Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er helvedesild – og hvem får det?

Helvedesild, med den latinske betegnelse herpes zoster, er en hudlidelse, der medfører et meget smertefuldt hududslæt. Herpes zoster kendes også som human herpesvirus 3 (HHV-3).

Helvedesild skyldes en virusinfektion med skoldkoppevirus, også kaldet varicella-zoster-virus (VZV). Når man får et udbrud af helvedesild, skyldes det en reaktivering af skoldkoppevirusset. Man kan altså kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. Udbruddet af helvedesild kan sagtens ske mange år senere. Mange har således haft skoldkopper som barn, mens helvedesild hyppigst rammer mennesker over 50-60 år, og derudover mennesker med nedsat immunforsvar, for eksempel mennesker med hiv. Helvedesild rammer cirka 10-20 % af befolkningen.

Når man har haft skoldkopper, ofte som barn, vil skoldkoppevirussen bevæge sig fra huden langs nervebanerne og ind til nervernes rødder, hvor det så at sige vil lægge sig til at hvile i kroppen. Her vil det være resten af livet. Virusset ligger i en inaktiv dvaletilstand i følenervernes rødder, som er tæt på rygsøjlen. I de fleste tilfælde vil skoldkoppevirussen aldrig blive vækket til live igen, men i nogle tilfælde sker det, og så er det, at man får helvedesild.

Kroppen danner en naturlig modstandskraft mod skoldkoppeviruser, når man tidligere har haft skoldkopper. Men når man bliver ældre, eller når immunforsvaret bliver svækket, kan vores naturlige modstandskraft mod dette virus blive svækket, hvorefter skoldkoppevirusset kan begynde at formere sig og derefter vandre langs nervebanerne ud til huden.

Man kan ikke få helvedesild af at være i kontakt med en, der har helvedesild eller skoldkopper, men har du helvedesild, kan du føre smitten videre, og dermed kan en, der ikke tidligere har haft skoldkopper, få skoldkopper. Helvedesild kan altså alene opstå ved en reaktivering af skoldkoppevirus, som man har i kroppen, fordi man tidligere har haft skoldkopper.

Ligesom man kun får skoldkopper en gang i sit liv, er det sjældent, at man vil få helvedesild mere en gang i livet, idet kroppen som regel herefter vil blive immun over for en ny opvågnen af virusset. Smerterne efter et udbrud kan dog vare op til flere måneder eller, i visse tilfælde, år.


Hvad er symptomerne på helvedesild?

Helvedesild viser sig som et sviende, brændende og smertende udslæt på afgrænsede dele af kroppen eller i ansigtet. Som navnet antyder, er der tale om en meget ubehagelig og smertefuld sygdom. Sygdommen er heldigvis hverken farlig eller livstruende, men smerterne kan vare ved længe efter et udbrud.

De første symptomer på helvedesild vil ofte være hovedpine og generel utilpashed. Derudover kan man få svie, kløe og smerte i huden på det område, hvor der senere, typisk efter 3-6 dage, vil komme et synligt rødligt udslæt med blærer. Blærerne kan blive fyldt med pus eller blodig væske.

Vores kunder anbefaler at anvende Aloe Vera gel til at køle og lindre symptomerne ved Helvedesild

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

Efter et stykke tid vil der dannes skorper på blærerne. Skorperne ligner skoldkopper. Efter 2-3 uger vil skorperne som regel falde af. I den forbindelse kan der ses pigmentforandringer på huden i form af lysere eller mørkere pletter. Der kan følge let feber og hævede lymfeknuder med et udbrud, og hos nogle kan der også være stærke smerter længere inde i kroppen og ikke alene på huden.

Helvedesild følger som regel en nervebane og ses derfor som et bånd eller bælte hen over huden. Det optræder typisk halvsidigt, det vil sige på enten højre eller venstre side af kroppen eller ansigtet. Det er meget ofte ansigtet, brystkassen, maven eller lænden, der bliver angrebet, men helvedesild kan også, sjældnere, ses på hals, arme og ben.

Smerter ved helvedesild

Smerterne i forbindelse med et udbrud topper som regel efter en uges tid. Herefter vil de aftage hos de fleste. Men efterfølgende kan der i uger eller måneder, eller endda år, efter fortsat være voldsomme smerter; dette kaldes postherpetisk neuralgi.

Smerterne ved helvedesild beskrives som en brændende, stikkende eller jagende smerte. Når smerterne ikke altid forsvinder igen, selv om udbruddet er væk, skyldes det, at der er sket en varig skade på nerven. I meget alvorlige tilfælde kan de vedvarende smerter være invaliderende.

Smerterne vil ofte være værre med alderen. I de sjældne tilfælde, hvor børn eller unge får helvedesild, vil smerterne altså typisk være mindre slemme. Generelt er det dog meget forskelligt fra person til person, hvor voldsomme smerterne er. Nogle oplever kun milde og kortvarige smerter, mens andre oplever meget kraftige og langvarige smerter.

Helvedesild i øjet

Hos omkring en ud af 10 patienter med helvedesild rammer det i øjet. Symptomerne her er en snurrende, prikkende og stikkende fornemmelse i huden omkring øjet, på siden af næsen, i panden og i tindingen. Herefter kan der dannes et egentligt udslæt, og du kan føle sig sløj. Oplever du symptomer som dette, skal du straks søge læge. Symptomerne kan derudover også være lysskyhed, smerter i øjet og nedsat syn på øjet.

En hurtig behandling er særlig vigtig, når det handler om helvedesild i øjet, også kaldet zoster ophthalmicus, fordi der er fare for hornhindebetændelse, regnbuehindebetændelse, grøn stær og i allerværste fald blindhed.

De fleste får ikke blivende mén efter et udbrud af helvedesild i øjet, men nogle får dog i form af smerter i panden og omkring øjet og føleforstyrrelser på øjets overflade.

Pakke til tør hud på kroppen
3 produkter til pleje af irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 369,95 kr
Pakke til tør hud på kroppen -  3 produkter til pleje af irriteret hud

Hvordan smitter helvedesild?

Skoldkoppevirus, som er den virus, der kan give både skoldkopper og helvedesild, er en smitsom virus, der kan smitte ved berøring.

Man kan dog kun få helvedesild, hvis man selv har haft skoldkopper. Og man kan kun få helvedesild, hvis den skoldkoppevirus, som man derefter har i kroppen til evig tid, af en eller anden grund bliver reaktiveret. Man kan altså ikke få helvedesild, blot fordi man er i kontakt med en, der har skoldkopper eller helvedesild.

Har du selv helvedesild, kan du ikke smitte andre med helvedesild, men du kan overføre skoldkoppevirusset, så andre (både børn og voksne), der endnu ikke har haft skoldkopper, får skoldkopper. Du kan smitte, så længe du har udbrud med blærer. Når der er skorper på blærerne, er der ikke længere nogen smittefare.

Skoldkoppevirus er generelt meget smitsomt, så hvis du har helvedesild, bør du undgå kontakt med gravide, der endnu ikke har haft skoldkopper. Det er også bedst at undgå kontakt med personer, der er svage og har et svækket immunforsvar. Af samme grund kan det være en god idé for eksempel at undgå steder som svømmehallen, da du jo ikke ved, om du vil møde nogen her, der endnu ikke har haft skoldkopper. Klor i svømmehallen dræber bakterier, men ikke virus.



Hvordan kan man behandle helvedesild?

Man kan ikke selv gøre noget for at forhindre, at man får helvedesild. Det bedste, og det eneste, du derfor kan gøre, er at leve sundt og sørge for at have et godt immunforsvar.

Får du helvedesild, kan virusset ikke udryddes, og sygdommen kan ikke som sådan kureres, men symptomerne og smerterne kan behandles. Selve udbruddet med blærer og skorper vil gå over af sig selv, men smerterne kan vare ved meget længere.

Det er vigtigt, at du kommer hurtigt i behandling, hvis du får helvedesild. Har du symptomer på helvedesild, bør du altså straks opsøge en læge. Hvis behandlingen påbegyndes hurtigt, efter den er brudt ud, nedsættes risikoen for efterfølgende svære og langvarige nervesmerter (postherpetisk neuralgi) betydeligt. Behandlingen skal være i gang, inden der er gået tre døgn.

Behandling med medicin

Unge og ellers raske mennesker behøver sjældent behandling for helvedesild. Mens smerterne er værst, kan almindelig smertestillende medicin med paracetamol bruges.

Ældre mennesker og andre, der er mere hårdt angrebet af sygdommen, kan have brug for stærkere smertestillende midler. Man bruger blandt andet midler, der ellers bruges mod depression eller epilepsi eller morfinlignende midler.

Behandling med virushæmmende eller antivirale midler kan også være nødvendigt. Det vil oftest være i form af en tabletbehandling.

Hos mennesker med stærkt nedsat immunforsvar, for eksempel kræft- eller aidspatienter, er der en risiko for, at sygdommen kan sprede sig til hjernen og de indre organer. Dette kan være dødeligt, og derfor har denne type patienter brug for intensiv behandling i tilfælde af helvedesild.

Ud over at dæmpe smerterne, er det selvfølgelig også vigtigt for alle type patienter at holde blærerne og skorperne rene og tørre, så der ikke går infektion i huden.

Vaccination mod helvedesild

Er du over 50 år, er der mulighed for at blive vaccineret mod helvedesild. Undersøgelser viser, at man dermed kan halvere risikoen for at få helvedesild. Skulle man være blandt dem, der alligevel får helvedesild på trods af vaccinen, vil risikoen for langvarige smerter være reduceret.



FAQ om helvedesild

Hvor længe smitter helvedesild?

Helvedesild kan smitte, så længe du har udbrud med blærer. Når der er skorper på blærerne, er der ikke længere nogen smittefare.



Hvordan ser helvedesild ud?

Helvedesild er et hududslæt, der viser sig som sviende, brændende og smertende udslæt med blærer på afgrænsede dele af kroppen eller i ansigtet. Efter et stykke tid vil der dannes skorper på blærerne. Og efter 2-3 uger vil skorperne til sidst falde af.



Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en hudlidelse med et meget smertefuldt hududslæt. Helvedesild skyldes en virusinfektion med skoldkoppevirus, også kaldet varicella zoster virus (VZV).



Kan skoldkopper give helvedesild?

Når man får et udbrud af helvedesild, skyldes det en reaktivering af skoldkoppevirus, der ligger i dvale i kroppen, fordi man tidligere har haft skoldkopper. Man kan altså kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper. Udbruddet af helvedesild kan dog sagtens ske mange år senere, og det vil som oftest være sådan, at man har haft skoldkopper som barn, mens man hyppigst får helvedesild som ældre.



Kan man få helvedesild i munden?

Helvedesild kan i sjældne tilfælde optræde i munden. Men det kan også være i form af en nervebetændelse, der rammer munden, som en følgetilstand efter helvedesild.



Er helvedesild farligt for gravide?

Helvedesild er ikke så farligt for gravide, men det kan være farligt at få skoldkopper i graviditeten. Derfor bør gravide undgå kontakt med personer, der har skoldkopper eller helvedesild, hvis den gravide aldrig har haft skoldkopper.



Er helvedesild og rosen det samme?

Helvedesild og rosen er ikke det samme. Helvedesild er en virussygdom, der skyldes skoldkoppevirus, mens rosen er en infektionssygdom, der skyldes streptokokker.



Er herpes og helvedesild det samme?

Helvedesild er en herpessygdom. På latin hedder helvedesild herpes zoster, der også kendes som human herpesvirus 3 (HHV-3). Af andre herpessygdomme kendes herpes labialis, bedre kendt som forkølelsessår, og herpes genitalis, også kendt som herpes på kønsorganerne. De to herpessygdomme skyldes virusset herpes simplex virus (HSV).



Hvem kan få helvedesild?

Alle, der tidligere har haft skoldkopper, kan få helvedesild. Sygdommen rammer dog hyppigst den ældre del af befolkningen og mennesker med nedsat immunforsvar.



Hvor smitsomt er helvedesild?

Helvedesild kan smitte, men er ikke voldsomt smitsom. Helvedesild smitter kun, så længe du har udbrud med blærer. Når der er skorper på blærerne, er der ikke længere nogen smittefare.



Hvordan får man helvedesild?

Når man har haft skoldkopper, vil man altid have skoldkoppevirus liggende i dvale i kroppen. Pludselig kan virusset blive vækket til live, og så får man helvedesild. Man ved ikke helt, hvorfor det sker. Men mennesker med nedsat immunforsvar og ældre mennesker har større risiko for at få helvedesild.



Hvorfor hedder det helvedesild?

Helvedesild er en meget smertefuld sygdom med udslæt, der brænder, prikker, svier og klør – og navnet antyder netop også noget stærkt ubehageligt. Det må være baggrunden for, hvorfor herpes zoster har fået navnet helvedesild på dansk.



Kan børn få helvedesild?

Børn kan få helvedesild, men det er sjældent. Sker det, at børn får helvedesild, vil forløbet som oftest være mildere og mindre smertefuldt end hos voksne.



Kan man få helvedesild flere gange?

Det vil meget sjældent ske, at man får helvedesild mere end en gang i livet. Men smerterne efter et udbrud kan dog vare op til flere måneder eller, i visse tilfælde, år. Dette kaldes postherpetisk neuralgi.



Må man arbejde med helvedesild?

Man må gerne arbejde, når man har et udbrud af helvedesild, hvis man klare det for smerterne.



Må man bade med helvedesild?

Man må godt bade, selv om man har helvedesild. Men idet man kan bringe smitten videre, og dermed kan risikere at smitte en, der ikke tidligere har haft skoldkopper, så personen får skoldkopper, bør man undlade at bade sammen med andre, så længe der er blærer på huden. Skoldkopper kan især være farligt for gravide og for mennesker, der er svage eller har nedsat immunforsvar.

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

Indholdet i denne artikel må ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Her anbefaler vi, at du kontakter egen læge.