Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er slimhinder?

Der findes slimhinder flere forskellige steder på kroppen. Blandet andet i næsen, øjnene, tarmene, munden, lungerne og luft- og urinvejene. Slimhinderne er et indvendigt lag hud, der er dækket af et tyndt lag slim – deraf navnet slimhinder.

Video: Vigtigt! Brug den rigtige intimpleje

Alle kroppens slimhinder er mere eller mindre bygget op på den samme måde. De er nemlig en del af din krops samlede immunforsvar, der er med til at beskytte dig mod, at fremmede stoffer trænger ind i din krop.

Hop direkte til: Behandling af tørre slimhinder i skeden

Med en velfungerende og sund slimhinde er det vanskeligt for fremmede stoffer at finde vej ind – slimhinderne fungerer nemlig som en slags skjold. Men når slimhindernes funktion er nedsat, blandt andet hvis de er tørre, bliver det altså lettere for bakterier at angribe. Det er derfor vigtigt, at du holder dine slimhinder sunde og stærke, så du står bedst rustet mod fremmede partikler, der kan sætte sig til bakterieinfektioner.

Tørre slimhinder i skeden kan eksempelvis medføre en svampeinfektion i skeden. De udtørrede slimhinder får nemlig pH-værdien i skeden til at forandre sig, og det får den naturlige bakterieflora ud af kurs. Det giver svampevæksterne rig mulighed for at formere sig og sætte sig til en reel skedesvamp. Tørre slimhinder og skedesvamp er en ubehagelig cocktail.


Hvad er tørhed i skeden?

Tørre slimhinder og tørhed i skeden betegner en ubehagelig tilstand i underlivet, der får skeden til at føles tør og irriteret, fordi skedevæggen eller slimhinderne fortyndes af forskellige årsager. Den medicinske betegnelse for tilstanden er vaginal atrofi.

Tørhed i skeden opstår altså, når slimhinderne ikke er tilstrækkeligt fugtige, og den tørre fornemmelse i skeden er ledsaget af store irritationer og ubehag i underlivet.Hvordan føles tørre slimhinder?

Tørre slimhinder i skeden er et yderst generende problem. Det er det ganske enkelt, fordi det er meget ubehageligt for de kvinder, der er ramt af det. Mange kvinder beskriver følelsen som at have sandpapir i skeden. Det kan de fleste sikkert forestille sig ikke er en rar fornemmelse. Skeden kan give kløende, sviende og brændende fornemmelser, og smerterne kan både sidde oppe i skeden, men også omkring skedeåbningen og uden på de ydre og indre kønslæber.

Skedeåbningen kan tilmed føles tillukket og snæver, fordi slimhinderne har mistet noget af sin elasticitet. Du kan sammenligne det med huden i dit ansigt. Du ved selv, hvordan en fugtet og velplejet ansigtshud er mere elastisk og fleksibel end en trist og tør hud. Det samme gælder huden og slimhinderne i skeden.

De generende og ubehagelige smerter i underlivet kan gøre selv almindelige daglige gøremål smertefulde. Løb, cykling eller anden form for motion kan være forbundet med mange smerter, fordi bevægelsen forstærker følelsen af at have ”sandpapir” i skeden. Det betyder også, at sex bliver meget smertefuldt og ledsages af stort ubehag.

Symptomer på tørre slimhinder i skeden

Hvis du er i tvivl, om du har tørre slimhinder i skeden, er det altid en god idé at opsøge din læge. Sammen kan I finde frem til, om du har tørhed i skeden, og i så fald hvilken behandling der er den rigtige for dig. Mistænker du tørre slimhinder i skeden, remser vi nogle af symptomerne op her. Dem kan du holde øje med. Oplever du én eller flere af nedenstående symptomer, kan du have sarte og tørre slimhinder i skeden.

De mest udbredte symptomer på tørre slimhinder i skeden er:

 • Tørhed. Som beskrevet tidligere kan skedens slimhinder og vægge føles som sandpapir. Det glider ikke særlig godt dernede.
 • Svie. Skeden kan føles sviende og brændende og give små ubehagelige jag. Det kan være, når du bevæger dig, eller eksempelvis når du tisser
 • Kløe. Tørre slimhinder klør ofte. Ligesom huden på resten af kroppen har tør hud mere tendens til at klø end velfugtet hud.
 • Irritation. De tørre slimhinder giver anledning til vaginal irritation. Her er tør hud igen mere eksponeret for rødme og irritation end fugtet hud.
 • Småblødninger. De tørre slimhinder har lettere ved at revne – og det kan give småblødninger. Både i forbindelse med sex, men også under selv simple daglige gøremål.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Hvem får tørre og sarte slimhinder i skeden?

Du kan have tørre slimhinder flere steder på kroppen, men i denne artikel fokuserer vi på tørre slimhinder i skeden. Det er nemlig et meget generende problem for et stort antal kvinder.

Problemet med sarte og tørre slimhinder i skeden kan ramme kvinder i alle aldre, men særligt kvinder i overgangsalderen, kvinder, der tager p-piller, og gravide kvinder oplever øget tørhed og irritation i skeden. Det skyldes typisk hormonelle udsving.

Årsagerne til problemet kan du læse mere om længere nede i artiklen. Det skønnes, at helt op til 9 ud af 10 kvinder i løbet af livet generes af tørhed i skeden.

Hop direkte til: Behandling af tørre slimhinder i skeden


Årsager til tørre slimhinder i skeden – hvorfor får du tørre slimhinder?

Men hvorfor får du tørre slimhinder i skeden? Det er et spørgsmål, der kræver flere svar. Der kan nemlig være mange forskellige årsager til, at dine slimhinder i skeden tørrer ud og giver anledning til smerter, irritation eller andet ubehag. Den hyppigste grund til tørre slimhinder i skeden er, at du mangler østrogen.

Nedsat mængde af kvindelige kønshormoner

I langt de fleste tilfælde er et fald i østrogenniveauet årsagen til tørre slimhinder i skeden. Østrogen kaldes også for det kvindelige kønshormon, og når piger kommer i puberteten, begynder de at danne stoffet i æggestokkene. Det viser sig som udflåd, der er et slimet sekret i skeden, der hjælper med at holde et fugtigt og selvrensende miljø.

Din produktion af østrogen bidrager altså til at holde skedens slimhinder fugtede, ligesom den også opretholder et sundt miljø med et naturligt antal mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterierne er vigtige for at holde en lav pH-værdi i skeden og dermed en stabil og sund bakterieflora, der gør dig modstandsdygtig over for bakterier.

Du danner østrogen i dine æggestokke fra puberteten og indtil overgangsalderen, hvor mængden af østrogen begynder at falde. Og i takt med at østrogenmængden falder, falder også mængden af mælkesyrebakterier og fugtighed i skeden. Det betyder, at skedens slimhinder bliver mere tørre, elasticiteten forsvinder, og de bliver tyndere. Det gør alt sammen dine slimhinder i skeden mere sarte og sårbare.

Det faldende østrogenniveau er altså hyppigst forbundet med almindelig overgangsalder. Men der kan også være andre årsager til, at produktionen af østrogen falder og dermed giver gener i form af tørre slimhinder.

Årsagerne kan være:

 • Spiseforstyrrelser og overdreven motion kan påvirke cyklussen og medføre, at menstruationen udebliver.
 • Rygning nedsætter både blodcirkulationen i underlivet og østrogenproduktionen i æggestokkene.
 • Amning kan være skyld i, at menstruation, ægløsning og dermed produktion af østrogen stopper forbigående.
 • Sygdomme i æggestokkene, som eksempelvis kræft.
 • Fjernelse af æggestokke.
 • Kemobehandling kan nedsætte æggestokkenes østrogenproduktion.

P-piller og anden medicin

Årsagen til de sarte og tørre slimhinder i skeden kan også findes i brugen af p-piller eller anden form for medicin. Når du tager p-piller som svangerskabsforebyggelse, giver du også din krop et ekstra skud hormoner. Det kan have medicinske bivirkninger, der nedsætter slimhindernes naturlige udskillelse af udflåd. Det skaber derfor en ubalance i skedens slimhinder, der kan blive mere følsomme og tørre, fordi de ikke er tilstrækkeligt fugtige.

Lykkepiller og antibiotika er andre eksempler på medicin, som kan have samme bivirkninger på udskillelsen af sekret i skeden.

Skedesvamp

Svamp i skeden kan være en anden årsag til, at dine slimhinder i skeden føles tørre og sarte. På vores hud lever der naturligt svampe – og det samme gør der i skeden. I små mængder er de harmløse, men når gærsvampen candida albicans, der er årsagen til svampeinfektioner, får lov til at formere sig, bliver de altså til en reel infektion med svamp i skeden.

Skeden er et optimalt sted for gærsvampene at formere sig, fordi der er lunt og fugtigt. Når svampene får optimale vækstbetingelser, forstyrrer de den naturlige balance mellem slimhindernes mikroorganismer – og så giver det en svampeinfektion, der udover at udtørre slimhinderne også ofte giver kløe og lugtgener.

Bakteriel vaginose

Skeden består af et hav af naturlige forekommende bakterier. Men når der kommer en ubalance i den naturlige bakterieflora, kan der opstå vaginalt ubehag. Sker der en overvækst i én af de vaginale typer af bakterier, tipper bakteriebalancen. Tilstanden kaldes for bakteriel vaginose, og det er en form for skedekatar, der igen kan betegnes som betændelse i skeden.

Betændelse i skeden kan blandt andet opstå, når sekret fra skeden blandes med sæd. Skedens miljø er surt, mens sæd er basisk. Og når de to mødes på syreskalaen, kan det bringe skedens naturlige bakterieflora i ubalance. Det kan give lugtgener med fiskelugtende udflåd, men det kan også vise sig som tørre og irriterede slimhinder med kløe til følge.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Overdreven intimhygiejne

Mange kvinder vil gerne holde sig rene og friske i intimområdet, og derfor vasker de sig ofte grundigt med vand og sæbe i skeden.

Det er vigtigt med en god intimhygiejne, men faktisk kan overdreven vask i området være årsag til tørhed i skeden. Vand og sæbe tørrer nemlig slimhinderne ud. Det forstyrrer simpelthen skedens naturlige balance og bakterieflora. Især direkte vandstråler og skylning med bruser bringer skedens miljø ud af balance og kan forårsage irriterede og tørre slimhinder. Vi anbefaler altid at man bruger en god intim sæbe ved vask i intimområdet.


Tørre slimhinder i overgangsalderen

Selvom tørhed i skeden kan ramme kvinder i alle aldre, forbindes tørre slimhinder i skeden ofte med kvinder i overgangsalderen. Det er især denne gruppe af kvinder, der oplever de smertefulde gener i underlivet.

Op mod halvdelen af alle kvinder i overgangsalderen er generet af tørre slimhinder i deres hverdag. Det gælder altså både i skeden, men også slimhinderne i mund, hals, næse og øjne kan være ramt. Som nævnt er særligt denne kvindegruppe udsat for generne, da østrogenproduktionen bliver nedsat, når overgangsalderen sætter ind.

I takt med at østrogenniveauet er dalende, falder udflåd og fugt på slimhinderne på samme vis. Skedens slimhindeceller erstattes nu af celler, der i stedet danner en tyndere slimhinde. Det betyder, at slimhinden i skeden nu er mere sårbar

LÆS OGSÅ: Afhjælp tørre slimhinder i overgangsalderen


Tørre slimhinder ved sex

Tørre slimhinder i skeden er ikke kun et problem under hverdagens daglige gøremål. Det kan også være en forhindring for et sundt og godt sexliv. De tørre slimhinder påvirker sexlivet, fordi de i kombination med samleje ofte er forbundet med store smerter.

Video: Sådan undgår du problemer ved sex

Sammen med nedsat østrogenproduktion bevæger nervetrådene i skeden sig også tættere mod overfladen. Det betyder, at der under samleje er øget ubehag ved friktion. Når smerter forbindes med sex, er det naturligt for kvinden at få nedsat sexlyst. Det ødelægger derfor ofte intimiteten i et parforhold.

Hvis du ikke selv danner tilstrækkeligt med naturlig smørelse, er det en god idé at anvende en gel til sex. Gelen hjælper med at få det hele til at glide lidt lettere. Med en gel til sex mindskes friktion, og tørheden i skedeåbningen afhjælpes af fugten fra gelen. Prøv eksempelvis Australian Bodycares Intim Glide, der mindsker ubehaget, fordi den netop tilfører et fugtighedsboost, der hjælper de tørre slimhinder på vej. Gelen er baseret på naturlige ingredienser, og dens høje indhold af Tea Tree Oil har en god virkning på irritation og kløe, som mange kvinder oplever efter sex.

Husk også, at det altid er en god idé at sørge for et grundigt forspil, inden selve samlejet igangsættes. Så får du de bedste muligheder for at danne tilstrækkeligt med fugt, så sex bliver en nydelse frem for en rædsel.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Behandling af tørre slimhinder i skeden

Video: Hør hvad der er den rigtige intimpleje for dig

Ubehaget fra de tørre slimhinder i skeden kan være så udtalt, at det næsten er invaliderende og nedsætter din livskvalitet. Døjer du med tørhed i skeden, er det derfor vigtigt at gøre noget ved problemet. Mange kvinder lider i stilhed, og det er der absolut ingen grund til, når behandlingerne for tørre slimhinder er mange og simple.

Du bør altid gå til læge, hvis du er det mindste i tvivl om dine gener, så han eller hun kan hjælpe dig med den rette behandling. Lægen vil i langt de fleste tilfælde behandle dig med en lokalbehandling af hormoner, der kan genskabe den manglende østrogenproduktion, så fugtigheden vender tilbage i skeden.

En anden behandling er med hyaluronsyre, der findes naturligt i kroppen og også i dine slimhinder. Hyaluronsyre binder effektivt væske og hjælper på den måde med at genskabe slimhindernes manglende fugt og elasticitet i skeden.


Brug selv et middel mod tørre slimhinder i skeden

Der er også meget, som du selv kan gøre for at afhjælpe de tørre slimhinder. Hvis du ikke er glad for tanken om hormonbehandling, kan du få naturlige hjælpemidler både hos Matas og på apoteket.

Australian Bodycares Femigel og Femidaily, der netop er udviklet med henblik på at komme generne fra intim tørhed til livs. Der er ingen grund til at tage til takke med intim ubehag, når de to geler let og enkelt afhjælper både tørhed, kløe og irritation.

Femigel er effektiv førstehjælp til dig, der lider af smerter og irritation på grund af tørhed. Gelen er hormonfri og baseret på naturlige ingredienser, der mildt modvirker den sarte hud i intimområdet. Med et rigt indhold af australsk Tea Tree Oil har gelen en beroligende og lindrende virkning på den tørre og sarte hud.

Tea Tree Oil modvirker dertil bakterier takket være sine antibakterielle egenskaber, der hjælper med at opretholde en sund intimhygiejne. Fugtigheden og elasticiteten omkring skeden forbedres, og den gynækologisk testede gel har i et klinisk forsøg afhjulpet tørhed og irritation i skeden hos 94 % af de deltagende kvinder.

Mens Femigel er en gel, der er specielt udviklet til at behandle allerede eksisterende ubehag, kan du bruge Femi daily til at holde tørhed ved skeden væk. På daglig basis hjælper gelen med at modvirke både bakterier og tørhed ved at opretholde hudens naturlige fugtbalance og modvirke kløe og irritation.

Gelerne har en glat og let konsistens, som gør dem lette at påføre. Femigel kan du bruge to gange dagligt i tilfælde af stærke gener og én gang hver tredje dag ved mildere tilfælde. Femidaily kan du bruge hver dag for at tilføre fugt, når Femigel-kuren har fået bugt med de tørre slimhinder.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

Forebyg tørre slimhinder i skeden

Udover at bruge Femi daily-gelen som forebyggelse mod tørhed er der også en række andre tiltag for at bekæmpe de sarte og irriterede slimhinder. Dem tager vi et kig på her:

 • Undgå overdreven brug af tamponer og bind. Det irriterer skeden og tillader ikke huden at ånde.
 • Brug bomuldstrusser. Trusser i kunstigt eller syntetisk materiale lukker hud og skede til, og det giver en tør fornemmelse.
 • Vask dig ikke for meget i intimområdet – og aldrig inde i skeden. Det er tilstrækkeligt bare at vaske dig med lidt vand. Føler du ikke, at du får en ren fornemmelse udelukkende med vand, skal du bruge en intimsæbe. Brug eksempelvis Australian Bodycares Intim Wash, der er mild mod den sarte hud i intimområdet. Skrappe sæber og overdreven vask ødelægger den naturlige balance. Vask med Intim Wash på de ydre kønsorganer og omkring skedeåbningen.
 • Dyrk regelmæssig sex. Ved seksuel ophidselse øges blodcirkulationen – også i skeden. Det er med til at forbedre dit vævs sundhed. Flere undersøgelser har påvist gode resultater ved brug af en vibrator, der igangsætter blodomløbet og styrker udskillelsen af sekret ved seksuel ophidselse.
 • Fyld kroppen med sunde olier. Huden har godt af at blive fugtet indefra. Tag gerne et dagligt kosttilskud af fiskeolie, og sørg for at spise en kost fyldt med gode, nærende olier. Eksempelvis er avocado, hørfrø, jomfruolivenolie, mandler og kokosolie alle gode og sunde fedtstoffer.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation