Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er eksfoliering?

Eksfoliering er en effektiv skønhedskur til alle hudtyper. Når du eksfolierer huden, fjerner du det øverste lag af døde hudceller, du renser porerne, og du stimulerer dannelsen af nye hudceller. Det får alt sammen din hud til at se mere frisk og sund ud, og det mindsker forekomsten af bumser og uren hud.

Eksfolierende produkter indeholder aktive ingredienser, der kemisk løsner hudens celler. Eksfoliering kaldes også peeling. Skrub er derimod noget andet end eksfoliering og peeling. Skrubbecremer til huden indeholder typisk slibekorn – det gør eksfolierende produkter ikke. Og derfor føler mange mennesker, at eksfoliering er mere skånsom mod huden end skrubning.

Gå direkte til:

> Klik her – Eksfoliering af ansigtet – trin for trin

> Klik her – Eksfoliering af kroppen – trin for trin


Sådan eksfolierer du din hud

Hver dag danner huden nye hudceller. De gamle døde hudceller udstødes derfor og ligger sig som et lag yderst på huden. Fjerner du ikke de døde hudceller, kan din hud komme til at se ru, grå og livløs ud. Derudover giver det også grobund for bumser og uren hud. Sørger du derimod for regelmæssigt at eksfoliere din hud, får du fjernet de døde hudceller og dermed mindsket forekomsten af bumser og uren hud – og din hud vil på den måde komme til at se mere glat ud og udstråle sundhed og friskhed. Derudover er eksfoliering godt for blodomløbet.

Bumser og uren hud er ikke bare noget, der kan opstå i ansigtet. Det kan man have over hele kroppen. Derfor er det ikke kun ansigtshuden, der har godt af rens, pleje, fugt og eksfoliering; det har huden over hele kroppen også. Vi anbefaler derfor at du bruger body scrub fra Australian bodycare.

Udstødelsen af døde hudceller og dannelsen af nye er en proces, der hele tiden foregår. Men med alderen bliver processen langsommere, og derfor kan det være en fordel at begynde at gøre noget for at hjælpe processen på vej, når du når 30’erne. Indtil da går processen af sig selv, så unge mennesker har ikke brug for eksfoliering.


eksfoliering mod uren hud god produkter

Mekanisk eller kemisk eksfoliering

Mens skrubbecremer kun bør bruges omkring en gang om ugen, da de ellers kan være for hårde ved huden, kan eksfolierende produkter sagtens bruges oftere; nogle dagligt, andre et par gange om ugen. Det vigtigste er, at du sørger for at bruge produkter, der passer til din hud og hudtype.

Brug af skrubbecremer, skrubbehandsker og lignende kaldes også mekanisk eksfoliering, mens brug af produkter, der indeholder syrer eller enzymer, som opløser de døde hudceller, kaldes kemisk eksfoliering.

Begge metoder er effektive, da de fjerner de døde hudceller fra hudens overflade. Mekanisk eksfoliering kan dog være en smule mere hård ved huden, så har du en tør eller sart hud, kan det ofte være en fordel at bruge kemisk eksfoliering i stedet. Har du problemer med tør hud dog man bruge en creme til tør hud.

Eksfoliering med salicylsyre

Når man eksfolierer huden med eksfolierende produkter, vil der typisk være tale om såkaldt BHA (Beta Hydroxy Acid) eksfoliering, også kaldet eksfoliering med salicylsyre. BHA eksfoliering med salicylsyre er blandt andet kendt for sine anti-inflammatoriske og anti-bakterielle egenskaber, hvilket netop er en fordel, hvis du eksfolierer huden for at komme bumser og uren hud til livs. Når du har bumser og uren hud, gælder det nemlig i høj grad om at bekæmpe bakterier og betændelse i huden.

T–zone peeling med 2% BHA Salicylsyre
fjerner uren hud og døde hudceller i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
T–zone peeling med 2% BHA Salicylsyre - fjerner uren hud og døde hudceller i ansigtet

Eksfoliering af kroppen – trin for trin

 1. Tag et varmt bad, det åbner porerne og gør huden mere modtagelig for eksfolieringen.
 2. Påfør det eksfolierende produkt – det kan være en eksfolierende sæbe, et eksfolierende renseprodukt eller en eksfolierende creme – med blide cirkelbevægelser. Brug eventuelt en børste eller skrubbehandske. Men gør det forsigtigt uden at skrubbe for hårdt på huden. Vi anbefaler at du bruger body scrub fra Australian bodycare.
 3. Skyl det eksfolierende produkt af huden med lunkent vand. Sørg for at få fjernet det hele, så huden er helt fri for rester af produktet.
 4. Rens huden med et renseprodukt, for eksempel en god body wash.
 5. Tør forsigtigt huden ved at duppe med håndklædet frem for at skrubbe.
 6. Fugt huden med en god og plejende body lotion eller body cream.

Pakke til eksfoliering
3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 379,95 kr
Pakke til eksfoliering - 3 produkter til dybderens af talgknopper og uren hud på kroppen

Få bugt med den hårde hud på fødderne med eksfoliering

Mange mennesker døjer med hård hud på fødderne, og netop her kan det være ekstra svært at få huden pæn og glat. På fødderne skal der nemlig som oftest mere til end et almindeligt eksfolierende produkt.

Med en særlig eksfolierende fodmaske i form af et par eksfolierende sokker kan du selv ordne fødderne, så de er sommerklare, uden at skulle besøge en fodterapeut. Præcist 90 minutter skal fødderne være i den eksfolierende væske i plastiksokkerne. Imens kan du slappe af med at se en god film eller læse en bog. I de følgende dage vil den hårde hud falde af i flager, og efter 7-10 dage er fødderne bløde og lækre som babyfødder.


Særligt om eksfoliering af ansigtet

Når vi taler eksfoliering, er det særligt ansigtet, de fleste har fokus på. Selv om vi selvfølgelig skal sørge for at pleje huden over hele kroppen, giver det god mening at give ansigtet særlig opmærksomhed. Ansigtet er hver dag ubeskyttet og derfor eksponeret for vejr og vind, forurening og måske makeup.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd mod uren hud i ansigtet

Samtidig er ansigtshuden mere sart end huden på kroppen, og derfor er det vigtigt, at du altid bruger særlige produkter til pleje af huden i ansigtet. Det gælder også, når du eksfolierer huden. Her skal du bruge et produkt, der er specielt beregnet til den tyndere og mere sarte ansigtshud. Og når du har eksfolieret huden, skal du huske at slutte af med en god ansigtscreme.

Eksfoliering af ansigtet – trin for trin

 1. Rens huden i ansigtet med det renseprodukt, du plejer at bruge. f.eks. face wash fra Australian bodycare. Vi anbefaler, at du i forbindelse med rens af ansigtet – bruger Face Scrubber. Ansigtsbørsten renser hudens porer helt i dybden og fri for bakterier, snavs og makeuprester. Det minimerer risikoen for, at urenheder som bumser og hudorme opstår. 
 2. Fugt huden i ansigtet med lunkent vand. Brug eventuelt en vaskeklud, som du lader ligge hen over ansigtet i et par sekunder. På den måde åbner du porerne og gør dermed huden mere modtagelig over for eksfolieringen.
 3. Påfør det eksfolierende produkt – det kan være en eksfolierende sæbe, et eksfolierende renseprodukt eller en eksfolierende creme – med blide cirkelbevægelser. Du kan eventuelt bruge en svamp, men undlad at skrubbe på huden. Vi anbefaler face mask fra Australian bodycare.
 4. Skyl det eksfolierende produkt af ansigtet med lunkent vand. Det er vigtigt, at du får fjernet det hele, så der ikke er rester tilbage af produktet.
 5. Brug derefter en skin tonic på huden. Det kan for eksempel være face tonic fra Australian Bodycare, der er en mild og dybderensende skin tonic uden alkohol.
 6. Fugt huden med en god og plejende ansigtscreme, der passer til din hudtype og din huds særlige behov.

Bonus info: Face mask fra Australian bodycare er et multifunktionelt produkt, der renser og peeler huden. De fine naturlige knuste abrikoskerner sikrer den mekaniske eksfoliering samtidig med at den kan bruges som en dybderensende maske, der trækker urenheder op fra hudens porer grundet indholder af caviar lime. Face mask hjælper med at fjerne døde hudceller og andre urenheder, der kan tilstoppe porerne og danne hudorme, bumser og uren hud.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme