Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er forkølelsessår – og hvem kan få det?

Alle kan få forkølelsessår, og hovedparten af den voksne befolkning i Danmark (omkring 80 % skønnes det) har allerede herpesvirus i kroppen. Børn kan også få forkølelsessår, og ofte får man faktisk herpesvirus i kroppen allerede som barn, typisk i alderen 1-5 år.

Forkølelsessår er en meget smitsom hud- og slimhindesygdom, der skyldes smitte med herpes simplex virus (HSV). Forkølelsessår skyldes smitte med herpes type 1, også kendt som HSV-1 eller herpes labialis. Det er den herpestype, der kan give infektion på og omkring læberne, men også i mund, svælg, hals, øjne, næse og hage.

Forkølelsessår er meget smitsomme og smitter ved direkte kontakt med hud eller slimhinder. Når man først har haft et herpesudbrud, vil herpesvirusset ligge i en slags ’dvale’ i nervesystemet resten af livet. Virusset kan så blive ’vækket’ få eller mange gange livet igennem og resultere i nye herpesudbrud. Der findes desværre ikke nogen kur eller vaccine mod herpesvirus, men man kan selv være opmærksom på, hvad man kan gøre for at forebygge nye udbrud og behandle symptomerne ved udbrud, og så bør man selvfølgelig sørge for ikke at bringe smitten videre til andre.

Udover herpes labialis er også herpes genitalis en meget udbredt herpessygdom. Den er også kendt som HSV-2, eller herpes på kønsorganerne, og giver infektion i hud og slimhinder på og omkring kønsorganerne. Endelig findes der herpes zoster, som er den latinske betegnelse for helvedesild; et meget smertefuldt hududslæt.

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber

Hvad er symptomerne på forkølelsessår?

Symptomerne på forkølelsessår er de samme uanset, hvor de sidder: små klare væskeblærer (blistre) i huden eller slimhinderne. Det kan være på og omkring læberne, i munden, i halsen, på hagen, på næsen og i øjnene. Blærerne vil være ømme og smertefulde. Det føles som om, de brænder og stikker. Blærerne bliver i løbet af nogle dage til sår og derefter skorper, der falder af.

Det tager et godt stykke tid, inden huden er helt normal og pæn igen, idet sårene først skal hele op, og skorperne først skal falde af.

Man vil aldrig slippe af med sin herpesvirus, men det er meget forskelligt, hvor ofte man oplever udbrud. For de heldige vil det kun ske få gange i livet, mens andre konstant er plaget af nye og generende herpesudbrud.

Der kan være mange forskellige årsager til nye udbrud, blandt andet stress, nedsat immunforsvar (for eksempel blot i forbindelse med en forkølelse eller influenza), feber, skarpt sollys og, for kvinders vedkommende, menstruation.

Den første infektion og de følgende udbrud

Den første infektion med HSV-1 kaldes en primærinfektion. Den første infektion vil typisk være den værste, og den kan, ud over blærerne, medføre sår og blistre i munden, feber, hovedpine og ømhed i kroppen; altså influenzalignende symptomer. Den første infektion kan vare helt op til 14 dage.

De efterfølgende udbrud vil typisk vare kortere tid, måske 2-7 dage, og de vil være langt mildere. Ofte er det eneste, man mærker til udbruddet, et synligt og ubehageligt forkølelsessår eller flere på læberne eller rundt om læberne eller andre steder i ansigtet eller i halsen.

De fleste opdager udbruddet lidt før, at forkølelsessåret bliver synligt, ved at det prikker, svier og stikker i huden. Har du prøvet det før, ved du, hvad der nu er på vej. Ofte vil forkølelsessåret dukke op i løbet af bare få timer. Her gælder det om at skride til behandling med det samme, så du kan minimere omfanget af udbruddet.

Forkølelsessår på læberne

De fleste forbinder forkølelsessår med synlige blærer og sår på læberne og omkring læberne. Det er da også her, at man i 9 ud af 10 tilfælde ser forkølelsessår.

Man kan have en enkelt blære på læben, men man kan også have en stor klynge af blærer. Det er klart, at det gør mere ondt og er mere voldsomt og synligt at have mange blærer end blot at have en enkelt. Begge dele er dog lige normalt.

Forkølelsessår i munden og halsen

Herpesvirus HSV-1 kan også ramme i munden (mundhulen, gummerne og ganen), på tungen og ned i halsen. Ligesom på læberne er symptomerne her smertefulde blistre og blærer. Forkølelsessår rammer dog oftest uden for munden på læberne, så de fleste blistre i munden skyldes ikke forkølelsessår, men noget andet.

Forkølelsessår på næsen og hagen

Forkølelsessår kan brede sig til huden på hagen eller ovenpå næsen eller ind i næsen, hvor der også er slimhinder. Symptomerne er også her væskefyldte blærer, der ofte sidder i små eller større klynger.

Forkølelsessår i øjnene

Herpesvirus HSV-1 kan også ramme øjenområdet (hornhinden og andre dele af øjet), hvor symptomerne typisk er røde øjne, smerter, ubehag og sløret syn. I værste fald kan det føre til hornhindebetændelse, der i allerværste fald kan føre til synsforstyrrelser eller blindhed.


Hvordan smitter forkølelsessår?

Herpes og forkølelsessår er meget smitsomt. Mange har fået herpesvirus i kroppen allerede som barn. Typisk er det sket ved, at en voksen med forkølelsessår har kysset barnet. Det kan også være sket ved, at en voksen med forkølelsessår har pillet sig i såret og derefter, med virus på fingrene, har rørt ved barnet.

Forkølelsessår smitter ved direkte kontakt gennem slimhinderne eller revner i huden. Man kan både smitte, når herpes er i udbrud, og når herpes er i ’dvale’. Smittefaren er dog absolut størst, når der er blærer og sår. I hvileperioden skulle smitterisikoen ikke være særligt stor.

Det er vigtigt at være ekstra omhyggelig med håndvasken, når du har forkølelsessår i udbrud. Hvis du glemmer at vaske hænder, efter at du for eksempel har rørt ved et forkølelsessår på læberne, og du derefter piller dig selv i øjet, på næsen eller hagen, kan du risikere at bringe smitten videre til de områder.

Forkølelsessår kan ikke smitte gennem blod. Du kan heller ikke blive smittet, fordi du deler håndklæde med eller drikker af samme glas som en, der har forkølelsessår. Der skal altså være en direkte kontakt hud/slimhinde mod hud/slimhinde.

Børn og voksne med atopisk eksem (også kaldet børneeksem) har et dårlig immunforsvar i huden mod virus og bakterier. De kan derfor være særligt modtagelige over for forkølelsessår.

Forkølelsessår på læberne

Når du har udbrud af forkølelsessår på læberne, bør du undgå at kysse, så du ikke bringer smitten videre. Og har du ikke selv forkølelsessår, bør du selvfølgelig undgå at kysse en med forkølelsessår i udbrud, så du ikke risikerer at blive smittet.

Du bør desuden undlade oralsex, når du har forkølelsessår i udbrud, da du ellers derved kan bringe smitten videre til kønsorganerne. Og du bør undlade at have oralsex med en, der har herpes på kønsorganerne. Ellers risikerer du at blive smittet med herpes, der så kan give forkølelsessår.

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber

Forkølelsessår i munden og halsen

Forkølelsessår kan brede sig til munden. Typisk er man blevet smittet – og kan bringe smitten videre – på samme måde som ved forkølelsessår på læberne: ved kys og berøring.

Forkølelsessår i halsen kan være opstået på grund af oralsex med en mand, der har herpes på kønsorganerne.

Forkølelsessår på næsen og hagen

Får du forkølelsessår på næsen, inde i næsen eller på hagen, vil det typisk være fordi, du har pillet i et forkølelsessår på læberne, glemt at vaske hænder, og derefter pillet dig i næsen eller i huden på næsen eller hagen.

Det vigtigste for at undgå smitte er at være ekstra omhyggelig med at vaske hænder, når du har forkølelsessår i udbrud.

Forkølelsessår i øjnene

Forkølelsessår i øjnene vil typisk opstå, fordi du har pillet dig i øjet, efter at du har pillet dig i et forkølelsessår på læberne – og glemt at vaske hænder inden.


Forkølelsessår behandling

Forkølelsessår og andre typer herpes kan som nævnt ikke kureres, for der findes endnu ikke en behandling eller vaccine mod herpes, men symptomerne kan behandles.

Det mest almindelige er at bruge en salve eller creme mod forkølelsessår med indhold af Aciclovir. Det er vigtigt, at du smører salven på, så snart du kan mærke, at et udbrud er på vej. Har du haft forkølelsessår nogle gange, kan du tydeligt mærke symptomerne med prikken, svie og ømhed i læben. Ved at være hurtigt ude med behandlingen kan du minimere udbruddet.

Kommer du tidligt i gang med behandlingen, kan du altså nedsætte omfanget og varigheden af udbruddet. Måske kan du være heldig at undgå, at der rigtigt når at komme blærer.

Ud over creme/salve findes der små plastre, som dels behandler forkølelsessåret og dels kan hjælpe med at skjule såret.

Ved særligt svære tilfælde af forkølelsessår eller hyppigt tilbagevendende udbrud kan du prøve en tabletbehandling. Den skal du have på recept hos din læge. En tabletkur kan ikke kurere forkølelsessår, men den kan betyde, at du får færre og mildere udbrud.

Tea Tree Oil

Oplever man en prikkende og stikkende fornemmelse i huden er en spot stick indholdende Tea Tree Oil effektiv til at lindre denne fornemmelse. Ud over Spot Sticken kan du for eksempel bruge en ansigtsvask med indhold af tea tree oil som forebyggelse. Husk ikke at pille i forkølelsessåret da du kan få smitte andre steder på kroppen og risikere at inficere såret med bakterier.

LÆS MERE: Tea Tree Oil og forkølelsessår

Spot Stick til bumser og uren hud
Effektiv mod bumser, uren hud og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 79,95 kr
Udsalgspris 79,95 kr Normalpris
Spot Stick til bumser og uren hud - Effektiv mod bumser, uren hud og hudorme

Hvordan kan man forebygge forkølelsessår?

Har du ikke selv forkølelsessår, handler det om at undgå at blive smittet. Det gør du ved at undgå at kysse en, der har forkølelsessår, hvis du ikke selv har det. Og ved at undlade at dyrke oralsex med en, der har herpes på kønsorganerne.

Har du allerede herpesvirus HSV-1 i kroppen, handler det om at forebygge nye udbrud af forkølelsessår. Udbruddene kan have mange forskellige årsager, blandt andet er stress, nedsat immunforsvar (for eksempel blot i forbindelse med en forkølelse eller influenza), feber, sygdom, stærk kulde, skarpt sollys og, for kvinders vedkommende, menstruation kendt for at kunne medvirke til at fremprovokere nye udbrud.

De fleste af disse årsager kan du desværre ikke selv gøre så meget ved. Men du kan dog forsøge at undgå stress, gøre hvad du kan for ikke at blive forkølet og syg og undgå stærk kulde og stærkt sollys.

Det handler blandt andet om at styrke dit immunforsvar. Det kan du blandt andet gøre ved at leve og spise sundt, drikke masser af vand, få nok søvn, dyrke motion og undgå stressende forhold.

Det er de færreste af os, der lever sundt hele tiden og får grønsager nok. Så du kan selvfølgelig gøre ekstra meget for at huske de sunde grønsager. Derudover kan du overveje at tage et ekstra tilskud af vitaminer. Vitaminerne B, C og D nævnes som særligt vigtige i denne forbindelse.

Sørg for at pleje dine læber og huden omkring munden godt med en god læbepomade og en god fugtighedscreme. Revnede og tørre læber giver lettere adgang for et nyt udbrud af forkølelsessår. Find en god læbepomade – den er investeringen værd. face cream og face balm med indhold af tea tree oil holder læberne i god stand.

Endelig er det vigtigt med en god håndhygiejne, når du har forkølelsessår – ellers risikerer du at smitte dig selv andre steder i ansigtet eller at smitte andre. Så når du har pillet dig i et forkølelsessår på læben eller smurt salve på et sår, er det meget vigtigt, at du husker at vaske hænder bagefter.

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber


FAQ om forkølelsessår

Hvornår smitter forkølelsessår?

Har du herpes labialis i kroppen, kan du i princippet altid smitte andre med dit forkølelsessår. Risikoen er dog absolut størst, hvis du har et herpesudbrud med blærer, der brister, og væskende sår. Mellem udbruddene er smitterisikoen meget lille.


Hvor længe smitter forkølelsessår?

Du kan i princippet altid smitte andre med dit forkølelsessår, hvis du har herpesvirus i kroppen. Men reelt vil smittefaren være størst, når du har et herpesudbrud med blærer, der brister, og sår, der væsker.


Hvordan smitter forkølelsessår?

Forkølelsessår smitter ved direkte kontakt gennem slimhinderne eller revner i huden. Der skal altså være kontakt mellem hud og/eller slimhinder. Typisk smitter forkølelsessår gennem kys eller berøring. Det smitter ikke ved for eksempel at dele glas eller håndklæde med en, der er smittet.


Hvordan kommer man af med forkølelsessår?

Har du først har fået herpesvirus i kroppen, slipper du aldrig af med det. Det er dog meget forskelligt, hvor ofte du får et udbrud med forkølelsessår. Når du har fået et udbrud med forkølelsessår, skal du så hurtigt som muligt smøre det med en creme/salve mod forkølelsessår eller bruge andre alternative midler mod forkølelsessår.


Hvordan ser forkølelsessår ud?

Forkølelsessår viser sig som små klare væskefyldte blærer i huden på og omkring læberne eller andre steder som på næsen eller hagen. Blærerne er ømme og smertefulde. Blærerne bliver senere til sår og derefter skorper, der falder af.


Hvornår må man kysse efter forkølelsessår?

Det er en god idé at undlade kys og direkte berøring på munden, når du har udbrud af forkølelsessår. Virusset findes primært i væsken i såret, så undgå kys, indtil såret er helt tørret ud, og der ikke er nogle revner. Har den, du vil kysse, allerede selv herpesvirus i kroppen, er der derimod ingen fare.


Kan man få forkølelsessår inde i munden?

Herpesvirus HSV-1, der er kendt som herpes labialis, kan også give forkølelsessår/blister inde i munden (i mundhulen, i ganen og på gummerne).


Hvordan opstår forkølelsessår?

Forkølelsessår skyldes smitte med herpesvirusset HSV-1. Har du en gang fået virusset i kroppen, slipper du aldrig af med det. Det er derimod meget forskelligt fra person til person, hvor ofte du får et udbrud i form af et forkølelsessår.


Er herpes og forkølelsessår det samme?

Forkølelsessår skyldes smitte med herpesvirusset HSV-1. Så forkølelsessår er altså herpes. Derudover findes der herpesvirusset HSV-2, der også er kendt som herpes genitalis eller herpes på kønsorganerne. Når man i daglig tale omtaler herpes, er det ofte herpes genitalis, man mener.


Kan forkølelsessår smitte til kønsdelene?

Forkølelsessår kan smitte til kønsdelene – og omvendt. Så har du et herpesudbrud, skal du huske at vaske hænder efter berøring af et område med udbrud. Derudover skal du undgå at berøre kønsdele med munden.


Kan man få forkølelsessår af stress?

Stress er en af de faktorer, der kan udløse et herpesudbrud, hvis du altså allerede har herpesvirus i kroppen.


Kan man få forkølelsessår i næsen?

Næsen er et af de steder, hvor du godt kan få et forkølelsessår, selv om de i langt de fleste tilfælde ses omkring munden. Men netop næsen er udsat, fordi der her er slimhinder. Du kan få forkølelsessår både inde i og udenpå næsen.


Kan man få forkølelsessår på hagen?

Forkølelsessår kan godt brede sig helt ned på hagen. Behandlingen er den samme som ved forkølelsessår på læberne. Det vil typisk være creme/salve mod forkølelsessår, men der er også alternative muligheder.


Kan man få forkølelsessår på tungen?

Du kan godt få forkølelsessår på tungen og i andre dele af munden, selv om forkølelsessår hyppigst optræder på og omkring læberne.


Kan man forebygge forkølelsessår?

Det bedste, du kan gøre for at forebygge forkølelsessår, er at leve og spise sundt, drikke masser af vand, få nok søvn, dyrke motion og undgå stress. På den måde styrker du dit immunforsvar, og det er den bedste forebyggelse. Derudover er det vigtigt, at du altid sørger for at vaske hænder, når du har rørt ved et forkølelsessår.


Skal man prikke hul på forkølelsessår?

Du skal ikke prikke hul på et forkølelsessår. Det hjælper ikke i helingsprocessen. Tværtimod kan du risikere at inficere blæren med bakterier, så du dermed får en infektion i huden. Og det vil se langt værre ud og tage længere tid om at hele.


Må man bade med forkølelsessår?

Du må gerne bade med forkølelsessår. De smitter kun ved direkte kontakt gennem slimhinderne eller revner i huden. Det vil typisk være ved kys eller berøring. De smitter ikke, fordi du svømmer i svømmehallen eller bader i et fælles baderum.