Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er svamp i lysken?

Svamp i lysken er en svampeinfektion med hudsvampen dermatofytter (tinea). Svampeinfektioner i huden skyldes nemlig forskellige former for hudsvampe, der angriber forskellige områder på kroppen.

De tre mest almindelige svampe i huden er dermatofytter, candida og pityriasis versicolor, som altså angriber forskelligt på kroppen og giver forskellige hudgener.

Lyskesvamp går også under det latinske navn tinea crusis og generer særligt huden på indersiden af lårene. Men hudsvampen kan også sprede sig til kønsdele og balder. Svamp i lysken lægger sig tæt op af de andre svampetyper i tinea-familien som eksempelvis fodsvamp og hovedbundssvamp.


Årsager til svamp i lysken

Overalt på kroppen lever svamp naturligt. Svampene lever af døde hudceller, men så længe huden holdes ren og tør, holdes svampene i skak. På den måde holdes hudens balance i orden, så svampene ikke får mulighed for at formere sig.

Gør de først det, vil de skabe ubalance i huden, og så er der reelt tale om en svampeinfektion i huden. Og det udvikler sig ofte til generende hudtilstande.

Holdes huden ren og tør, så huden danner et skjold mod overvækst af svampe, er de harmløse. Men så snart huden bringes ud af fatningen, ser svampene sit snit til at tage over. Det gør de i hudens øverste lag, også kaldet hornlaget.

Når svampene får overtaget danner de tilstrækkelige mængder af enzymer, der nedbryder hornlaget – og så er der fri passage til at brede sig.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Fugtige forhold

Svampe stortrives i fugtige og lune forhold, og derfor er der erfaringsmæssigt hudområder på kroppen, der er særligt sårbare overfor infektion med svamp. Ét af de områder er i lysken.

Her er huden ofte fugtigere og varmere end andre steder på kroppen, og derfor er lysken mange gange paradis for svampe.

I lyskens varme og fugtige hudfolder får de naturlige svampesporer nemlig alletiders mulighed for at formere sig, så de sætter sig til en svampeinfektion, som betegnes lyskesvamp.

Dårlig hygiejne

En svampeinfektion i lysken skyldes typisk det fugtige miljø omkring skridtet. Men i den sammenhæng er den personlige hygiejne også en vigtig årsag til udvikling af svampeinfektion. Glemmer du badet efter sportslige aktiviteter, og er du ikke tilstrækkelig omhyggelig med hygiejnen i området, giver det svampene gode vækstbetingelser.

Så dannes der masser af bakterier og fugt, som svampene stortrives i.

Nedsat immunforsvar og andre behandlinger

Det er ikke bare dårlig personlig hygiejne og fugtige forhold, der er skyld i svamp i lysken. Ofte hænger en svampeinfektion i området også sammen med et forringet immunforsvar. Det giver svampene bedre betingelser for at formere sig.

Det gælder for reelle sygdomme som smitte med HIV/Aids, fordi sygdommen angriber de hvide blodlegemer, som ellers normalt uskadeliggør fremmede mikroorganismer, der trænger ind i kroppen. Også overvægt og mentalt stress er medvirkende årsager til at svække dit immunforsvar, så hudsvampene får banet vejen til at formere sig i lysken.

Hvis du allerede er i behandling, er du også ekstra udsat for at få svamp i lysken. Antibiotika påvirker nemlig de naturligt forekommende mikroorganismerne på huden – og når den naturlige flora på huden hæmmes, får svampen gode vækstbetingelser i lyskenområdet.Hvem har forhøjet risiko for at få lyskesvamp?

Fodsvamp er den mest udbredte form for hudsvamp, men også familiemedlemmet lyskesvamp er en meget hyppigt forekommende hudsvamp. Svamp i lysken kan ramme alle, men særligt folk med en aktiv livsstil, og som derfor sveder meget rammes af svampelidelsen. Det gælder især mandlige sportsudøvere. Men svamp i lysken kan også optræde hos folk med mindre aktive livsstile. Eksempelvis hos overvægtige, der ikke nødvendigvis fører en livsstil med motion, men som alligevel sveder meget.

Selvom svamp i lysken optræder hos både mænd og kvinder, er lidelsen mest udbredt hos mænd. Det kan skyldes tætsiddende undertøj, der giver et fugtigt miljø, og at mænd oftere træner i det samme træningstøj uden vask mellem træningerne.


Naturlige smitteveje

Svamp i lysken kan smitte fra person til person, selvom det ikke er et meget smitsomt område. Dog skal du være opmærksom på, at lyskesvamp altså kan smitte i særlige tilfælde.

Deler du tøj eller håndklæde med en person, der har svamp i lysken, kan smitten altså overføres til dig gennem tekstilerne. Svampen kan også overføres via direkte fysisk kontakt – eksempelvis ved samleje med en partner, der har svampeinfektionen i lysken.

Hvis du mistænker en svampeinfektion i lysken, er det derfor meget vigtigt at blive behandlet, så du ikke smitter din partner eller andre.


Symptomer på svamp i lysken

Hvordan ved du, om du har svamp i lysken? Der er ofte nogle tydelige symptomer på lyskesvamp – både hos mænd og kvinder. Hvis du derfor bemærker følgende symptomer i huden i lysken, er der stor risiko for, at du har svamp i lysken.

  • Stærk rødme. Ét af de tydeligste symptomer på lyskesvamp er kløe, irritation og rødme i området. Udslættet danner en tydelig afmærkning med en rødbrun farve til den normale hud. Rødmen strækker sig ofte over et forholdsvist stort område, der starter på indersiden af lårene og trækker helt om til mandens pung eller kvindens kønsorganer og videre om til området ved endetarmen og kan føre til analkløe.
  • Afskalning og sprækker i lysken. Huden, der er svampeinficeret, er ekstremt irriteret. Og det kan resultere i, at huden skaller af og danner små sprækker. Huden kan falde af i større eller mindre flager.
  • Brændende fornemmelser og kløe. En svampeinfektion i lysken kan give en sviende eller brændende følelse, som kan være ledsaget af kløe. Den brændende fornemmelse kan være meget smertefuld, og i slemme tilfælde kan almindelig blive besværliggjort af smerterne.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Afhjælp problemer med kløe og irritation

Genkender du de beskrevne symptomer, eller har du haft problemer i lysken tidligere, er det vigtigt at afhjælpe generne. Både så du slipper for ubehaget, men også for at du ikke uheldigvis smitter andre.

Tea Tree Oil Gel fra Australian Bodycare er baseret på naturlige ingredienser, der effektivt lindrer, køler og beroliger den irriterede hud – helt uden at genere yderligere. Med australsk Tea Tree Oil, der er kendt for sine antiseptiske og antibakterielle egenskaber, får du hjælp til at modvirker problemer med kløe og irritation.

De naturlige og aktive stoffer i gelen modvirker bakterier og holder huden ren og sund.

Generne i lysken lindres typisk inden for en uge.

Er du det mindste i tvivl om, hvad symptomerne skyldes, eller er de ikke forsvundet efter to ugers brug med gelen, bør du opsøge din læge. Han eller hun kan undersøge dig yderligere ved at tage et hudskrab og undersøge huden under mikroskop. I nogle tilfælde er det nemlig ikke tilstrækkeligt, og der skal derfor suppleres med en tabletbehandling.

Men i langt de fleste tilfælde vil generne, som kløe og irritation, forsvinde ved brug af en gel.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Sådan forebygger du svamp i lysken

Hvis du har haft svamp i lysken og gerne vil undgå, at det kommer tilbage, eller hvis du helt vil undgå at få infektionen i første omgang, kan du selv tage dine forbehold. Med få, men gode tiltag kan du effektivt forebygge svampeinfektioner i lysken.

  • Tag et bad dagligt – og husk især at bade, når du har trænet eller været fysisk aktiv i længere tid. Brug gerne en antiseptisk sæbe.
  • Brug et rent og tørt håndklæde til at holde dig tør og fri fra sved. Sørg også for at tørre lysken grundigt efter bad, så området ikke er unødigt fugtigt.
  • Skift til nyt undertøj dagligt. Sveder du ekstra meget, bør du skifte undertøj oftere, så du undgår at gå rundt med fugtigt undertøj, der også holder lysken fugtig og dermed giver lyskesvamp gode vækstbetingelser.
  • Undgå stramtsiddende undertøj eller bukser. Har du for stramt tøj omkring lysken, får din hud ikke lov til at ånde. Og det holder derfor huden indelukket og varm, så svampene kan formere sig.

Produkter fra Australian Bodycare

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken