Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvem får uren hud på ryggen?

Uren hud på ryggen er en plage for virkelig mange mennesker. Både mænd og kvinder, unge og ældre. Dog er der en overvægt af unge, der lider af uren hud på ryggen, ligesom det generelt er flest unge, der døjer med bumser og uren hud andre steder på kroppen.

Mens de fleste slipper af med deres urene hud, når de er forbi puberteten, er der en del mænd, der fortsætter med at have uren hud på ryggen, selv om de ellers er sluppet af med den urene hud i ansigtet og på resten af kroppen. Hvorfor det er sådan, ved man ikke.


Hvordan ser uren hud på ryggen ud?

Selv om uren hud ikke er en alvorlig hudlidelse, er det et alvorligt problem for de mennesker, der døjer med uren hud, for det er ikke rart med en ryg, et ansigt eller et andet sted fyldt med synlige bumser. Uren hud på ryggen ser ud på samme måde som uren hud andre steder på kroppen og i ansigtet. Du kan have hudorme eller bumser – eller begge dele. Og de kan sidde overalt på ryggen – hele vejen fra skuldrene og ned til numsen.

Hudorme på ryggen

Hudorme kaldes også komedoner. Det kan være de sorte hudorme, også kaldet blackheads, der sidder som små sorte prikker på huden. Ofte sidder de i klynger af flere, og de er typisk i niveau med huden. Derfor kan du se dem, men ikke mærke dem. Der er ikke bakterier i de sorte hudorme. Men hvis der kommer bakterier ned i en sort hudorm, som er en tilstoppet talgkirtel, kan hudormen udvikle sig til en betændt bums.

Du kan også have hvide hudorme, såkaldte whiteheads, på ryggen. På grund af farven, kan de (heldigvis) være sværere at se. Men du kan mærke dem, for de sidder som en lille bule under huden. De hvide hudorme skyldes også en ophobning af talg, der – når det indkapsles under hudens overflade uden at kunne komme ud – danner en lille hvid og hård knop.

Bumser på ryggen

Det er dog sjældent hudormene, der er det værste problem, når det handler om uren på ryggen. Bumserne er værre, for de er mere synlige, også selv om de sidder på ryggen. De begynder typisk som en rød og let hævet plet på huden, der vokser sig større og mere øm, efterhånden som den bliver fyldt med gult pus.

LÆS MERE: Bumser på ryggen – Guide til behandling af bumser på ryggen


Hvordan slipper man af med uren hud på ryggen?

Uren hud kræver pleje og opmærksomhed. Du kan selvfølgelig vente på, at bumserne og hudormene på ryggen og andre steder forhåbentlig forsvinder af sig selv med alderen, men vil du slippe for dem inden da, skal du sætte ind med vask, rens og pleje af huden. Det er nemlig ikke kun huden i ansigtet, der skal renses og tilføres fugt. Huden på kroppen skal også have opmærksomhed, hvis du vil have en pæn og ren hud.Din hud på ryggen skal vaskes, renses og plejes

Du kan ikke nøjes med vand, hvis du vil slippe for uren hud på ryggen. Her skal du bruge en sæbe mod uren hud. Der skal nemlig mere til at fjerne overskydende fedt og snavs fra huden end blot vand. Og netop på ryggen kan du svede meget, særlig hvis du dyrker motion. Det er vigtigt at vaske sved og snavs af ryggen jævnligt; gør det helst hurtigt efter, du har svedt, så det ikke sidder for længe i huden. Sørg også for hurtigt at skifte til rent tøj, så du ikke har fugtigt og snavset tøj direkte mod huden.

Du skal altså sørge for at vaske og rense huden, men du skal bruge milde og hudvenlige produkter mod uren hud, så du ikke er for hård ved din hud.

Hvis du bare skrubber løs med skrappe produkter, risikerer du at udtørre huden, der så kvitterer med at producere mere fedt, og det giver grobund for mere uren hud.

Brug milde og hudvenlige produkter

Det bedste er at bruge milde og hudvenlige vaskeprodukter. Du kan for eksempel bruge body wash fra Australian Bodycare. Den renser effektivt, udtørrer ikke huden, og så modvirker den væksten af bakterier da den indeholder Tea Tree Oil. Når huden er vasket og renset, skal den have fugt for ikke at blive for udtørret. Du kan med fordel bruge en creme mod uren hud eller en lidt lettere lotion, der samtidig virker mod bakterier og uren hud. Body-serien indeholder både en body lotion til uren hud og en body cream.

Hør mere om vores Body Wash i denne video:

Læs mere om Body Wash her.

Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne
3 produkter med naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 379,95 kr
Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne - 3 produkter med naturlig Tea Tree Oil

Piller eller salve mod uren hud på ryggen

Er du hårdt angrebet af uren hud på ryggen, kan løsningen være en medicinsk behandling af den urene hud. Det kræver et besøg hos din læge eller en hudlæge, der kan skrive en recept på enten piller eller salve/creme. Piller vil virke mod uren hud overalt på kroppen, mens salve/creme skal bruges lokalt, og det kan selvfølgelig være lidt af en udfordring på ryggen uden hjælp.

Uren hud og kost/livsstil

Der er delte meninger om, hvorvidt vores kost og livsstil spiller en rolle i forhold til udviklingen af uren hud. Der er ingen undersøgelser, der kan påvise en sammenhæng mellem for eksempel fed mad og uren hud. Men stress kan spille ind, da stress kan påvirke hormonbalancen, der så kan påvirke forekomsten af uren hud. Ud over hormonernes indflydelse på udviklingen af uren hud, kan vores gener også spille en rolle. Har din mor eller far lidt af uren hud, er det desværre mere sandsynligt, at du også gør det.

Gode råd mod uren hud på ryggen

Det vigtigste våben i kampen mod uren hud på ryggen og alle andre steder på kroppen og i ansigtet er rens og pleje. Der findes desværre ingen mirakelkure, der på ingen tid kan gøre din hud ren og fin igen, så de bedste råd, du kan få, er:

  • Hav tålmodighed – det tager tid at få bugt med uren hud.
  • Få gode rutiner – din hud skal plejes morgen og aften. Den skal vaskes, renses og tilføres fugt.
  • Brug milde og hudvenlige produkter – det er vigtigt, at du vælger produkter, der er særligt egnede til uren hud.
  • Undgå stress – det ser ud til, at stress kan have en indflydelse på udviklingen af uren hud.

Hvorfor får man uren hud på ryggen?

Uren hud rammer oftest unge mennesker i puberteten, men det kan også ramme på andre tidspunkter i livet, for eksempel i forbindelse med stress eller hormonelle forandringer (det kan være ved p-pillestop eller under graviditet).

Årsagen til uren hud på ryggen er den samme som årsagen til uren hud og bumser i ansigtet og alle andre steder. Når der opstår hormonelle forandringer i kroppen, er en af konsekvenserne blandt andet, at kroppen producerer mere talg.

Det kan føre til, at talgkirtlerne bliver tilstoppede, fordi talgen ikke kan komme ud. Og så har vi uren hud med bumser eller hudorme. Uren hud opstår lettest der, hvor vi har flest talgkirtler, der kan stoppe til, og det har vi blandt andet på ryggen, og derudover også i ansigtet og på numsen.


Relevante produkter

Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne
3 produkter med naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 379,95 kr
Bumser, uren hud på ryggen eller ballerne - 3 produkter med naturlig Tea Tree Oil