Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Årsager til lugt fra skeden

Fra naturens hånd har skeden en mild lugt. Miljøet i din skede har en pH-værdi på mellem 3,8 og 4,2 på en syre/base-skala, hvilket vil sige, at det er surt. Det sure miljø i skeden er en måde at holde virus og bakterier, som ikke hører til i skeden, ude. Og det betyder altså, at skeden altid lugter en smule – og det bør derfor ikke give dig bekymringer.

Men sker der ændringer, og begynder lugten at blive kraftigere, kan det være symptomer på infektioner eller sygdom i skeden, og så skal du reagere. Med den dårlige lugt følger også ofte ændringer i udflåd, som det ligeledes er normalt at have i mindre mængder.

Der findes flere forskellige årsager til meget kraftig lugt fra skeden, nogle mere alvorlige end andre. Og du skal også være opmærksom på, at lugten kan variere under menstruation, graviditet og andre hormonelle udsving. Du får her et overblik over de mulige grunde til, at din skede lugter grimt.

Video: Lugt fra skeden? Brug den rigtige intimpleje

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet

Skedesvamp

Svamp i skeden skyldes i over 80 % af tilfældene gærsvampen Candida albicans. Gærsvampen forårsager en bakterieinfektion, fordi bakteriefloraen forandres. I din skedes slimhinder lever der helt naturligt gærsvampe, men når floraen ændres, får svampen gode muligheder for at vokse og formere sig.

Balancen i bakteriefloraen er en hårfin balance, som kan slås ud af kurs af mange grunde. Blandt andet er sæd i forbindelse med sex en af de hyppige grunde til, at den naturlige balance ændres.

Sæd er basis, mens din skede jo er sur på en syre-base-skala. Og blandingen af de to kan ofte føre til, at skedens mælkesyrebakterier forandres – og det giver svampene gode vilkår til at vækste.

Det fører også typisk til kløe og dårlig lugt fra skeden.

Døjer du derfor med kløe i skeden i kombination med en tiltagende lugt, kan det være et tegn på skedesvamp. Hvis du har svamp i skeden, er det vigtigt at få gjort noget ved det. Ikke bare fordi det er generende for dig, men også fordi du rent faktisk kan smitte din partner under samleje.

Dog er det meget sjældent, men du skal alligevel være opmærksom på risikoen. Mænd kan kun blive smittet af kvinder – ikke omvendt. Derfor er skedesvamp heller ikke nogen reel kønssygdom.

Læs også: Produkt mod kløe, irritation og uønsket lugt i forbindelse med sex

Kønssygdomme

Kønssygdomme er seksuelt overførte sygdomme, og derfor smitter de kun gennem seksuel kontakt. Risikoen for at få en kønssygdom forøges jo flere seksuelle partnere, du har. Der findes flere forskellige kønssygdomme, som kan give lugt fra skeden.

Herpes genitalis

Lugt fra skeden kan optræde i forbindelse med infektion af kønssygdommen Herpes genitalis, der er en virusinfektion i skeden. Den sexoverførte sygdom smitter, når slimhinderne kommer i kontakt med hinanden på to partnere i seksuel omgang, hvor den ene har infektionen.

Herpes-virus er ikke en farlig sygdom, men den adskiller sig fra andre kønssygdomme ved, at den forsvinder fra kroppen igen. Det vil altså sige, at hvis du først har fået Herpes genitalis, så bliver den i din krop resten af livet.

Det betyder dog ikke, at tilstanden ikke kan behandles. Symptomerne kan holdes nede, og hos flere ligger Herpes genitalis latent i kroppen uden at gå i udbrud. Et udbrud optræder med små smertefyldte blærer, som både kan sidde inde i skeden og udvendigt på kønsorganerne.

De små blærer springer og bliver til sår. Og det kan give anledning til en grim og ubehagelig lugt.

Klamydia og gonoré

Klamydia og gonoré er andre seksuelt overførte sygdomme, der smitter ved ubeskyttet sex. De er begge en bakterieinfektion i underlivet, som kan give lugt fra skeden. Infektionen kan opstå i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen.

De to kønssygdomme kan være svære at få øje på, fordi de i flere tilfælde ikke giver symptomer. Dog kan de give svie i underlivet, særligt ved vandladning, og give en dump smerte i underlivet. Oplever du derfor disse symptomer sammen med øget lugt fra skeden, kan det være et tegn på én af de to kønssygdomme.

Gravid med lugt fra skeden

Under graviditeten er det meget normalt, at du har mere udflåd end normalt, og det er også normalt, at du lugter fra skeden under og efter en graviditet. Hormonerne påvirker skeden på flere måder: slimhinden bliver tykkere, og der udskilles derfor mere sekret end normalt. Sekretet er normalt klart, vandigt eller hvidligt.

PH-balancen forskydes også, og det påvirker skedens bakterieflora, så udflåddet kan få et andet udseende end normalt. Her kan lugten også ændres. Lugten beskrives ofte som “fad” – ligesom sæd.

Hvis du oplever symptomer, som ikke er normale. For eksempel meget anderledes eller ildelugtende udflåd, bør du søge læge. Dette kan nemlig skyldes betændelse i skeden, svampeinfektion eller bakteriel vaginose.

Der er større risiko for eksempelvis at få svamp i skeden under graviditeten, så det er en god idé at være opmærksom på ændret udflåd, lugt eller kløe og svie.

Kvinders lugtesans påvirkes under graviditeten, så oplevelsen af lugt og smagsindtryk ændres. Det kan medføre, at du oplever udflåddets lugt som stærk eller direkte ubehagelig.


Lugt fra skeden erfaring

Lugt fra skeden efter samleje

Efter ubeskyttet samleje er det meget almindeligt, at der kan opstå en dårlig lugt fra skeden. Af nogle beskrevet som en fiskeagtig lugt. Det skyldes, at det sekret, der normalt er i skeden, indeholder en række forskellige mikroorganismer – herunder først og fremmest mælkesyrebakterier.

De sikrer, at sekretet har den rigtige pH-værdi på den sure side af skalaen. Mandens sæd har derimod en højere, basisk pH-værdi, og når de to sekreter blandes, stiger den samlede pH-værdi. For nogle bakterietypers vedkommende betyder det, at der udvikles en ubehagelig, fiskeagtig lugt.

Der er her tale om en kemisk reaktion, som hurtigt burde forsvinde sig.

Nogle kvinder oplever, at lugten ikke forsvinder. Det kan være fordi, visse bakterietyper kan komme i overtal. Det er de såkaldte anaerobe bakterier. De er harmløse, men de kan være til stor gene.

For at undgå dette kan du bruge forskellige produkter, som kan modvirke den ubehagelige lugt. Du kan blandt andet bruge Intim Glide, der modvirker den lugt, som kan opstå i forbindelse med samleje.

Intim Glide skal påføres før hvert samleje for at mindske den uønskede lugt. Behandlingen med Intim Glide er effektiv og skal gentages før hvert samleje.

Intim Glide modvirker kløe, tørhed og irritation i forbindelse med sex.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Bakteriel vaginose

Bakteriel vaginose er en generende tilstand, der giver en kraftig og ubehagelig lugt fra skeden. Ofte bliver lugten kraftigere efter samleje, og her kan den gå over i en stærk fiskelugt. Den kraftige fiskelugt skyldes til dels, at sæd og udflåd blandes.

Bakteriel vaginose er en hyppig tilstand hos mange kvinder, og det skønnes, at omkring 1/3 af alle kvinder på et eller andet tidspunkt i livet vil opleve generne.

Den ubehagelige tilstand opstår, fordi skeden inficeres med en øget mængde af bakterier, som skeden kun normalt har i et begrænset omfang. Det kan eksempelvis være bakterien ’garnerella vaginalis’.

Hvis skedemiljøet ændrer sig, får bakterien gode betingelser for at formere sig på skedens slimhinder. Ud over forandringer i surhedsgraden, eksempelvis når basisk sæd forstyrres balancen, kan grunden til lugten også være hormonelt betinget.


Stærke madvarer, stærk lugt

Du har måske bemærket, at din urin kan lugte lidt besynderligt, hvis du har spist asparges. Det samme kan faktisk også gælde for dit udflåd. Nogle madvarer kan også give en dårlig lugt fra skeden.

Det gælder netop for asparges, men også hvidløg, løg og broccoli kan give skeden en knap så charmerende duft. Hvis du derfor spiser meget hvidløg, må du gøre op med dig selv, om du vil vinke farvel til den delikate smag eller til den hæslige lugt.


Behandle dårlig lugt fra skeden

Dårlig lugt fra skeden er et generende problem for mange kvinder, og derfor er det vigtigt at vide, hvordan du kommer problemet til livs.

Brug eksempelvis Australian Bodycares Femigel, der er en vandbaseret og hormonfri gel, som effektivt modvirker bakterier. Gelen indeholder det naturlige aktiv Tea Tree Oil, som ud over at være antibakteriel og -septisk også giver masser af fugt til dit intimområde. Femigel er baseret på naturlige ingredienser, ligesom den er dermatologisk testet og pH-reguleret, så du kan være helt tryg ved at bruge den i den sarte zone på de ydre kønsorganer.

I en klinisk test fortæller 88 % af de adspurgte kvinder, at gelen har fjernet lugt.

Brug den hver tredje dag. I svære tilfælde, hvor lugten er ekstra kraftig anbefales det at smøre omkring skedeåbningen hver dag.

Video: Hør mere om den rigtige intimpleje ved lugt fra skeden

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet

Hvornår skal du bestille tid hos lægen?

Oplever du ændringer i lugten fra skeden, og du samtidig har nogle af symptomer på én af de ovenstående kønssygdomme, bør du søge læge, så du kan få den rigtige behandling.

Er du det mindste i tvivl, bør du altid søge læge, så du finder årsagen til lugtgenerne og dermed kan komme ubehaget til livs.


Sådan forebygger du lugt fra skeden

Det er altid en god idé at forebygge lugt fra intimområdet, så det slet ikke bliver et problem i første omgang.

Sørg først og fremmest for at holde en god intimhygiejne ved at vaske dig 1 gang dagligt. Husk dog, at du aldrig må bruge en almindelig sæbe, men skal bruge en intimsæbe udviklet til formålet, da området her er ekstra sensitivt.

Vask dig eksempelvis med Intim Wash fra Australian Bodycare, der effektivt vasker bakterierne væk uden at irritere eller udtørre huden. Husk også at skifte undertøj dagligt.

Hør mere om Intim Wash fra Australian Bodycare i denne video:

Du kan læse mere om Intim Wash her.

Smør dig efterfølgende med Femi Daily, der er en gel specielt udviklet til at forebygge intimt ubehag som lugtgener. Med Tea Tree Oil får du effektiv hjælp i kampen mod bakterier, som kan udvikle sig til lugt ved skeden.

Få mere at vide om Femi Daily i denne video:

Du kan læse mere om Femi Daily her.

Smør dig efterfølgende med Femi Daily, der er en gel specielt udviklet til at forebygge intimt ubehag som lugtgener. Med Tea Tree Oil får du effektiv hjælp i kampen mod bakterier, som kan udvikle sig til lugt ved skeden.

Og ligesom Intim Deo er den dermatologisk og gynækologisk testet og pH-reguleret, så du får masser af pleje til selv den sarteste hud.

Smør omkring skedeåbningen ved de ydre kønsorganer dagligt for at få optimal forebyggelse af lugt fra skeden.

En anden god forholdsregel, du kan tage, hvis du vil undgå dårlig lugt fra skeden, er at bruge kondom under samleje. Så undgår du kønssygdomme og i mange tilfælde fremmede bakterier, der trænger ind i skeden.

Undgå også for stramtsiddende undertøj og tøj. Giv skeden luft til at ånde, så der ikke danner sig lugtende bakterier i området.

I forbindelse med sex anbefales det at bruge en Gel specielt udviklet til at modvirke kløe, irritation og uønsket lugt i forbindelse med sex.

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet

Og ligesom Intim Deo er den dermatologisk og gynækologisk testet og pH-reguleret, så du får masser af pleje til selv den sarteste hud.

Smør omkring skedeåbningen ved de ydre kønsorganer dagligt for at få optimal forebyggelse af lugt fra skeden.

En anden god forholdsregel, du kan tage, hvis du vil undgå dårlig lugt fra skeden, er at bruge kondom under samleje. Så undgår du kønssygdomme og i mange tilfælde fremmede bakterier, der trænger ind i skeden.

Undgå også for stramtsiddende undertøj og tøj. Giv skeden luft til at ånde, så der ikke danner sig lugtende bakterier i området.

I forbindelse med sex anbefales det at bruge en Gel specielt udviklet til at modvirke kløe, irritation og uønsket lugt i forbindelse med sex.

3 produkter mod uønsket lugt fra underliv
3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 374,95 kr
3 produkter mod uønsket lugt fra underliv - 3 intimprodukter mod lugt, kløe og svie i intimområdet