Bakteriel vaginose – en ubalance i det intime område
Bakteriel vaginose er udbredt og skyldes en ubalance i det intime miljø. Tilstanden kan forebygges, og den kan behandles med en vaginal gel eller tabletter. Læs mere her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er bakteriel vaginose?
Bakteriel vaginose er ikke en seksuelt overført sygdom, men nærmere en betegnelse for en forstyrrelse i bakteriesammensætningen i vagina. Dog kan seksuelle vaner spille ind, når bakteriel vaginose opstår.
Tilstanden er udbredt blandt kvinder mellem 15-50 år og 15-30 % oplever, at tilstanden kommer tilbage, hvis de har fået den en gang.
Hvorfor får du bakteriel vaginose?
Du får bakteriel vaginose, fordi de mælkesyrebakterier, der normalt er i skeden er forsvundet. De er så blevet erstattet med en række andre bakterier, der har spredt sig i det intime område.
Disse bakterier findes også normalt i skeden, men i et meget mindre omfang end du kan opleve det ved bakteriel vaginose.
Det er blandt andet bakterien Gardnerella Vaginalis, der også gør, at tilstanden er omtalt som gardnerella.
Den øgede vækst af disse bakterier fører til frigørelse af ildelugtende kemiske forbindelser, som kan give en ubehagelig fiskelignende lugt.
Bakteriel vaginose ses kun hos kvinder med en østrogenstimuleret slimhinde, altså kvinder som er i en alder, hvor de har menstruation.
Man kender ikke årsagen til, at nogle kvinder får bakteriel vaginose, men hyppig samleje kan muligvis udløse tilstanden. Andre mulige faktorer kan være nye partnere, ved sex mellem kvinder, mange partnere og udskylning af skeden.
Symptomer på bakteriel vaginose
Symptomer på bakteriel vaginose er blandt andet udflåd, som kan være gråligt eller gult, til tider skummende i modsætning til svamp, som har et nærmest hvidt, hytteostagtigt udflåd.
Udflåddet kan svinge lidt i løbet af cyklus og er allerværst efter samleje. Lugten er karakteristisk fiskeagtig. Du kan også få svie og kløe i forbindelse med bakteriel vaginose.
Hvordan testes for bakteriel vaginose?
Udflåddet og lugten i forbindelse med bakteriel vaginose er ofte karakteristisk nok til, at lægen ret hurtigt kan fastslå tilstanden. Ellers kan lægen undersøge sekret fra skeden i mikroskop for at bekræfte diagnosen.
Bakteriel vaginose går som regel over uden behandling, fordi kroppen selv er god til at genoprette balancen i skeden. Har du bakteriel vaginose og kun har få gener ved tilstanden, er behandling ikke nødvendig.
Hvis generne fortsætter og bliver meget generende, kan din læge udskrive antibiotika til dig. Der skal du undgå at indtage alkohol under behandlingen, fordi den kan virke som antabus. Partnere skal ikke behandles i forbindelse med bakteriel vaginose.
Hvis du bruger spiral og tit har bakteriel vaginose, kan du prøve at få fjernet spiralen for at bedre tilstanden. Du kan også forsøge dig med kondombrug før en eventuel beslutning om fjernelse af spiral.
Smitter bakteriel vaginose?
Bakteriel vaginose smitter ikke mellem kvinder og mænd, men kan eventuelt overføres mellem kvinder, hvis de har sex med andre kvinder.
Kondom kan beskytte dig mod bakteriel vaginose – også ved fælles brug af sexlegetøj. Håndvask eller gummihandsker kan forebygge smitte mellem kvinder.
Mulige følger af bakteriel vaginose
For gravide som tidligere har født for tidligt, skal tegn på bakteriel vaginose undersøges og behandles, da tilstanden kan øge risikoen for tidlig vandafgang og for tidlig fødsel. Bakteriel vaginose anses ikke for et problem for andre, raske gravide.
Bakteriel vaginose kan øge risikoen for underlivsinfektion efter en kirurgisk abort og derfor skal symptomer på tilstanden behandles i forbindelse med kirurgisk abort.
Behandling af bakteriel vaginose
Omkring 30% af tilfældene med bakteriel vaginose løser sig af sig selv takket være kroppens naturlige forsvarsmekanismer. Hvis det ikke er tilfældet, så skal du opsøge din egen læge.
Men effekten af en behandling kan være kortvarig. For cirka hver 3. kvinde, der har fået behandling oplever, at de skal have en behandling igen efter få måneder.
Selv om der findes ikke-antibiotiske midler, vil din læge højst sandsynligt ordinere antibiotika til behandling af bakteriel vaginose.
Bakteriel vaginose kan behandles med metronidazol eller clindamycin som tabletter eller vaginal gel. Der er ikke forskel i effekten af behandlingerne, men der er større risiko for tilbagefald ved kortere behandlingsforløb. Trods effektiv behandling ses der tilbagefald hos ca. 30 %.
Der er ingen dokumenteret behandlingseffekt af mælkesyrepræparater eller mælkesyrebakterier.
Der er ingen dokumenteret effekt af behandling af mandlige partnere.
Alternativet til antibiotika er at bruge naturlige produkter, som genskaber pH-værdien i vagina, og som har få eller ingen bivirkninger, og som gør det muligt for de gode bakterier at genetablere balancen i floraen i det vaginale miljø.
Generelt er daglig intimpleje vigtigt
Hvis du er generet af kløe, tørhed, lugt og irritation i dit intimområde, er det din krops måde at råbe om hjælp på. Du kan få hjælp til de intime problemer med denne intimpakke med Femigel og Femi Daily. Gener i intimområdet kan være både et pinligt og meget ubehageligt problem, som kræver daglig intimpleje .
Femigel og Femi Daily giver begge din hud den nødvendige pleje, der skal til for at slippe af med det intime ubehag. Sammen fungerer produkterne som førstehjælp, så du får en ren og frisk følelse forneden. Femigel og Femi daily er pH-reguleret og hjælper med at genskabe et naturligt og sundt miljø i intimområdet. Femi Daily er en naturlig gel til daglig intimpleje, præcis som man vil bruge en body lotion dagligt på kroppen.
For at opnå det optimale effekt, råder vi dig til at bruge Femigel 2 gange dagligt for at få den bedste virkning. Herefter kan du med fordel anvende Femi Daily 1 til 2 gange dagligt for at opnå den største effekt. Produkterne er velegnet til daglig brug, da de indeholder 100 % naturlige aktiver.