Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er udflåd?

Udflåd er en væske fra skeden kombineret med døde celler fra livmoderhalsen. Væsken løber hele tiden gennem skeden, og derfor vil der også komme udflåd på kontinuerlig basis.

Det er et sekret, der sørger for at bevare fugten i dine slimhinder i skeden. Udflåd dannes altså i skedens slimhinde hos raske kvinder, og det har oftest en klar eller mælkehvid farve.

Sekretet indeholder mælkesyrebakterier, og derfor har dit udflåd almindeligvis en lav pH-værdi på 3,8-4,2 på en syre-baseskala. Og det er altså mælkesyrebakterierne, der bevarer det sure miljø i skeden.

Sammen med mælkesyrerbakterier består sekretet også af andre mikroorganismer, der hjælper med at beskytte mod betændelse i skeden.

Et surt miljø hæmmer nemlig fremkomsten af bakterier, som kan være sygdomsfremkaldende.


Har alle kvinder udflåd, og er det normalt at have udflåd hver dag?

Alle kvinder i alle aldre oplever at have udflåd – det er ganske normalt. For de fleste dukker udflåden op et par år før pubertetsstart og fortsætter langt hen i livet flere år efter overgangsalderen.

Dog kan mængden af udflåd variere fra person til person. Hos nogle kvinder er det blot en lille mængde væske, mens det hos andre kan være et decideret problem. Nogle kvinder føler nemlig, de skal gå med et trusseindlæg eller bind, fordi trusserne føles helt våde af den slimede væske.

Det gælder op til en femtedel af kvinder i den fødedygtige alder. Det er normalt for kvinder at have udflåd, men det er til gengæld svært at sætte en skala op for, hvilken mængde der er normal – netop fordi det varierer fra kvinde til kvinde.

Ligesom det er helt normalt for alle kvinder at have udflåd, er det altså også helt normalt at have det hver dag. Dog kan mængden af udflåd også variere hos den enkelte person. Mens du en dag har meget udflåd, kan du en anden dag have meget lidt udflåd.

Det kommer helt an på, hvor i din cyklus du befinder dig. Eksempelvis kan du opleve øget udflåd i din ægløsningsperiode, fordi det er en måde for din krop at bane sædcellernes vej til æggestokkene. Men det korte af det lange er, at alle kvinder i et eller andet omfang har udflåd.

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet

Hvorfor får man udflåd?

Når du får udflåd, er det en måde for din krop at beskytte sig på. Sekretet er nemlig en naturlig og selvrensende del af skedens system. Du får derfor udflåd som en forsvarsmekanisme for din skede og dit underliv.

De mikroorganismer og mælkesyrebakterier, der bor i skeden, er nemlig en slags soldater, som forhindrer skadelige bakterier i at trænge igennem til æggelederen, æggestokkene og livmoderen.

Derfor er udflåd en meget vigtig del af et velfungerende underliv, der både holder sig selv ren og fri for fremmede bakterier, der kan gå til angreb på slimhinden i skeden og inficere den med virus og bakterier.

Men selvom soldaterne står vagt og beskytter din skede mod bakterier, kan der være forskellige grunde til, at de overmandes, og skadelige bakterier finder vej ind. Og det kan altså føre til en infektion i skeden.


Årsager til ændring i din udflåd

Der kan altså ikke stilles regler op for, hvad den normale mængde udflåd er hos kvinder, fordi det er forskelligt fra kvinde til kvinde. Derfor er det ændringer hos mængden af udflåd hos den enkelte, der skal holdes nøje øje med.

Det kan både være forandringer i mængden af udflåd og konsistens, men det kan også være ændringer i udflåddets farve. Normalt udflåd betegnes som en klar eller hvid udflåd, der varierer fra en vandkonsistens til en mere slimet og klæbrig konsistens.

Du bør derfor holde godt øje med dit udflåd, så du opdager, hvis der pludselig sker ændringer, for så kan det nemlig være din krops signal om, at der er noget galt.

Her får du et overblik over de forskellige grunde til ændret udflåd.Hvorfor er mit udflåd brunt?

Der kan være mange grunde til, at dit udflåd pludselig viser sig som en brunlig farve i trusserne. Den brune farve opstår typisk, fordi udflåddet har et lille stænk af blod. Det er eksempelvis helt normalt i slutningen af din menstruation, hvor skeden renser den sidste blod med ud, så den kan komme tilbage til ”normal” tilstand.

Oplever du derimod brunt udflåd, der ikke optræder i forlængelse af din menstruation, kan det i mange tilfælde være en indikator på, at du er gravid. Brunt udflåd optræder nemlig ofte i forbindelse med graviditetsblødninger.

Blødning og dermed brunligt udflåd er normalt for mange kvinder i graviditetens tidlige stadier. Men fortsætter blødningen og øges det brune udflåd inden for graviditetens 37 uger, skal du opsøge læge, da det kan være tegn på komplikationer.

Hvis du oplever brunt udflåd, og du samtidig har haft ubeskyttet sex, er det derfor en god idé at tage en graviditetstest. Er du derimod ikke gravid, bør du lade dig undersøge af lægen. Brunt udflåd kan nemlig være et symptom på underliggende sygdomme som kræft i æggestokkene eller livmoderhalsen.

Det behøver ikke være tegn på kræft, men for at udelukke muligheden bør du opsøge din læge.


Hvorfor lugter mit udflåd?

Du kan også opleve ændringer i dit udflåds lugt, som ofte ledsages af ændringer i farve og konsistens. Det er dog helt normalt, at udflåd har en mild, syrlig lugt fra skeden, men begynder lugten at blive kraftigere, kan det skyldes infektion i skeden.

Derfor har du ikke grund til bekymring, hvis dit udflåd lugter svagt, da det skyldes det sure miljø i skeden. Men tager lugten til og bliver generende, kan det altså være tegn på et problem i dit underliv, og så skal du være opmærksom.


Hvilke infektioner eller bakterier kan ændre mit udflåd?

Der kan altså være mange grunde til, at dit udflåd ændrer sig. Nogle gange er det ganske harmløst, mens der andre gange ligger mere alvorlige tilstande til grund for forandringerne.

Derfor er det igen vigtigt at pointere, at du bør være opmærksom på, om dit udflåd ændrer sig i en længere periode og giver anledning til gener.

Bakteriel vaginose

Kommer der af en eller anden grund ubalance i den naturlige flora af bakterier og mikroorganismer i skeden, kan det give en øget mængde udflåd, der også ændres i konsistens, lugt og farve.

Bakteriel vaginose er netop en ubalance i skeden, der kendetegnes ved generende udflåd, som både giver en forstærket lugt fra skeden, og som bliver gråligt i farven. Lugten betegnes som en fiskelugt, der typisk bliver kraftigere efter samleje.

Når lugten forstærkes, skyldes det blandt andet, at det sure udflåd blandes med basis sæd. Ved bakteriel vaginose nedsættes mælkesyrebakterierne og mikroorganismernes forsvar, så bakterier, som skeden kun har få af, pludselig tager over. Det er ofte ’gardnerella vaginalis’, der får vækstvilkår til at formere sig og skabe ubalance i skeden.

Ubeskyttet sex, hvor den basiske sæd er med til at nedbryde den naturlige, sure balance, kan være en del af grunden til bakteriel vaginose, men det kan også skyldes hormonelle forandringer.

Den generende tilstand er alment kendt, og flere end 1/3 af alle kvinder bliver på et eller andet tidspunkt generet af ubalancen, selvom det ofte er ældre kvinder.

Læs mere: Svie efter samleje 

Skedesvamp

En anden hyppig grund til, at udflåddet ændrer sig, er skedesvamp. Her bliver udflåddet typisk hvidt, grynet og klumpet – nærmest hytteostlignende. I langt de fleste situationer med svamp er årsagen til skedesvamp gærsvampen ’Canadida albicans’, der får bakteriefloraen i skeden til at ændre sig.

På skedens slimhinder lever der naturligt gærsvampe side om side med mikroorganismer og mælkesyrebakterier, men slås balancen mellem bakterierne ud af kurs, får gærsvampene gode vækstbetingelser og det samlede overtag.

Skedesvamp er en meget hyppig tilstand hos kvinder i alle aldre, men det gør den ikke mindre generende. Den naturlige bakterieflora kan ligesom ved bakteriel vaginose ændres, hvis den basiske sæd kommer i kontakt med den sure udflåd, og derfor nedbryder nogle af mælkesyrebakterierne i skeden. Det giver nemlig svampene frit leje til at formere sig.

Men ofte dukker problemer med skedesvamp og generende udflåd også op i forbindelse med graviditet, diabetes eller behandling med antibiotika. Faktisk er antibiotikabehandling den største årsag til svamp i skeden.

Antibiotikaen nedsætter nemlig funktionen hos de gode bakterier, der almindeligvis formår at holde de naturligt forekommende mængder af svamp i skeden nede. Det giver svampen frit spil til at vækste.

Svamp i skeden kan udover hvidt, tykt og klumpet udflåd også ledsages af kløe og svie ved vandladning og under samleje. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at du som kvinde kan smitte din partner med svamp ved sex, om end det er meget sjældent.

Men han kan ikke smitte dig. Og derfor anses svamp heller ikke for en kønssygdom.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,90 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Klamydia

Klamydia er én af de hyppigste sexsygdomme og er en bakterieinfektion i underlivet. Infektionen kan både opstå i urinrøret, endetarmen og livmoderhalsen. Smitte med klamydia kan vise sig som øgede mængder af udflåd, ligesom det også ofte er forbundet med svie i underlivet under sex og særligt ved vandladning.

Mange sammenligner symptomerne ved klamydia med at tisse glasskår. Derudover kan infektionen give smerter nedad til i underlivet.

Har du derfor øget udflåd og nogle af de andre beskrevne symptomer, er det en god idé at bliver undersøgt hos lægen. Dog giver klamydia i mange tilfælde slet ingen symptomer, og derfor går flere rundt med det, uden at vide det.

Ubehandlet klamydia kan i værste tilfælde føre til barnløshed. Hvis du derfor dyrker ubeskyttet sex, bør du jævnligt blive testet for klamydia, så du opdager det i tide.

Ildelugtende udflåd skyldes ofte Trichomonas

Hvis dit udflåd pludselig ændrer lugt og farve, kan det også skyldes Trichomonas, der opstår på grund af parasitten Trichomonas vaginalis. En parasitinfektion i skedemiljøet vil typisk vise sig som ildelugtende udflåd, der ændrer farve til gult udflåd, som også kan være grønligt. Konsistensen på udflåddet er ofte skummende.

Trichomonas-parasitten overføres hyppigst under samleje. Dog er den sjælden herhjemme i Danmark, men meget udbredt i store dele af verden. Ændringerne i udflåddet kan også ledsages af kløe og irritation i skeden, ligesom vandladningen kan føles sviende.


Kan mænd have udflåd?

Selvom udflåd normalt betegnes som kvinderelateret, kan mænd faktisk også opleve udflåd. Hvor udflåddet hos kvinder stammer fra skeden og er helt naturlig, kommer det hos mænd fra urinrøret og er ikke naturligt.

Udflåd fra urinrøret hos mænd kan være et symptom på smitte med kønssygdomme som klamydia eller gonoré. Klamydiainfektion kan give en smule farveløst og slimet udflåd fra urinrøret hos manden, mens gonoré kan vise sig som et tykkere, gult udflåd. Der kan også komme lidt udflåd fra mandens urinrør, hvis han lider af kronisk betændelse i prostata.


Hvordan behandler du generende udflåd?

Forandringer i din udflåd som ændringer i farve, konsistens og mængde kan gå over af sig selv. Men oplever du gennem en længere periode, at dit udflåd stadig ikke kommer tilbage ved sin normale tilstand, kræver det behandling.

I de fleste tilfælde vil det være tilstrækkeligt at genoprette den naturlige bakterieflora i skeden med mælkesyrebakterier. Den generende udflåd er nemlig i mange situationer opstået, fordi en del af skedens mælkesyrebakterier er blevet ’dræbt’ og derfor ikke kan beskytte skeden i samme omfang. Det findes der forskellige stikpiller til – og dem får du både på apoteket og hos Matas.

Hvis behandling med mælkesyrebakterier ikke virker, bør du altid opsøge din læge for yderligere behandling.

Du kan selv gøre meget for at afhjælpe og forebygge generende udflåd. Vask dig aldrig med almindelig sæbe i området omkring skedeåbningen.

Mange gange er det tilstrækkeligt med vand. Men hvis du godt kan lide den rene fornemmelse og lidt ekstra pleje til huden i den sarte zone, kan du bruge Australian Bodycare Intim Wash. Sæben er mild og specielt udviklet til at vaske intimområdet.

Bakterier vaskes effektivt, men skånsomt væk, samtidig med at huden naturlige balance bevares, så huden ikke bliver rød og irriteret.

Smør også gerne, de ydre kønsorganer, dagligt med Femi daily, der med et rigt indhold af australsk Tea Tree Oil forebygger intimt ubehag. Smør omkring skedeåbningen – gelen forebygger kløe, irritation, tørhed og uønsket lugt i intimområdet.


Anbefalet produkter

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet