Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Svie efter samleje

Når du har haft sex, kan du opleve en brændende, stikkende og sviende fornemmelse, både under akten, men også i timerne efter. Den sviende fornemmelse kan give en følelse af hele tiden at skulle tisse efter endt samleje – uden du rent faktisk skal det. Og hvis du har oplevet svie efter samleje, er du bestemt ikke alene.

Mange kvinder døjer med svie i forbindelse med sex, og det er rigtig ærgerligt, fordi det ofte ender med, at de frygter næste samleje med deres partner.

Det kan gå ud over intimiteten i parforholdet og være en kilde til store frustrationer.

Video: Se hvad du kan gøre ved svie efter sex

» Find det omtalte produkt her

 

Pakke til pleje ved svie efter samleje
3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 499,85 kr
Pakke til pleje ved svie efter samleje - 3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex

Årsager til svie i underlivet

Der er mange grunde til, at det kan svie i underlivet efter samleje. Her får du overblik over nogle af årsagerne til generne i underlivet. De er heldigvis mindre almindelige, for ofte er der blot tale om en helt ufarlig tilstand som vaginal irritation.

Skedesvamp

Svamp i skeden er en svampeinfektion, der i mere end 80 % af tilfældene skyldes gærsvampen Candida albicans.

På slimhinderne i din skede lever gærsvampe helt naturligt, men skedesvamp opstår, når bakteriefloraen ændres, og gærsvampen derfor får gode betingelser til at vækste. Den naturlige balance i skeden kan forstyrres af mange forhold, blandt andet sæd i forbindelse med samleje. Miljøet i skeden er surt, mens sæd er basisk – og det kan nogle gange føre til en ændring i mælkesyrebakterierne i skeden, så svampene får lov til at formere sig. Og det ender ofte ud i kløe og svie i skeden.

Hvis du har skedesvamp skal du også være opmærksom på, at du kan smitte din partner under samleje. Det sker dog meget sjældent. Det er kun kvinder, der kan smitte mænd, ikke omvendt. Derfor betegnes svamp heller ikke som nogen kønssygdom. En gel til de ydre kønsorganer er løsningen på problemet med kløe og irritation.

Klamydia og Gonorré

Kønssygdommene klamydia og gonorré er en bakteriel infektion i underlivet, og de har de samme symptomer med sviende og skærende fornemmelser i underlivet. Symptomerne kan være ledsaget af svie, når du tisser. Typisk sammenlignes følelsen af Klamydia ofte med følelsen af at tisse glasskår. Så grelt behøver det dog ikke at forholde sig, og du kan godt have klamydia, selv hvis den sviende fornemmelse ikke befinder sig i det størrelsesforhold. Svien opstår, fordi der opstår en infektion i urinrør, livmoderhalsen eller endetarmen.

Herpes genitalis

Svie i forbindelse med eller som følge af sex kan også være Herpes genitalis, der er en virusinfektion. Det er en anden sexoverført kønssygdom, som overføres fra slimhinde til slimhinde. Herpes er ikke farlig, men giver anledning til store gener og en sviende fornemmelse i og omkring skedeindgangen. Når først Herpes-vira har inficeret din krop, forlader de den aldrig. Men det kan godt ligge latent og hvile i kroppen og aldrig gå i udbrud. Udbrud viser sig som blærer, der springer og bliver til sår. De kan sidde på skamlæber og lige inden for indgangen til skeden, så de bliver en kilde til stort ubehag og svie.

Allergi

Hvis du oplever svie efter samleje, kan årsagen også findes i en allergisk reaktion. Hvis du og din partner bruger kondomer, der indeholder latex, kan det give stort ubehag i underlivet med svie, udslæt og kløe til følge. Mange kvinder kan ikke tåle latex i det sensitive intimområde, og derfor reagerer din krop med store gener.

Bruger du og din partner olie eller vaseline under samlejet, kan det også være grunden til, at du oplever svie både under og efter samlejet, da det ofte kan irritere slimhinderne i skeden.


Vaginal irritation efter samleje

Selvom der findes mange voldsommere årsager til, at du oplever svie efter sex, skyldes det dog i langt de fleste tilfælde en mildere grund som vaginal irritation. Irritationen i skeden opstår ofte, fordi slimhinderne er for tørre eller angribes af bakterier fra manden. Ligesom med al anden hud på kroppen, bliver tør hud mere sensitiv og irriteret. Det gælder også ved tørhed i skeden. Tørre slimhinder har større risiko for at få rifter og små sår, som kan svie og give gener efter samleje.

Men hvorfor udtørrer slimhinderne? Slimhinderne fugtes, når kroppen danner østrogen i æggestokkene. Det gør den fra puberteten og frem til overgangsalderen – og det viser sig som lidt udflåd, der er din krops egen måde at rense skeden på.

Efter overgangsalderen begynder slimhinderne dog så småt at tørre lidt ud, og det kan give en brændende og sviende fornemmelse i underlivet. Men for mange kvinder, der endnu ikke har nået overgangsalderen, er tørhed i skeden og vaginal irritation også et problem. Det kan skyldes brug af p-piller eller anden form for medicin. Eller en vaginal ubalance. Vaginal irritation rammer altså kvinder i alle aldre, og derfor er det et stort problem.

En tør skede udsættes nemlig for friktion under et samleje, og de tørre slimhinder vil ofte revne – og det er en hyppig årsag til, at dit underliv svier efter sex.


Slip for svie efter samleje

Den sviende fornemmelse kan være noget, der forsvinder af sig selv igen, men i mange tilfælde er du nødt til at hjælpe på vej med den rette behandling. Det kan du gøre med Australian Bodycare Intim Glide. Gelen er en gel baseret på vand og naturlige aktive ingredienser, der får sex til at glide, så du ikke behøver bekymre dig om smerter efterfølgende. Frygten for smerter er nemlig en vaskeægte mood killer, men med lidt hjælp kan du få lysten til sex med din partner igen. De naturlige aktiver er effektive mod kløe og irritation, så du ikke får problemer med gener som svie og kløe efter sex.

Intim Glide er desuden rig på Tea Tree Oil, der har gode antiseptiske og antibakterielle egenskaber. Det betyder, at den ikke bare fugter og får sex til at glide – den modvirker samtidig bakterier fra manden, der også kan forårsage intimt ubehag.

Vær gavmild med gelen, når du og din partner skal have sex, så du er sikker på, at hele området får tilstrækkeligt med smørelse. På den måde undgår du friktion under akten.

Pakke til pleje ved svie efter samleje
3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 499,85 kr
Pakke til pleje ved svie efter samleje - 3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex

Afhjælp svie efter samleje

Står du allerede i en situation, hvor det svier og gør ondt efter sex? Så kan du afhjælpe problemet med Femigel, der er en dermatologisk testet gel fyldt med aktive naturlige ingredienser som Tea Tree Oil, nøjagtig som Intim Glide. Den hormonfrie gel er specielt udviklet til at lindre kløe og svie, når skaden er sket i skedeåbningen. Sammensætningen af nærende ingredienser beroliger og køler den irriterede hud ved skeden, så den hurtigere heler op. Hvis du har meget stærke smerter, bør du bruge gelen to gange om dagen i en periode. Er du mindre generet, kan du bruge den én gang om dagen. Femigel har virket på mange kvinder, og i et klinisk 4-ugers studie, har gelen frigjort 9 ud af 10 kvinder for deres svie, kløe og intime ubehag efter sex.

Australian Bodycares Femi daily er tilmed et godt supplement til behandling af svie. Som med alt andet er den bedste behandling forebyggelse. Og det er præcis, hvad Femi daily er udviklet til. Med Tea Tree Oil er du godt beskyttet mod bakterier, samtidig med at du får tilført masser af fugt hver eneste dag.


Anbefalet produkt

Pakke til pleje ved svie efter samleje
3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 499,85 kr
Pakke til pleje ved svie efter samleje - 3 intimprodukter til at lindre intimt ubehag i forbindelse med sex