Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er smerter ved samleje?

Det er ikke meningen, at et samleje skal være smertefuldt. Men det gør det dog ikke mindre sandsynligt. Mange oplever et samleje som en oplevelse præget af smerter i og omkring skeden. Og det er særligt kvinder, der oplever problemer med smerter i forbindelse med sex. Smerterne kan være udtalte og føles overalt i hele underlivet, eller de kan være lokaliseret til bestemte steder i underlivet. Kvindens smerter kan optræde i samlejets begyndelse, i slutningen, under hele samlejet eller sågar dukke op dage efter.

Du kan både opleve en sviende og skærende fornemmelse i underlivet, eller du kan opleve kramper i skeden, hvor du spænder og dine muskler trækker sig sammen, så det er svært at gennemføre samlejet, fordi du ikke giver plads til, at din partner kan trænge ind.

Har du haft smerter i forbindelse med sex gennem længere tid, er det en god idé at blive undersøgt af din læge, så du kan finde ud af årsagen til smerterne.

» Find det omtalte produkt her


Derfor får du smerter efter samleje

Ondt i underlivet efter samleje kan blandt andet skyldes infektioner, der giver ømhed i skeden. Men mange gange skyldes det faktisk tørhed i skeden eller bakterier fra manden. Og det er disse smerter, der føles som stikkende, brændende sviende jag i skeden både under og efter samleje.

Tørheden i intimområdet skyldes, at dine slimhinder i skeden ikke producerer nok fugt. Og når de ikke gør det, så ender samlejet med generende friktion og derved smerter for dig. En ru overflade giver lettere rifter efter samleje end en glat overflade. Det samme gælder for forholdet mellem en tør og fugtig skede. Er du ikke fugtig nok, giver friktionen under sex altså små rifter, som kan bløde let og svie enormt. Det er ikke en farlig tilstand, men giver store smerter og ubehag, hvilket kan nedsætte sexlysten markant.


Hvorfor bliver skeden tør?

Smerterne under eller efter samleje skyldes altså som oftest tørhed i skeden. Men hvorfor bliver din skede tør? Det kan der være flere grunde til. Blandt andet er overgangsalderen karakteriseret ved at efterlade kvinder med intim tørhed. Men også unge piger kan opleve en tør intimirritation på baggrund af p-pille-indtag eller andre former for medicinbrug. Tørhed i skeden og ved skedeåbningen kan altså ramme kvinder i alle aldre, og derfor er det ofte også et stort problem – særligt når det kommer til sex.

Fra du kommer i puberteten, til du går i overgangsalderen, produceres der østrogen i dine æggestokke. Det er mængden af østrogen, som bestemmer fugtigheden i skeden. En fornuftig produktion af østrogen viser sig som udflåd, der er en måde for skeden at rense sig selv for bakterier på. Men jo tættere du kommer på overgangsalderen, desto mindre østrogen producerer din krop. Og det betyder altså, at dine slimhinder i skeden tørrer ud.


Afhjælp smerter efter samleje

Når sex gør ondt, nedsættes sexlysten derfor også hos mange kvinder, som prøver at krybe udenom, når partneren lægger op til intimt samvær. Det kan føre til problemer i parforholdet, hvis sexlivet ikke fungerer eller er ikkeeksisterende. Men heldigvis er der råd og behandling at hente, hvis du har smerter efter samleje. Og det behøver ikke være skrappe lægemidler, som du skal tage i brug for at komme problemet og smerterne til livs.

Først og fremmest er tid første step i behandlingen mod smertefri sex. Hvis du har problemer med en tør og irriteret skede, der igen og igen giver svie og ubehag efter sex, er det altafgørende, at du og din partner tager jer god tid til samlejet. Det betyder, at forspillet ikke må forhastes. Inden selve samlejet sættes i gang, er det nemlig vigtigt at være godt forberedt. Og det bliver du kun, hvis skeden gøres klar til sex. Som bonus giver et godt og dybt forspil også en bedre sexoplevelse. Så tag jer god tid til at varme op, så skeden får de bedste betingelser for at finde det rette fugtniveau.

Hvis du ikke er i stand til selv at producere tilstrækkeligt med fugt ved skedeåbningen, kan du supplere med Intime Glide fra Australian Bodycare. Gelen kan bruges ved sex, for at afhjælpe problemer med smerter, kløe og svie under og efter sex. Gelen er lavet til formålet på en vandbaseret formel, der tilmed indeholder naturlige aktiver, så du trygt kan bruge den i det sarte intimområde. Konsistensen er blød og lækker og rig på det aktive ingrediens Tea Tree Oil, som takket være sine effektive antibakterielle egenskaber holder bakterier fra manden væk som også kan føre til intim kløe og irritation.

Smør rigelige mængder creme rundt om skedeåbningen, eller påfør direkte på mandens penis.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe

Suppler med intimgel

Det er også en god idé at have et ekstra redskab i baghånden, hvis gelen af en eller anden grund ikke har dækket det hele, og du derfor oplever smerter efter samleje. Her kan du bruge Femigel, der er førstehjælp til svie og smerter ved skedeåbningen.

Ligesom intim glide indeholder Femigel Tea Tree Oil, som effektivt lindrer og beroliger kløe, svie og irritation i intimområdet. Gelens effekt understøttes af en klinisk, dermatologisk test, hvor 9 ud af 10 kvinder slap for svie og kløe ved brug af produktet.

Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt
Intimgel mod intimt ubehag og irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt - Intimgel mod intimt ubehag og irritation

Hvornår skal du gå til læge?

Smerter efter samleje ledsages ofte af rifter og småsår, der kan bløde let, fordi skeden er tør, og der som sagt opstår friktion under samlejet. Men da skeden og underlivet er et meget sårbart område, skal der ikke meget til, før de sarte slimhinder kan få en lille rift – også selvom du er godt fugtet af glidecreme. Nogle kvinders underliv er mere sart end andres, og derfor kan de godt opleve en lille mængde blod efter samleje. Det sker fra tid til anden.

Men her er det vigtigt at holde øje med, om du bløder, hver gang du har haft sex. Gør du det, skal du undersøges af din læge, så alvorligere tilstande og lidelser kan udelukkes. Blødning efter sex er karakteriseret ved, at blødningen opstår under eller efter gennemførelse af samlejet og forudsætter, at du ikke har menstruation. Der kan være mange grunde til småblødninger i forbindelse med samleje, men det er ikke normalt, og derfor skal du opsøge din læge, hvis du gør det hver gang.

Vi anbefaler altid at opsøge egen læge og vejledning.


Anbefalede produkter

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt
Intimgel mod intimt ubehag og irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt - Intimgel mod intimt ubehag og irritation