefter bør du rense porerne i dybden med en antibakteriel skin tonic. For ikke at irritere huden er det vigtigt at benytte en skin tonic, der ikke indeholder alkohol. Til sidst bør du huske at fugte og pleje huden med en specialcreme mod uren hud. På den måde sørger du for at forebygge og behandle uren hud på samme tid.


Hvorfor får jeg uren hud på ryggen?

Uren hud kan opstå overalt på kroppen. Som oftest vil det være der, hvor huden har størst tendens til at fedte. I ansigtet, i hovedbunden, på overarmene, på brystet og på ryggen. Det er altså helt normalt at få uren hud på ryggen.


Kan p-piller hjælpe mod uren hud?

Ja, der er faktisk forskning, der viser, at p-piller i mange tilfælde kan have en gavnlig virkning mod uren hud. Er du hårdt angrebet af uren hud, kan det måske være en løsning. Tal med din læge om muligheden for at få p-piller mod uren hud.


Hvad er uren hud?

Uren hud er sorte hudorme (også kaldet komedoner), røde knopper eller bumser med gult pus. Uren hud kan optræde overalt på kroppen, men ofte ses uren hud særligt i ansigtet, på ryggen, på overarmene og på brystet. Der, hvor huden har særlig tendens til at fedte.


Hvad skyldes uren hud på halsen?

Uren hud på halsen opstår af samme årsag som uren hud andre steder på kroppen: Der dannes ekstra meget talg i en hårsæk eller talgkirtel. Hårsækken tilstoppes, talgen kan ikke komme op til huden og ud, og derfor bliver talgen i hårsækken – og det danner en hudorm eller bums.


Hvordan dækker man uren hud?

Uren hud er generende og ubehagelig. Og mens man måske kan dække den urene hud på kroppen, kan det være svært med uren hud i ansigtet. Her er det bedste middel at bruge en dækstift, der er særligt beregnet til uren hud – og som måske endda behandler samtidig med, at den dækker.


Hvornår forsvinder uren hud?

For langt de fleste mennesker forsvinder den urene hud, når de er ude af puberteten. Der er dog også mennesker, der må døje med uren hud også efter puberteten


Kan fiskeolie give uren hud?

Der er ikke noget, der tyder på, at kosten har den store indflydelse på uren hud. Store kostomlægninger kan måske påvirke, men indtagelse af enkelte fødevarer, som for eksempel fiskeolie, er ikke det, der giver uren hud.


Kan kaffe give uren hud?

Kaffe giver ikke uren hud. Generelt er der ikke nogen enkeltstående fødevarer, der giver uren hud. Det hjælper altså ikke at undgå bestemte fødevarer.


Kan man få uren hud af stress?

Stress påvirker både psykisk og fysisk, og stress kan også i nogen grad påvirke huden, så den bliver mere uren end ellers. Begynder du pludselig at få uren hud, kan det altså være en god idé at se på, hvordan du generelt lever.


Kan uren hud være tegn på graviditet?

Uren hud opstår som oftest i forbindelse med hormonelle forandringer. Netop derfor rammer uren hud ofte unge i puberteten – og derfor kan du også opleve uren hud i forbindelse med en graviditet. Pludselig opstået uren hud kan dog skyldes mange andre ting end graviditet.


Kan uren hud smitte?

Uren hud smitter ikke. De bakterier, der er i uren hud, er ikke bakterier, der smitter videre til andre. Du behøver altså ikke frygte, at du kan smitte andre med din urene hud – og der er ingen grund til at frygte, at andre med uren hud kan smitte dig.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud