Sådan slipper du af med bumser på ryggen
Bumser på ryggen er et stort problemer for rigtig mange mennesker. Derfor kan du i denne her guide få gode råd omkring problemet og få forklaring på hvorfor man får bumser
» Gå direkte til: hvordan slipper man af med bumser på ryggen?
Indholdsfortegnelse
Vi har alle prøvet at opleve problemer med de små, gullige bakteriebomber i mindre eller større grad. Bumser er aldrig velkomne, og vi vil gerne undgå dem og ellers slippe af med dem igen hurtigst muligt.
Bumser på ryggen kan især give problemer for unge mennesker og andre, som rammes. Det kan gøre ondt, irritere og i det hele taget plage os både psykisk og fysisk.
Men hvorfor får du egentlig bumser på ryggen? Hvorfor får du dem nogle gange i højere grad på ryggen end andre steder?
Og ikke mindst – hvordan slipper du af med bumserne?
Disse vigtige spørgsmål besvarer vi i denne guide, så du nemmere kan komme dine bumser til livs og få en pæn, blød og behagelig hud på ryggen igen.
Vi begynder ved begyndelsen og ser nærmere på, hvad bumser egentlig er for en størrelse.
Hvad er bumser på ryggen?
Bumser på ryggen er i princippet ikke anderledes end bumser alle andre steder på kroppen. Det er nemlig samme proces, der foregår, når du får bumser ryggen, som når du får dem i ansigtet, på skuldrene eller andre steder.
Bumser på ryggen forekommer, fordi dine hudporer stopper til. Porerne stopper til, hvis din krop producerer for meget hudfedt, som skal ud af porerne.
Hvis det ekstra fedt ikke kan komme ud og væk, så vil der opstå betændelse ved det pågældende sted på kroppen. Det er så denne betændelse, som resulterer i dine bumser på ryggen.
Kort fortalt gælder det derfor om at undgå, at dine porer på ryggen stopper til pga. hudfedt og døde hudceller. Huden skal holdes frisk og ren, og porerne skal holdes åbne, så det ekstra kropsfedt ikke hober sig op og tilstopper dem.
Hvorfor får man bumser på ryggen?
Mange mennesker oplever i løbet af livet at få bumser på ryggen. Ofte vil dette ske i højere grad end forekomsten af bumser andre steder på kroppen.
Men hvorfor egentlig?
Det er svært at give et bestemt svar på dette, men man kan i hvert fald konstatere, at porrerne på ryggen er større end de fleste andre steder på kroppen.
Samtidig sidder de største talgkirtler også på ryggen, hvormed risikoen for at opleve en overproduktion af hudfedt er større.
I sidste ende betyder det, at risikoen for at få bumser på ryggen er væsentlig større end mange andre steder.
Hvordan behandler man bumser på ryggen?
Det er aldrig sjovt at gå rundt og døje med bumser, og især på ryggen kan det være generende for mange.
Dels kan det give et direkte fysisk ubehag, da bumser kan gøre forholdsvis ondt, og da det samtidig er svært at undgå rygkontakt – f.eks. i forbindelse med at ligge ned, omklædning o. lign.
Derudover kan bumser på ryggen føre en del psykiske frustrationer og udfordringer med sig, da bumser ofte får os til at dukke os lidt, pakke os ind og gemme os væk.
Ingen skal se bumserne, og vi vil for alt i verden forsøge at undgå en mere belyst fremvisning af aknen end højst nødvendigt.
I værste fald kan bumserne føre til lavt selvværd og depression. Det er derfor afsindig vigtigt at behandle problemet med bumser på ryggen så hurtigt som muligt.
Sådan behandles bumser på ryggen:
Daglig hudpleje – det første skridt er at sørge for at der er styr på de daglige hudplejerutiner. De fleste former for uren hud, herunder også bumser på ryggen, kan afhjælpes med daglig pleje. Vask problemområderne to gange dagligt for at fjerne overflødigt hudfedt, dødehudceller og bakterier. På denne måde mindsker du risikoen for at talgkirtlerne tilstoppes og bumserne dannes.
- Naturproduktet Tea Tree Oil har en antiseptisk virkning, der gør, at den er effektivt modvirker bakterier – Derfor anbefaler vi at bruge produkter med Tea Tree Oil i kampen mod bumser på ryggen.
- Håndkøbslægemiddel mod bumser – En anden tilgang til at komme dine bumser på ryggen til livs er at bruge et receptfrit lægemiddel, også kaldet bumsecreme. Vær dog opmærksom på at mange bumsecremer kan have bivirkninger og virke udtørrende mod huden. Alternativt kan de anvendes på specifikke problemområder eller til spotbehandling, hvis huden er sart. Husk altid at tilføre huden ekstra fugt hvis du vælger at benytte et af de receptfrie lægemidler mod bumser. Påfør en god ansigtscreme specielt til uren hud både morgen og aften for at sikre at huden ikke udtørres.
- Læge – Hvis cremen ikke helt slår til, og du stadig døjer med bumser på ryggen efter behandlingen i anvisningen på pakken, så kan du kontakte din læge. Enten vil din læge ordinere medicin til behandlingen direkte, eller også kan vedkommende henvise dig til en dermatolog – også kaldet hudlæge som kan hjælpe dig med produkter mod akne.
- Laserbehandling – Laserbehandling mod bumser er blevet mere og mere udbredt. Det er dog en noget omkostningstung proces at gå i gang med, og derfor bør du aldrig søge mod denne løsning som den første. I slemme tilfælde af akne eller andre hudlidelser kan laserbehandling være den eneste effektive løsning. Laserbehandling er dog til gengæld en behandling, som kan fjerne bumser på ryggen helt eller delvist.
LÆS MERE: Uren hud på ryggen – Sådan får du ren hud på ryggen igen
Foruden ovenstående metoder kan du også selv gøre nogle andre ting, som vi ser nærmere på lige herunder.
Eksfoliering af ryggen
Eksfoliering af ryggen betyder, at du bruger et eksfolierende middel eller redskab til at rense og skrubbe din hud på ryggen.
Du kan f.eks. bruge eksfolierende, ru materiale såsom sæbe med små slibekorn, en børste, ru og grove vaskesvampe eller en velegnet vaskehandske. Vores Body Scrub egner sig særdeles godt til dette formål.
Formålet med eksfoliering af ryggen er ganske enkelt at fjerne skidt, snavs og døde hudceller. De døde hudceller er nemlig med til at forøge risikoen for fremkomst af bumser, og da der er særligt store mængder talg på ryggen, så vil der også forekomme flere døde hudceller.
Du skal ikke lave en eksfoliering af samme sted på kroppen – i dette tilfælde ryggen – for ofte. Du bør gøre det 1-2 gange om ugen alt efter behov.
Hvis du oplever, at huden bliver rød, irriteret eller direkte øm, så kan du overveje at lave eksfolieringen med et andet produkt eller færre gange om ugen. Læs meget mere om eksfoliering her.
Vask ryggen ordentligt
Bumser på ryggen er som sagt et resultat af for meget hudfedt, som stopper hudporerne til. Men når vi sveder, så kommer sveden også ud af porerne og lægger sig på huden.
Sørg derfor altid for at vaske dig godt og grundigt på hele kroppen og især ryggen, når du har svedt. Brug meget gerne en body wash der fjerner overflødigt hudfedt og uønskede bakterier.
Hvis du har været en tur i fitnesscentret, til fodboldtræning eller hvilken som helst anden fysisk aktivitet, så vær ekstra opmærksom på at vaske dig grundigt på ryggen, så du får al sveden væk.
Et godt råd er, at bruge Australian Bodycare Body Scrub, som er med til, at forbygge dannelsen af bumser på ryggen.
OBS: Du bør ikke overvaske ryggen, f.eks. ved at vaske den mere end 1-2 gange dagligt, da du i så fald kan forværre situationen pga. udtørret hud.
Naturproduktet Tea Tree Oil har en antiseptisk virkning, der gør, at den er effektivt modvirker bakterier – Derfor bør du overveje at bruge produkter med Tea Tree Oil i kampen mod bumser på ryggen.
Sørg for at holde dit tøj rent
Som udgangspunkt bør du altid holde dit tøj så rent som muligt. Men især hvis du døjer med bumser på ryggen, så skal du være ekstra opmærksom på at vaske dit tøj hyppigt og kun gå i rent tøj.
Når du træner eller bare går i dit tøj til dagligt, så vil der efterlades sved og bakterier i alt fra sportstøj til t-shirts, BH’er og trøjer.
Også sengetøjet og øvrige tekstiler, som du er i direkte kontakt med, kan være bakteriebomber, hvis du ikke sørger for at holde det rent.
Bakterierne og sveden kan først og fremmest være med til at fremkalde bumser på ryggen, og derudover er de med til at forværre situationen, hvis du døjer med problemet i forvejen.
Styrketræning og proteinpulver skader
Styrketræning kan både direkte og indirekte være med til at give bumser på ryggen. Træningen i sig selv er ikke nødvendigvis et problem, men den kan medføre bivirkninger og andre indirekte, medvirkende faktorer til akne og bumser på ryggen.
Først og fremmest sveder du mere, når du træner. Og hvis du ikke sørger for at vaske dig grundigt umiddelbart efter træningen, eller hvis du ikke vasker dit træningstøj ofte nok, så vil sved og bakterier kunne sætte sig i huden og forårsage bumser.
Derudover kan din kost, herunder proteinpulver og evt. andre kosttilskud, være med til at forstyrre kroppen og resultere i bumser på bl.a. ryggen.
Hvis du har behov for at indtage større mængder af protein til din træning, men samtidig oplever problemer med bumser, så forsøg at erstatte hele eller dele af mængden af proteinpulver med andre proteinholdige fødevarer.
Sidst men ikke mindst kan styrketræningen påvirke din krop på den måde, at din krop øger koncentrationen af det mandlige kønshormon testosteron, når du træner. Den øgede koncentration er en hormonel forandring, og den kan være med til at give flere bumser.
Mælk og andre laktoseprodukter udvikler akne
I 2005 blev der lavet en undersøgelse på Harvard University i USA, som påviste en mulig sammenhæng mellem vores indtag af laktose og udvikling af akne.
Der er med andre ord grund til at være varsom med især mælk og andre laktoseholdige produkter, da der kan være en potentiel risiko for at få flere bumser eller forværre din nuværende situation.
Det mest udbredte proteinpulver, valleprotein (whey protein), er også lavet på mælkeproteiner, hvormed der kan være laktose i pulveret. Dette er også en grund til at passe på med dit indtag af proteinpulver, hvis du styrketræner og samtidig døjer med bumser.
Sørg for at gå i løstsiddende tøj
Sidst men ikke mindst skal du sørge for, at du ikke går i tøj, som sidder alt for stramt. Hvis tøjet strammer på kroppen og dermed på huden, så kan det være med til at give dig flere bumser.
Hvis du har tendens til bumser på ryggen og samtidig går i meget tætsiddende tøj som f.eks. toppe, skjorter, t-shirts og træningstøj, så prøv at udskifte tøjet i en periode.
Begynd at træne i noget mere løstsiddende træningstøj, og skift evt. toppe og t-shirts ud med mere løse trøjer i en periode.
På den måde kan du give din ryg den nødvendige pause fra det stramme tøj, og så kan du se, om det forbedrer din situation med bumserne.