Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er glidecreme?

En god glidecreme er en creme, der er udviklet til at mindske gnidningsmodstanden i forbindelse med sex.

Hop til: Hjælper glidecreme ved tørhed i skeden? Hjælper glidecreme ved svamp i skeden?

Tre forskellige typer glidecreme til samleje

Der findes tre grundtyper af glidecreme, der hver især har forskellige egenskaber og derfor er egnede til forskellige formål:

 Vandbaseret glidecreme er vandopløselig og kan derfor fjernes med vand. Cremen absorberes let af huden. Ved brug af et kondom bør du vælge en vandbaseret creme, da andre typer af glidecreme kan få kondomet til at sprænge. Den vandbaserede glidecreme øger derimod kondomets elasticitet og holdbarhed. Vandbaseret glidecreme fås også med smag, for eksempel jordbærsmag, eller med en varmende effekt.

 Silikonebaseret glidecreme trænger ikke ind i huden og holder derfor længere. Det er ikke alle silikonebaserede glidecremer, der kan bruges sammen med kondom, da nogle typer kan opløse gummiet og dermed ødelægge kondomet.

 Oliebaseret glidecreme er ikke vandopløselig og kan derfor ikke fjernes med vand. Den absorberes ikke så hurtigt af huden. Oliebaseret glidecreme anbefales ikke ved brug af kondom, da olien kan opløse gummiet og få kondomet til at revne. De oliebaserede glidecremer kan være baseret på forskellige typer af olie såsom mandelolie, solsikkeolie og australsk Tea Tree Oil.

– Økologisk glidecreme Foretrækker du økologiske produkter, kan du heldigvis sagtens finde en økologisk glidecreme. Kig eventuelt efter den i din helseshop.

glidecreme mod svie og kløe

Andre typer glidecreme

Der findes også glidecremer, der er blandingsprodukter og for eksempel er baseret på både silikone og vand.

Ud over de forskellige typer af glidecremer kan et almindeligt produkt som mandelolie – der blandt bruges i madlavning, til hudpleje, som barberolie, til hovedbundsproblemer, som badeolie osv. – også anvendes til intimt brug som glidecreme.


Hvorfor bruger man glidecreme?

Glidecreme er udviklet til at mindske den friktion eller gnidningsmodstand, der opstår i forbindelse med et samleje – både vaginalt og analt. For mange mennesker er gnidningsmodstanden dog ikke noget, de opfatter som et problem, og så er glidecreme måske ikke noget, de har behov for. Men for mange andre kan det være en stor hjælp.

Tørhed i skeden

For kvinder, der har problemer med tørhed i skeden, kan et samleje være en både ubehagelig og smertefuld affære. Tørhed i skeden, der også kaldes vaginal tørhed, opstår typisk på grund af hormonelle forandringer og opleves derfor særligt ofte hos kvinder, der er i overgangsalderen, efter en graviditet eller eventuelt i forbindelse med stress.

Glidecreme til tør skede anvendes altså ofte på grund af problemer med tørhed i skeden. Men glidecreme bruges faktisk også på hospitaler, for eksempel i forbindelse med indførsel af et kateter. Her handler det jo også om at mindske friktionen og det ubehag, som det medfører.

Svamp i skeden

Mange kvinder døjer med generende og kløende svamp i skeden. Svampeinfektionen kan være opstået efter samleje. Det kan ske, hvad enten der er tørhed i skeden eller ej. Svamp i skeden opstår typisk, fordi sæd har en anden pH-værdi end skeden. Mens sæd er basisk, er miljøet i skeden surt.

Mange kvinder oplever også efter samleje, at de får udflåd, og at skeden får en fiskeagtig lugt. Det kan skyldes en bakterie, der forekommer på mandens penis. Det er alt sammen ubehagelige gener, men de er heldigvis ikke farlige. Men har du fået svamp eller en bakterieinfektion, bør det behandles.

Som bekendt er det dog bedre at forebygge end at helbrede. Så oplever du problemer med lugt og udflåd efter samleje, kan en glidecreme, der modvirker bakterier og som også kan anvendes ved svamp, være svaret på dine problemer.


Gel mod kløe, tørhed og irritation

Mange kvinder oplever kløe, svie og irritation efter sex, og det kan være rigtig ubehageligt. Hvis sex er årsagen til problemerne, kan det hjælpe at bruge en gel, der kan afhjælpe vaginal tørhed og intimt ubehag. Australian Bodycare har udviklet en gel med indhold af tea tree oil. Intim Glide er dermatologisk testet og kan afhjælpe tørhed og intimt ubehag, samt give de involverede parter en sensuel oplevelse.

Intim Glide fra Australian Bodycare er en let, glat og sensuel gel. Den indeholder den naturlige Tea Tree Oil, som kan afhjælpe problemer med kløe, svie, tørhed og irritation som mange kvinder oplever under og efter sex.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt
Intimgel mod intimt ubehag og irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Femigel til intim tørhed, kløe, svie og uønsket lugt - Intimgel mod intimt ubehag og irritation

Glidecreme til gravide

En graviditet kan være forbundet med en lang række gener. Det er noget, de fleste kvinder, der har været gravide, kan nikke genkendende til. En af de hyppige gener er tørhed i skeden. Tørheden kan opstå både under graviditeten og efter fødslen. Det kan være ubehageligt problem at slås med oveni alle de andre gener.

Brug glidecreme ved sex

Oplever du tørhed i forbindelse med sex, kan en glidecreme ofte hjælpe mod ubehaget. Du kan sagtens bruge glidecreme, mens du er gravid. Du kan bruge glidecreme, når du opdager graviditeten, hele vejen undervejs i graviditeten og også efter fødslen. Det skader hverken dig eller barnet. Det anbefales dog altid at spørge sin læge til råds, inden brug af glidecreme under graviditet.

Vælg gerne en mild, vandbaseret glidecreme uden parabener, så er du sikker på, at den ikke irriterer dine slimhinder unødigt. Vil du samtidig sikre dig mod kløe og irritation, kan du vælge en glidecreme, der modvirker bakterier og forhindre kløe og irritation. Det får du for eksempel i en glidecreme med indhold af Tea Tree Oil.


Hjælper glidecreme ved tørhed i skeden?

Det primære formål med glidecreme er at mindske gnidningsmodstanden i forbindelse med sex. Gnidningsmodstanden bliver større – og mere generende – ved tørhed i skeden, og sex kan derfor opleves som ubehageligt og måske også smertefuldt. Har du problemer med tørhed i skeden, kan en glidecreme derfor være en god løsning. Læs mere nedenfor.

Tørhed i skeden: symptomer, årsager og behandling

Symptomerne på tørhed i skeden er typisk kløe, svie, irritation, en brændende fornemmelse og smerter og/eller tendens til småblødning ved samleje. Tørhed i skeden skyldes i langt de fleste tilfælde hormonmangel, der påvirker slimhinden i skeden, så den bliver tyndere, mindre elastisk og mere sårbar. Tørhed i skeden rammer derfor oftest kvinder efter overgangsalderen, under graviditet eller i forbindelse med amning. I nogle tilfælde kan tørheden dog også opstå på grund af cigaretrygning , spiseforstyrrelser eller i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.

Tørhed i skeden kan behandles med en lokalbehandling med østrogen; det kan være tabletter eller creme. Tal med din læge om problemet, så du får den rigtige behandling. Og undgå at bruge sæbe, bortset fra intimsæbe med den rigtige pH-værdi, til din intimpleje, det forstyrrer den naturlige balance. Du bør heller ikke lytte til gamle husråd og forsøge dig med selvbehandling med yoghurt, eddike og lignende. Det hjælper ikke, og du risikerer bare at forværre tørheden.

En glidecreme kurerer ikke tørheden generelt, men cremen kan være et vigtigt middel i forbindelse med samleje for at tilføre ekstra fugtighed. Og det er også noget, som din læge vil anbefale dig at bruge.

Intim glide fra Australian Bodycare er en gel med indhold af Tea Tree Oil, der tilfører ekstra fugtighed ved sex og er derfor god ved tørhed i intimområdet. Tea Tree Oil er kendt for at modvirke bakterier og forhindre samtidig kløe og irritation.


Hjælper glidecreme ved svamp i skeden?

Svamp i skeden er en lidelse, som mange kvinder kender til. Langt de fleste kvinder vil opleve at have skedesvamp mindst en gang i livet, og for mange er det desværre et evigt tilbagevendende problem.

Svamp i skeden: symptomer, årsager og behandling

De typiske symptomer på skedesvamp er kløe, svie, smerter ved vandladning, udflåd og smerter ved samleje. Det er altså en rigtig ubehagelig lidelse.

Skedesvamp skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans. Hvis den naturlige balance i skeden forstyrres, vil svampen kunne vokse og give en svampeinfektion med forskellige gener. En af de hyppigste årsager til skedesvamp er hormonelle forandringer under graviditet. Derudover oplever mange kvinder at få svamp i forbindelse med samleje. Men penicillinbehandling, sukkersyge og nedsat immunforsvar kan også give anledning til en svampeinfektion.

Svedesvamp behandles medicinsk med stikpiller og creme og eventuelt med en tabletbehandling. Er det første gang, du oplever symptomer på svamp i underlivet, kan du gå til din læge for at få det konstateret med sikkerhed. Oplever du symptomerne igen, kan du nøjes med at gå på apoteket og få en behandling i håndkøb.

Gel mod kløe og irritation

Mange kvinder får kløe og irritation efter samleje. Derudover er der også mange kvinder, der oplever en fiskeagtig lugt fra skeden og et ildelugtende udflåd efter samleje. Dette kan skyldes nogle bakterier, der forekommer på mænds penis.

Er det netop samleje, der er årsagen til problemer med kløe og irritation, kan det hjælpe på problemet at bruge en gel, der modvirker bakterier og forhindre kløe og irritation.

Intim Glide fra Australian Bodycare med indhold af Tea Tree Oil, der virker mod kløe og irritation samt tilfører ekstra fugtighed ved sex. Tea Tree Oil er kendt for at modvirke bakterier og forhindre kløe og irritation.

Produkter med Tea Tree Oil må bruges ubegrænset, da de indeholder 100% naturlige aktiver. Har du problemer med kløe og irritation, kan det altså være værd at prøve en gel med Tea Tree Oil for at se, om det kan afhjælpe problemet.


Hvor kan man købe glidecreme?

Glidecreme kan købes på apoteket, hos Matas og i diverse netbutikker. Få eventuelt råd og vejledning på apoteket eller hos Matas, inden du køber, så du får den helt rigtige creme med hjem.

Har du problemer med kløe og irritation ved samleje, og vil du derfor prøve Intim Glide med Tea Tree Oil fra Australian Bodycare, kan du spørge efter den på apoteket og hos Matas.

3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe
Intimgel til før, under og efter sex for at modvirke irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 359,95 kr
3 stk. vandbaseret glidecreme mod tørhed, svie og kløe