Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er svamp i skridtet?

Svamp i skridtet er en rigtig ubehagelig hudlidelse, der skyldes en svampeinfektion med hudsvampe, også kaldet dermatofytter. Ligesom med andre svampeinfektioner er det en meget almindelig hudlidelse.

Svamp i skridtet kaldes også skridtsvamp, svamp i lysken eller lyskesvamp, og den latinske betegnelse er Tinea Cruris. Svamp i skridtet er i ’familie’ med andre typer af svamp som fodsvamp, neglesvamp og svamp i hårbunden.


Hvem får svamp i skridtet?

Svamp i skridtet er en generende lidelse, der kan ramme både kvinder og mænd. Dog ses svamp i skridtet særligt ofte hos mænd, og herunder især hos mænd, der er meget aktive og dyrker sport. Sport og aktivitet betyder en stor svedproduktion, og det giver et fugtigt miljø, som kan give god grobund for en svampeinfektion. Er du meget aktiv, er det derfor ekstra vigtigt, at du er påpasselig med hygiejnen – at du vasker dig godt og tørrer dig grundigt bagefter. Men undlad at dele håndklæde med andre, hvis du har fået svamp i skridtet, da du kan risikere at sende smitten videre.

Svamp i skridtet ses også ofte hos mennesker, der har en mangelfuld hygiejne. Et fugtigt og indelukket miljø giver gode betingelser for svampevækst. Overvægtige mennesker kan derfor også være i farezonen, da det kan være sværere at holde sig selv ren, hvis man er svært overvægtig. Der er flere hudfolder, som svampene kan leve i, og hudfolder er lig med et optimalt miljø for svampe, fordi her er fugtigt og varmt. Ofte sveder overvægtige også mere, og et svedigt, fugtigt miljø giver gode vækstbetingelser for svampene.

Endelig har mennesker med sukkersyge også en større risiko for at få svamp i skridtet (og andre svampeinfektioner generelt). Det skyldes, at diabetikere har et forhøjet sukkerniveau i blodet, og  kan medføre at man udskiller sukker når man sveder og det er noget, som svampe kan lide.

HOP DIREKTE TIL: Behandling af svamp i skridtet

Hvorfor får man svamp i skridtet?

Alle mennesker har svampesporer overalt på kroppen. Det er helt normalt og ganske ufarligt. Svampesporerne lever af døde hudceller, og så længe de ikke får mulighed for at formere sig mere end normalt, er balancen i orden, og så gør de ingen skade. Får de derimod lidt for gode vækstbetingelser, begynder de at være generende, og så taler vi om, at man har svamp.

Svampesporer elsker varme og fugtige forhold, og det er der netop i skridtet – særligt hvis du ikke sørger for at bekæmpe fugtigheden og være meget opmærksom på at opretholde en god hygiejne og et rent og tørt miljø.

Svamp i skridtet hos mænd

Svamp i skridtet forekommer hyppigere hos mænd end hos kvinder, og det ses ofte hos sportsudøvere og mænd, der i det hele taget er meget fysisk aktive. På engelsk kaldes svamp i skridtet da også ’jock itch’, som kan oversættes med ’kløe hos sportsfolk’. Derudover forekommer svamp i skridtet hyppigere hos overvægtige mænd og mænd, der har diabetes. Mænd, der går i stramtsiddende undertøj og stramt tøj, er også i højere grad i farezonen for at få svamp i skridtet.

Opsummerer vi ovenstående, er det ikke så underligt, at det ofte er unge mænd, der får svamp i skridtet: De er meget tit mere fysisk aktive og går ofte i stramtsiddende undertøj og stramme bukser!

HOP DIREKTE TIL: Behandling af svamp i skridtet

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Symptomer på svamp i skridtet hos mænd

De typiske symptomer på svamp i skridtet hos mænd er et tydeligt rødt eller rødbrunt udslæt på huden, der svier og klør. Huden er tydeligt irriteret og kan også skalle og danne små sprækker. Området kan være ganske stort og strække sig fra området i lysken, ind mellem balderne og til indersiden af lårene og ind på pungen. Det angrebne område vil typisk være tydeligt og skarpt afgrænset fra det raske område.

Svamp i skridtet kan smitte

Svamp i skridtet kan smitte, enten ved direkte kontakt hud mod hud eller ved indirekte kontakt, for eksempel fordi man deler håndklæde. Har du svamp i skridtet, er det derfor vigtigt, at du straks søger behandling, så du ikke risikerer at sende smitten videre til andre.

Du kan også smitte dig selv, hvis du for eksempel har fodsvamp, som du ikke har sørget for at få behandlet. Opdager du symptomer på svamp, er der altså god grund til straks at få det behandlet – så slipper du for kløe og irritation i skridtet, og du sender ikke smitten videre til dig selv eller andre.


Svamp i skridtet hos kvinder

Selv om svamp i skridtet oftere rammer mænd end kvinder, kan kvinder også få svamp forneden. Svampe trives allerbedst der, hvor det er fugtigt og varmt. Det er der typisk i skridtområdet, særligt hvis du ikke sørger for at holde en god hygiejne og hurtigt skifte fra svedigt undertøj/sportstøj til tørt og rent undertøj/tøj.

Kvinder med diabetes og overvægtige kvinder har desuden en øget risiko for at få svamp i skridtet. Svampe trives desværre ekstra godt hos diabetikere, der har et forhøjet sukkerniveau i blodet, da sukkeret kan udskilles gennem sved. For overvægtige skyldes det, at hudfolder giver svampene et perfekt vækstmiljø med både fugt og varme. Oveni det kan det være sværere at holde sig selv ren i hudfolderne.

Endelig kan stramtsiddende undertøj og hyppig brug af stramme bukser også være det, der er grunden til en øget svampevækst og dermed et udbrud af svamp i skridtet. Så skift eventuelt til løsere undertøj og mere løstsiddende bukser, hvis du har problemer med svampeinfektioner.

HOP DIREKTE TIL: Behandling af svamp i skridtet

Symptomer på svamp i skridtet hos kvinder

De typiske symptomer på svamp i skridtet hos kvinder er kløe og irritation. Huden svier og brænder, og oftest kan man se et rødt eller rødbrunt udslæt på huden, der danner en tydelig grænse til det raske hudområde. Huden er irriteret, og den kan også skalle og danne små sprækker. Det angrebne område i lysken kan være ret stort og strække sig til indersiden af lårene og området mellem balderne.

Du kan smitte og blive smittet med svamp i skridtet

Du kan smitte andre, hvis du har svamp i skridtet – og du kan blive smittet af andre. Det kan ske ved direkte kontakt hud mod hud, for eksempel ved samleje med en partner, der har svamp i skridtet. Det kan også smitte ved indirekte kontakt, for eksempel fordi du deler håndklæde med en anden. Generelt er det derfor en god idé ikke at dele håndklæde med andre – og særligt, hvis du har en svampeinfektion.

Har du svamp andre steder på kroppen, for eksempel fodsvamp, skal du også være opmærksom på, at du kan smitte dig selv og dermed eksempelvis få svamp i skridtet. Så sørg altid for at få en svampeinfektion behandlet med det samme.


Behandling af svamp i skridtet

Har du mistanke om, at den kløe, svie og irritation, som du oplever, kan skyldes svamp, er det en god idé at få din læge til at se på det. Det gælder selvfølgelig også, hvis du oplever lignende symptomer, men er i tvivl om, hvad det overhovedet kan være.

Hvis du føler dig ret sikker på, at dine symptomer skyldes svamp – eller du genkender symptomerne, fordi du tidligere har haft svamp – kan du dog nøjes med at gå på apoteket eller i Matas og købe creme mod svamp i skridtet. Men er symptomerne ikke væk efter et par ugers behandling, bør du gå til din læge.

Lægen vil ofte kunne stille diagnosen blot ved at se på huden. Men han eller hun kan også vælge at tage et svampeskrab af huden til mikroskopi og dyrkning for at være helt sikker. Visse former for eksem eller psoriasis kan nemlig ligne svamp.

Behandling med creme eller tabletter

Svamp i skridtet er heldigvis en ufarlig lidelse, som relativt let kan behandles. Lægen vil typisk anbefale medicin i form af en svampedræbende skedesvamp creme, som du skal smøre på huden. Den kan fås i håndkøb. I nogle tilfælde, typisk hvis cremen ikke kan få bugt med din svampeinfektion, kan en receptpligtig tabletkur komme på tale.

Når du begynder på en behandling mod svamp i skridtet, vil du heldigvis normalt ret hurtigt opleve en lindring af din kløe og irritation. Og efter et par uger vil svampeinfektionen være væk hos langt de fleste. Herefter handler det så om at huske, hvordan du kan forebygge svamp i skridtet, så det ikke kommer igen.

Tea tree oil mod kløe og irritation

Har du problemer med kløe og irritation findes der midler med naturlige aktiver. Australsk tea tree oil er for eksempel kendt for at virke effektivt mod kløe og irritation.

Fordelen ved at bruge produkter med tea tree oil er, at du må bruge dem ubegrænset, da de indeholder 100 % naturlige aktiver.

Du kan bruge en gel med tea tree oil, der er beregnet til meget tør hud, på de udsatte steder i skridtet. Cremen kan også bruges ved eksemhud, psoriasis og på tørre skinneben og fødder. Fra Australian Bodycare finder du Body Cream med indhold af tea tree oil. Derudover kan du også supplere med en Intim Wash med indhold af tea tree oil. Brug for eksempel vaskecremen hver gang, du er i bad – og brug cremen to gange om dagen på tør hud.

Til kvinder og mænd findes der endnu et produkt, der virker effektivt mod kløe og hudirritation: Femigel fra Australian Bodycare. Det er en gel, der er udviklet til kvinder mod kløe og irritation.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Forebyggelse af svamp i skridtet

En god hygiejne er det vigtigste værktøj, hvis du vil undgå svamp i skridtet. Det handler om at sørge for at holde området rent og tørt, så du undgår fugt og varme i længere tid. Det gør du bedst ved at vaske dig dagligt, helst med milde, uparfumerede produkter, så du ikke generer huden unødigt. Når du har vasket dig, er det lige så vigtigt, at du husker at tørre dig grundigt, så området ikke forbliver fugtigt.

Dyrker du meget sport eller aktiviteter, hvor du kommer til at svede meget, er det en god idé altid at huske at bade umiddelbart efter træningen eller aktiviteten, så du ikke går rundt i længere tid med fugtigt tøj og dermed holder lyskeområdet fugtigt.

Sørg også for at skifte undertøj hver dag. Og undgå gerne stramtsiddende undertøj (og stramtsiddende bukser), hvis du har problemer med svamp i skridtet, da det kan betyde, at miljøet i lysken holdes endnu mere indelukket og dermed lettere bliver fugtigt og varmt.

Selvom man har svamp i skridtet og/eller skedesvamp kan det være en idé at supplere med en glidegel med indhold af tea tree oil ved sex for at tilføre ekstra fugtighed. Glidegelen modvirker bakterier og kan også bruges ved svamp.

Huskeregler til at undgå svamp i skridtet

Svamp i skridt er en hyppig lidelse, men ved at overholde nogle få, men enkle regler kan du lettere undgå, at du får en svampeinfektion:

  • Sørg for at bade hver dag – og vask dig altid umiddelbart efter sport eller fysisk aktivitet.
  • Brug milde produkter, når du vasker dig i skridtet.
  • Sørg for at tørre dig grundigt, når du har været i bad.
  • Skift undertøj hver dag.
  • Undgå stramtsiddende undertøj og stramme bukser.
  • Del ikke håndklæde med andre.
  • Har du fået en svampeinfektion, så brug ét håndklæde i det inficerede område og et andet til resten af kroppen. Vask håndklæderne ofte og ved mindst 60 grader.
  • Forebyg eventuelt kløe og irritation ved at bruge en creme med indhold af tea tree oil; det er et naturligt produkt, som du kan bruge altid og ubegrænset.
  • Brug eventuelt en glidecreme til tør skede ved samleje for at tilføje fugtighed.

Da svamp i skridtet normalt kommer, hvis huden er fugtig og varm, handler det altså i høj grad om forebyggelse, hvis du vil sikre dig, at du ikke inden længe får en ny svampeinfektion. Så tænk over dine vaner – det tager ikke meget længere tid at vaske sig hver dag og tørre sig grundigt bagefter.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

FAQ om svamp i skridtet


Hvordan får man svamp i skridtet?

Svamp i skridtet opstår typisk, fordi huden er varm og fugtig. Det kan for eksempel skyldes, at du dyrker meget sport og derfor sveder meget, eller at du går i stramtsiddende undertøj og tøj, der ikke lader huden ånde nok. Det kan også skyldes manglende hygiejne. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at holde huden i lyskeområdet rent og tørt. Endelig kan en svampeinfektion i skridtet skyldes, at du er blevet smittet af en anden, gennem direkte eller indirekte kontakt.


Hvorfor får man svamp i skridtet?

Svamp i skridtet kan opstå, hvis huden er varm, fugtig og indelukket over længere tid. Det kan for eksempel være fordi, du dyrker meget sport og derfor sveder meget, fordi du glemmer at vaske dig ofte nok, fordi du glemmer at tørre dig grundigt efter vask, eller fordi du ofte går i stramtsiddende undertøj eller tøj, der gør det svært for huden at ånde.


Smitter svamp i skridtet?

Svamp i skridtet kan smitte både ved direkte kontakt, hud mod hud, og ved indirekte kontakt, for eksempel hvis du deler håndklæde med en anden. Svamp i skridtet er ikke en meget smitsom lidelse, men har du fået svamp, bør du sørge for at få det behandlet med det samme, så du ikke risikerer at smitte andre, for eksempel din partner eller familiemedlemmer.


Lugter svamp i skridtet?

Svamp i skridtet lugter ikke. Det er generende og ubehageligt, men der er ikke tale om en væskende og lugtende infektion. De typiske symptomer er derimod kløe, svie og irritation af huden.


Hvordan ser svamp i skridtet ud?

De typiske symptomer på svamp i skridtet er kløe, irritation og svie. Huden vil blive rød eller rødbrun, og grænsen mellem den angrebne hud og den raske hud vil oftest være ganske tydelig og klart afgrænset. Derudover kan huden begynde at skalle og danne små sprækker.


Produkter fra Australian Bodycare

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken