Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er kløe i skeden – og hvem rammer det?

Kløe i skeden er noget, de fleste kvinder – både unge og ældre – oplever på et eller andet tidspunkt. Det er ubehageligt, mens det står på, men sjældent farligt med kløe i underlivet.

Og der er bestemt ingen grund til at lide i stilhed, for i stort set alle tilfælde er der gode muligheder for at behandle den irriterende kløe.

Om du oplever kløe i skeden om natten eller dagen har ingen betydning behandlingen er den samme.


Hvordan kan man behandle kløe i skeden?

Behandling af kløe i skeden kan ofte behandles med en creme eller gel mod kløe i skeden. I de fleste tilfælde kan du selv stå for behandlingen med midler, som du kan købe hos Matas, i helsekostbutikker eller på apoteket.

Video: Gode råd til intimpleje ved kløe

Hvis du hurtigt går i gang med behandlingen, så du tager problemet i opløbet, kan du ofte selv komme kløen til livs. Mange har hørt om kvinder, der kurerer deres kløe og svie i skeden med et surt mejeriprodukt med indhold af mælkesyrebakterier, som for eksempel A38 eller yoghurt naturel.

Det kan muligvis hjælpe i nogle tilfælde, hvor kløe i skeden ikke skyldes svamp. Men det er ikke noget, vi anbefaler, og du bør altid bruge produkter udviklet til dette område.

Skyldes kløe i skeden en bakteriel ubalance kan behandlingen ske med vaginalkapsler eller en gel, som modvirker bakterier, som du kan købe på apoteket eller i Matas.

Svamp skal behandles med svampedræbende midler i form af stikpiller og creme, som du også kan få på apoteket. Derudover kan du bruge naturmidler med svampedræbende effekt. Dem finder du i Matas eller helsekostbutikker.

Svie, rødme og kløe i intim området 

Kløestillende midler med indhold af tea tree oil, er desuden kendt for at virke effektivt mod kløe, rødme, tørhed og uønsket lugt.

Femigel fra Australian Bodycare er en gel mod intim ubehag såsom kløe, tørhed, irritation og lugt. Femigel er dermatologisk og gynækologisk testet ved et klinisk studie. Det viste følgende resultater ved brug af Femigel i intim området.

  • 100 % siger femigel fjerner kløe.
  • 94 % siger femigel fjerner tørhed.
  • 94 % siger femigel fjerner irritation.
  • 88 % siger femigel fjerner uønsket lugt.

Du kan læse mere om Femigel fra Australian Bodycare her.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Bliv undersøgt hos din læge

Kan du ikke selv behandle din kløe med håndkøbsmidler, skal du til lægen. Her kan du få taget en prøve fra skedens slimhinde. Hvis kløen skyldes en bakterie, kan du eventuelt skulle behandles med antibiotika.

Skyldes kløen derimod en svampeinfektion, vil du normalt kunne behandle det med et svampemiddel i form af stikpiller eller creme. Lykkes det dig ikke at behandle kløen selv i løbet af en uges tid, bør du opsøge din læge for at blive undersøgt, for så kan kløen skyldes en kønssygdom eller andet.

Forebyg ved at bruge de rigtige produkter

Det bedste du kan gøre for at forebygge, at kløen kommer igen, er at undgå parfumerede produkter i skedeområdet.

Du skal altså ikke bruge parfumeret bodyshampoo, talkum eller andet forneden. Vask dig i stedet med milde, hudvenlige produkter, der er specielt egnede til intimvask. Det er selvfølgelig vigtigt at vaske sig og holde en god hygiejne, men overdreven intimhygiejne kan forstyrre den naturlige balance i skeden og dermed give kløe, så hold igen med det og brug altid en god sæbe mod kløe.

Tætsiddende trusser i et syntetisk materiale og brug af trusseindlæg og tamponer kan også være noget, du bør undgå, hvis du oplever, at du har tendens til at få tilbagevendende udbrud af kløe i skeden.

Produkter vi anbefaler til intim hygiejne: Intim wash fra Australian Bodycare – Den unikke sammensætningen af aktiver renser effektivt og opfrisker området, så du slipper for ubehagelige lugtgener, kløe og irritation.


Hvorfor klør min skede?

De fleste kvinder har prøvet at have kløe i skeden på et eller andet tidspunkt. Det er generende og ubehageligt, men heldigvis kan det som oftest behandles.

Der kan være mange årsager til kløen, men symptomerne er typisk de samme: Huden er rød og irriteret. Kløen kan variere fra en let kløe til en helt forfærdelig kløe, der gør det svært at tænke på andet. Den irriterede hud kan også give dig smerter eller svie ved samleje.

De fleste kvinder har hørt om svamp i underlivet, og derfor regner de fleste med, at kløe i skeden skyldes svamp. Det er rigtigt i mange tilfælde, men der kan også være andre årsager til vaginal kløe. Her kan der være behov for en anden type behandling af kløe i skeden, når det ikke er svamp.


intimpleje mod kløe i skeden

De mest almindelige årsager til kløe i skeden:

Svamp: Skedesvamp skyldes svampen candida albicans og kaldes derfor også candida-svamp. Skedeåbningen kan blive rød og betændt, og der kan også komme ildelugtende udflåd. Jo mere man klør sig, jo værre bliver det faktisk, og kløen kan blive til svie eller deciderede smerter i underlivet.

Svamp forekommer naturligt i skeden ligesom på resten af kroppen. Men normalt holdes de nede på grund af den naturlige bakterieflora, der skaber et surt miljø. Den naturlige balance kan dog blive forstyrret, for eksempel på grund af overdreven underlivshygiejne, måske med parfumerede produkter, antibiotikabehandling eller hormonforandringer. Sukkersyge, nedsat immunforsvar, stress og brug af p-piller kan også i nogle tilfælde ændre balancen mellem svampe og bakterier og dermed give kløe i skeden.

Bakteriel vaginose Også kaldet bakteriel ubalance. Her er der tale om en bakterieinfektion på grund af en overproduktion af de normale biomikroskopiske flora, der er i skeden. Skeden klør, og der kan komme ildelugtende udflåd. Den hyppigste bakterie er gardnerella.

Kontakteksem Kløe i skeden kan skyldes allergi over for visse stoffer, som huden har været i kontakt med. Det kan for eksempel være en parfumeret kropsspray eller bodyshampoo, du har brugt i området. Eller det kan være et vaskemiddel, som du ikke kan tåle.

Du bør derfor helt undgå parfumerede produkter i det intime område, herunder også parfumeret toiletpapir, kropsspray og parfumerede tamponer, og du kan med fordel skifte til et vaskemiddel specielt udviklet til følsom og allergisk hud.

Tørhed i skeden Når skeden er tør, kan huden blive irriteret, og det kan føre til kløe. Tørhed i skeden ses særligt hos kvinder i overgangsalderen, hvor hormonændringer betyder, at slimhinden bliver mere tør. Problemet løses bedste med en glidecreme til tør skede

Kønssygdomme Nogle kønssygdomme kan give kløe i skeden. Det gælder blandt andet herpes, klamydia og kønsvorter (kondylomer). Kønssygdomme skal behandles, og derefter vil kløen også forsvinde.


Kløe i skeden efter samleje

Nogle kvinder oplever pludselig at få kløe i skeden efter samleje. Det kan der være forskellige årsager til. Tørhed i skeden kan give kløe eller smerter i skeden efter samleje. Har du svamp, kan du også opleve, at kløen bliver værre efter samleje.

Endelig kan sæd i nogle tilfælde give en allergisk reaktion i form af kløe. Årsagen til kløen kan også være en kønssygdom. Oplever du symptomer som kløe, svie eller andet, og hjælper en behandling med håndkøbsmidler ikke, skal du opsøge din læge.

Det kan være en kønssygdom, og den skal behandles på en anden måde. Det er vigtigt, at du bliver behandlet, så du ikke smitter andre.

Har du problemer med kløe efter samleje, anbefaler vi, at du bruger Intim glide fra Australian Bodycare. Ved brugen af dette glidemiddel ved samleje fjerner du den kløe og irritation, som du normalt oplever efter samleje.

Vil du vide mere, Se mere her:  Hjælper glidecreme ved tørhed i skeden?


Kløe i skeden under graviditet

Der sker mange forandringer i kroppen under en graviditet. Kløe i underlivet og skeden kan være en af de gener, du oplever. I de fleste tilfælde skyldes det svamp i underlivet, der er opstået på grund af de hormonelle forandringer, der sker i kroppen under graviditeten.

Svamp er ufarligt for gravide, men det skal behandles inden fødslen. Du kan selv behandle med et svampedræbende middel, men virker det ikke i løbet af en uges tid, skal du blive undersøgt hos din læge, der så kan finde en behandling, der kan kurere kløen.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation