Skedekatar – Sådan slipper du af med skedekatar og hvorfor får man det?
En kvindes underliv kan give anledning til mange bekymringer. Det er et hårfint balancesystem, der styrer skedens organismer, så det hele fungerer optimalt. For langt de fleste kvinder vil underlivet dog på et eller andet tidspunkt i livet ryge ud af balance, og så kan der opstå skedekatar.
Hop til: Sådan behandler du skedekatar
Men hvad er skedekatar for en tilstand? Hvordan ved du, om du har det? Og hvad gør du, hvis du får skedekatar? Det bliver du alt sammen klogere på her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er skedekatar?
Skedekatar er en betændelsestilstand i skeden. En kvindes skede består af et unikt system af mælkesyrebakterier og andre bakterier, svampe og mikroorganismer, der bor side om side.
I den rigtige kombination mellem alle dele opretholdes en naturlig og sund bakterieflora i skeden, der viser sig som en fortløbende strøm af sekret fra skeden.
Sekretet kaldes i daglig tale udflåd. Men udefrakommende bakterier kan tage over og ødelægge den naturlige flora af bakterier, og så er der ballade.
Skedekatar er altså en inflammation i skeden, som opstår, når skeden inficeres med bakterier eller svamp – og det giver typisk ubehag som øget og ildelugtende udflåd.
Hvad er udflåd?
Men hvad er udflåd nu helt præcist? Udflåd er en væske fra skedens slimhinder kombineret med døde hudceller fra livmoderen. Væsken kommer ud fra skeden, og det er en måde for den at rense sig selv naturligt.
Derfor er udflåd helt normalt – også på daglig basis. Og alle kvinder uanset alder oplever udflåd i en eller anden grad. Mængden af kvinders udflåd varierer meget, og derfor er der ikke nogen endegyldig regel for, hvad der er en normal mængde udflåd. Dog betegnes normalt udflåd som en lettere slimet, klar eller hvid konsistens.
Udflåd er udover at være et udtryk for skedens selvrensende funktion også en forsvarsmekanisme i skeden. Skedens mikroorganismer og mælkesyrebakterier danner nemlig tilsammen et forsvar, der skal forhindre fremmede bakterier i at finde vej længere op i underlivet til livmoderhals, æggestokke og -leder.
Miljøet i skeden er surt og ligger normalt på 3,8-4,2 på en syre-baseskala. Den store mængde af mælkesyrebakterier hjælper derfor med at holde det surt, da et surt miljø er mere modstandsdygtigt over for fremmede og skadelige bakterier.
Hvordan føles skedekatar?
Symptomerne på skedekatar kan være mange og varierende. Men fælles for skedekatar er altså ændret udflåd, kløe, irritation og nogle gange let blødning fra skeden. Betændelse i skeden fører derfor til mange gener i underlivet.
Det er ubehageligt med kløe i og omkring skedeåbningen, og når du klør, kan det være en ond cirkel at komme ind i, fordi det bare forstærker den kløende fornemmelse.
Skedekatar kan også give svie i forbindelse med vandladning og sex, ligesom det også kan give smerter eller tyngdefornemmelser ned ad til i underlivet.
Skedekatar eller betændelse i skeden kan derfor give ubehag i form af ændringer af udflåddet farve, konsistens og lugt, sviende og smertende fornemmelser eller begge dele.
Derfor får du skedekatar
Der kan være flere årsager til, at du får skedekatar. Men i langt de fleste tilfælde skyldes det en vaginal ubalance eller en infektion. Skedekatar kan deles op i forskellige typer af ’betændelse’, og derfor afhænger årsagen til skedekataren også af den type, du har. Her under finder du de mest almindelige former for skedekatar.
Skedesvamp
Skedesvamp er en hyppigt forekommende tilstand hos et stort antal kvinder. Det skønnes, at op mod 75 % af alle kvinder i løbet af deres liv vil generes af svamp i skeden. I langt de fleste tilfælde, faktisk omkring 80 % af svampetilfælde, vil denne type af skedekatar skyldes en gærsvampeinfektion med ’Candida albicans’.
Gærsvampen lever naturligt i skedens slimhinder sammen med mælkesyrebakterier, mikroorganismer og andre naturligt forekommende bakterier i skeden. Men øges vækstbetingelserne i skeden, vil svampene få rig mulighed for at blive for mange – og så får du skedesvamp med gener som øget udflåd, der ofte er hvidt, tykt og klumpet.
Udflåddet kan sammenlignes med en hytteostlignende konsistens. Ubehaget viser sig også ofte som kløe og svie i skeden.
Skedesvamp opstår typisk efter en penicillinbehandling med antibiotika. Behandlingen dræber mælkesyrebakterierne, der holder skedens balance stabilt og surt, så den er modstandsdygtig over for bakterier og infektioner.
Og det giver altså gærsvampene frit lejde til at formere sig eksplosivt.
Bakteriel vaginose
Med bakteriel vaginose følger en vaginal ubalance i din skede. Når den naturlige balance brydes, kan det give stærke fiskeagtige lugtgener fra skeden og et gråligt udseende udflåd.
Det er almindeligvis bakterien ’Gardnerella vaginalis’, der får lov at dominere, så mælkesyrebakterierne ikke kan gøre deres forsvarsarbejde ordentligt ved at holde miljøet reguleret og surt.
Bakterien vokser altså, hvis den sure pH-værdi nedsættes og i stedet bliver mere basisk. Skedens pH-værdi kan eksempelvis blive mindre surt, når udflåd og sæd under samleje blandes.
Sæd er nemlig basisk, og det kan derfor forstyrre det sure miljø og give intimt ubehag.
Trichomonas
Oplever du pludselig, at dit udflåd ændrer sig til at blive gult eller grønligt, kan det være et tegn på infektion med Trichomonas-parasitten. Trichomonas er en type af skedekatar, som tilmed kan give udflåddet en grim lugt, der ledsages af svie og smerter i og omkring vagina.
Parasitinfektionen overføres seksuelt. Det er en sjælden tilstand i Danmark, men er til gengæld en af de mest udbredte infektioner i resten af verden.
Vaginal tørhed og irritation
En anden form for skedekatar er ’Astrofisk vaginit’, der dækker over vaginal tørhed og irritation som følge af nedsat fugtighed i skeden. Særligt ældre oplever, at slimhinderne fortyndes efter overgangsalderen, og udflåddet mindskes derfor. Det ændrer sammensætningen af bakterier i skeden, så forsvarsmekanismerne nedsættes og kan føre til bakterieangreb.
De tørre og irriterede slimhinder kan give store gener som kløe og endda brændende, sviende fornemmelser i skeden.
Bivirkninger af skedebetændelse
Overordnet set giver skedekatar ikke komplikationer udover, at det naturligvis kan være smertefuldt, ubehageligt og generende.
Dog skal gravide kvinder være særligt opmærksomme på infektion med Trichomonas og ubalance i bakteriefloraen med bakteriel vaginose, da begge former for skedekatar kan føre til fødsler før tid og dermed svækkelse af den nyfødte.
Sådan behandler du skedekatar
Har du allerede fået skedekatar, findes der både stikpiller og mælkesyrepiller, som kan hjælpe med at genoprette forsvarsmekanismerne i skeden. Dem kan du købe hos Matas og på apoteket.
Video: brug den rigtige intimpleje ved skedekatar
Du kan også generelt afhjælper intim problemer med gel. Eksempelvis er Australian Bodycares Femigel velegnet til formålet. Den behandler kløe, svie og ubehagelig lugt i intimområdet, samtidig med at australsk Tea Tree Oil modvirker bakterier. Gelen er pH-reguleret og hjælper dermed med at genskabe et naturligt miljø i intimområdet. I et klinisk forsøg opnåede 9 ud af 10 kvinder gode resultater med gelen.
Den bedste behandling af skedekatar er som al anden forebyggelse. Du minimerer risikoen for betændelse i skeden ved at tage følgende forbehold:
- Sørg for god daglig intimhygiejne med en mild sæbe til formålet. Brug eksempelvis Intim Wash fra Australian Bodycare, der nænsomt vasker området fri for bakterier og samtidig holder huden fugtet, så den ikke bliver irriteret.
- Brug en gel, der hjælper med at opretholde den naturlige balance og bakterieflora ved de ydre kønsorganer. Femi daily er en gel, der ved daglig brug omkring skedeåbningen effektivt modvirker bakterier og dermed hjælper med at regulere fugtniveauet og opretholder harmonien. Gelen er dermatologisk testet og er dermed velegnet selv til personer ved selv sensitiv hud, ligesom den også er pH-reguleret til formålet.
- Undgå så vidt muligt at bruge trusseindlæg eller bind, da det hurtigt skaber grobund for væksten af fremmede bakterier.
- Tør dig aldrig bagfra og forud under toiletbesøg – gør du det, vil du nemlig tørre bakterier fra endetarmen om til skeden, hvor de kan formere sig.
- Sørg for at bruge bomuldstrusser, der tillader intimområdet at ånde. Undgå derfor syntetiske trusser og stramtsiddende bukser.
- Brug kondom ved samleje, så er du sikker på at undgå, at den basiske sæd blander sig med dit udflåd og derved risikerer at skabe ubalance i skedens bakterieflora.