Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er skedesvamp?

Skedesvamp er en meget udbredt og  temmelig ubehagelig lidelse, der skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans. Gærsvampe lever naturligt på vores slimhinder, herunder også på slimhinden i skeden, og det mærker vi normalt ikke noget til.

Men hvis der sker en ændring i bakteriefloraen i skeden, får svampen ekstra gode vækstbetingelser, og så kan det føre til en svampeinfektion med ubehagelige gener til følge (se mere om symptomer i afsnittet nedenfor).

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Hvem får skedesvamp?

De fleste kvinder vil på et eller andet tidspunkt i deres liv opleve at få skedesvamp – enten en enkelt gang eller flere gange som et tilbagevendende problem. Det anslås, at tre ud af fire kvinder vil få skedesvamp mindst en enkelt gang. Svamp i skeden er altså en meget hyppig lidelse.

Læs også: Hvordan kan man behandle kløe i skeden?

Hvorfor får man skedesvamp?

Skedesvamp opstår, når den naturlige balance i skeden forstyrres. Det naturlige udflåd i skeden er surt (med en lav pH-værdi), men hvis balancen forstyrres, kan der opstå en svampeinfektion. Det kan blandt andet ske i forbindelse med:

 • Antibiotikabehandling, behandling med kortison og immundæmpende medicin, for eksempel i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi: Når de naturlige mælkesyrebakterier i skeden dræbes, får svampen overtaget til frit at formere sig, og dermed kan der opstå en infektion.
 • Samleje: Sæd er basisk, mens miljøet i skeden er surt, og derfor kan samleje forstyrre den naturlige balance i skeden.
 • Graviditet/hormonelle forandringer: Under en graviditet sker der store hormonelle forandringer i kroppen, herunder også en ændring af slimhinden i skeden, hvilket kan medføre en svampeinfektion.
 • Diabetes: Når man har diabetes, har man en forhøjet mængde af sukker i blodet, der kan lagres i skedens slimhinde og dermed give anledning til en svampeinfektion.
 • Overdreven hygiejne: Renlighed er godt, men overdreven hygiejne i intimområdet er ikke godt, for så risikerer du at forstyrre den naturlige balance i skeden.
 • Brug af tætsiddende trusser: Går du ofte med tætsiddende trusser, og måske endda trusser af syntetisk materiale, har intimområdet svært ved at ånde. Og et indelukket og fugtigt miljø giver gode vækstbetingelser for svampe.
 • Brug af trusseindlæg, bind og tamponer: Ligesom med tætsiddende trusser betyder brug af trusseindlæg, bind og tamponer, at intimområdet bliver alt for tillukket. I særdeleshed er daglig brug af trusseindlæg noget, som gynækologer advarer imod.

Smitter skedesvamp?

Skedesvamp er en ubehagelig lidelse, men heldigvis er det ikke farligt at have en svampeinfektion i skeden. Du bør dog behandle din skedesvamp, så du hurtigst muligt slipper af med den generende kløe og irritation – og så du ikke smitter videre.

Du kan nemlig smitte din partner ved samleje, men hvis han ikke oplever symptomer, behøver han ikke nødvendigvis søge behandling, og han kan ikke smitte dig. Kvinder kan altså smitte mænd med svamp, mens mænd ikke kan smitte kvinder. Det kan derfor slås tydeligt fast, at skedesvamp ikke er en kønssygdom. Og normalt skyldes udbrud af skedesvamp ikke, at man er blevet smittet af andre, men at den naturlige balance i skeden er blevet forstyrret.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Symptomer: Hvordan ser skedesvamp ud?

Skedesvamp, der også er kendt som svamp i underlivet eller vaginal svamp, er en virkelig ubehagelig og generende lidelse. Det ved alle kvinder, der har prøvet det. Og det vil tre ud af fire kvinder gøre mindst en gang i livet.

Man kan have skedesvamp uden at opdage det, simpelthen fordi man ikke oplever nogle former for ubehag eller gener. Men det mest almindelige er dog, at du oplever tydelige tegn på svamp og slet ikke er i tvivl om, at der er noget, der ikke er helt, som det skal være.

De mest almindelige symptomer på skedesvamp er:

 • Voldsom kløe, svie, ømhed, irritation og rødligt udslæt omkring skedeåbningen.
 • Udflåd, der kan være hvidligt og tykt (og mest af alt minde om hytteost). Udflådet lugter normalt ikke fra skeden.
 • Smerter og ubehag ved samleje.
 • Svie ved vandladning.

De typiske symptomer på skedesvamp kan dog også skyldes andre lidelser, så derfor bør du lade en læge se på det den første gang, du har mistanke om skedesvamp. Får du det igen, er du næppe i tvivl om, hvad det er. Symptomerne er ikke sådan lige at overse.


Skedesvamp efter sex

Der kan være mange forskellige årsager til, at du har fået skedesvamp. Sex kan være en af dem. Mange kvinder oplever således, at de har pådraget sig en svampeinfektion efter samleje. Det skyldes ikke, at manden har smittet dem, for det kan han ikke. Det skyldes derimod, at den naturlige balance i skeden er blevet forstyrret af mandens sæd.

Miljøet i skeden er surt med en normal pH-værdi på 3,8-4,2. De syrlige mælkesyrebakterier i skeden er netop dem, der beskytter dig mod infektioner og ubalance. Sæd er derimod basisk med en pH-værdi omkring de 8. Sæd kan derfor være med til at forstyrre den naturlige balance. Kondomer kan dog også påvirke balancen i skeden, så det er også værd at være opmærksom på.

Træt af kløe efter samleje?

Mange kvinder oplever kløe, svie og irritation efter sex, og det kan være rigtig ubehageligt. Hvis sex er årsagen til problemerne, kan det hjælpe at bruge en gel, der kan afhjælpe tørhed og intimtubehag. Australian Bodycare har udviklet en gel med indhold af tea tree oil. Intim glide er dermatologisk testet og kan afhjælpe vaginal tørhed og intimt ubehag, samt give jer begge en sensuel oplevelse.

Intim glide fra Australian Bodycare er en let, glat og sensuel gel. Den indeholder den naturlige Tea Tree Oil, som kan afhjælpe problemer med kløe, svie, tørhed og irritation som mange kvinder oplever under og efter sex.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Behandling af skedesvamp

Har du mistanke om, at du har fået skedesvamp, bør du søge behandling. I nogle tilfælde kan svampen forsvinde af sig selv, fordi kroppen lykkes med selv at genetablere den naturlige balance i skeden. Men det sker sjældent, og der er ingen grund til at lide i længere tid for at se, om det måske går over af sig selv, for skedesvamp kan heldigvis i langt de fleste tilfælde ret let behandles.

Lægen kan hurtigt konstatere, om dine symptomer som kløe, svie, udflåd osv. skyldes skedesvamp eller noget andet. Det kan gøres ved en gynækologisk undersøgelse og ved at tage en mikroskopi af udflådet. Har du tidligere haft skedesvamp, kender du symptomerne, og så kan du nøjes med at tage en tur på apoteket for at købe håndkøbsmidler til behandlingen.

Hvordan behandler man skedesvamp?

Behandlingen af skedesvamp handler om at få genetableret den naturlige, syrlige balance i skeden. Det kan du gøre med forskellige midler:

 • Skedesvamp creme, der skal smøres direkte på området. Du kan få forskellige medicinske produkter i håndkøb på apoteket.
 • Stikpiller, der skal opsættes i skeden. I mange tilfælde vil lægen anbefale at kombinere de to midler, creme mod svamp i underlivet og stikpiller. Stikpillerne kan fås i håndkøb.

Tabletbehandling med tabletter, der skal spises. Tabletterne er receptpligtige. Det er ikke den mest anvendte metode til behandling af skedesvamp, men bruges, hvis de andre metoder ikke virker og i særligt svære (og gentagne) tilfælde af skedesvamp.

Behandling med naturlige midler

Der findes en lang række gamle husråd, der handler om at smøre sig med yoghurt naturel, A38 og lignende syrlige mælkeprodukter. Det kan ikke udelukkes, at rådene faktisk virker, men der findes ikke videnskabeligt belæg for, at de gør. Så anbefalingen må være at bruge velkendte, afprøvede produkter, der er målrettet mod netop behandling af svamp.


Femigel med tea tree oil mod kløe, svie, ømhed, irritation og rødligt udslæt omkring skeden.

Hvis du foretrækker midler med naturligt indhold mod kløe og irritation, kan du spørge på apoteket, hos Matas eller i helsekostbutikken. Tea tree oil er eksempelvis et velkendt middel mod kløe og irritation og kan også bruges ved svamp. Det finder du i et produkt som Femigel og femi daily fra Australian Bodycare.

Femigel er en vandbaseret, hormonfri gel, der modvirker kløe og irritation og hjælper med at genoprette en sund og naturlig balance omkring skeden og genopbygge fugtighed og smidighed omkring skeden.

Femigel må anvendes over længere perioder eller hele tiden, da det indeholder 100% naturlige aktiver. Traditionelle lægemidler må derimod kun bruges i en begrænset periode, så skal kroppen have pause, inden en ny behandling må påbegyndes.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Tilbagevendende skedesvamp

Nogle kvinder er desværre så uheldige, at de igen og igen bliver ramt af skedesvamp. Får du nye udbrud af svamp i skeden mere end fire gange om året, taler man om tilbagevendende skedesvamp eller kompliceret skedesvamp.

Ved et enkeltstående tilfælde af (ukompliceret) skedesvamp kan du sagtens bruge de forskellige midler nævnt ovenfor. Men får du skedesvamp igen og igen, er det problematisk med de traditionelle lægemidler mod skedesvamp, idet de kun må bruges i en begrænset periode.


Forebyggelse

Det er heldigvis de færreste, der oplever tilbagevendende skedesvamp. Du kan altså sagtens have skedesvamp en enkelt gang og så aldrig få det igen. Og du kan selv gøre meget for at sikre, at det ikke bliver en tilbagevendende lidelse i dit liv.

Sådan kan du selv forebygge skedesvamp:

 • Undgå overdreven hygiejne forneden. Du bør altid nøjes med at vaske dig med vand, eventuelt kombineret med en mild intimsæbe eller barrierecreme. Badeolier, skumbade osv. bør du derimod undgå, da de kan ødelægge den naturlige balance i skeden og betyde, at du får svamp.
 • Undgå trusseindlæg. Daglig brug af trusseindlæg er ikke en god idé, da det gør miljøet i skeden indelukket og fugtigt, og det er netop et gunstigt miljø for svampe. Bind og tamponer kan have den samme effekt. Det kan selvfølgelig være sværere at undgå end trusseindlæg, og har du generelt ikke problemer med skedesvamp, kan du godt fortsætte brugen af bind og tamponer, da de jo kun bruges i en begrænset periode.
 • Undgå tætsiddende trusser og trusser af syntetisk materiale. Tætsiddende trusser (og stramme bukser) betyder, at miljøet i skeden holdes fugtigt og indelukket, og det giver en god grobund for væksten af svamp. Trusser af syntetisk materiale har den samme effekt. Så har du indimellem problemer med skedesvamp, er det en god idé at bruge trusser af bomuld og undgå alt for stramme trusser og bukser – det samme gælder, hvis du bare gerne vil undgå nogensinde at få skedesvamp.

FAQ om skedesvamp


Hvordan får man skedesvamp?

Skedesvamp opstår, når den naturlige balance i skeden bliver forstyrret. Nogle af de hyppigste årsager til det er: Antibiotikabehandling, andre former for medicin, samleje, hormonelle forandringer i forbindelse med graviditet, diabetes, overdreven hygiejne forneden og hyppig brug af tætsiddende trusser, trusseindlæg, bind og tamponer.


Kan skedesvamp gå væk af sig selv?

I nogle tilfælde kan du have haft skedesvamp uden at vide det, og det er så altså forsvundet af sig selv. Men i langt de fleste tilfælde vil det ikke ske. Så opdager du symptomer på skedesvamp, bør du søge behandling med det samme, så du hurtigst muligt kan slippe for generne ved svamp i skeden.


Kan skedesvamp smitte mænd?

Skedesvamp kan smitte mænd ved samleje. Men smitten kan ikke gå den anden vej – mænd kan altså ikke smitte kvinder med skedesvamp. Skedesvamp er således ikke en seksuelt overført sygdom. Bliver mænd smittet med svamp, kan de søge behandling for svampeinfektionen.


Hvad hedder skedesvamp på engelsk?

På engelsk kaldes skedesvamp yeast infection eller vaginal thrush.


Hvordan føles skedesvamp?

Skedesvamp er en ubehagelig lidelse. De typiske symptomer er en voldsom kløe, svie, ømhed og irritation i skeden. Et rødt udslæt er også almindeligt. Derudover er det typisk at få et tykt, hvidt udflåd (der ligner hytteost). Mange oplever også smerter og ubehag ved samleje og eventuelt svie ved vandladning.


Hvordan stilles diagnosen skedesvamp?

Din læge kan hurtigt stille diagnosen, dels ved at foretage en gynækologisk undersøgelse og dels ved at tage en mikroskopi af dit udflåd. Har du tidligere haft skedesvamp, kan du sikkert selv genkende symptomerne, og så kan du købe et produkt til behandling i håndkøb.


Kan man få blærebetændelse af skedesvamp?

Symptomerne på blærebetændelse og skedesvamp kan minde om hinanden: svie, kløe, svie ved vandladning osv. Og både skedesvamp og blærebetændelse opstår, når der bliver rykket ved den naturlige syrebalance i skeden. Blærebetændelse skyldes typisk bakterier, men svamp i skeden kan også give blærebetændelse. Begge dele bør altid behandles, så søg læge, hvis du oplever den type symptomer.


Kan man dø af skedesvamp?

Det er ubehageligt at have skedesvamp, men det er heldigvis ikke en farlig lidelse, så du kan ikke dø af skedesvamp. Men har du fået skedesvamp, så sørg for at få det behandlet, for der er ingen grund til at døje med de forskellige gener.


Kan man blive steril af skedesvamp?

Svamp i skeden er en generende, men dog helt ufarlig lidelse. Og du kan aldrig blive steril af skedesvamp, uanset hvor mange gange du har det.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer