Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er analkløe?

Analkløe er noget, som alle mennesker har oplevet på et eller andet tidspunkt. Ofte går det hurtigt over igen, men for andre er der tale om en længerevarende og meget generende lidelse. Men alligevel er der desværre mange, der lider i stilhed og derfor ikke får gjort noget ved problemet. Kløe, irritation og svie lige netop der opfattes nemlig af mange som lidt pinligt, og derfor er det typisk noget, vi ikke taler med hinanden om.

Analkløe er ikke en sygdom, men derimod et symptom på noget andet. Kløen skyldes, at huden omkring endetarmen er blevet irriteret, og det kan der være flere forskellige årsager til.

Kløe ved endetarmen er noget, som børn og voksne i alle aldre oplever. Analkløe ses hos både mænd og kvinder, dog opstår kløen lidt hyppigere hos mænd end hos kvinder – hvorfor, ved man ikke helt.

Symptomerne på analkløe kan variere fra en let og næsten ubetydelig kløe til en stærkt ubehagelig svie og kløe og en brændende fornemmelse ved endetarmen.

Creme & Vask til pleje ved Analkløe
2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Creme & Vask til pleje ved Analkløe - 2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen

Analkløe om natten

Det er meget almindeligt, at kløe ved endetarmsåbningen optræder med forskellig intensitet i løbet af dagen og natten. Og det er ikke ualmindeligt i særlig grad at have problemer med analkløe om natten. Ikke mindst hos børn kan kløe i endetarmen om aftenen og natten være ganske udbredt.

Symptomer på analkløe er ømhed, irritation, kløe, smerte, svien og en brændende fornemmelse omkring endetarmen. Selvom analkløe kan vise sig hele døgnet, vil mange opleve kløe i numsen om aftenen og særligt i løbet af natten. Symptomer på analkløe melder sig oftest om natten, da der er varmere og mere fugtigt omkring endetarmsåbningen, når du sover, eller lige efter du har været på toilettet. Du kan forsøge selv at modvirke problemet ved at vaske dig med et mild shampoo efter toiletbesøg, undgå stramme underbukser og eventuelt smøre med en creme mod analkløe, inden du skal sove.

Kløe i anus

Kløe i anus er ikke en sygdom, men snarere et symptom. Kløe i anus kan være et symptom på en række forskellige lidelser som for eksempelvis hæmorider, rifter ved endetarmsåbningen eller eksem. Symptomer på kløe i anus er ubehag i og omkring endetarmsåbningen i form af en brændende, sviende fornemmelse eller kløe. Kløen kan variere fra let ubehag til stærkt generende.

Årsagen til kløe i anus kan ikke altid påvises, men de mest normale årsager er hæmorider, rift ved endetarmsåbningen (fissur), dårlig eller overdreven personlig hygiejne, hudsygdomme, bakterie- eller svampeinfektion. Hos børn kan kløen skyldes børneorm, eller at bleen ikke skiftes ofte nok. Har du problemer med kløe i anus, kan du prøve at smøre området med en creme mod analkløe. Hvis cremen ikke virker, bør du opsøge din læge, da der kan være tale mere alvorlige sygdomme.Hvad er årsagerne til analkløe?

Mens symptomerne på analkløe er ret ens (det klør og svier, og det er næsten umuligt at modstå trangen til at klø igen), kan der derimod være flere forskellige årsager til den generende kløe. Hos 20 % finder man ingen årsag til anal kløe

Den hovedliggende årsag til endetarmskløe er irritation af huden i og omkring endetarmen. Det er dog ikke altid, man kan finde den præcise udløsende årsag til kløen, men her er nogle af de mest almindelige årsager:

 • Hæmorider vil ofte medføre kløe ved endetarmen, og de er således en meget almindelig årsag til analkløe. Når man har hæmorider, er der mere fugtigt i området ved endetarmen, og kløe opstår lettere i et fugtigt miljø.
 • Dårlig hygiejne kan give kløe i endetarmsåbningen. Det er derfor vigtigt, at du altid tager dig god tid og tørrer dig grundigt, når du har været på toilettet. Men undgå at bruge groft toiletpapir, da det er for hårdt ved huden. Hvis det er svært at holde en god hygiejne, for eksempel på grund af hudlapper, der sidder i vejen (måske som følge af tidligere hæmorider), kan det være nødvendigt at fjerne disse ved et operativt indgreb.
 • Overdreven hygiejne kan faktisk også være en årsag til analkløe. Mens dårlig hygiejne kan give kløe ved endetarmen, kan overdreven hygiejne også. Hvis du vasker dig alt for grundigt og for ofte, fjerner du fedtstoffer fra huden, og så er du mere udsat for hudproblemer som kløe. Så brug altid en antiseptisk sæbe ved vask – og undgå at skrubbe og gnide. Og husk at bruge blødt toiletpapir ved toiletbesøg. Parfumeret (og farvet) toiletpapir giver måske en fin duft og kolorit på badeværelset, men det kan også være årsag til endetarmskløe, så nøjes med det uparfumerede (og ufarvede) toiletpapir.
 • Børneorm vil give kløe ved endetarmen – ikke mindst om aftenen og natten. På trods af navnet kan både børn og voksne få børneorm. Ormene kan tydeligt ses ved endetarmsåbningen og i afføringen.
 • Rift ved endetarmsåbningen (også kaldet en fissur) kan give kløe. Riften kan for eksempel være opstået efter en forstoppelse eller efter diarré.
 • Byld ved endetarmen vil også typisk medføre kløe. Der kan være flere forskellige grunde til, at der er opstået en byld. Men det er vigtigt at få gjort noget ved både bylden og kløen.
 • Hudsygdomme som psoriasis kan medføre kløe overalt på kroppen på grund af tør hud, og således også i og ved endetarmen.
 • Eksem ved endetarmen vil typisk medføre kløe. Eksemen kan være opstået af flere forskellige årsager, for eksempel efter hæmorider, fissurer eller udposninger.
 • Svampe- eller bakterieinfektioner medfører typisk kløe, så har du en svampe- eller bakterieinfektion i eller ved endetarmen, vil du også opleve at få kløe der.
 • Udposning af endetarmsåbningens slimhinde (analprolaps) eller udposning af endetarmen (rektumprolaps) kan medføre kløe ved endetarmen. Ved pres mod endetarmen krænges udposningen ud, hvilket kan gøre det svært at holde området rent efter toiletbesøg, og derfor kan der lettere opstå analkløe.
 • Antibiotika kan medføre kløe i endetarmen. Nogle mennesker kan således få problemer med analkløe efter en antibiotikabehandling.
 • Fødevarer som kaffe, chokolade, øl, nødder, krydret mad og mælkeprodukter kan hos nogle mennesker udløse analkløe.

Behandling af analkløe: Hvordan kan man behandle analkløe?

Behandlingen af analkløe afhænger helt af den udløsende årsag til kløen.

 • Skyldes kløen for eksempel hæmorider, skal du have en salve hos din læge til behandling for hæmorider.
 • Skyldes kløen børneorm, skal du behandles for det, og så vil kløen også forsvinde.
 • Skyldes kløen måske hudlapper, der gør det svært at opretholde en god hygiejne, kan løsningen være at fjerne disse hudlapper.
 • Skyldes analkløen svamp, bakterier eller eksem, kan du få en analkløe-gel, som i langt de fleste tilfælde ret hurtigt vil få bugt med kløen.
 • Skyldes analkløen dårlig eller overdreven hygiejne, bør du selvfølgelig fremadrettet se på, hvad du kan gøre anderledes, men her og nu har du brug for noget, der kan få bugt med kløen. Det kan du med en creme mod analkløe.

Gel mod analkløe

Har du problemer med kløe, irritation og svie ved endetarmsåbningen kan du bruge en analkløe-gel med Tea Tree Oil. En analkløe-gel med Tea Tree Oil virker kløestillende og kølende, samtidig med at den genopbygger ny sund hud.

Tea Tree Oil er kendt for at modvirke bakterier og virker effektivt mod kløe og irritation. Hvilket gør en analkløe-gel med Tea Tree Oil ideel hvis du har problemer med kløe, irritation og svie ved endetarmsåbningen. Her kan du bruge en analkløe creme som er udviklet mod intimt ubehag. Smør gelen på området dagligt og slip for kløe og irritation. Derudover anbefaler vi intim wash til daglig vask som at holde området rent og sundt og fri for bakterier.

Oplever du tit problemer med endetarmskløe, når du har indtaget bestemte fødevarer, kan det være en god idé at holde dig fra dem fremover.

Selv om det kan føles næsten umuligt at modstå trangen til at klø sig, når det klør virkelig fælt i og omkring endetarmen, så er det en god idé at lade være. Ligesom det gælder med kløe alle andre steder på kroppen, bliver det bare endnu værre, når du klør dig. Og du risikerer at klø dig så meget, at du ødelægger huden og laver små rifter.

Det er vigtigt at understrege, at oplever du blod i afføringen eller blod ved endetarmen, bør du altid gå til din læge. I langt de fleste tilfælde vil årsagen være ganske harmløs (se ovenfor), men i sjældne tilfælde kan kløen skyldes noget mere alvorligt, for eksempel endetarmskræft.

Creme & Vask til pleje ved Analkløe
2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Creme & Vask til pleje ved Analkløe - 2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen

Hvordan kan man forebygge analkløe?

Den bedste forebyggelse af analkløe er at undgå årsagerne til kløen. Døjer du for eksempel med analkløe på grund af hæmorider, bør du se på, hvordan du kan forebygge forekomsten af nye hæmorider, og det kan du blandt andet ved at undgå forstoppelse.

Brug en creme med Tea Tree Oil mod analkløe dagligt for at forebygge analkløe

Ved daglig brug af en creme mod analkløe vil du forebygge problemer med kløe, irritation og svie ved endetarmsåbningen. Cremen påsmøres efter behov ved endetarmsåbningen 1 gang dagligt. Cremen modvirker bakterier og kløe hvilket gør at den er effektiv til forebyggelse af analkløe.

Derudover er en god hygiejne noget af det bedste, du kan gøre for at forebygge analkløe. Du skal sørge for at tørre, og eventuelt vaske, dig grundigt efter toiletbesøg. Men omvendt skal du heller ikke tørre og vaske dig så grundigt, at du ødelægger og irriterer huden. Og du bør aldrig bruge parfumeret sæbe i og omkring endetarmsåbningen. Det irriterer huden unødigt. Undgå også parfumeret og farvet toiletpapir, da parfumen og farvestofferne kan irritere huden.

Vil du gerne vaske dig med mere end blot vand, er det vigtigt, at du altid bruger gode produkter. Vælger du for eksempel Intim Wash fra Australian Bodycare, får du en skånsom, men effektivt rensende sæbe, som modvirker bakterier og sikre en god hygiejne. Intim Wash kan bruges overalt på kroppen. Og den antiseptiske Tea Tree Oil virker effektivt mod både snavs og bakterier.

I nogle lande er brugen af bidet eller toiletter med skyllefunktion ganske udbredt, og det er ikke nogen dårlig idé, når det handler om forebyggelsen af analkløe. Toiletpapir er nemlig ikke altid nok. Vand renser bedre. Men bruger du ikke bidet, kan du i stedet huske at vaske dig grundigt med vand og en mild og hudvenlig sæbe, hver gang du er i bad.


FAQ om analkløe


Hvad er årsagen til analkløe?

Når man får kløe i og omkring endetarmen, skyldes det, at huden er irriteret. Det kan der være mange forskellige årsager til. Det kan for eksempel skyldes hæmorider, dårlig eller overdreven hygiejne, børneorm, rifter eller bylder ved endetarmsåbningen, eksem eller hudsygdomme, udposninger ved endetarmen, svampe- eller bakterieinfektioner eller brug af antibiotika. Visse fødevarer kan også hos nogle mennesker udløse analkløe.


Hvordan stopper man analkløe?

Analkløe er generende og ubehagelig, men det kan heldigvis i langt de fleste tilfælde hurtigt kureres. Behandlingen afhænger af den udløsende årsag til kløen. I mange tilfælde vil behandlingen bestå af en Tea Tree Oil gel eller creme, der bruges ved endetarmsåbningen.


Er analkløe farligt?

Analkløe er en ubehagelig lidelse, men sjældent farlig. I langt de fleste tilfælde skyldes kløen noget ganske harmløst, som dog selvfølgelig skal kureres. Kureres lidelsen, vil kløen også typisk ophøre ret hurtigt. Kun i meget sjældne tilfælde skyldes analkløe noget mere alvorligt som endetarmskræft.


Skyldes analkløe altid dårlig hygiejne?

Der kan være mange forskellige årsager til analkløe. Mangelfuld hygiejne er en af dem, men faktisk kan overdreven hygiejne også medføre kløe i endetarmen. Og derudover kan der være mange andre grunde til, at du pludselig får kløe i endetarmen. Men det er selvfølgelig altid vigtigt at sørge for en god hygiejne i endetarmsområdet. Det gør du ved at tørre dig grundigt efter toiletbesøg og ved generelt at sørge for at holde området rent.


Det klør i endetarmen – har jeg fået orm?

Kløe i og omkring endetarmen kan skyldes børneorm (og det kan trods navnet ramme både børn og voksne). Har du fået børneorm, vil du kunne se orm omkring endetarmsåbningen og i afføringen. Børneorm skal behandles med et ormemiddel, som du skal have på recept fra din læge. Der kan dog også være mange andre årsager til kløe i endetarmen. Det kan for eksempel skyldes hæmorider, manglende eller overdreven hygiejne, rifter, bylder, eksem eller andet.


Relevante produkter

Creme & Vask til pleje ved Analkløe
2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Creme & Vask til pleje ved Analkløe - 2 produkter til pleje af kløe ved endetarmen