Svie i underliv – sådan undgår du svie i underlivet

Fagligt opdateret: 21/12/2020

Svie og en brændende fornemmelse i underlivet er en ubehagelig lidelse, som de fleste kvinder på et eller andet tidspunkt oplever. Der kan være mange årsager til svie i underlivet – nogle kan være alvorlige, mens andre er mindre alvorlige. Svie kobles ofte sammen med blærebetændelse og svamp i skeden, men det kan også være en irritation i skeden, eksempelvis efter sex. Men uanset hvad årsagen til svien er, er det et generende problem, som du skal gøre noget ved. Bliv her klogere på, hvordan du slipper af med den ubehagelige svie i underlivet.

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Varde Apotek
Anne har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver hun apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvordan føles svie i underlivet?

Hvis du føler svie i skeden, skal du altid tage det alvorligt. Det er din krops signal om, at der er et eller andet galt, uanset om det er en irritation eller infektion i intimområdet. Mange kvinder er ikke i tvivl, når de mærker en svie i underlivet.

Området omkring skeden, der betegner selve skeden, venusbjerget og skamlæberne, føles varme, brændende og med stort ubehag. Der er ingen tvivl om, at svie i underlivet er en generende lidelse, som hurtigst muligt bør afhjælpes.

Pakke til intimpleje

3 produkter til intimpleje mod tørhed, lugt, kløe eller andet intimt ubehag

299,95 kr

Se produkt

Årsager til svie i underlivet

Der findes mange årsager til, at det kan svie i underlivet. En del af dem kræver lægehjælp, mens andre kan klares med behandling derhjemme.

Når det svier i underlivet, kan det være et symptom på, at du har en infektion i skeden. Det kan eksempelvis være en svampeinfektion, der giver anledning til en udbredt og stærk kløe. Skedesvamp ledsages også ofte af øget udflåd med en hytteostlignende konsistens.

En anden årsag kan være en bakteriel infektion, som gonorré og klamydia er et eksempel på. Svien opstår ofte i forbindelse med vandladning.

Men faktisk er svie i underlivet ofte bare et symptom på tørhed og irritation i intimområdet – og tilstanden kan opstå af mange forskellige grunde.


Svie i underlivet som gravid

Mange gravide oplever en sviende fornemmelse i underlivet under graviditeten. Nogle har lette sviende gener, mens andre oplever en stærk brændende fornemmelse. Du kan godt opleve svie i underlivet i din første graviditet, mens du som anden- eller tredjegangsfødende ikke oplever sviende gener.

Svie i underlivet som gravid er en normal tilstand, og det kan blandt andet skyldes, at slimhinderne bliver ekstra sårbare og sarte af hormonpåvirkningen under graviditeten. Der er derfor ikke nogen grund til at frygte for hverken dig selv eller barnet, selvom det er en ubehagelig tilstand. Det kan også gøre samleje til en smertefuld oplevelse med småblødninger fra rifter i de tørre slimhinder til følge.

Føles dine slimhinder ikke tørre, og er skeden ikke rød og irriteret, kan en sviende fornemmelse i underlivet også skyldes en svampeinfektion i skeden. Gravide har tre gange så høj risiko for at få en svampeinfektion i underlivet pga. den øgede hormonproduktion. Oplever man svie som gravid bør man også tage kontakt til sin læge og råd og vejledning.


Hvad er intim irritation?

Albuer, knæ, hæle og ankler er ofte tørre og irriterede. Men tør, irriteret hud kan opstå overalt på kroppen – og det gælder derfor også dit intimområde. Tør hud er mere udsat for at få rifter og sår, og det kan føre til stort ubehag og en sviende, brændende fornemmelse.

Intim irritation opstår altså, når området i og omkring skeden er tørt. Når en kvinde kommer i puberteten, danner hendes æggestokke østrogen – og det gør de lige indtil overgangsalderen. Østrogendannelsen gør skedens slimhinde fugtig, og det er derfor, de fleste kvinder oplever en smule udflåd. Udflåd er både en naturlig måde for skeden at rense sig selv på, mens det samtidig fungerer som et naturligt smøremiddel under sex.

Svie i underlivet efter samleje

Nogle gange danner skeden ikke tilstrækkelig med udflåd, og så opstår en ubehagelig tørhed i skeden. Det giver svie i underlivet, som især er udtalt i forbindelse med samleje, hvor huden udsættes for friktion. Samleje og tørhed i skeden er ikke en behagelig oplevelse, og du er særligt udsat for at få smårifter i skeden.

Men tørhed i skeden kan også genere i almindelige dagligdags gøremål. Tilstanden kan ramme alle aldersgrupper, men er særligt udtalt efter overgangsalderen. Men også kvinder, der bruger p-piller eller anden type medicin, kan opleve en tør, irriteret og sviende fornemmelse i underlivet.

Læs med her og se hvordan du behandler svie i underlivet.

Australian Bodycare Intim Glide

Naturlig intimgel til at modvirke tørhed i intimområdet

99,95 kr

Se produkt

Behandling af kløe og svie

Irritation og tørhed i intimområdet kan i langt de fleste tilfældes udbedres og helt forsvinde, hvis du får den rette behandling. Det kræver ikke i samme omfang skrappe lægemidler og andet, men kan behandles med god hjemmepleje. Brug eksempelvis Australian Bodycare Femigel, der er udviklet til at afhjælpe netop tørhed og svie i underlivet ved de ydre kønsorganer. På kort tid lindrer gelen ved at genoprette den naturlige fugtbalance, så kløe, irritation og tørhed forsvinder.

Femigel er en hormonfri, vandbaseret gel rig på det aktive ingrediens Tea Tree Oil, der er kendt for sine antiseptiske og antibakterielle egenskaber. Det sarte intimområde er særligt udsat for bakterieangreb, som kan udvikle sig til et usundt og irriteret intimmiljø. Men med gelen lægger du en beskyttende og fugtplejende hinde.

Hvor hyppigt du skal anvende Femigel afhænger af dine symptomer. Ved en lettere svie og tørhed er det tilstrækkeligt at bruge gelen hver tredje dag, mens svære tilfælde kræver en daglig behandling, hvor du smører dit intimområde med gelen to gange om dagen. Sørg for at vaske skedeåbningen let, med en intimsæbe, inden du påfører gelen. Du behøver ikke bekymre dig om skrappe midler eller andet – Femigel er nemlig dermatologisk og gynækologisk testet og er helt fri for parabener. Derfor er de naturlige aktiver helt sikre at bruge selv på daglig basis. Og selv på den sarteste hud ved åbningen.

Hvad siger de kliniske resultater?

Femigel er testet i et 4-ugers klinisk studie. Her fortæller 9 ud af 10 kvinder, at gelen satte en stopper for kløe og svie i underlivet. Resultaterne viste følgende:

  • 100 % af kvinderne siger Femigel fjerner kløe.
  • 94 % af kvinderne siger Femigel fjerner tørhed.
  • 94 % af kvinderne siger Femigel fjerner irritation.
  • 88 % af kvinderne siger Femigel fjerner uønsket lugt.

Langt størstedelen af kvinderne i forsøget oplevede altså at blive kløe, tørhed og irritation i underlivet kvit. Men som en bonus afhjælper Femigel også lugtgener. Mange kvinder døjer med lugt fra skedeåbningen. Alle kvinder har en mild lugt fra skeden – det er helt naturligt. Bliver lugten dog kraftigere og mere udtalt, er det til stor gene og irritation.

For optimal forebyggelse og behandling af svie i underlivet er det en god idé at supplere Femigel med Femi daily og intim wash, der er hhv. en intimcreme og intimsæbe, som også effektivt reducerer den sviende fornemmelse i underlivet. Kombinationen af de to produkter giver huden de bedste betingelser for at opretholde et naturligt fugtniveau, samtidig med at de holder huden sund og modvirker de uønskede bakterier.

Hvis du har problemer tørhed, er gelen en god hjælp. Men du kan også hjælpe dig selv ekstra på vej ved at lave knibeøvelser dagligt eller sørge for regelmæssige seksuelle aktiviteter. På den måde øger du nemlig dit underlivs blodcirkulation, så slimhinderne i skeden bliver bedre til at fugte.

Pakke til intimpleje

3 produkter til intimpleje mod tørhed, lugt, kløe eller andet intimt ubehag

299,95 kr

Se produkt

Svie i underlivet giver nedsat sexlyst

En tør og sviende skede efter sex gør ikke bare ondt. Det kan også være medvirkende til at sætte sexlivet helt i stå. Det er helt forståeligt, at sexlysten nedsættes, hvis samlejet er forbundet med smerter i stedet for nydelse. For det er ikke meningen, at sex skal gøre ondt. Alligevel er det tilfældet for mange kvinder i alle aldre – og det giver ofte anledning til frustrationer.

Først og fremmest er det vigtigt med et langt og grundigt forspil. Det gælder for alle kvinder, og særligt hvis du i forvejen kæmper med tørhed i skeden. Det tager tid for skedeåbningen at blive tilstrækkelig fugtig, og derfor er det afgørende, at du og din partner tager jer den fornødne tid. Gør I ikke det, ender det hurtigt med smerter, rifter og småblødninger fra skedeåbningen.

Bliver du alligevel ikke fugtig nok, kan du heldigvis få hjælp fra Intim Glide. Denne gel giver masser af fugt, så smerter forvandles til nydelse. Intim Glide er vandbaseret og indeholder antibakterielle egenskaber fra Tea Tree Oil – og på den måde er du godt beskyttet mod kløe og irritation som mange kvinder oplever i forbindelse med sex. Det betyder at den lindrer og beroliger, så irritation og svie mindskes betydeligt.

Når det glider lettere, får du også din sexlyst igen.


Produkter fra Australian Bodycare

Pakke til intimpleje

3 produkter til intimpleje mod tørhed, lugt, kløe eller andet intimt ubehag

299,95 kr

Se produkt