Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvem har behov for hudpleje?

God hudpleje er noget, som vi alle har brug for. Det gælder både børn og voksne, unge og gamle. Og både kvinder og mænd kan have glæde af at pleje deres hud på den rigtige måde. Der er forskel på, hvad vi har behov for alt efter alder, køn, hudtype, hudens tilstand og de udfordringer, vi måtte have.

Og der er helt sikkert stor forskel på, hvor højt vi vægter den daglige hudpleje. For eksempel er der typisk stor forskel på den opmærksomhed, som kvinder og mænd ofrer på deres hudpleje. Til trods for, at det altså er vigtigt for begge køn.

Og hvad er god hudpleje så? Det er kort fortalt, når du passer godt på din hud ud fra de behov, som netop din hud har.

Lider du af eksem, uren hud, bumsernældefeber, forkølelsessår, psoriasis eller en anden hudlidelse, skal du i særlig grad passe og pleje din hud godt, for så har din hud behov for ekstra hudpleje og omsorg. Men selv mennesker med perfekt hud og ingen hudproblemer skal sørge for at pleje og passe godt på deres hud.

> Hudplejeprodukter uden parabener

Forskellige hudtyper kræver forskellige former for hudpleje. Men uanset, om din hud er tør, fedtet, uren, sart, allergisk, kombineret eller helt normal, så kan du gøre meget for selv at passe godt på den.


Hvad er god hudpleje?

Vores hud, der også kaldes cutis på latin, er opbygget af to lag. Det øverste lag, der er det synlige, kaldes overhuden eller epidermis. Under den ligger læderhuden eller dermis, der er det tykkeste lag. Under de to lag ligger underhuden, kaldet subcutis.

Vores hud fungerer som en barriere mod fugt, snavs, bakterier, varme, kulde og andet udefra. Det er derfor vigtigt, at du passer godt på din hud. Desværre er der mange, der først tænker over det med hudplejen, når de en dag oplever problemer med deres hud, eller når de får en hudlidelse. Men uanset, hvordan din hud ser ud, er det vigtigt at ofre lidt tid på den hver eneste dag året rundt.

I virkeligheden handler god hudpleje om at følge nogle enkle råd. Omtanke, sund levevis og daglig opmærksomhed på huden kombineret med nogle gode hudplejeprodukter kan gøre meget.

Enkle råd til god hudpleje:

 • Sørg for god solbeskyttelse. Sol er godt for huden – men i begrænsede mængder. Din hud har ikke godt af for lange ophold i solen, men uanset hvor længe du er der, skal du altid sørge for at bruge en god solcreme både i ansigtet og på kroppen. Husk også gerne en hat på en varm sommerdag. For meget sol kan give soleksem, solskader og pigmentforandringer, men også langt alvorligere sygdomme som hudkræft og modermærkekræft.
 • Brug en god creme, Face Cream til ansigtet og Body Lotion til kroppen, så du opretholder eller genskaber en god fugtbalance i huden. Huden skal ikke være for tør, men heller ikke for fedtet. Det handler altså om at finde en hudcreme uden parabener, der passer til dig og din hud.
 • Spis sundt og lev sundt. Kost og levevis har stor indflydelse på vores krop og sundhedstilstand, og det påvirker også vores hud. Så sørg for at spise sundt, så du får masser af vitaminer, drik rigeligt med vand, dyrk motion og undgå stress. Ryger du, vil både du og din hud have godt af et rygestop.
 • Husk at vaske og rense din hud hver dag med vores milde sæber. Face Wash er udviklet til huden i ansigtet og indholdet af den naturlige Tea Tree Oil modvirker bakterier og holder huden sund. Body Wash er vores milde sæbe til kroppen, som også indeholder Tea Tree Oil, der modvirker og fjerner bakterier. Desuden fjerner Body Wash overflødigt hudfedt.
 • Eksfolier gerne huden med jævne mellemrum. Eksfoliering fjerner snavs, fedt, døde hudceller og andet fra huden, og på den måde er eksfoliering med til at give huden nyt liv. T-Zone Peeling er en peeling med 2% BHA salicylsyre, som er velegnet til fedtet, uren eller kombineret hud.

God ansigtspleje


Ansigtshuden skal plejes hver dag. Præcist som med tandbørstningen er det vigtigt at huske den daglige hudpleje to gange om dagen, morgen og aften.

Om morgenen skal ansigtshuden renses, så nattens fedt og snavs renses af. Og om aftenen skal dagens strabadser i form af snavs, fedt, makeup, forurening og andet vaskes af. Nogle sæber udtørrer huden for meget, så brug en mild sæbe, der er egnet til den tynde ansigtshud. Vores Face Wash er mild og indeholder den antibakterielle og hudvenlige Tea Tree Oil, som modvirker bakterier og holder huden sund.

Både morgen og aften skal afrensningen afsluttes med en god og plejende ansigtscreme uden parabener, der opretholder hudens fugtbalance og holder den sund. Brug gerne en ansigtscreme, der modvirker bakterier, som eksempelvis vores Face Cream med Tea Tree Oil.

Et par gange om ugen har din hud godt af at blive renset ekstra godt med en eksfoliering. Men sørg for at vælge produkter, der er blide ved huden, og lad være med at skrubbe kraftigt på huden.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud - 4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

God kropspleje

Når vi taler om hudpleje, har vi en tendens til mest at tænke på huden i ansigtet. Men det er ikke bare ansigtshuden, der skal have opmærksomhed. Huden på kroppen skal også plejes. Den skal vaskes ren med Body Wash, så snavs og fedt fjernes, og gerne eksfolieres nogle gange om ugen. Bagefter skal huden smøres ind i en god fugtighedscreme, der tager højde for de behov, som netop din hud har.

Vi anbefaler Australian Bodycare Body Lotion til daglig pleje af din hud. Body Lotion indeholder Tea Tree Oil, som hjælper til at modvirke bakterier. Desuden har den et højt indhold af glycerin, der hjælper til med at opretholde hudens fugtbalance.

Et varmt bad udtørrer huden, så efter et bad tørster din hud efter fugt. Brug en god fugtighedscreme, som passer til din hud. En creme er federe og mere fugtgivende end en lotion. Så er din hud meget tør, vil en creme være mere velegnet end en lotion.

De fleste af os vasker hænder mange gange dagligt, så huden på hænderne er særligt udsat. Derfor er det vigtigt at huske en god håndcreme, når du har vasket hænder; måske ikke hver gang, men flere gange om dagen. Vores Body Cream er meget velegnet, hvis dine hænder har brug for ekstra pleje.

Årstidernes påvirkning af huden

Mange mennesker oplever ikke de store problemer med huden og er derfor ikke så gode til at huske cremen i det daglige. Men når vinteren kommer, kan de pludselig mærke, at huden bliver tør, og de har brug for en læbepomade til læberne og en creme til huden.

Tørt, koldt og blæsende vintervejr er hårdt ved huden. De fleste af os kan mærke, hvordan huden bliver mere stram og tør, når det er koldt, og det blæser. Derhjemme skruer vi op for varmen. Det giver et varmt og tørt indeklima og en lav fugtighed, og det virker også udtørrende på huden.

De fleste kan klare sig med en god creme og nogle gode læbeprodukter. Men de mennesker, der er disponerede for tør hud eller lider af hudsygdomme eller hudlidelser, kan have behov for endnu mere hjælp om vinteren. Det kan være ekstra plejende cremer eller medicinske salver eller cremer.

Vores Body Cream er en intensiv creme til pleje af særligt udsatte områder som for eksempel hænder, fødder og albuer.

Pakke til tør hud på kroppen
3 produkter til pleje af irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 369,95 kr
Pakke til tør hud på kroppen - 3 produkter til pleje af irriteret hud

Hudpleje til alle aldre

Talgkirtlerne producerer talg eller fedt til huden, så den ikke tørrer ud. Puberteten og de tidlige voksenår er den periode, hvor huden producerer mest talg. Når der sker en overproduktion, som der ofte gør i de år, giver det uren hud. Med alderen har huden en tendens til at blive mere tør, fordi talgproduktionen aftager. Ældre mennesker kan derfor have et ekstra stort behov for at huske den daglige indsmøring i creme.

Vores Body Lotion er god til alle aldre og har et højt indhold af fugtgivere, som er god til tør hud. Ved særligt udsatte områder kan man supplere med vores Body Cream, som er til intensiv pleje.

Babyhud og børnehud, ung hud, moden hud og ældre hud skal ikke behandles ens. Alle har behov for hudpleje og fugt, men det skal være den rigtige slags. Ofte har babyer og børn ikke så stort et behov for creme, som ældre har. Bortset fra de mange børn, der lider af børneeksem, og derfor har et særligt stort behov for at få tilført masser af fugt. Vores Body Lotion er mild og hudvenlig, og den hjælper med til at reducere den kløe og irritation som børn med børneeksem ofte lider af.

Der er hudplejemidler og cremer, der er velegnede til alle hudtyper. Så uanset, om du har uren hud, fedtet hud, tør hud, sart hud, normal hud, kombineret hud, hud med allergi eller noget helt andet, er der en hudpleje, der passer til dig.

