Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er kløe – og hvem får kløe?

Kløe er ikke en sygdom, det er et symptom på noget andet. Derfor er det meget vigtigt, at man altid finder årsagen til kløen, så man ikke bare behandler symptomerne.

Klik herunder og læs mere omkring de hyppigste former for kløe og hvordan slipper du af med dem.

Kløe i skeden

> Kløe i skridtet

> Anal kløe

> Kløende hovedbund

> Kløe ved endetarm

Der kan være forskellige årsager til kløe alt fra en mindre allergisk reaktion til en alvorlig sygdom. Hos den praktiserende læge er kløe derfor et meget almindeligt symptom, som han eller hun ofte støder på.

Kløende hud

Når det klør, får vi en stærk trang til at kradse eller klø på huden. Det kender vi alle, og det er en helt naturlig reaktion.

Kløen opstår, når stoffer som blandt andet histamin stimulerer nervecellerne i huden. Hudkløe kaldes pruritus på latin. Det kan forekomme et enkelt sted på kroppen eller over hele kroppen.

Omfanget, forløbet og varigheden afhænger helt af, hvad det er, der har udløst kløen.

Alle kan få kløe, både unge og gamle, kvinder og mænd. Der ses dog en tendens til, at forekomsten af kløe stiger med alderen.

3–pak til hudkløe på hele kroppen
Beroligende produkter til irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
3–pak til hudkløe på hele kroppen - Beroligende produkter til irriteret hud

Forskellige typer af kløe

Kløe er noget af det, som vi alle har prøvet at have. Det klør et sted på kroppen, vi kradser lidt, og så er det ovre. Bare ved at tænke på kløe, kan vi faktisk føle, at det klør. Og ser vi en anden klø sig, vil vi også selv få trang til at klø os.

Det er helt naturligt og ganske harmløst.

Kløe et sted eller over hele kroppen

Kløe kan opstå over hele kroppen fra top til tå. Det kan klø et helt bestemt sted i hovedbunden, i ansigtet, på halsen, på hænderne, under armene, i skridtet, i underlivet, i endetarmen, på benene, mellem tæerne og under fødderne.

Kort sagt: Det kan klø overalt – og det kan også klø over hele kroppen på en gang. Nogle gange klør det et bestemt sted, uden at man kan se noget på huden.

Andre gange er der tydelige røde knopper, udslæt, blærer, skællende hud, små hævelser i huden, tør hud, revnet hud eller andre former for hudirritation.

En klar anbefaling fra os er denne her Anti Itch Spray fra Australian Bodycare, som er en beroligende og kløestillende spray og må anvendes på hele kroppen efter behov. Den lindrer kløe på tør, irriteret og kløende hud. Produktet er også velegnet til atopisk hud. Umiddelbart efter brug mindskes kløe og dermed kan du minimere trangen til at kradse i huden.

Læs mere: Årsager til analkløe og behandling af analkløe

Kløe på ryggen

Kløe kan skyldes mange ting, og som oftest vil kløe på ryggen blive vurderet sammen med øvrige symptomer med henblik på at finde årsagen. Det er en god idé at være opmærksom på kløen, hvis det konstant klør på din ryg, og du ellers er sund og rask.

Det kan eksempelvis skyldes hudparasitten fnat, men det kan også være en allergisk reaktion eller kontakteksem. Kløe er en advarsel fra din krop, når der er et eller andet der ikke skal være der, eller din hud ikke kan tåle.

Sover du eksempelvis i nattøj, kan det være en god idé at undersøge, om det er dét, der irriterer din hud.

Kløe på ryggen kan skyldes udefrakommende faktorer, men det kan også være tegn på mere alvorlige sygdomme.

Når det klør på ryggen, kan det være ekstremt generende, hvis man ikke selv kan nå stedet for at hjælpe sig selv. Derfor synes vi at vores Anti Itch Spray kunne være et godt hjælpemiddel, der samtidigt vil lindre kløen.

