Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Skoldkopper er en meget almindelig sygdom, og forløbet er som regel mildt til moderat hos børn, der har et normalt immunforsvar. Dertil kommer, at langt de fleste børn får sygdommen, mens de er små, babyer, hvorefter de bliver immune.

FAKTA: 5 hurtige om skoldkopper

 1. Skoldkopper er en virussygdom, som giver feber og udslæt
 2. Skoldkopper smitter ved dråbesmitte og er derfor den mest smitsomme af alle børnesygdomme
 3. Når udslættet danner skorper, er smittefaren slut
 4. De fleste børn vil få skoldkopper som helt små, hvorefter de bliver varigt immune
 5. Der findes en vaccine mod skoldkopper, men den er ikke en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark

Hvor almindeligt er skoldkopper?

Skoldkopper er en meget almindelig sygdom hos børn. Det er altså oftest børn, småbørn og babyer, der smittes – til gengæld er skoldkopper den mest smitsomme af alle sygdomme.

Dette skyldes, at den dråbesmitter. Dråbesmitte forstås som smitte via luften med små væskepartikler i forbindelse med nys, hoste, tale, opkast samt sprøjt fra pus, urin og blod. Har barnet omgang med andre børn, skal der altså ikke meget til, før den ene smitter den anden.

Som hovedregel får man kun skoldkopper én gang i livet, selvom det for nogle kan dukke op igen på et senere tidspunkt.

Omkring 95 procent af den voksne danske befolkning har haft skoldkopper som børn, hvilket i den grad vidner om sygdommens almindelighed.


Årsager til skoldkopper

Skoldkopper er yderst smitsomt, og smitten sker blandt andet via væske fra blærerne, via hænder, legetøj eller lignende, mens børn også kan smitte hinanden via nys og hosten. Skoldkopperne skyldes altså smitte med virussen VZV og smitter som beskrevet her.

En person smitter fra cirka to dage før, selve udslættet bryder ud, og til der er dannet skorpe på blærerne. Der går omtrent 10 til 20 dage, fra man er smittet med skoldkopper, til sygdommen bryder ud.

Smitte med skoldkopper kan ske både fra en person, der har skoldkopper og en person, der har helvedesild. Langt de fleste vil få skoldkopper som børn, hvorefter de bliver immune. Skulle det ske, at man igen får skoldkopper på et senere tidspunkt i livet, kaldes dette i stedet for helvedesild.  Dette skyldes, at virussen bliver i kroppen, og sygdommen kan altså bryde ud igen, hvis man eksempelvis har nedsat immunforsvar.


Skoldkopper – symptomer

Et forløb med skoldkopper er som regel fredeligt. Barnet vil i de fleste tilfælde opleve feber og utilpashed i et døgns tid før eller samtidig med, at udslættet bryder ud.

Skoldkopperne kan variere meget i deres tilstand, hvor nogle oplever en enkelt knop uden feber (som man måske slet ikke bemærker), mens andre kan være hårdt ramt med høj feber og mange skoldkopper over hele kroppen.

Hvis barnet klør og kradser meget, kan der opstå risiko for børnesår.

Symptomer på skoldkopper:

 • Udslæt, der begynder på kroppen og i ansigtet, som kan sprede sig til hårbund, arme og ben
 • Kløende udslæt
 • Udslæt i form af røde pletter, som i løbet af nogle timer udvikler sig til blærer, der efter et par dage bliver til sår
 • Nye blærer opstår i tre til seks dage
 • Feber
 • Feber og sløjhed op til sygdomsudbrud

Når børn rammes, vil de, som regel, være mindre påvirket af sygdommen, mens sygdommen hos voksne ofte vil være voldsommere.


Skoldkopper forløb

Når en person rammes af skoldkopper, vil et forløb som regel tage sig ud som beskrevet her:

 • Skoldkopper starter med en let feber og hovedpine i 1-2 dage
 • Efter et par dage med hovedpine og let feber, vil udslættet som regel starte i hovedbund og ansigt
 • I de følgende 3-6 dage vil udslættet brede sig, og små røde pletter vil bryde frem, hvorefter de bliver til blærer, som efterfølgende brister for siden at blive til sår med skorpe. Barnet vil derfor have både nye og gamle skoldkopper på samme tid
 • I meget sjældne tilfælde kan der opstå luftvejsinfektion, som kan påvirke hjernen med betændelsestilstand, der kan give bevidsthedsvækkelse, kramper og nakkestivhed

Skoldkopperne starter som regel i hovedbunden, hvorefter de spreder sig til ansigt. Herefter kan de sprede sig til arme og ben samt resten af kroppen. Barnet kan dog også i nogle tilfælde få skoldkopper på slimhinderne i munden, i øjnene og på kønsorganerne.

Skoldkopper efterlader sjældent ar, men det er dog alligevel en god idé at være opmærksom på ikke at klø for meget i sine sår. Dette kan både være med til at danne ar, mens det også kan udvikle sig til børnesår.

Der findes en række produkter på markedet, som effektivt kan lindre kløen, og derved gøre skoldkopperne mere udholdelige. Blandt andre har Australian Bodycare et sæt bestående af 3 produkter, der er kløelindrende.

Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper
Produkter til pleje ved skoldkopper
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper - Produkter til pleje ved skoldkopper

Er skoldkopper farlige?

For personer, som ellers er raske og har et normalt immunforsvar, er skoldkopper sjældent farlige, og skoldkopper er som udgangspunkt en meget uskyldig sygdom, der som oftest går over helt af sig selv.

Der findes dog situationer, hvor skoldkopper kan have mere alvorlige konsekvenser. Dette gælder blandt andet for:

 • Mennesker med blodkræft eller andre kræftformer
 • Nyfødte, hvis mødre ikke har haft skoldkopper
 • Gravide, som befinder sig i slutningen af graviditeten, hvis de ikke har haft skoldkopper
 • Personer, som ikke har haft skoldkopper, som får immundæmpende medicin

Grunden til, at skoldkopper kan være særligt farlige for denne gruppe skyldes nedsat immunforsvar. Svækket immunforsvar kombineret med skoldkopper kan altså medføre mere alvorlige konsekvenser. Her kan en vaccine være aktuel, mens gravide bør vente med denne vaccination, indtil graviditeten er overstået.

Skoldkopper giver ligeledes sjældent komplikationer, men kan forårsage:

 • Lungebetændelse hos voksne
 • Godartet hjertebetændelse hos børn
 • Bakterielle hudinfektioner i udslættet

Èn gang skoldkopper – to gange helvedesild

Er det muligt at få skoldkopper mere end en gang? Her er svaret ja – omend det sker meget sjældent. For langt de fleste vil efter en infektion være immune resten af deres liv, men nogle kan altså opleve at få skoldkopper igen.

Dette sker som regel for personer, der har nedsat immunforsvar, mens svaret i andre tilfælde kan være, at det første tilfælde af skoldkopper, slet ikke var skoldkopper, hvorfor der er sket en fejldiagnose.

Hvis man som voksen oplever endnu et udbrud af skoldkopper, kaldes dette for helvedesild. Dette skyldes, at virussen ligger i kroppen hele tiden, og bliver den på ny aktiv, kan dette forårsage helvedesild.

Hvad er helvedesild?

Helvedesild (herpes zoster) er et smertefuldt udslæt, som er forårsaget af skoldkoppevirus. Man kan kun få helvedesild, hvis man tidligere har haft skoldkopper.

Skoldkoppevirussen gemmer sig i kroppens nerver, og helvedesild er derfor en lokal genopblussen af skoldkopper i det område. Helvedesild kan opstå overalt på kroppen og i ansigtet, men det vil altid kun være halvsidigt, hvilket vil sige, at det enten holder sig til højre eller venstre side.

Selvom helvedesild er smertefuldt, er det hverken farligt eller livstruende. Helvedesild starter som regel med hovedpine og utilpashed, hvorefter man kan opleve svien og smerter i huden på det ramte område. Efter 3-6 dage vil der opstå udslæt med rødme og blærer i området, hvorefter der dannes sårskorper.

Ved lette tilfælde behandles helvedesild med smertestillende, tålmodighed og god hygiejne. Er smerterne stærke, kan det være nødvendigt at få morfin udskrevet ved sin læge.


Behandling af skoldkopper

Hvad gør man, hvis man har mistanke om, at ens barn kan have skoldkopper? Kan man genkende nogle af de listede symptomer over skoldkopper, bør man først og fremmest sørge for at holde sit barn hjemme fra institutionen – i hvert fald til feberen er væk, og den sidste knop er tørret ind. På den måde sikrer man sig, at barnet ikke risikerer at smitte nogle af de andre børn.

Som udgangspunkt bliver skoldkopper ikke behandlet med medicin, og her kan man i stedet bruge cremer til at lindre kløen. Herudover er det vigtigt, at man sørger for at holde en god hygiejne. Oplever dit barn meget kløe, kan du hjælpe barnet ved at smøre en mild, kløestillende creme på området såsom disse fra Australian Bodycare.

Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper
Produkter til pleje ved skoldkopper
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper - Produkter til pleje ved skoldkopper

I svære tilfælde kan man behandle med medicin

I nogle tilfælde kan det være relevant at behandle barnet med lægemiddelstoffet Aciclovir, som er tabletter, flydende opløsning eller en injektion, der har en god virkning mod skoldkopper. Men det virker kun, hvis behandlingen sker inden for 24 timer i normale tilfælde. I nogle tilfælde kan man give denne behandling til nyfødte børn, der har udviklet komplikationer til skoldkopper eller særligt truede kroniske syge børn med nedsat immunforsvar.

Der findes en vaccine til særlige risikogrupper

Der findes tilmed en vaccine mod skoldkopper, men den anvendes ikke rutinemæssigt i Danmark, da skoldkopper som udgangspunkt er ganske uskadelige. Vaccinen bruges dog i nogle særlige tilfælde til særlige risikogrupper såsom børn, der lider af leukæmi.

Hvad kan jeg gøre, for at lindre kløen?

Der findes som udgangspunkt ikke nogen behandling mod skoldkopper, men man kan dog gøre sit for at holde kløen på et tåleligt niveau. Her findes der diverse cremer og lotions, som kan bruges til at lindre kløen.

Blandt andre har Australian Bodycare en serie af produkter, der effektivt lindrer kløen i forbindelse med blandt andet skoldkopper. I serien får du en mild sæbe til kroppen, en god body lotion til daglig brug samt en ekstra plejende creme til tør og skadet hud – og skoldkopper. Indholdet af Tea Tree olie er med til at gøre produkterne antiseptiske, så kroppen holdes fri for snavs og bakterier.


FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvad er skoldkopper?

Skoldkopper ses som kløende udslæt med væskende blærer, der siden danner sårskorpe. Skoldkopper skyldes virussen varicella-zoster (VZV), der er den mest smitsomme børnesygdom.

Skoldkopper rammer oftest børn, som derefter udvikler livsvarig immunitet, mens nogle få kan opleve et senere udbrud af skoldkopper, som så kaldes for helvedesild.

Hvorfor får man skoldkopper?

Skoldkopper dråbesmitter, hvilket betyder, at skoldkopper smitter via hoste, nys og tale, samt hvis man kommer i kontakt med væske fra skoldkopperne på hænder og så videre.

Skoldkopper er den mest smitsomme børnesygdom, og omtrent 95 af den danske befolkning har haft skoldkopper som børn.

Hvordan ser fnat skoldkopper ud?

Forskellen på fnat og skoldkopper er, at skoldkopper skyldes en virus, mens fnat skyldes en mide i huden. Begge dele giver kløe og udslæt med rødme i huden og væskende blærer.

Fnat vil klø mest om natten, mens udslættet samtidig ikke vil opstå på hoved og nakke. Omvendt starter skoldkopper i hovedbund, hvorefter de spreder sig til ansigt, nakke og eventuelt resten af kroppen. Her er det altså nemt at se forskel på, om der er tale om det ene eller det andet.

Er man i tvivl om, hvorvidt ens barn er ramt af fnat eller skoldkopper, bør man søge læge, da skoldkopper går væk af sig selv, mens fnat kræver behandling.

Hvad forårsager skoldkopper?

Skoldkopper opstår som følge af smitte fra andre, der har skoldkopper i udbrud. Skoldkopper smitter fra et par dage før, udbruddet starter, til der er dannet skorper på alle blærer.

Det anbefales at holde sit barn hjemme, til alle skoldkopper er væk for at være på den sikre side, da skoldkopper er voldsomt smittende og kan smitte ved hoste, nys, tale med mere.

Er skoldkopper farligt?

Skoldkopper er for almindeligt raske med et normalt immunforsvar ganske ufarligt. Der er dog visse grupper, hvor skoldkopper kan have større konsekvenser. Det gælder for folk med nedsat immunforsvar eventuelt i følge med en sygdom som leukæmi.

Hvor nemt smitter skoldkopper?

Skoldkopper er den mest smitsomme børnesygdom, der findes. Omtrent 95 procent af den voksne danske befolkning har haft skoldkopper.

Skoldkopper dråbesmitter, hvilket vil sige, at det smitter gennem luft ved tale, nys, hoste med mere. Derudover smitter skoldkopper ved fysisk kontakt med blærer samt væsken fra blærerne.

Er det kun børn, der kan få skoldkopper?

Skoldkopper regnes for at være en børnesygdom, men voksne kan også få skoldkopper. Får man skoldkopper som voksen, vil dette ofte være forbundet med flere komplikationer.

Har du ikke haft skoldkopper som barn, er det værd at være ekstra opmærksom. Dette gælder særligt for gravide, der har en ekstra risiko for at udvikle virusbetinget lungebetændelse.

Kan man få skoldkopper to gange?

Man kan få skoldkopper to gange, da virussen bliver latent i kroppen. Virussen kan i sjældne tilfælde komme i udbrud igen. Får man skoldkopper igen, kaldes dette for helvedesild. Helvedesild vil som regel opstå, hvis man har nedsat immunsystem.

Kan man blive vaccineret mod skoldkopper?

Der findes en vaccine mod skoldkopper, som dog ikke er en rutinevaccine i Danmark. Dette skyldes, at skoldkopper som udgangspunkt er en harmløs sygdom, der i de fleste tilfælde går over af sig selv.

Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper
Produkter til pleje ved skoldkopper
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke til pleje ved kløe fra skoldkopper - Produkter til pleje ved skoldkopper