Hjælp huden med fugt

Hudpleje til tør hud handler selvfølgelig om masser af fugt, mens hudpleje til fedtet hud omvendt ikke handler om at undgå fugt. Det handler om at tilføre den rette type fugt i de rette mængder. Til uren og fedtet hud bruger man ofte hudplejeprodukter, der indeholder frugtsyre eller salicylsyre, fordi de modvirker bakterier. Hudpleje til sart hud handler om de rette blide ingredienser, der forsigtigt plejer og fugter huden.

T–zone peeling med 2% BHA Salicylsyre
fjerner uren hud og døde hudceller i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
T–zone peeling med 2% BHA Salicylsyre - fjerner uren hud og døde hudceller i ansigtet

Er du i tvivl om din hudtype, eller har du problemer med din hud, kan du lade en hudlæge se på din hud, så du får den rigtige vejledning og de rigtige hudplejeprodukter.

De fire hudtyper, man normalt skelner mellem:

1. Normal/kombineret hud er hud, der er blød, smidig og hverken tør eller fedtet. Selv om man har normal/kombineret hud, kan huden i den såkaldte T-zone, der strækker sig fra panden ned over næsen og til hagen, godt være en smule mere skinnende. Alle mennesker har en forøget talgproduktion i T-zonen.

2. Tør hud er en hud, der er en smule ru og mat. Spektret er bredt fra en smule tør hud til ekstremt tør hud, som det for eksempel ses ved atopisk eksem og andre hudlidelser.

3. Fedtet hud er hud, der fremstår skinnende og fedtet. Dette skyldes en overproduktion af talg. Den øgede talgproduktion kan medføre tilstoppede porer i huden, hvilket kan medføre uren hud med bumser og hudorme.

4. Sart/sensitiv hud er hud, der let reagerer på udefrakommende faktorer som sol, vind, varme, kulde, kosmetik, sæbe og andet. Huden reagerer så med kløe, svie, prikken osv. Den bliver rød, irriteret, tør eller reagerer på anden vis.

  Hudpleje til dig med en hudlidelse

  Har du en hudsygdom eller hudlidelse, har din hud behov for ekstra opmærksomhed. Ud over den daglige almindelige hudpleje kan din hud have behov for ekstra plejende cremer eller andre produkter. Det kan være medicinske salver eller cremer eller andre særlige produkter. Det er vigtigt, at du taler med din læge eller hudlæge om, hvad du skal bruge til netop din hud.


  Fokus på hudplejeprodukter

  Der findes et væld af hudplejeprodukter på markedet, og det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Man kan hurtigt købe sig fattig i produkter. Men meget er ikke nødvendigvis bedre. Og alt er ikke gjort ved at købe nogle hundedyre cremer. Desværre. Husk også, at cremer kun virker, når de bliver brugt. Lav en god plejende rutine med de cremer, du bruger, så du får det bedste resultat.

  Det vigtigste er derfor at finde nogle få gode produkter, som gør noget godt for din hud, og som du kan lide at bruge. Hudplejeprodukterne skal passe til din hudtype, så din hud får tilført den rette mængde fugt og bliver renset og plejet optimalt. Og så skal det helst være let, overskueligt og til at klare i en travl hverdag.

  Økologisk/naturlig/alternativ hudpleje

  De mange forskellige kosmetikfirmaer har alle masser af hudplejeprodukter på hylderne. Men foretrækker du økologiske madvarer, er du måske også en af dem, der foretrækker økologiske eller naturlige ingredienser på huden og hudpleje uden parabener og parfume og uden mineralske olier.

  I dag er der heldigvis gode muligheder for at vælge økologisk hudpleje eller naturlig hudpleje, også kaldet alternativ hudpleje, frem for traditionel hudpleje. Det er dog vigtigt at huske på, at økologisk hudpleje og naturlig hudpleje ikke nødvendigvis er bedre og sundere for din hud. Økologiske ingredienser og planteekstrakter kan sagtens fremkalde allergi på samme måde, som traditionelle produkter kan. Men økologisk hudpleje og naturlig hudpleje er ikke så fyldt med kemikalier, som de traditionelle produkter typisk er.

  I økologisk hudpleje er en stor del af de naturlige ingredienser økologiske og således dyrket uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Men alle ingredienser er ikke nødvendigvis økologiske. Og alle ingredienser er heller ikke nødvendigvis naturlige ingredienser. I naturlig hudpleje er ingredienserne hovedsageligt planter, urter og olier fra naturen. De kan være økologiske, men er det ikke nødvendigvis.

  Både økologisk og naturlig hudpleje indeholder primært naturlige ingredienser som planteolier, æteriske olier og planteekstrakter. I det store hele er de økologiske og alternative produkter fri for syntetiske farve- og duftstoffer, mineralske olier, parabener og silikoner.

  Nogle af de ingredienser, man ofte bruger i økologisk og/eller naturlig hudpleje, er Tea Tree Oil, Aloe Vera, salt, honning, sandeltræ, arganolie, olivenolie og solsikkeolie.

  Hjemmelavet hudpleje

  Vil du være helt sikker på, hvad det er, du putter på din hud, kan du lave din egen hjemmelavede hudpleje. Det tager tid, men så ved du i hvert fald, hvad der er i blandingen.

  Hjemmelavet hudpleje tager udgangspunkt i gamle husråd om, hvad der virker i forskellige situationer. De fleste husråd stammer fra dengang, der ikke fandtes kosmetisk hudpleje, og man i stedet brugte naturens urter og planter til at pleje huden.

  Mange af de traditionelle hudprodukter, man kan købe, indeholder faktisk urter og planter, men derudover indeholder de også en masse andet, som du måske helst vil være fri for, og det undgår du ved at lave din hudpleje selv.

  På nettet kan du finde mange forskellige opskrifter på naturlig hudpleje, så du kan lave dine egne hjemmelavede cremer og renseprodukter. Der er også mange opskrifter på hjemmelavede ansigtsmasker, som du hurtigt kan lave med få naturlige ingredienser.

  Det kan for eksempel være honning, citron, æg, kanel, banan, æble, avocado, gulerod, yoghurt, granatæble, ingefær og meget andet, der indgår. De forskellige frugter og ingredienser er hver for sig – eller sammen – gode til forskellige hudtyper.

  Det kan dog anbefales at købe en af de anerkendte ansigtsmasker til dig med uren hud, bumser og hudorme som du findes på apoteket, Matas og hos Helsam.

  Se udvalget af ansigtsmasker, som passer til dit problem.

  Ansigtsmaske | Ansigtsmaske mod bumser | Ansigtsmaske mod hudorme | Ansigtsmaske mod uren hud

  Hudpleje til mænd

  Mænds hud har brug for hudpleje, præcist som kvinders hud har det. Men mange mænd gider ikke den slags. Og de vil slet ikke bruge produkter, der ser feminine ud og dufter fint og sart. Heldigvis findes der mange produkter, der er rettet specielt mod mænd. Det er maskuline hudplejeprodukter, der er hurtige og nemme at bruge. Og ret hurtigt finder de fleste mænd ud af, at det faktisk er både rart og behageligt med en velplejet hud, der hverken er tør eller fedtet.

  For mænd er det ikke mindst vigtigt med en god hudpleje før og efter barbering af skægget. Inden barberingen er det en god idé at vaske huden og bruge barberskum. Efter barbering er det vigtigt at bruge en god After Shave creme, der beroliger og plejer huden. Vores creme er udviklet netop til brug efter barbering, og den indeholder Tea Tree Oil, som modvirker bakterier og forebygger irritation og røde knopper.

  For kvinder, der barberer sig på benene, under armene eller i bikinilinjen, gælder de samme gode råd om hudpleje og barbering. Ved hårfjerning på benene anbefaler vi vores Body Balm, som indeholder antibakteriel Tea Tree Oil og er god til at pleje huden efter hårfjerning.


  FAQ om hudpleje


  Hvad er god hudpleje?

  God hudpleje er hudpleje, der passer til din hudtype, din alder, din huds tilstand og de behov, din hud måtte have. God hudpleje er ikke lig med masser af dyre produkter. Det vigtigste er, at du bruger produkter, der passer til din hud. Din hud har brug for at blive vasket og renset og få tilført fugt i de rette mængder.

  Hvad er økologisk hudpleje?

  Økologisk hudpleje er hudpleje, hvor en stor del af de naturlige ingredienser er økologiske og derfor dyrket uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning. Men alle ingredienser er ikke nødvendigvis økologiske. Og alle ingredienser er heller ikke nødvendigvis naturlige ingredienser.


  Hvorfor har man brug for hudpleje?

  Huden har brug for pleje for at opretholde eller genskabe hudens smidighed og fugtighed. Huden har til formål at holde væske inde i kroppen og snavs, bakterier, varme, kulde og andet ude fra kroppen. Og derfor er det vigtigt, at huden er i balance.


  Hudpleje – hvad virker?

  Det er meget forskelligt, hvilken hudpleje, der virker på den enkelte. Det er vigtigt, at du vælger hudpleje efter din hudtype, din alder og din huds tilstand. Har du særlige hudproblemer eller hudlidelser, skal hudplejen også tage højde for dette.


  Hvordan sørger man for en god hudpleje?

  God hudpleje handler i bund og grund om at vaske og rense huden og derefter tilføre den rette mængde og type fugt. Så fugtbalancen i huden bliver opretholdt eller genskabt, hvis din hud mangler fugt.

  Stor ansigtspakke til uren hud
  5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
  +15.000 anmeldelser
  Normalpris 499,95 kr
  Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
  Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme