Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er anal kløe?

Kløe ved endetarmen, også kaldet analkløe, er en gene, som rammer mange danskere. Tilstanden kan være tilbagevendende eller sågar blive kronisk. Og det er altså en fornemmelse af kløe, der både kan være en lettere eller stærkere kløe rundt i endetarmsåbningen. Uanset hvad medfører analkløe et ubehag.

Det er helt normalt, at kløen varierer i løbet af dagen. Eksempelvis oplever mange, at analkløen tager til i løbet af natten. Og det er også meget karakteristisk, at endetarmskløen kan forsvinde i flere dage og uger for at vende tilbage.


Hvorfor opstår kløe ved endetarmen?

Endetarmskløe opstår i et eller andet omfang hos alle. Ligesom det kan klø andre steder på kroppen en gang imellem, kan det også ved endetarmen. Men hvis det bliver et tilbagevendende problem, og kløen ikke stopper igen, kan der være flere årsager, som kræver behandling

Hæmorider

En af de mest almindelige årsager til kløe ved endetarmen er hæmorider, der er små blodåreudposninger i endetarmen. Derfor er hæmorider også ofte ledsaget af blodsprøjt i kummen eller små stænk af blod på toiletpapiret. Får når du har afføring, går der hul på blodudposningen, så friskt blod ofte ses i kummen. Det er dog vigtigt at opsøge læge, hvis du oplever blod i forbindelse med dine toiletbesøg – det kan være en helt fredelig tilstand, men kan også være symptomer på alvorlige sygdomme som eksempelvis kræft i tarmen. Hæmorider er dog helt ufarlige, selvom de er meget generende, fordi de ofte gør ondt og klør forfærdelig meget.

Rift i endetarmen

Analkløe kan også opstå efter en sprække eller rift i endetarmens slimhinde. Lidelsen kaldes også analfissur. En rift i endetarmen er ofte ledsaget af en stærk kløende fornemmelse, og det er samtidig meget smertefuldt af gå på toilettet. Riften kommer typisk, fordi du har haft forstoppelse – og den hårde afføring har derfor revet et hul i slimhinden. Ligesom ved hæmorider vil en revne i endetarmen give lidt friskt rødt blod på afføringen eller på toiletpapiret. Men det er også her vigtigt at lade en læge undersøge dig for at udelukke alvorlige sygdomme.

Eksem ved endetarmen

Hvis du oplever generende kløe ved endetarmen, kan årsagen også være en hudsygdom som eksempelvis eksem. Måske har du eksem andre steder på kroppen, som også viser sig som eksem ved endetarmsåbningen. Eksemen kan dog også opstå ved øget fugtighed i endetarmsområdet – og det giver anledning til en stærkt kløende fornemmelse.

Børneorm eller svamp

Børneorm kan være grunden til kløe ved endetarmen. Selvom navnet henvender sig til en lidelse for børn, kan voksne altså også være smittet af ormen, der viser sig som hvide tråde i afføringen eller ved endetarmen. Lidelsen giver ofte øget kløe om aftenen og natten. Dertil kan svamp ved endetarmen være årsag til en generende fornemmelse af kløe. Svamp opstår, hvis du gennem længere tid har et meget fugtigt område omkring endetarmen.

Overdreven eller dårlig hygiejne

Hvis du ikke vasker dig tilstrækkeligt i endetarmsområdet, kan det hurtigt komme til at klø. Det skyldes, at rester fra eksempelvis afføring sidder og irriterer din hud. God personlig hygiejne er derfor vigtig, men faktisk kan overdreven hygiejne også være årsag til, at det klør bagtil. Hvis du vasker dig for meget med sæbe, fjerner du nemlig hudens naturlige fedtlag, og det gør din hud irriteret, så kløe opstår.


Behandling af kløe ved endetarmen

Fælles for alle ovenstående lidelser er altså, at de klør ved endetarmsåbningen. Og selvom du klør, hjælper det ofte ikke meget andet, end at du bliver trukket ind i en ond cirkel – når du klør, bliver analkløen typisk forstærket.

For at lindre kløe og irritation ved endetarmen kan du i stedet bruge Australian Bodycares Tea Tree Oil produkter. Brug eksempelvis denne analkløe creme, der fugter din hud tilstrækkeligt og hjælper med at opretholde hudens egen fugtbalance. Gelens aktiver er naturlige, så du kan bruge den uden at bekymre dig om skrappe kemiske midler, men i stedet kan fokusere på at lindre din analkløe effektivt. Gelen virker derudover kølende, så ubehag og en brændende fornemmelse mindskes, ligesom de aktive ingredienser hjælper med at genopbygge en sund og rask hud uden bakterier. Smør forsigtigt cremen omkring endetarmsåbningen i små cirkulære bevægelser, så cremen arbejdes godt ind i huden. Derudover anbefaler vi at du dagligt vasker dig med intim wash, som er en effektiv intimsæbe som kan bruges ved analkløe.

Creme & Vask til pleje ved Analkløe
2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Creme & Vask til pleje ved Analkløe - 2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen

Undgå analkløe

Tea Tree Oil-cremen er førstehjælp til analkløe, men du kan også supplere din behandling af kløen på andre måder.

Toiletbesøg

Ved kløe i endetarmsåbningen, der er forårsaget af hæmorider og rifter, er det vigtigt, at du får indarbejdet gode toiletvaner. Begge lidelser opstår typisk efter forstoppelse, og derfor er det vigtigt, at du går på toilettet, så snart trangen opstår. Holder du dig, bliver din afføring nemlig hård og knoldet, så den bliver sværere at komme af med.

For at behandle rifter og hæmorider skal du spise mere fiberrigt, det vil sige groft brød og masser af grøntsager, ligesom du skal drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, så du ’smører’ dine tarme indvendigt. Når du sidder på toilettet, er det også vigtigt at sidde rigtigt. Det er ingen lænestol, hvor du sidder tilbagelænet med et magasin – selvom det er fristende. Sid i stedet let foroverbøjet. På den måde hjælper du din fordøjelse på vej. Desuden skal du også undgå at sidde for længe på toilettet.

Køb også det rigtige toiletpapir. Mange køber billigt toiletpapir, fordi det jo kun skal bruges til at tørre enden med. Men faktisk gør du klogt i at tænke ekstra over dit forbrug af toiletpapir. Sørg for at købe papir, der er godt blødt. Groft toiletpapir er hårdt for bagdel og endetarm, og du risikerer derfor irriteret hud. Gå også efter uparfumeret toiletpapir, selvom det er fristende at give et friskt pift med en parfumeret variant. Toiletpapir med parfume irriterer din hud og giver dermed anledning til ubehagelig kløe.

Hygiejne

Hygiejnen er som sagt også altafgørende for et sundt analområde uden irritation og kløe. Sørg derfor for at vaske dig jævnligt – gerne morgen og aften. Du skal helst bruge en effektiv sæbe. Til det kan du bruge Australian Bodycare Intim Wash, der effektivt renser huden fri for bakterier. Sæben indeholder aktiver der er gode for din hud, men hård mod bakterier. Sæben modvirker bakterier. Bakterier kan sætte sig fast og formere sig i området, så de kan sidde og forårsage kløe. Fordel en lille mængde sæbe i hånden og vask forsigtigt området – skyl derefter grundigt af med vand.

Et fugtigt område omkring endetarmen giver som sagt også anledning til kløe og irritation. Derfor bør du undgå undertøj i syntetiske stoffer og generelt stramtsiddende tøj. Gå efter bomuldsundertøj og løstsiddende tøj, så din hud kan ånde og ikke bliver indelukket i et materiale, der ikke kan føre sveden væk. For kvinder er det tilmed en god idé at bruge tamponer frem for bind. Med et bind i trusserne dannes ekstra fugt, og det kan både give svamp i skede og endetarm.

For at slippe af med din analkløe, er det også vigtigt, at du lader være at klø. Selvom det er svært og kræver stor selvbeherskelse, vil det blot forstærke den kløende fornemmelse.


Relevante produkter

Creme & Vask til pleje ved Analkløe
2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Creme & Vask til pleje ved Analkløe - 2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen