Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad dækker et kløende skridt over?

Kløe i skridtet er et generende problem, som giver en stærk fornemmelse af irritation i intimområdet. Der kan for kvinder både være tale om kløe i og omkring skedeåbningen og på de ydre kønsorganer. For mænd giver de kløende gener ofte irritation på penishovedet, pungen og omkring penis.

Et kløende skridt er altså kløe et eller flere steder i hele intimområdet.


Hvad kan kløe i skridtet skyldes?

Der findes mange årsager til, at skridtet klør. Det kan både være helt harmløse tilfælde, men det kan også vise sig at være tegn på underliggende symptomer. Du får her overblik over de mest almindelige grunde til kløe i skridtet.

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Kløe i skridtet kvinder

De fleste kvinder genkender problemet med et kløende skridt. Og på et eller andet tidspunkt i livet vil en kvinde med stor sandsynlighed opleve gener med kløe i intimområdet.

Hop til: Kløe i skridtet hos mænd

Skedesvamp

Én af de hyppigste årsager til kløe i skridtet skyldes en svampeinfektion i skeden. Overalt på vores hud og slimhinder lever naturligt svampesporer – og især gærsvampen candida albicans. I skeden sidder der derfor slimhinder med små mængder af gærsvampen. Det i sig selv er ganske harmløst. Problemet opstår, når gærsvampene får tilstrækkeligt gode vilkår til at formere sig, for da udgør de en infektion med svamp.

Gærsvampen elsker varme og fugtige områder, og derfor er skeden et optimalt sted at vækste. Svampeinfektionen indtræffer altså, når den naturlige balance mellem gærsvampe og de andre mikroorganismer i skedens slimhinder forstyrres.

En svampeinfektion i skeden er udover kløe ofte ledsaget af ændringer i udflåddet, som kan ændre både farve og konsistens. Fra at være klart og let mælkehvidt kan det blive meget hvidt og klumpet, så det får et hytteostlignende udseende. Samtidig kan ændringerne i udflåddet også medføre lugtgener.

Svamp i lysken

Ligesom svamp i skeden skyldes svamp i lysken en overvækst af svampe. På hudens overflade findes forskellige arter af svampe, som nogle gange kan angribe forskellige steder på kroppen. En anden almindelig hudsvamp er dermatofytter, og det er netop denne type svamp, der forårsager svamp i lysken.

Ligesom candida-svampen lever dermatofytter dejligt på fugtige og lune områder – og de forhold er ofte til stede i lysken. Når området i lysken bliver lidt for varmt og lidt for fugtigt, kan dermatofytterne for alvor vækste. Og når de gør det, sætter de sig som en svampeinfektion i lysken.

Det giver typisk et rødt og skældende udslæt, der både klør og føles brændende og sviende. Udslættet har en landkortlignende omkrans, der tydeligt afgrænser det fra den øvrige ’friske’ hud.

Vaginal irritation

Ofte skyldes kløe i skridtet hos kvinder en simpel vaginal irritation. Det er helt harmløst, men det gør dog ikke problemet mindre ubehageligt og generende. Den vaginale irritation er ofte opstået pga. tørre slimhinder. Ligesom alle andre steder på kroppen med tør hud er der mere tendens til kløe og irritation. Det gælder altså også tørre slimhinder i skeden.

Skedens slimhinder kan tørre ud, når æggestokkene ikke danner tilstrækkeligt med østrogen. Udflåd er med til at holde slimhinderne fugtede, men især efter overgangsalderen daler østrogenproduktionen og dermed også mængden af udflåd.

Også p-piller og anden medicin kan være medvirkende til at udtørre slimhinderne, ligesom en ubalance i skedens miljø også kan give tørre og irriterede slimhinder, der giver kløe i skridtet.

SE MERE: Produkter mod kløe i skridtet hos kvinder

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Kløe i skridtet mænd

Det er ikke bare kvinder, der oplever et kløende skridt. For mange mænd er det også et udbredt problem, som giver store gener og ubehagelige episoder, når skridtet for alvor klør.

Svamp på penis

Ligesom hos kvinder kan mænd også rammes af svamp på kønsdelene – om end svamp i skeden er hyppigere end svamp på penishoved. Det er naturligvis den samme candida albicans-svamp, der er skyld i svampeinfektionen på mandens penis. Får de naturligt forekommende gærsvampe ligesom i skeden de rigtige vækstbetingelser, vil de formere sig og danne en svampeinfektion.

Svampen vil ikke forlade penis, så længe den har de gode vækstbetingelser. De varme, mørke og fugtige områder er slik for svampen, og derfor har særligt uomskårne mænd øget risiko for at få en svampeinfektion på penis.

I mange tilfælde skyldes svamp på penis dog, at manden er blevet smittet af sin kvindelige partner under samleje. Skedesvamp kan nemlig smitte, mens svamp på penis ikke kan. Derfor betragtes svamp heller ikke som en kønssygdom.

Svamp i lysken

Svamp i lysken, der også ofte betegnes svamp i skridtet, er et hyppigt problem hos mænd. Selvom kvinder også kan rammes af tilstanden, er det i langt de fleste tilfælde mænd, som render rundt med lyskesvamp.

Når huden holdes tør og ren, opretholder huden en sund og beskyttende hudbarriere, som holder balance i mikroorganismerne på huden. Dog er lysken som nævnt tidligere et område på kroppen, der hurtigt bliver varmt og vådt. Når lysken gør det, bliver hudens barriere brudt, og dermatofytter får dermed gode vilkår til at vækste. Svampene sidder i hudens øverste lag, hornlaget, og når barriere og balance ryger, nedbryder svampene hudlaget med enzymer, så der er rig mulighed for få overtaget og på den måde skabe en svampeinfektion.

Det er især unge sportsudøvere, der døjer med svamp i skridtet. Det fugtige tøj og de mange timer med et svedigt og fugtigt skridt gør dem særligt udsatte for at danne en svampeinfektion i lysken.

SE MERE: Produkter mod kløe i skridtet hos mænd

Gel & Sæbe mod kløe og irritation
Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 244,95 kr
Gel & Sæbe mod kløe og irritation - Mod kløe ved penis, i skridtet og lysken

Hvordan kan du behandle kløe?

Uanset om du har svamp i skridtet, i skeden, på penis, eller om du har vaginal irritation, er der hjælp at hente. Hvis du er blevet inficeret med svamp, er behandlingen hurtig og enkel med en svampedræbende salve eller creme, som du køber på apoteket eller i Matas. Har du svamp i skridtet, er det vigtigt at behandle tilstanden.

Den forsvinder nemlig ikke af sig selv. Og ikke nok med at det er generende og ubehageligt for dig, kan du også risikere at smitte andre.

Har du problemer med kløe og irritation så kan du afhjælpe problemet med en Tea Tree Oil Gel, der med en naturligt baseret formular effektivt lindrer og beroliger kløende og irriteret hud, som opstår i forbindelse med en svampe.

Gelen modvirker bakterier og hjælper med at holde huden sund og ren. Som navnet antyder, indeholder gelen den australsk Tea Tree Oil, som gennem mange år har bevist sine unikke antibakterielle og antiseptiske egenskaber.

Tea Tree Oil kan derfor være en god måde at lindre de værste hudirritationer og kløe og kan bruges ved svamp.

Er du i tvivl om årsagen til kløe i skridtet, bør du altid opsøge din læge. Han eller hun kan rådgive og hjælpe dig med den rette behandling.Hvad kan du gøre for at forebygge kløe i skridtet?

En anden og meget effektiv måde at behandle kløe i skridtet er ganske enkelt at forebygge det. Det kan du blandt andet med følgende tiltag:

  • Sørg for at tørre dig grundigt i skridtet, når du har været i bad.
  • Tør dig også med jævne mellemrum i skridtet, når du dyrker sport eller på anden måde er fysisk aktiv eller sveder.
  • Skift regelmæssigt undertøj og træningstøj.
  • Undgå brug af bind og trusseindlæg som kvinde. Det skaber et fugtigt miljø, som svampene elsker.
  • Brug bomuldsundertøj i stedet for kunststof. Kunstigt stof tillader ikke huden at ånde på samme måde som bomuld, og derfor fremmes et svampevenligt miljø i skridtet.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation