Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er svie i skeden?

Svie i skeden er et udbredt problem for mange kvinder. Det er en skærende og brændende fornemmelse, der ofte forværres, når du tisser. For få går det i sig selv, mens det for de fleste kræver behandling. Når det svier i skeden, advarer din krop dig om, at der er et problem, som behøver en løsning. Og kroppens signaler skal du altid lytte til. Svie i skeden er en kilde til stort og generende ubehag, der på den ene eller anden måde skal afhjælpes af dig.

Video: intimpleje til intimt ubehag

» Find de omtalte produkter her


Derfor har du svie i skeden

Der findes ikke et endegyldigt og overordnet svar på, hvorfor du har svie i skeden. Mens nogle har svie på grund af en infektion i skeden som eksempelvis svamp, har andre svie, fordi de har fået en bakteriel infektion, der ofte overføres gennem sex. Det nytter altså ikke at skære alle kvinder over én kam, når det gælder svie i skeden. Derfor er det også altid en god idé at opsøge din læge, hvis du oplever en sviende fornemmelse i skeden.

Når det er sagt, er det ofte mildere årsager, der ligger til grund for svien. I langt de fleste tilfældes skyldes ubehaget nemlig vaginal irritation. En tilstand, der ikke er farlig, men som er højst generende. Irritation i skeden kan optræde af forskellige årsager.

Hvad er vaginal irritation? Irritation i skeden

Irritation i skeden opstår, når der er ubalance i det vaginale område. Det kan enten være på grund af bakterier, eller fordi skeden er tør. I mange tilfælde er tørre slimhinder i skeden grunden til, at kvinder oplever svie. En tør hud er mere sårbar end en velplejet og fugtet hud er. Den revner lettere og er mere udsat for små sår. Det samme gælder for din skede, hvis den er tør.

Hvis du har fået en rift på din hud et hvilket som helst sted på huden, ved du også hvordan det kan svie og give en varm, skærende fornemmelse. Det gør det naturligvis også, hvis en tør skede får en rift.

Men hvorfor opstår tørhed i skeden? Det kan der være mange grunde til. Først og fremmest fugtes skeden gennem slimhinderne, som får fugt fra østrogen dannet i æggestokkene. Fugten er karakteriseret gennem udflåd. Østrogen dannes fra puberteten til overgangsalderen, og i tiden op til overgangsalderen falder østrogenniveauet i takt med, at du bliver ældre. Derfor er tørhed i skeden for mange kvinder i overgangsalderen et stort problem.

Vaginal irritation rammer dog ikke kun ældre kvinder. Det er også et udtalt problem for mange yngre kvinder. Det kan skyldes graviditet, p-piller eller anden slags medicin, der udtører slimhinderne i skeden – og så opstår der problemer med svie.


Svie i skeden efter samleje

Svie i skeden kan være et problem selv under praktiske gøremål i dagligdagen. Du kan føle svie, når du cykler, går eller løfter ting. Men svie i skeden forværres ofte i forbindelse med samleje. Det gør det, hvis du ikke selv producerer tilstrækkeligt med udflåd, som er kroppens naturlige smørelse. Et ’tørt’ samleje ledsages af smerter både under og efter, fordi der opstår friktion. De tørre slimhinder generes, bliver ømme og irriterede – og det øger risikoen for smårifter på slimhinderne. Det svier gevaldigt i skeden.

Svie og samleje burde ikke have sammenhæng med hinanden. Men det er desværre tilfældet for mange kvinder. Og frygten for smerter og svie nedsætter derfor også naturligt sexlysten. Men med lidt hjælp kan du få sexlysten tilbage.

Et godt sted at starte er dog, at du og din partner giver jer god tid til sex. Hvis du døjer med svie og tørhed i skeden, dur det ikke, at sex er et quick fix. For det giver ganske enkelt ikke din skede tid nok til at blive klar. Det er vigtigt at tage sig god tid til forspillet, inden selve samlejet igangsættes. På den måde får du de bedste forudsætninger for at blive tilstrækkelig fugtigt, så du undgår rifter og dermed svie i skeden.

Dog er et langt og grundigt forspil ikke altid nok, hvis dine slimhinder har tendens til at udtørre. Og så er du nødt til at få lidt hjælp udefra. Her er Intim Glide fra Australian Bodycare et godt middel, der giver dig masser af fugt, så du undgår friktion i skedeåbningen. Intimgelen er en dermatologisk testet vandbaseret gel, som du kan bruge så ofte, du ønsker – helt uden at være bekymret for, om den er for hård ved det sarte område. Gelen bygger på det aktive og antiseptiske ingrediens Tea Tree Oil, som med sine antibakterielle egenskaber modvirker bakterier, så du undgår uønskede bakterier fra manden. På den måde er du både beskyttet mod svie efter bakterier og svie efter tørhed og rifter i skedeåbningen.

Gelen har en blød konsistens, der er let at påføre. Husk bare at smøre rigelige mængder enten direkte på mandens penis eller ved skedeindgangen, så du er sikker på at få godt med fugt. Det får sexlysten til at vende tilbage.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Svie i skeden ved graviditet

Når man er gravid, er der mange ting, som ændrer sig, og det kan medføre en del skavanker. Har du oplevet svie i skeden under graviditet? Svie er oftest forbundet med svamp, som irriterer underlivet og deraf forårsager svie. Svamp er relativt harmløst men utroligt plagsomt.

Svien og svamp i skeden forårsages enten af ændringen af hormonbalancen og dermed PH-værdien i underlivet eller en bakteriel ubalance. Det er ganske normalt at få svamp, når man er gravid, fordi kroppens processer er lettere forstyrrede. Prøv desuden at gå i bomuldstrusser i dagtimerne og prøv at sov uden trusser, da det kan hjælpe underlivet med at ånde bedre.


Svie i skeden og hyppig vandladning

Hvis du oplever svie i skeden, kan det være et symptom på flere ting. Hyppig vandladning er blot én af de ting, som kan forårsage svie i skeden, men svien er blot et symptom på svamp. Svamp er relativt let at få bugt med, og du har måske påtaget dig svie og svamp i skeden, fordi du er gravid og ofte må tisse.

Når underlivet bliver holdt ‘fugtigt’ i længere tid, fordi du tisser hyppigere, er det lettere for svampebakterier at formere sig. Sørg derfor først og fremmest for at gå i bomuldstrusser, som dit underliv kan ånde i. Behandl derefter svie og svamp med cremeprodukter.


Svie i skeden og overgangsalder

Hvis du oplever svie i skeden og måske oplever tegn på at være i overgangsalderen, kan svie i skeden blot være endnu et tegn. Det forholder sig sådan, at når man er i overgangsalderen producerer man mindre af det kvindelige kønshormon, og det gør det sværere for underlivet at skabe de samme gode forhold, som når man er yngre. Det gør for eksempel, at huden er tyndere, og barrieren er svækket. Netop derfor kan du opleve svie i skeden på grund af overgangsalderen. Man kalder dette symptom skedekatar på fagsprog.


Afhjælp svie i skeden

Hvis du er generet af svie i skeden, kan du selv gøre meget for at afhjælpe problemet. Eftersom svie ofte forårsages af tørhed ved skedeåbningen, er det vigtigt ikke at udtørre den yderligere. Din intimhygiejne er vigtig, men hvis du vasker dig for meget, risikerer du, at der opstår irritationer i skeden. Vask dig derfor højst to gange dagligt i intimområdet. Helst kun med vand – ellers en god intimsæbe.

Du kan også yde førstehjælp til svie og kløe med Australian Bodycares Femigel. Gelen virker hurtigt lindrende og afkølende på svie ved skeden på de ydre kønsdele takket være Tea Tree Oil, der er en ingrediens kendt for sine helende egenskaber. Samtidig virker det også effektivt mod bakterier, og du afhjælper derfor problemer med bakterier, som kan skabe eller forværre den sviende fornemmelse.

Den vandbaseret gel indeholder naturlige aktiver, ligesom den er dermatologisk testet, så du kan bruge den uden begrænsninger. Mange kvinder er sluppet af med svie og kløe efter brug af gelen. I et klinisk forsøg på 4 uger, viste det sig, 9 ud af 10 kvinder undslap det intime ubehag, samtidig med at også luftgener stort set forsvandt.

Påfør en lille mængde Femigel omkring skedeindgangen efter behov. Er du hårdt ramt af sviende fornemmelser, bør du behandle op til to gange dagligt. Oplever du lettere svie, er det nok at bruge ét stk. dagligt. Du vil hurtigt kunne mærke en forskel. Du kan også bruge Femigel i forbindelse med sex, ligesom den er velegnet inden og efter besøg i svømmehal, hvor du er særligt udsat for bakterier.

Det er også en god idé at supplere med Femi daily, der, ligesom navnet antyder, kan bruges af dig dagligt forebyggende. Gelen er et godt redskab til at forebygge problemer med tørhed og svie i skedeåbningen.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer