Hvad er svamp i underlivet?
Svamp i underlivet er en meget udbredt, meget ubehagelig, men heldigvis også ufarlig lidelse. Underlivssvamp skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans. Gærsvampe lever og trives godt i varme og fugtige omgivelse, herunder slimhinden i skeden.
Vi har alle gærsvampe naturligt i kroppen, og så længe de ikke får lov at formere sig mere end normalt, vil du ikke mærke noget til dem.
Hop direkte til:
Hvordan ser underlivssvamp ud?
Behandling af svamp i underlivet
Forebyggelse af svamp i underlivet
Produkter mod intimt ubehag som kløe, irritation, tørhed og lugt
374,95 kr
Hvem får svamp i underlivet?
Alle kvinder kan få svamp i underlivet, det vil sige både unge og gamle, og hvad enten kvinden er seksuelt aktiv eller ej. Det er sjældent, at piger får underlivssvamp før puberteten.
Svamp i underlivet er også kendt under navne som underlivssvamp, skedesvamp, svamp i skeden, svamp i skridtet og vaginalsvamp. Og det er noget, som langt de fleste kvinder vil opleve på et eller andet tidspunkt i livet, enten en enkelt gang eller – desværre for nogens vedkommende – gentagne gange.
HOP DIREKTE TIL: Behandling af svamp i underlivet
Hvorfor får man svamp i underlivet?
Når man får svamp i underlivet, skyldes det, at der er opstået en ubalance i skeden. Det naturlige miljø med mælkesyrer og det naturlige udflåd i skeden er surt (og har en lav pH-værdi). Bliver balancen forstyrret, ændrer pH-værdien sig, og så er det, at der kan opstå en svampeinfektion. Nogle af de hyppigste årsager, til at den naturlige balance i skeden forstyrres, er:
- Medicin, så som kortison og immundæmpende medicin, der for eksempel gives i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.
- Hormonelle forandringer under en graviditet, hvor også slimhinden i skeden kan blive påvirket.
- Samleje, der kan påvirke balancen i skeden, idet sæd har en basisk pH-værdi, mens det naturlige miljø i skeden er surt.
- Diabetes, der medfører en forhøjet mængde af sukker i blodet, vil medføre øget sukker udskillelse gennem urinen og dermed give gode vækstbetingelser for svampe.
- Overdreven hygiejne (typisk med parfumerede produkter), der kan risikere at forstyrre den naturlige balance i skeden.
- Brug af tætsiddende trusser, måske af syntetisk materiale, der holder intimområdet fugtigt og indelukket og dermed giver svampene gode vækstbetingelser.
- Brug af trusseindlæg, bind og tamponer, der gør det svært for huden at ånde og holder intimområdet indelukket og fugtigt.
Læs mere om: Hvordan kan man behandle kløe i skeden?
Smitter svamp i underlivet?
Svamp i underlivet er ikke den mest smitsomme svampeinfektion, men underlivssvamp kan smitte. Derfor bør du altid sørge for at få en svampeinfektion behandlet. Og du kan lige så godt begynde straks, du opdager symptomerne – så du hurtigere kan blive fri for generne igen.
Kvinder kan smitte deres partner ved samleje, og oplever din partner symptomer på svamp, bør han også søge behandling. Smitten kan dog ikke gå den anden vej – en mandlig partner kan altså ikke smitte en kvinde med svamp.
Generelt er smitte ikke den hyppigste årsag til underlivssvamp, udbruddet skyldes snarere, at den naturlige balance af en eller anden årsag er blevet forstyrret.
Kan man få svamp i underlivet efter samleje?
Oplever du problemer med svamp i underlivet efter samleje, kan det være værd ikke bare at tænke på behandling, men også at tænke på forebyggelse fremover. Du vil ofte kunne undgå problemer med svamp i underlivet ved at tage dine forholdsregler.
Bruge en gel med indhold af tea tree oil ved intimt ubehag. Australian Bodycare har udviklet en gel med tea tree oil, der modvirker bakterier og virker effektivt mod kløe, tørhed og irritation ved intimt ubehag.
Ikke alle glidemidler virker mod kløe og irritation. Og lægemidler mod svamp må kun bruges i en begrænset periode. Intim Glide fra Australian Bodycare med tea tree oil må bruges dagligt, da den indeholder 100 % naturlige aktiver – den er effektiv mod intimt ubehag som kløe og irritation.
Symptomer: Hvordan ser underlivssvamp ud?
Underlivssvamp er ikke noget, du bare skal ignorere, da det sjældent er noget, der går over af sig selv. Det kan nu også være temmelig svært at ignorere en svampeinfektion i underlivet, da symptomerne er ganske ubehagelige. Så oplever du tegn på svamp i underlivet, bør du søge behandling, så du kan slippe af med generne så hurtigt som muligt.
Her er nogle af de typiske tegn på svamp i underlivet:
- En voldsom kløe, irritation, svie og ømhed, ofte ledsaget af et rødligt udslæt omkring skedeåbningen.
- Udflåd, der kan være hvidligt og tykt (og i konsistensen minde om hytteost). Det lugter normalt ikke fra skeden.
- Smerter og ubehag ved samleje.
- Svie ved vandladning.
De nævnte symptomer er nogle af de typiske tegn på svamp i underlivet, men symptomerne kan også have andre årsager. Er det første gang, du oplever de nævnte symptomer, er det en god idé at tale med din læge om det, bare for en sikkerheds skyld.
Hvor længe varer underlivssvamp?
Vælger du at gå direkte til at købe et håndkøbsmiddel på apoteket, bør du søge læge, hvis symptomerne ikke er helt væk i løbet af et par uger. Normalt bør du nemlig opleve en lindring allerede efter et par dage, eller måske endda i løbet af det første døgn.
Du er ikke alene – tre ud af fire kvinder vil få underlivssvamp mindst en gang i livet. Langt de fleste vil ikke være i tvivl om, at der er noget i vejen, for symptomerne er ganske ubehagelige. Enkelte kan dog have haft underlivssvamp uden at have opdaget det, fordi de ikke har oplevet symptomer eller gener, men det hører til sjældenhederne.
Behandling af svamp i underlivet
Underlivssvamp skal behandles – så hurtigt som muligt – for det er meget sjældent, at det går over af sig selv. Og der er ingen grund til at døje med kløe, irritation og andre gener i lang tid, når det er en lidelse, som kan behandles med ret enkle midler.
Gå til lægen eller på apoteket
Er det første gang, du oplever tegn på svamp i underlivet, kan du enten gå direkte på apoteket og købe et håndkøbsmiddel mod svamp, dette kunne være Femigel fra Australian Bodycare, eller du kan gå til din læge og blive undersøgt. Lægen vil hurtigt kunne konstatere, om det er svamp, der er årsag til dine symptomer, eller det er noget andet. Det kan han eller hun gøre ved en gynækologisk undersøgelse og ved at tage en mikroskopi af udflådet.
Vælger du at begynde med et håndkøbsmiddel, er der forskellige muligheder. Du kan spørge på apoteket og få mere at vide der. Har du haft underlivssvamp før, kender du symptomerne, og så ved du, at det bare gælder om at komme i gang med behandlingen så hurtigt som muligt.
Er dine symptomer dog ikke helt væk efter et par uger, skal du gå til lægen (igen), for så kan det være nødvendigt med en anden behandling.
Midler til behandling af underlivssvamp og intimt ubehag
Behandlingen af svamp i underlivet og intimt ubehag handler om at bremse svampevæksten, så den naturlige, syrlige balance i skeden genoprettes. Og derudover handler det om at slippe af med generne. Det kan du gøre med forskellige midler:
- Normalt vil der blive anvendt en creme som smøres direkte på området. Der findes forskellige medicinske produkter, som du kan købe i håndkøb på apoteket. Derudover findes der forskellige produkter med naturlige aktiver der modvirker intimt ubehag. Det kan for eksempel være produkter med indhold af tea tree oil, der er kendt for at virke effektivt mod netop kløe og hudirritation, og som derfor med fordel kan bruges ved intimt ubehag. Du kan for eksempel vælge Femigel fra Australian Bodycare. Det er en gel, der hjælper med at genoprette en sund og naturlig balance ved intimt ubehag og tørhed ved de ydre kønsorganer. Modsat traditionelle lægemidler, der kun må benyttes i en begrænset periode, så må produkter som Femigel, der indeholder 100% naturlige aktiver, anvendes som en del af den daglige pleje.
- Du kan få stikpiller i håndkøb. Ofte vil lægen eller farmaceuten på apoteket anbefale, at du kombinerer stikpiller og skedesvamp creme.
- Du kan få en tabletbehandling med tabletter, der skal indtages. Det er en receptpligtig behandling, som lægen typisk kun vil foreslå, hvis creme eller stikpiller ikke har virket, eller hvis du lider af gentagne tilfælde af underlivssvamp.
Har gravide større risiko for svamp i underlivet?
Underlivssvamp er den mest almindelige underlivsinfektion, og derfor er det noget, som de fleste kvinder vil stifte bekendtskab med på et eller andet tidspunkt. For mange sker det, når de er gravide og i forvejen har en masse andre gener at døje med.
Risikoen for at få svamp i underlivet er faktisk tre gange så høj under en graviditet, som når man ikke er gravid. Det skyldes de hormonelle forandringer med den øgede hormonproduktion under graviditeten. Forandringerne påvirker også slimhinden i skeden, og det kan betyde et godt vækstmiljø for svamp.
Er du gravid, og får du svamp i underlivet, bør du sørge for at få det behandlet. Med en ubehandlet svampeinfektion kan du ellers risikere at smitte barnet ved fødslen, og derudover kan en ubehandlet svampeinfektion også øge risikoen for en for tidlig fødsel.
Behandlingen for svamp i underlivet hos gravide vil typisk være en lokalbehandling med en kombinationskur, hvor du både skal smøre dig med creme mod svamp i skridtet og bruge stikpiller. Det anbefales dog altid at tage kontakt til lægen for råd og vejledning i forbindelse med svamp i underlivet ved graviditet.
Forebyggelse af svamp i underlivet
Det er som bekendt altid bedre at forebygge end at helbrede – det gælder også, når det handler om svamp i underlivet. Så selv om det er en lidelse, der kan behandles, er det da uden tvivl rarere helt at slippe for den irriterende kløe, irritation og andre ubehageligheder, der følger med.
Forebyggelse af svamp i underlivet handler grundlæggende om at sørge for ikke at forstyrre den naturlige balance i skeden. Bibeholdes det naturlige (sure) miljø, vil du have det fint og slippe for svampeinfektioner. Gør du noget, der forstyrrer balancen, er du derimod i risiko for at få en generende svampeinfektion.
Hvad kan du selv gøre for at forebygge underlivssvamp?
Har du allerede prøvet at have svamp i underlivet, vil du helt sikkert gøre meget for at undgå intimt ubehag igen. Det kan du blandt andet gøre ved at:
- Undgå overdreven hygiejne. Selvfølgelig skal du vaske dig forneden, men brug primært vand, og suppler eventuelt med en intimsæbe, der er lavet specielt til miljøet i skeden. En intimsæbe har den rigtige pH-værdi og skader ikke. Undgå derimod badeolier, skumbade osv. Efter badet kan du bruge en intim barrierecreme, der virker plejende, blødgørende og fugtgivende. En intimcreme er en creme, der er udviklet specielt til brug på den sarte hud i intimområdet. Cremen er vandafvisende og sørger for, at huden ikke tørrer ud.
- Undgå trusseindlæg. Bruger du trusseindlæg dagligt, bør du overveje at lade være – særligt hvis du har problemer med svamp. Trusseindlæg gør nemlig miljøet i skeden indelukket og fugtigt, og det er netop et miljø, som svampe trives i. Bind og tamponer kan have den samme effekt, men kan selvfølgelig være svære at undgå. Heldigvis bruger man typisk dem i en mere begrænset periode.
- Undgå tætsiddende trusser, trusser af syntetisk materiale og stramme bukser. Daglig brug af tætsiddende trusser, trusser i et syntetisk materiale og/eller stramme bukser bevirker, at miljøet i skeden holdes mere eller mindre konstant fugtigt og indelukket. Har du problemer med underlivssvamp, kan du derfor overveje at skifte til (løsere) trusser af bomuld og lidt mere løstsiddende bukser.
Med nogle få, men enkle huskeregler kan du altså selv gøre meget for at forebygge svamp i underlivet. Har du indtryk af, at kløe og irritation opstår under eller efter sex, kan du prøve at bruge en gel med indhold af tea tree oil. Prøv Intim Glide Fra Australian Bodycare, der modvirker bakterier og virker effektivt mod kløe og irritation og tilføjer fugtighed.
FAQ om svamp i underlivet
Kan børn få svamp i underlivet?
Det er sjældent, at piger får svamp i underlivet, men det kan forekomme – både i blealderen og senere. Symptomerne vil – som hos voksne – typisk være svie, klø, irritation og udflåd. Svampen behandles med en creme mod svamp i underlivet. Derudover handler det om at holde området tørt og rent, og det kan også være en god idé at holde igen med sukkerindtaget.
Kan svamp i underlivet give feber?
Underlivssvamp er normalt en ufarlig lidelse. For mennesker med et svækket immunforsvar kan det dog i sjældne tilfælde være farligt, hvis svampen breder sig til de indre organer. Får du derfor feber i forbindelse med svamp i underlivet, skal du søge læge. Det er dog ikke normalt at få feber i forbindelse med underlivssvamp.
Hvad kommer svamp i underlivet af?
Underlivssvamp skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans. Svamp i underlivet opstår, når den naturlige balance i skeden forstyrres. Det kan bl.a. ske i forbindelse med en behandling af en sygdom, efter samleje, under graviditet, ved overdreven hygiejne, ved jævnlig brug af tætsiddende trusser eller trusseindlæg eller i forbindelse med diabetes.
Kan svamp i underlivet smitte?
Svamp i underlivet kan smitte, derfor bør du altid søge behandling ved en svampeinfektion. Men mens kvinder kan smitte mænd med svamp, kan smitten derimod ikke gå den anden vej – mænd kan altså ikke smitte kvinder.
Hvor lang tid varer svamp i underlivet?
Normalt vil du opleve en lindring af dine symptomer et par dage efter, eller måske allerede et døgn efter, at du har påbegyndt en behandling mod din underlivssvamp (creme og/eller stikpiller). Er symptomerne ikke helt væk efter et par uger, bør du søge læge.
Kan svamp i underlivet være farligt?
Svamp i underlivet er normalt ikke farligt, men det er en meget generende lidelse, som du bør sørge for at få behandlet. Kun i sjældne tilfælde, hos personer med et stærkt svækket immunforsvar, kan det være farligt, hvis svampen breder sig til de indre organer.
Kan svamp i underlivet forsvinde af sig selv?
Svamp i underlivet kan nogle gange forsvinde af sig selv, men det vil typisk tage et godt stykke tid, og der er ingen grund til at lide i lang tid, når det er en lidelse, der er så forholdsvis nem at kurere. Venter du for længe med behandlingen, kan du også risikere, at din underlivssvamp er blevet forværret, og at det derfor tager længere tid at behandle den; måske vil det også kræve en længerevarende tabletbehandling at få bugt med svampen.
Kan man få sår af svamp i underlivet?
Normalt vil du ikke få sår i forbindelse med svamp i underlivet, men det kan forekomme, at du udvikler sår, simpelthen fordi det klør og svier så meget, at du får kradset hul på huden. Små revner i huden er et almindeligt symptom på underlivssvamp. Men opdager du sår forneden, bør du altid søge læge, da der kan være tale om en mere kompliceret type af underlivssvamp. Der kan også være forskellige andre årsager til sårene, og derfor bør du altid få det undersøgt.
For yderligere spørgsmål omkring dette emne anbefaler vi at du kontakter egen læge.
Relevante produkter