Klør din ryg om natten, eller er kløen næsten konstant, er det en god idé at søge læge, da det også kan skyldes forskellige former for hudkræft.

Kløe uden udslæt

I mange tilfælde ses kløe sammen med en form for udslæt eller en allergisk reaktion. Men i nogle tilfælde kan der opstå kløe i huden uden udslæt, og huden ser altså helt normal ud.

Kløe på kroppen uden udslæt kan blot handle om, at huden er tør eller irriteret, men det kan også være et symptom på mere alvorlige sygdomme. Kløe kan nemlig skyldes alt fra toksiner på huden til lever- og nyresygdom samt hudkræft.

Den mest almindelige årsag til kløe i huden uden udslæt er tør hud. Hvis du ikke har røde knopper, eller der er andre ændringer i huden, skyldes kløen sandsynligvis tør hud.

Dette vil en god fugtighedscreme som regel kunne afhjælpe, men hvis du har ekstremt tør hud, kan det også være et tegn på dermatitis. Derfor vil der i nogle tilfælde være behov for at opsøge læge.

Tør hud og kløe på kroppen uden udslæt kan ramme alle – uanset alder eller køn – men når du bliver ældre, bliver huden tyndere og mere tør, og risikoen for kløe stiger.

Selvom tør hud er den mest almindelig årsag til kløe uden udslæt, kan kløen dog også skyldes andre og mere alvorlige årsager.

Kløe i huden uden udslæt kan nemlig også være relateret til nervelidelser forårsaget af diabetes, klemte nerver eller helvedesild, som kan forårsage alvorlig kløe i huden.

3–pak til hudkløe på hele kroppen
Beroligende produkter til irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
3–pak til hudkløe på hele kroppen - Beroligende produkter til irriteret hud

Kløe på halsen

Hvis du oplever kløe på halsen, kan årsagerne være mange. Kløe på halsen skyldes ofte en allergisk reaktion på parfume, sæbe, mad, medicin, kosmetik eller smykker. Men det kan også skyldes lus, psoriasis, seboroisk eksem og kontakteksem. Dog kan hudproblemer som akne, eksem og børneeksem også skabe kløe. 

Mange kvinder kan også opleve et tørt og kløende eksem på halsen i forbindelse med graviditet, hvilket kan skyldes børneeksem. Børneeksem er ligeledes meget almindeligt blandt børn og unge mellem 0-15 år.

Som nævnt kan kløe på halsen ligeledes skyldes kontakteksem – både allergisk og ikke allergisk – og i begge tilfælde er typiske symptomer kløe og rødme efterfulgt af afskalning.

Kløe under armene

Kløe under armene kan opstå af mange forskellige årsager, og det kan være alt fra en allergisk reaktion på parfume (eksempelvis fra deodorant), men det kan også skyldes svamp i huden. Candida er en gærsvamp, der normalt lever på os, men i nogle tilfælde kan svampen give anledning til en kløende infektion, der benævnes candidiasis. Candidiasis under armene giver som regel et rødt, fladt udslæt med skarpe afgrænsninger.

Kløe under armene vil i de fleste tilfælde være på grund af eksem eller svamp i huden.

Barbering under armene kan også være årsag til irritation og kløe, og i nogle tilfælde kan du også opleve røde knopper. Disse kaldes for barberingsknopper, som skyldes skægpest. Skægpest opstår på grund af en bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. Resultatet er røde knopper og kløe. Løsning på dette problemer finder du her

Kløe i ansigtet

Kløe i ansigtet kan skyldes flere forhold og vil som regel opleves i forbindelse med en form for udslæt. Kløe i ansigtet kan dog også skyldes svamp, som ofte forveksles med udslæt eller eksem. De mest almindelige årsager til kløe i ansigtet er ringorm, skæleksem, børneeksem, kontakteksem, lussingesyge, børnesår og rosacea.

Hvis du oplever rødme, kløe, skæl eller lignende irritationer i ansigtet, bør du søge læge, eftersom det kan skyldes flere forskellige hudsygdomme. Nogle af disse er smitsomme, mens andre igen er følgesygdomme til anden sygdom. Oplever du mere rødme i ansigtet end normalt, kan det også være et af de tidlige symptomer på rosacea, der ofte rammer aldersgruppen 30-50 år.

3–pak til hudkløe på hele kroppen
Beroligende produkter til irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
3–pak til hudkløe på hele kroppen - Beroligende produkter til irriteret hud

Kløe under fødderne

Kløe under fødderne har flere forskellige årsager, hvoraf kløe ved leverlidelse er en af dem. Kløe ved leverlidelse er et symptom på hel eller delvis aflukning af afløb fra leveren gennem galdegangsystemet, og det kan blandt andet vise sig ved kløe i håndflader og på fodsåler. Kløen kan lindres ved brug af forskellige lægemidler, men det vigtigste er at få påvist årsagen til kløen. På den måde kan du behandle den eventuelle sygdom, der forårsager kløen.

Kløe under fødderne kan også være et tidligt tegn på diabetes.

Kløende fødder er dog sjældent farligt, da det i det fleste tilfælde skyldes svamp, en allergisk reaktion, psoriasis, fnat eller andet, som kan behandles. Det er dog altid en god idé at søge læge, eftersom kløen kan skyldes sygdom.

Kløe på ben

Hvis du oplever gentagende kløe på dine ben, kan det skyldes flere forskellige ting. Det kan være et tegn på allergi, eksem eller udslæt. Eller det kan være et tidligt tegn på type 2 diabetes eller fnat. Men det kan også skyldes for lidt motion eller for meget stillesiddende arbejde, som kan give uro og kløe på ben. Kløe på ben kan også forårsages af barbering eller tør hud, hvilket kan behandles med en god fugtighedscreme.

De mest almindelige årsager til kløe på benene er tør hud, keratose pilaris, acne, folliculitis, kolinerg urticaria, jock kløe, stasis dermatitis, restless ben, sukkersyge og åreknuder.

Kløe under huden

Hvis du oplever kløe under huden, kan dette skyldes flere forskellige ting, og det kan være svært umiddelbart at bestemme årsagen, eftersom der ikke nødvendigvis er røde knopper, eksem eller udslæt på huden. Kløe under huden kan være ganske ufarligt, men det kan også skyldes mere alvorlige og underliggende sygdomme.

En hyppig årsag til kløe under huden er fnat, også kaldet scabies. Hvis kløen er nyopstået, vil det i mange tilfælde være fnat. Ved fnat vil kløen være værst om natten. Mideindgangene findes oftest på fingrene, håndleddet, albuen og andre steder med tynd hud som på penis, scrotum eller omkring brystvorterne.

Forskellige symptomer

Kløen kan opleves let og kun en smule generende. Det kan også føles som om, huden brænder. Det prikker, svier, klør og gør ondt. Kløe er altså et virkelig vidt begreb. Det opleves forskelligt fra person til person, fordi vi har forskellig smertetærskel, og fordi omfanget og symptomerne er vidt forskellige.

Det vigtigste er derfor at blive undersøgt for sin kløe, hvis den har et omfang og en varighed, som går ud over den normale kløe, som vi alle kender til. Årsagerne er vidt forskellige, og derfor er det nødvendigt, at du lader lægen se din hud og dine symptomer.


Hvad er årsagerne til kløe?

Kløe er et meget udbredt symptom. Så udbredt, at det er et symptom, der er til stede ved 2 % af alle konsultationer hos den praktiserende læge. Kløe kan se ud på mange måder og forekommer i mange grader. Det er derfor et meget bredt begreb, der har mange vidt forskellige årsager. I mange tilfælde kan man finde årsagen til, hvorfor det klør. I andre tilfælde kan det være svært at finde frem til den præcise årsag.

Hvorfor klør min hud?

Først og fremmest kan man skelne mellem indefra kommende årsager og udefrakommende årsager. Nedenfor ses en liste over nogle af de almindeligt forekommende årsager. Men listen er langtfra udtømmende, da der kan være mange andre årsager til kløe.

Indefra kommende årsager

 • Hudsygdomme/-lidelser som nældefeber, atopisk eksem (astmaeksem), helvedesild og psoriasis.
 • Svamp.
 • Høfeber.
 • Tørhed i huden.
 • Sved.
 • Hormonelle ændringer, for eksempel i forbindelse med graviditet. – Sygdomme som skoldkopper og mæslinger.
 • Sygdomme som diabetes, kræft, nyresygdomme, skrumpelever, galdevejssygdomme, lymfekirtelsygdomme, blodsygdomme, hiv og stofskiftesygdomme.

Mange hudsygdomme og allergiske sygdomme vil medføre kløe i huden, men årsagen kan også være langt alvorligere sygdomme, blandt andet kræft. Tør hud er en meget almindelig årsag til kløe i huden. Det ses særligt hos ældre, og i Danmark ses det oftere i vinterhalvåret, hvor luftfugtigheden er lav, og klimaet er koldt og tørt.

For lidt væske kan også give tør hud. Det er især et problem, som opleves hos ældre, der ofte ikke længere har den samme tørst fornemmelse og derfor glemmer at drikke nok vand.

Udefrakommende årsager

 • Kontakt med nikkel, parfume, gummi, sæbe eller andet.
 • Kontakt med pelsdyr.
 • Fødevarer, for eksempel frugt, nødder og æg.
 • Hudlidelser som skægpest og skæl.
 • Medicin, både ordinære lægemidler og naturlægemidler, og rusmidler som for eksempel kokain.
 • Insektstik fra bier, hvepse, myg, hestebremser, myrer og andre insekter.
 • Hovedlus, fnat (scabies), mider, væggelus og andet.

I nogle tilfælde er det helt oplagt, hvad kløen skyldes. Klør det for eksempel i hovedbunden, er det oplagt at tjekke for lus – og er der lus, er det årsagen til kløen. Er du blevet stukket af en hveps, en myg eller et andet insekt, er det heller ikke svært at finde årsagen til kløen.

LÆS OGSÅ: Hvorfor klør myggestik?

Stift til myggestik
Kløestillende stick mod bakterier og irritation ved insektbid
+15.000 anmeldelser
Normalpris 79,95 kr
Udsalgspris 79,95 kr Normalpris
Stift til myggestik - Kløestillende stick mod bakterier og irritation ved insektbid

Har du i forvejen allergi, og rører du for eksempel ved et pelsdyr, kan det give nældefeber med kløe. Visse drikkevarer og fødevarer kan også udløse en allergisk reaktion. Det samme kan kontakt med stoffer som for eksempel nikkel, parfume, vaskemidler eller sæbe.

Barbering kan være årsag til skægpest med kløende knopper på huden. Skæl kan også give kløe i hovedbunden, hvis det er tilfældet bør du kigge efter en kløende hovedbund shampoo. Lægen vil typisk begynde med at se, om der er en lokal årsag til kløen, for eksempel en form for kontakteksem eller allergisk reaktion.

Derefter vil han eller hun undersøge, om det skyldes en hudlidelse, som eksempelvis atopisk eksem. Og ellers skal det naturligvis fastslås, om der ligger en alvorligere sygdom til grund for kløen. I mange tilfælde kendes den alvorlige sygdom måske allerede, og her er kløen så en lidelse, der kommer oveni.

Kløe om natten

Begynder det pludselig at klø på kroppen om aftenen og særligt om natten, på en ellers rask person, kan der være tale om fnat, der skyldes en mide. Kontakteksem eller en allergisk reaktion som følge af kontakt med noget, der udløser reaktionen, er en hyppig årsag til kløe.

Kløe og diabetes

Kløe over hele kroppen eller kløe i huden på bestemte områder (ben, fødder, hænder og så videre) kan være et tidligt tegn på diabetes. Hvis du oplever kløe i huden på dine arme, ben eller fødder, kan det være et af de tidligste tegn på, at du måske har type 2 diabetes. Denne type diabetes udvikler sig langsomt, og mange opdager det først, når det er for sent.

Kløen på de førnævnte områder kan skyldes manglende blodomløb, tør hud samt en række andre symptomer på diabetes, som skyldes for højt blodsukker. Dårligt blodomløb forårsager indsnævring og hærdning af blodkar, og derfor kan du opleve mærkbar kløe på overfladen af huden i forbindelse med diabetes.

Kløe i huden omkring kroppens fugtige steder som armhulerne, mellem tæerne, under brysterne eller i skridtet kan også være tegn på diabetes, da det overskydende sukker fra blodet aflejres ved urinrøret, når du tisser samt på huden, når du sveder.

Hvis du oplever andre symptomer på diabetes som udtalt tørst, hyppigere vandladning, at sår har svært ved at hele, kvalme og hovedpine, træthed, føle- og/eller synsforstyrrelser, bør du søge læge, da disse kan være tegn på, at du har diabetes.


Hvordan kan man behandle kløe?

Hvis du ved, hvorfor du har kløe, behøver du ikke opsøge lægen. Det kan for eksempel være, hvis kløen skyldes lus, insektstik eller skægpest efter barbering. Ved du derimod ikke, hvorfor det klør, og bliver det ved med at klø meget, bør du altid opsøge din læge for at finde frem til årsagen.

Får du samtidig andre symptomer som hævelser i ansigtet, feber, åndedrætsbesvær, svimmelhed eller andre alvorlige symptomer, skal du straks søge læge. Generelt er det vigtigt at finde frem til årsagen til kløen, før man begynder at behandle.

Der kan være mange vidt forskellige årsager – nogle er alvorlige, men de fleste er heldigvis ikke så alvorlige. Det er dog vigtigt at kende årsagen. Først der kan man også finde den helt rigtige behandling

Kløe skal behandles

Uanset, hvad årsagen til kløen er, er der forskellige faktorer, der kan forværre kløen. Hvis der for eksempel er inflammation i huden, vil kløen blive værre. Er du plaget af kløe, vil du opleve, at det typisk bliver værre, hvis du befinder dig i tørre omgivelser eller i omgivelser, der er meget varme eller meget kolde. I perioder, hvor du er stresset eller på anden vis psykisk påvirket, kan du også opleve, at din kløe bliver forværret.

Mild kløe er generende, men til at leve med, hvis den behandles. Men svære tilfælde af kløe kan være så ødelæggende for livskvaliteten, at det næsten ikke er til at holde ud. Hvis det klør overalt, og man heller ikke kan sove om natten for sin kløe, er det meget alvorligt og skal behandles alvorligt.

Creme mod kløende hud

Tør hud er en hyppig årsag til hudkløe. I Danmark ses det særligt om vinteren, hvor luften er kold og tør. Det bedste middel mod tør hud er en fed og plejende kløestillende creme. Du kan også undgå lange, varme bade og overdreven brug af sæbe og parfumerede produkter. Når du bruger en sæbe, så brug en god sæbe mod kløe.

SE MERE: Problemer med Kløe – Brug denne sæbe til kroppen

I mange tilfælde af kløe kan en god fugtighedscreme altså løse problemet. Vælg en creme uden parfume, det er blidest mod huden. Du kan få mange forskellige cremer på apoteket, hos Matas og i helsekostbutikker, hvis du foretrækker en creme med naturligt indhold. Aloe vera, tea tree oil (tetræsolie), propolis og saltlage er blandt de kløestillende midler, der er kendt for at hjælpe mod kløe og andre hudlidelser.

Desuden virker de mod bakterier, hvilket kan være gavnligt, hvis du skulle kradse hul på huden, når det klør.

3–pak til hudkløe på hele kroppen
Beroligende produkter til irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
3–pak til hudkløe på hele kroppen - Beroligende produkter til irriteret hud

Medicin mod kløe

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere cremebehandlingen med medicinsk tabletbehandling af kløen. Det er særligt i tilfælde, hvor kløen skyldes nældefeber, høfeber og lignende. Her virker antihistaminer ofte effektivt. I andre tilfælde vil en salve eller creme have større virkning. Det gælder for eksempel, når der er tale om atopisk eksem, svamp eller psoriasis. Der vil ofte være tale om midler med indhold af binyrebarkhormon.

Andre midler mod kløe

Når det klør, hjælper det at afkøle huden. Det kan du for eksempel gøre med et koldt bad eller en pose frosne ærter (pakket godt ind for at undgå frostskader), hvis ikke du har en gelepose, der er specielt lavet til formålet. Klør det på kroppen, når du sveder, kan det hjælpe hurtigt at skifte bluse eller at skynde dig i bad, når du har dyrket sport. Stress kan have indflydelse på udviklingen af kløe. Så tænk over, om der er noget du kan gøre for at slappe mere af og komme i bedre balance.


FAQ om kløe

Hvad skyldes kløe over hele kroppen?

Der kan være mange forskellige årsager til kløe over hele kroppen. Hvis kløen fortsætter, er det nødvendigt, at du går til din læge, så årsagen kan findes, før symptomerne blot behandles.


Hvordan stopper man kløe i underlivet?

Kløe i underlivet kan skyldes svamp, der kan behandles med stikpiller eller creme. Det kan også skyldes herpes eller en anden kønssygdom. Her er behandlingen salve eller tabletbehandling. Endelig kan det skyldes andre sygdomme. 

LÆS MERE: Kløe i skeden – sådan slipper du af med det


Hvad er kløe et symptom på?

Kløe kan være et symptom på alt fra en mindre allergisk reaktion til en alvorlig sygdom. I mange tilfælde skyldes kløe dog alene tør hud og kan afhjælpes med en god fugtighedscreme. Er du i tvivl om, hvorfor du har kløen – eller er kløen voldsom eller vedvarende – bør du opsøge din læge.


Kan kløe være kræft?

Kløe kan være et tegn på kræft, men skyldes heldigvis i langt de fleste tilfælde noget meget mindre alvorligt. Det er dog altid en god idé at blive undersøgt hos en læge, der kan fastslå årsagen til din kløe.


Kan kløe være psykisk?

Kløe kan være psykisk betinget, for eksempel kan stress eller depression udløse kløe. Og omvendt kan voldsom, smertefuld og langvarig kløe også give anledning til depression og stress.


Kan husstøvmidler give kløe?

Kløe er et af de typiske symptomer på allergi over for husstøvmider. Kløen skyldes en allergisk reaktion.


Kan stress give kløe?

Stress kan godt forværre din kløe – og stress kan også udløse kløe.


Kan penicillin give kløe?

Penicillin og flere andre former for medicin kan være årsag til kløe. Så tager du penicillin, og får du kløe, er der sandsynlighed for, at medicinen er årsag til kløen.


Kan kløe være et tegn på graviditet?

Hormonforandringer, for eksempel under en graviditet, kan være årsag til kløe. Særligt sidst i graviditeten kan du også opleve såkaldt graviditetskløe.


Hvad skyldes kløe i endetarmen?

Kløe i endetarmen kan skyldes infektion, svamp, hudirritation, kønssygdom, hæmorider eller noget helt andet. I sjældne tilfælde kan det skyldes noget mere alvorligt. Men det kan også skyldes hudirritation, for eksempel på grund af toiletpapiret eller parfumeret vaskemiddel.


Hvad skyldes kløe i underlivet?

Kløe i underlivet kan blandt andet skyldes svamp, herpes, en anden kønssygdom eller andre sygdomme. Du bør tale med din læge om kløen for at fastslå årsagen.

3–pak til hudkløe på hele kroppen
Beroligende produkter til irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
3–pak til hudkløe på hele kroppen - Beroligende produkter til irriteret hud