Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er tørhed i skeden?

Når piger/kvinder kommer i puberteten, begynder kroppen at producere østrogen i æggestokkene, og det fortsætter helt indtil, kvinden kommer i overgangsalderen. Østrogenproduktionen påvirker slimhinden i skeden, så den bliver fugtig, og der dannes udflåd. Fugten fungerer også som smøremiddel ved samleje.

Når østrogenproduktionen ophører, vil mange kvinder derfor opleve tørre slimhinder i skeden (skedens slimhindevæg er blevet tyndere, og det fører til en nedsat fugtighed i skeden).

Det svier og klør, og der kan også være smerte eller småblødning i forbindelse med samleje. Det er meget generende og ubehageligt, og faktisk er tør skede den hyppigste årsag til smerter ved samleje.

Mange kvinder føler, at tørhed i skeden bare er noget, de må lære at leve med. Men det er der absolut ingen grund til, for der er gode muligheder for behandling af problemet, blandt andet med en glidecreme eller en creme/gel.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Hvordan kan man behandle tørhed i skeden?

Hører du til en af de mange kvinder, der lider af tørhed i skeden eller svie i skeden, er der absolut ingen grund til bare at affinde sig med generne og ubehaget, for der er gode muligheder for at behandle problemet.

Spørgsmålet er blot, om du ønsker en traditionel hormonbehandling, eller du foretrækker at bruge lokalbehandlende midler med et naturligt indhold. Det er selvfølgelig altid en god idé at rådføre dig med din læge om de forskellige muligheder.

Derudover kan du også altid spørge på apoteket, hos Matas eller i din helsekostbutik, hvis du vil høre lidt mere om de forskellige produkter.

Hormonbehandling – lokal eller generel

Går du til din læge, vil den typiske behandling af gener i overgangsalderen ofte være en hormonbehandling, der erstatter den naturlige – og nu manglende – produktion af hormon (østrogen og/eller gestagen). Det kan være i form af en generel behandling, der behandler hele kroppen, eller en lokal behandling med stikpiller, vaginaltabletter eller creme/gel.

Er der tale om flere forskellige gener i forbindelse med overgangsalderen, vil nogle kvinder måske foretrække en generel behandling. Er der derimod ’kun’ tale om en enkeltstående gene som tørhed i skeden, vil mange dog foretrække at nøjes med en lokal behandling.

Der er både fordele og ulemper ved en behandling med hormoner. For nogle kvinder er det en god løsning på problemet, men andre ønsker ikke at få hormontilskud, og så findes der heldigvis forskellige naturmidler, der også effektivt kan løse problemet med tørhed i skeden.

Femigel fra Australian Bodycare er en let glat gel. Den indeholder den naturlige Tea Tree Oil, som kan afhjælpe problemer med kløe, svie, tørhed og irritation, ved de ydre kønsorganer, som mange kvinder oplever. Femigel er en kur mod problemet hvorimod Femi daily bruges forebyggende mod problemet.

Femigel mod tørhed og ubehag ved skeden

Har du generelt problemer med tørhed i skedeåbningen – måske ledsaget af kløe, irritation og andre gener – bør du absolut søge behandling frem for at lide videre i stilhed, for der er heldigvis gode muligheder for at lindre ubehaget.

Tea tree oil er et velkendt middel mod kløe, irritation, tørhed og andre hudgener. Femigel fra Australian Bodycare er en vandbaseret, hormonfri gel med indhold af netop tea tree oil. Gelen modvirker kløe, irritation og tørhed i skedeåbningen og hjælper med at genopbygge fugtighed og smidighed omkring skeden. Femigel har en dokumenteret effekt mod intimt ubehag.

Femigel er dermatologisk og gynækologisk testet ved et 4-ugers klinisk studie. Studiet viste følgende resultater hos kvinder, der brugte Femigel:

– 100 % siger, at Femigel fjerner kløe.
– 94 % siger, at Femigel fjerner tørhed.
– 94 % siger, at Femigel fjerner irritation.
– 88 % siger, at Femigel fjerner uønsket lugt.

Det anbefales at bruge Femigel cirka hver tredje dag ved milde symptomer. Ved mere alvorlige symptomer kan du påføre gelen to gange om dagen. Da Femigel indeholder 100 % naturlige aktiver, må den bruges over længere perioder – eller endda hele tiden.

Traditionelle lægemidler må derimod kun bruges i en begrænset periode, så skal kroppen have en pause, inden behandlingen kan genoptages.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Glidecreme mod tørhed i skeden

Lider du af tørhed ved skedeåbningen, vil du typisk opleve smerter og/eller småblødning i forbindelse med samleje. Det er ubehageligt og kan påvirke samlivet og livskvaliteten. Det er der ingen grund til, for der er hjælp at hente.

Glidecreme er udviklet til at mindske den friktion (gnidningsmodstand), der opstår i forbindelse med et samleje. Der findes mange forskellige typer og mærker af glidecremer. Foretrækker du en gel baseret på naturlige aktiver, er Intim Glide fra Australian Bodycare et godt bud.

Intim Glide indeholder Tea Tree Oil, der er kendt for at virke effektivt mod kløe og irritation. Gelen tilfører ekstra fugtighed og er derfor meget velegnet, når problemet er tørhed.

Har du kun problemer med tørhed ved skedeåbningen ved sex, vil en gel være en rigtig god måde at afhjælpe det på. Har du derimod generelt problemer med en tør skede, vil en glidecreme ikke kurere problemet. Her kan en creme eller gel, som for eksempel Femigel, der går ind og behandler problemet, være en mere hensigtsmæssig metode.


Hvordan kan man forebygge tørhed i skeden?

Oplever du indimellem problemer med tørhed i skeden, eller har du døjet med problemet længe og er endelig sluppet af med det, så er det rart at vide, hvad du kan gøre for at undgå det fremover. For der er nemlig meget, som du selv kan gøre for at forebygge tørhed i skeden.

Hører du til dem, der meget gerne vil vaske dig grundigt forneden, så skal du være meget opmærksom på, hvilke produkter du vælger, hvis du ikke bare nøjes med vand. Selvfølgelig er det vigtigt med en god hygiejne, men det er også vigtigt, at du ikke vasker dig så grundigt, at du generer huden og det naturlige miljø i skeden unødigt og forværrer tørheden.

Vil du bruge sæbe, er det derfor vigtigt, at du altid kun bruger en mild og hudvenlig intimsæbe, der har den rigtige pH-værdi.

Gamle husråd, der handler om at behandle tørheden med yoghurt, eddike og lignende, kan ikke anbefales. Du risikerer at forværre problemet.

Vask med en god intimsæbe kan dog ikke gøre det alene, hvis du er plaget af tørhed i skeden. Vil du gøre mere for at forebygge tørheden, kan du gøre det til en vane dagligt at bruge en god og hudvenlig intimgel forneden.

Femi Daily fra Australian Bodycare er en mild og hudvenlig gel med indhold af tea tree oil, der modvirker tørhed, kløe, irritation og derudover også uønsket lugt i det ydre intimområdet. Femi Daily kan bruges dagligt som en forebyggende behandling for at undgå problemet.

Oplever du problemet i forbindelse med sex, kan du bruge en Gel, Intim glide fra Australian Bodycare er det oplagte valg. Intim glide fra Australian Bodycarer en let, glat og sensuel gel. Den indeholder den naturlige Tea Tree Oil, som kan afhjælpe problemer med kløe, svie, tørhed og irritation, ved de ydre kønsorganer, som mange kvinder oplever.

Har du allerede problemer med tørhed i skedeåbningen, skal der til lidt mere til for at behandle tørheden, og her er en kur som Femigel et godt valg.

3 produkter mod intimt ubehag
Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris
3 produkter mod intimt ubehag - Intimpleje mod tørhed, lugt, kløe og andre intimproblemer

Sådan undgår du tør skede ved samleje

Tørhed i skeden er den hyppigste årsag til smerter ved samleje. Det er et ubehageligt problem, der for mange påvirker samlivet og livskvaliteten ganske betydeligt. Desværre er det noget, som helt op til halvdelen af alle kvinder stifter bekendtskab med i årene efter overgangsalderen. Det sker, når østrogenproduktionen ophører, hvilket ofte fører til, at skeden derfor bliver tør og irriteret.

Har du problemer med en tør skede, oplever du måske også svie og kløe i underlivet, og at der er smerter og/eller småblødning i forbindelse med samleje.

En gel vil i langt de fleste tilfælde kunne løse problemet, for den er netop udviklet til at mindske den friktion (gnidningsmodstand), der opstår i forbindelse med sex – og er huden tør, vil der være større friktion.

Hvis du foretrækker en gel med naturlige aktiver, kan du prøve Intim Glide fra Australian Bodycare. Den indeholder tea tree oil, der er kendt for at virke effektivt mod kløe og irritation, og derudover tilfører den ekstra fugtighed, som der netop er behov for ved tørhed i skedeåbningen.

En gel bruges ved sex. Vil du derudover forebygge og behandle tørhed i skeden skedeåbningen, kan du bruge Femi Daily og Femigel, der begge tilfører fugt og bekæmper kløe, svie og tørhed.


Hvem oplever problemer med tørhed i skeden?

Tørhed i skeden er noget, som mange kvinder kender til. Helt op mod halvdelen af alle kvinder stifter bekendtskab med problemet efter overgangsalderen. Derudover er der også kvinder, der oplever problemer med tør skede, når de bliver gravide eller i forbindelse med amning.

Tørheden kan også forekomme i forbindelse med andre former for hormonforandringer eller hormonforstyrrelser, for eksempel i forbindelse med en kræftbehandling (kemoterapi eller strålebehandling). I enkelte tilfælde kan tørheden opstå på grund af cigaretrygning eller i forbindelse med en spiseforstyrrelse.

Hovedårsagen til tørhed i skeden er dog fortsat en nedsat eller manglende produktion af østrogen eller en hormonel ubalance.

Tørhed i skeden kaldes også vaginal tørhed eller, med et latinsk udtryk, vaginal atrofi.


Om overgangsalder og tørhed i skeden

Tørhed i skeden er noget, som særligt kvinder i og efter overgangsalderen stifter bekendtskab med. Man skønner, at op mod halvdelen af alle kvinder i den aldersgruppe vil have problemer med tør skede.

Det er ubehageligt og meget generende, og det påvirker livskvaliteten. Men der er ingen grund til bare at leve med generne, for det er et problem, som du selv kan gøre meget ved.

Ved sex kan en glidecreme være en god hjælp. Og derudover kan du bekæmpe tørheden med en god intimgel.

Femigel er en hudvenlig kur og Femi Daily virker forebyggende med et naturligt indhold af trea tree oil, der er kendt for at virker effektivt mod kløe, svie, irritation og tørhed.


FAQ om tørhed i skeden


Hvad er årsagen til tørhed i skeden?

Tørhed i skeden opstår, når produktionen af østrogen i æggestokkene ophører eller er nedsat. Det sker, når kvinder kommer i overgangsalderen. Derudover kan det også ske i forbindelse med graviditet eller amning. Der er også kvinder, der oplever tørhed i skeden i forbindelse med en kræftbehandling (kemoterapi eller strålebehandling). Og endelig kan årsagen også i sjældne tilfælde være cigaretrygning eller en spiseforstyrrelse.


Hvordan behandler man tørhed i skeden?

Østrogenproduktionen påvirker slimhinden i skeden, så den bliver fugtig. Når østrogenproduktionen ophører, vil skeden derfor hos mange kvinder blive tør, hvilket er meget generende. Tørheden kan behandles på forskellige måder. Dels med en hormonbehandling, og dels med lokale midler som glidecreme og creme/gel.


Hvordan undgår man tørhed i skeden?

Tørhed i skeden skyldes i langt de fleste tilfælde ophør af østrogenproduktionen, og det kan man ikke selv gøre noget ved. Men du kan derimod selv gøre noget for at forebygge tørheden og for at undgå, at det bliver et problem. Det kan du gøre ved dagligt at bruge en hudvenlig og mild intimcreme, der forebygger tørhed, kløe og irritation. Det finder du blandt andet i cremen Femi Daily med indhold af tea tree oil til de ydre kønsorganer.


Hvad er vaginal tørhed?

Vaginal tørhed er blot et andet ord for tørhed i skeden. På latin kaldes det vaginal atrofi. Hovedårsagen til tørhed i skeden er en nedsat eller manglende produktion af østrogen eller en hormonel ubalance. Efter overgangsalderen vil helt op mod halvdelen af alle kvinder opleve problemer med tør skede. Derudover er der også kvinder, der stifter bekendtskab med problemet i forbindelse med graviditet eller amning


Kan man selv behandle tørhed i skeden?

Der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at behandle eller forebygge tørhed i skeden. Ved samleje kan du bruge en god glidecreme, der også tilfører fugt. Derudover kan du dagligt bruge en creme/gel, der modvirker tørhed, kløe, svie og irritation og tilfører fugt ved skedeåbningen. Det finder du for eksempel i produkterne Femigel og Femi Daily, der begge er milde og hudvenlige cremer med naturligt indhold af trea tree oil. Den australske tea tree oil er kendt for at virke effektivt mod kløe, svie og andre hudproblemer.


Produkter fra Austrailan Bodycare

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe
Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 229,95 kr
Udsalgspris 229,95 kr Normalpris 259,95 kr
2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe - Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe