Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Tør hud – hvad er det, og hvem rammer det?

Alle – både kvinder og mænd, unge og gamle – kan få tør hud i kortere eller længere perioder. De fleste af os har nok oplevet for eksempel at have lidt tør hud på hænderne eller tørre læber, når det er vinter og bidende koldt udenfor. En god og nærende hudcreme kan løse problemet for de fleste, og det allerbedste er, hvis du så også husker at bruge en creme til tør hud forebyggende, når huden er blevet normal og blød igen.

Generelt er vi alle mere udsatte for at få tør hud, når det er vinter og koldt, og klimaet er tørt både ude og inde. Derudover er ældre mennesker og mennesker med allergi, eksem eller astma mere udsatte for at få tør hud. Endelig kan stofskifteproblemer, diabetes og visse typer medicin også forårsage tør hud. Personer, der ofte vasker hænder med sæbe eller renseprodukter, for eksempel i forbindelse med deres arbejde, er også væsentligt mere udsatte for at få tør hud. Derfor bør de bruge en sæbe til tør hud.

Kløe er det vigtigste symptom på tør hud – og det mest generende ved at have tør hud. Det kan også gøre ondt, når huden strammer og klør. Heldigvis er tør hud ikke noget, man behøver at finde sig i – for der er gode muligheder for at behandle og forebygge.

LÆS MERE: Gode råd mod tør hud Produkter mod tør hud


Hvad er symptomerne på tør hud?

Tør hud klør. Det er ubehageligt og generende, og det kan gøre ondt, når huden føles stram. Måske revner huden også, og så gør det endnu mere ondt. Huden bliver ru og tør, og der kommer røde pletter. Huden kan også begynde at skælle.

Når man klør sig, har kløen faktisk en tendens til at blive værre. Men det er svært at lade være med at klø. Er det rigtigt slemt, kan man risikere at klø og kradse så meget, at der går hul på huden. Så er der god adgang for bakterier, og det kan give betændelse, der i værste fald skal behandles med antibiotika. Der er altså mange gode grunde til at gøre noget ved kløen og den tørre hud, inden det bliver så slemt.

Tør hud kan forekomme over hele kroppen, men optræder særligt ofte i ansigtet, på læberne, på hænderne, på underarmene og på underbenene.Tør hud skyldes at der mangler vand i det øverste lag af huden

Hvad er årsagerne til tør hud?

Tør hud skyldes, at der mangler vand i det øverste lag af huden, der også kaldes epidermis. Fedtindholdet i overhuden er det, der hjælper med at holde på fugten. Når man bliver ældre, falder antallet af talgkirtler i huden, indholdet af naturlig olie i huden er dermed mindre, og evnen til at holde på fugten i huden falder derfor. Ældre mennesker er således særligt udsatte for at få tør hud.

Helbred og arvelighed

Det ser ud til, at tør hud kan være arvelig. Man kan altså være genetisk disponeret for hudproblemer som tør hud. Man kan også være genetisk disponeret for allergi, astma og eksem, der også kan være medvirkende til at udvikle tør hud.

Sygdomme som lavt eller højt stofskifte, diabetes og lever- eller nyresygdomme kan forårsage tør hud. Forkert ernæring, og for eksempel mangel på A-vitamin, kan også medvirke til at give tør hud. Og endelig kan visse medicintyper påvirke huden, så den bliver mere tør. Det kan for eksempel være produkter mod akne, allergi eller for højt blodtryk.

Hormonelle forandringer påvirker huden. Det ser man for eksempel i forbindelse med uren hud i puberteten. I overgangsalderen vil mange kvinder således opleve, at deres hud bliver mere tør.

Sæbe og rensemidler

I nogle jobs er det nødvendigt at vaske hænder ofte. Sæbe og kemiske rensemidler eller rensemidler med alkohol er hård kost for hænderne. Så personer, der ofte vasker hænder, er særligt udsatte for at få tør hud. Det er derfor vigtigt, at de husker at pleje hænderne ekstra godt med midler mod tør hud for at undgå det.

Generelt er det vigtigt at se på de sæber, renseprodukter og cremer, du bruger, hvis du oplever at få tør hud. De kan være for skrappe for huden, og så kan det hjælpe blot at skifte til et mildere produkt.

Tøj af uld og syntetiske materialer

Hvis du har tendens til tør hud, kan du opleve, at det hjælper at holde dig fra tøj, der er fremstillet af uld eller syntetiske fibre. Det kan irritere huden og gøre den tørre hud værre. Tøj af bomuld er typisk mere behageligt at have på, hvis huden er tør og måske kløende.

Årstidernes indvirkning

Tørt, koldt og blæsende vintervejr er ikke godt for huden. De fleste af os kan mærke, hvordan huden bliver mere stram og tør, når det er koldt og blæsende uden for. Så skruer vi op for varmen inden døre. Det giver varmt og tørt indeklima og en lav fugtighed, og det er heller ikke godt for huden. For de fleste af os kan man heldigvis tale om sæsonbetonet tør hud: Vi får tør hud om vinteren – om sommeren har vi derimod ingen problemer med tør hud.

For de fleste er en god creme og nogle gode læbeprodukter alt, hvad der skal til. Men for mennesker, der i forvejen er disponerede for tør hud, kan vintervejret gøre det markant værre. For dem handler det om at forebygge og at behandle med gode produkter, inden det bliver alt for slemt.

Atopisk eksem

Det er ikke usædvanligt, at selv små babyer rammes af meget tør hud og børneeksem, også kaldet atopisk eksem eller atopisk dermatitis. Det er en almindelig hudsygdom, der forekommer hyppigt. Ofte begynder den, når babyen er nogle måneder gammel, og så fortsætter den måske i nogle år og hos nogle helt op til puberteten.

Huden bliver meget tør og ru. Den kan begynde at væske, og der kan dannes blister. Det er ubehageligt og gør ondt. Eksemen ses ofte i ansigtet, på halsen, bag på håndleddene, bag knæene og i albuebøjningen.

Atopisk eksem kan behandles med en fed fugtgivende creme og med en særlig salve mod atopisk eksem indeholdende kortison. Det er vigtigt at bruge en nærende og fugtgivende creme flere gange om dagen for at tilføre huden rigelig fugt, også i de perioder, hvor eksemen ikke er i udbrud.


Gode råd mod tør hud

Tør hud går på ingen måde over af sig selv, så det er nødvendigt at gøre en indsats for at komme problemet til livs. Hvad du skal gøre, afhænger meget af, hvor alvorligt du er angrebet af tør hud. Men heldigvis er der gode muligheder for at få bugt med din tørre hud med den rigtige behandling og ikke mindst en god forebyggende pleje.

Dagens tip mod tør vinterhud

Exfolier huden 1-2 gange om ugen. Mange husker måske at bruge en face-scrub i ansigtet, men husk også at exfoliere hele kroppen med en body scrub. Det hjælper huden med bedre at optage din fugtighedscreme.

Body scrub fra Australian Bodycare er en eksfolierende scrub med knuste abrikoskernefrø og naturlig Tea Tree Oil, som modvirker tør vinterhud og fjerner urenheder i huden.

Bruger du en Body Scrub fra Australian Bodycare får du masseret og renset de øverste lag i huden for døde hudceller, fjernet urenheder i huden og renset den helt i dybden. Til eksfolieringen anvendes de knuste abrikoskernefrø, ligesom produktet indeholder glycerin og allantoin, der fugter og blødgør huden.

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Temperaturer ude og inde

Vintervejr med kulde og blæst er ikke godt for huden. Det kan også være hårdt for huden at klare de mange skift mellem kulde uden døre og varme temperaturer inden døre. Og den tørre luft begge steder er heller ikke noget huden synes om.

Det er svært at ændre på klimaet, men du kan sørge for at pleje din hud godt med fugtgivende cremer, så den bedre kan klare vind og vejr. Inden døre kan du sørge for at lufte godt ud. Grønne planter medvirker også til et godt indeklima. Og så kan du sørge for, at der ikke er alt for varmt. En brændeovn er hyggelig, men den bidrager til varmen og den tørre luft.

Solen er dejlig, men for meget sol kan virke udtørrende på huden. Så nyd solen i små doser.

Vand og sæbe

Lange, varme bade er dejlige, men de er hårde ved huden. Så hvis du har tendens til tør hud, kan du med fordel afkorte badetiden lidt og skrue ned for temperaturen. Der er heller ingen grund til at bade flere gange om dagen.

Sæbe og rensende kropsprodukter er svære at undvære. Men vælg dine produkter med omhu, så du undgår dem, der er hårdest ved huden. Produkter der modvirker bakterier og har en hudvenlig pH-værdi vil være til stor gavn for din hud. Vores Body Wash med den antibakterielle Tea Tree Oil, hjælper til at holde huden fri for uønskede bakterier.

Har du store problemer med tør hud, skal du ikke gnubbe og gnide for meget på din hud. Prøv i stedet, om du kan duppe huden tør med et ekstra blødt håndklæde.

Du kan høre mere om vores Body Wash her:

Læs mere om Body Wash her.

Brug en god og fugtgivende creme

Når du har været i bad, skal du huske at smøre dig godt ind over hele kroppen med en nærende og fugtgivende creme. Har du meget tør hud, skal du vælge en fed creme. Eksempelvis vores Body Cream. Har du ikke så store problemer med tør hud, kan du nøjes med en tyndere creme. Til den daglige forebyggende pleje af tør hud anbefaler vi vores body lotion til tør hud med tea tree oil der modvirker bakterier.

Husk en god creme til ansigtet. Huden i ansigtet er finere og tyndere end huden på kroppen, så derfor skal du vælge en creme, der er specielt egnet til ansigtshuden. Det glæder især hvis du bruger en anisgtsvask, her er det vigtigt at vælge en ansigtsvask til tør hud.

Til læberne fås der også specielle cremer, der plejer og beskytter godt mod vind og vejr. Også hænderne er meget udsatte, så de skal have særlig opmærksomhed med en god håndcreme uden parabener. Vintervejret er hårdt ved hænderne, og hyppige håndvask er også hård kost for huden på hænderne.

Der kan være tilfælde, hvor det er nødvendigt at supplere cremen med en salve med indhold af kortison. Det gælder blandt andet der, hvor den tørre hud er ledsaget af en atopisk eksem.

Generelt er det vigtigt at bruge creme et par gange om dagen, gerne mere om nødvendigt. Man kan dog købe nok så mange gode cremer, men de virker kun, hvis man husker at bruge dem!

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Brug tøj af bomuld

Uld og syntetiske stoffer kan irritere huden, og hvis huden er tør og irriteret i forvejen, er der ingen grund til at irritere den yderligere. Bomuld er et langt behageligere materiale at bruge, særligt direkte mod huden.

Kig på din kost

Det er vigtigt at drikke rigeligt med vand, for den tørre hud kan også komme indefra, hvis du ikke får nok væske.

Derudover kan fødevarer med et højt indhold af fedtsyrer muligvis også have en effekt på huden. Valnødder og fede fisk som tun, laks og makrel har for eksempel et højt indhold af Omega 3-fedtsyrer.


FAQ om tør hud

Hvad gør jeg med tør hud?

Det er vigtigt at tilføre tør hud rigeligt med fugt. Det kan du gøre med en fed, nærende og fugtgivende creme. Derudover kan du se på de sæber og renseprodukter, du bruger. Eventuelt kan du skifte til mildere og mere hudvenlige produkter. Lange og varme bade er ikke godt for en tør hud. Og endelig kan det være en god idé at undgå uld og syntetiske stoffer mod huden.


Hvad er den hyppigste årsag til tør hud?

Der kan være mange årsager til tør hud. Ældre mennesker og mennesker med allergi, eksem eller astma er særligt udsatte for at få tør hud. Det samme er personer, der ofte vasker hænder, eksempelvis i forbindelse med deres arbejde. Vejret har også meget at sige. Blæsende og koldt vintervejr er hård kost for huden.


Kan tør hud klø?

Tør hud vil for det meste klø. Og det er ikke godt for huden, når man klør sig. Det kan på sigt give tykkere og mørkere hud. Derfor er det meget vigtigt at få bugt med den tørre og kløende hud.


Kan tør hud give bumser?

Man kan sagtens have tør hud og bumser på samme tid. Faktisk skal man passe på med at bruge alt for skrappe og udtørrende produkter i kampen mod den urene og bumsede hud. Gør man det, udtørrer man huden, og så vil huden selv begynde at producere mere fedt, og det giver en god grobund for bumser.


Hvad gør man, når man får tør hud af håndvask?

Det er hårdt ved huden at vaske hænder ofte. Men er du nødt til det, for eksempel på grund af dit arbejde, er det vigtigt at vælge en mild sæbe uden alkohol og kemiske stoffer. Husk også at smøre hænderne ofte med en god og plejende håndcreme.


Kan man altid få bugt med den tørre hud?

I langt de fleste tilfælde hjælper en god og plejende creme mod den tørre hud. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at supplere med en salve indeholdende kortison. De fleste er receptpligtig, så her skal du tale med din læge. Derudover kan du blandt andet se på de sæber og renseprodukter, som du bruger, og eventuelt udskifte dem med nogle mildere produkter. Er der ikke noget, der hjælper, skal du tale med din læge, så I kan finde en anden løsning.


Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen