Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er akne?

Akne, eller Acne Vulgaris som det hedder på latin, er en hormonelt betinget hudlidelse. Der findes ingen egentlig behandling, der fuldstændigt kan kurere lidelsen, men der er meget, man kan gøre for både at behandle og forebygge akne, mens det står på.

Akne opstår, når der dannes ekstra mange hormoner, som der gør i puberteten. En overproduktion af hormoner medfører, at der dannes ekstra meget talg i hårsækken eller talgkirtlen. Når hårsækken eller talgkirtlen tilstoppes, kan talgen ikke komme op til hudens overflade, og der opstår betændelse – og en bums eller hudorm er nu dannet.

» Find produkterne her

Akne hos teenagere

Akne er et stort problem for mange, særligt i teenageårene. For langt de fleste mennesker stopper akne-problemerne, når teenagetiden er ved at være slut. Det er dog svært at finde trøst i den slags, når man står med akne i hele ansigtet og/eller på kroppen. Og der er ingen tvivl om, at det er meget belastende at være ramt af akne – ikke bare kosmetisk, men også psykisk. Derfor er det rart at vide, hvad man selv kan gøre for at bekæmpe de irriterende bumser og hudorme her og nu – frem for bare at vente på, at tiden går, og det hele måske går over af sig selv.

Hvem kan blive ramt af akne?

Alle mennesker kan få en enkelt hudorm eller bums en gang imellem. Men når man taler om akne som hudlidelse, er det der, hvor der konstant er udbrud i større eller mindre omfang.

Akne er først og fremmest hormonelt betinget. Derfor rammer det ofte begge køn i puberteten, men kan også opstå hos kvinder for eksempel i forbindelse med menstruation og ved graviditet. Akne er også arveligt betinget. Hvis en af dine forældre eller begge har været ramt af akne, er der altså større sandsynlighed for, at du også vil få akne.

Akne er i høj grad en teenagelidelse, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er unormalt at have akne langt ud over teenageårene. Det er ubehageligt, men ikke tegn på sygdom eller andet. Behandlingen og forebyggelsen er den samme for alle uanset alder.


Akne kan optræde overalt i ansigtet og på kroppen

Akne optræder oftest i ansigtet, på ryggen, brystet og armene, men man kan have akne overalt på kroppen og i ansigtet. Det er generende, uanset hvor det opstår. Men de fleste vil nok opleve det som særligt generende, når det sidder i ansigtet, hvor det er svært at skjule det.

Akne i ansigtet

I ansigtet har huden en tendens til at fedte ekstra meget i den såkaldte T-zone. Det er i panden, på næsen og på hagen. Derfor er det også her, at akne ofte forekommer. Men man kan dog også sagtens have akne og bumser i hovedbunden, på kinderne, i tindingerne, i ørerne.

På hagen og omkring næsen er det ofte de små hudorme, der er dominerende. De kan dog også optræde alle andre steder i ansigtet, ligesom betændte bumser med gult puds kan dukke op overalt i ansigtet.

LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner man hudorme? – Sådan får du hudorme væk

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du bumser i ansigtet til livs

Akne på halsen

Akne ses ofte i ansigtet, men det kan optræde overalt på kroppen, og det er ikke unormalt, at det breder sig fra ansigtet ned på halsen. Her er det ligesom i ansigtet svært at dække til, og derfor kan det opleves som ekstra generende at have akne netop her.

Akne på ryggen og brystet

Det er meget almindelig at have akne og uren hud på ryggen og på brystet. På ryggen især har huden også en tendens til at fedte ekstra meget, og samtidig er det et sted, hvor huden ofte ikke får så meget luft.

Hos mange, ikke mindst mænd, fortsætter aknen på ryggen i længere tid end aknen i ansigtet. Det er generende, men altså langtfra unormalt.

Akne på armene og resten af kroppen

Hører du til dem, der har akne på ryggen, vil du sandsynligvis også indimellem have en bums på overarmene, skuldrene og brystet. Det er helt normalt. Faktisk er der næsten ikke det sted, hvor der ikke kan opstå en bums. Du kan også sagtens have akne på numsen eller støde på en bums på benene eller underarmene.

Det er desværre helt normalt, for akne kan optræde overalt i ansigtet og på kroppen. Uanset hvor aknen optræder, skyldes den dog det samme: En overproduktion af fedt i hudens porer eller talgkirtler, hvorved de tilstoppes, og der opstår en betændelsestilstand.


Sådan kan du behandle akne

Ord som akne, uren hud og bumser bliver ofte brugt i flæng. Langt hen ad vejen dækker de også over det samme. Dog er der den væsentlige forskel, at mens alle kan få en bums, en hudorm og en smule uren hud en gang imellem, er akne en decideret hudlidelse.

Der findes flere forskellige behandlinger mod akne. Det er umuligt at sige noget om, hvilken behandling der er bedst, for mens noget virker på en person, har den samme kur måske slet ingen effekt på en anden. Derfor handler det om at prøve sig frem, så du finder frem til det, der virker for dig.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Behandlingen tager tid

Uanset, hvilken akne behandling du vælger, er det vigtigt at give den enkelte behandling noget tid til at virke, før du kan forvente at se en effekt. Typisk vil der gå 6-8 uger, før du for alvor kan se en forskel. Og det er vigtigt at være konsekvent med behandlingen, hvis du vil se en virkning. Så her handler det om at få indarbejdet nogle gode vaner og rutiner, hvor du husker at rense og smøre din hud hver dag og at tage dine piller som foreskrevet, hvis det er det, du skal.

Piller og creme mod akne

Akne forekommer i flere sværhedsgrader fra den lette ende med lidt hudorme og bumser her og der i ansigtet og på kroppen til den svære ende, hvor der kan opstå deciderede cyster og bylder, der kræver behandling med antibiotika.

Der findes mange forskellige lægemidler mod akne, og der kan være bivirkninger ved de forskellige produkter mod akne. Men det vil lægen fortælle dig meget mere om.

Kvinder med svær akne kan blive tilbudt p-piller som behandlingsform. Ofte har p-piller en god effekt mod akne, der jo netop er hormonelt betinget.

> Disse midler virker mod bumser

Bekæmp akne med hudpleje

Når du lider af akne, er det ekstra vigtigt, at du sørger for at holde din hud ren. På den måde fjerner du snavs, bakterier og overflødigt fedt fra huden.

Det er vigtigt, at du renser og vasker din hud med produkter, der er lavet specielt til uren hud. Når du har vasket og renset huden, skal den tilføres fugt på ny, så den ikke udtørrer. Udtørring er nemlig ikke vejen til at fjerne fedtet og uren hud. Bliver huden for tør, vil den begynde at producere mere fedt, og det er ikke det, du ønsker, når du har en hud med akne.

Vælg en fugtighedscreme, der er lavet specielt til uren hud/aknehud, så er du sikker på, at den indeholder det, den skal.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

før og efter akne behandling australian bodycarefør og efter akne behandling australian bodycare

» Find ansigtsprodukterne her 

Dæk din akne med en dækstift

Det kan være rart at dække sin akne, så den er mindre synlig. Det kan du gøre med en dækstift eller concealer og med en foundation. Med den rigtige dækstift specielt beregnet til akne kan du faktisk også slå to fluer med et smæk: Du får dækket bumserne og hudormene, samtidig med at dækstiften går ind og virker mod din akne.

Behandling af ar efter akne

Når man har bumser og hudorme, er det næsten umuligt at lade være med at pille, klemme og kradse. Også selv om det er bedst at lade være, for det kan give ar, hvis du klemmer så meget, at du ødelægger huden.

Har du fået ar efter akne, findes der muligheder for at fjerne arene. Det kan blandt andet gøres med en let slibning af huden eller med en laserbehandling. Her skal du have fat i en hudlæge eller en hudplejeklinik for at høre mere om mulighederne for dig.


Produkter mod uren hud, bumser og hudorme.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Sådan kan du forebygge akne

Man bestemmer ikke selv, om man får akne. Men sker det for dig, er der altså forskellige muligheder for behandling. Derudover er der også noget, du selv kan gøre for at forebygge nye udbrud af akne.

Kost og livsstil får ofte skylden for akne. Der er dog ingen undersøgelser, der for alvor hverken påviser eller afviser dette. Stress ser ud til at kunne have en vis effekt på akne. Men der er intet, der beviser, at fed mad, chokolade, slik, chips, cola og den slags giver mere akne. Det er dog aldrig sundt at spise og drikke usundt, så under alle omstændigheder er det en god idé at kaste sig over den slags med omtanke.

Der er undersøgelser, der viser, at der måske er en vis sammenhæng mellem indtagelse af magre mælkeprodukter og udbrud af akne. Så du kan selvfølgelig prøve at undgå dette i en periode og se, hvordan det går. Men husk, at det er vigtigt så at få kalk på anden vis.

Her er nogle af de ting, du selv kan gøre for at forebygge akne:

  • Huden har godt af at få luft. Det får den blandt andet, når du holder den ren. Gør det derfor til en vane at vaske og rense din hud morgen og aften, både i ansigtet og på kroppen. Du kan bruge en mild ansigtsvask mod akne, der er specielt beregnet til akne og uren hud. Det er vigtigt, at du renser huden uden at skrubbe den.
  • Huden skal have fugt, også selv om den virker fedtet. Mange med fedtet hud tror, at det gælder om at affedte huden. Men gør du det, vil din hud blive tør, og så vil den bare begynde at producere endnu mere fedt. Brug derfor en god fugtighedscreme beregnet til akne og uren hud to gange om dagen – morgen og aften. Vælg en creme, der er vandbaseret og ikke oliebaseret.
  • Bruger du makeup, så sørg for at bruge vandbaserede produkter frem for oliebaserede produkter, så er der i hvert fald ingen risiko for, at din makeup tilstopper porerne i huden.
  • Lev sundt – drik rigeligt med vand, spis sundt og dyrk motion. Det er godt for hele kroppen og dit velvære. Og så øger det blodcirkulationen i kroppen, og det kan medvirke til at give en sund hud.
  • Sol kan være godt for aknehud, men det skal være i begrænsede mængder og uden overdrivelse. Og det handler selvfølgelig om naturlig sol, og ikke om kunstige stråler fra et solarium.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

7 myter: Det vidste du ikke om akne

Myte 1: Det er kun teenagere, der får akne

Akne er en hormonelt betinget hudlidelse. Derfor er det naturligt, at det netop er i teenageårene, hvor der sker en kraftig hormonforandring, at mange bliver ramt af akne. For de fleste forsvinder aknen efter nogle år, men der er desværre også dem, der fortsætter med at have akne langt op i voksenalderen.


Myte 2: Svær akne rammer kun drenge/mænd

Akne rammer både piger og drenge, kvinder og mænd. Og begge køn kan blive ramt af akne i svær grad. Men måske dækker piger og kvinder oftere deres akne med makeup og dækstifter, så det ikke er helt så synligt, og derfor kan det umiddelbart se ud som om, der er flere drenge og mænd med svær akne.


Myte 3: Du kan få akne af at bruge foundation og makeup

Der er intet, der tyder på, at du får akne, fordi du bruger foundation eller andre former for makeup. Men har du akne, er det en god idé at sikre dig, at du bruger vandbaserede frem for oliebaserede produkter, da det skulle være bedre for huden og reducere risikoen for tilstoppede porer.


Myte 4: Chips og fed mad kan give akne

Der er ingen beviser for, at fed mad og sukkerholdige madvarer giver akne. Det er altid godt at leve sundt, også for din hud, men der er intet, der tyder på, at kosten spiller den store rolle i forhold til akne.


Myte 5: Sauna er godt mod akne

Sauna og varme dampbade kan ikke kurere din akne. Det er en myte, at det skulle rense huden ekstra godt. Tværtimod kan stærk kulde eller høj varme irritere huden, og en hudirritation kan forværre din akne, så overdriv ikke turene i sauna.


Myte 6: Du kan smitte andre med din akne

Akne smitter ikke. Den bakterie, der er i huden, er ikke en bakterie, der smitter. Så du kan ikke blive smittet med akne, og du kan ikke smitte andre med din akne.


Myte 7: Du får mere akne, når du sveder

Du får ikke mere akne, fordi du træner og sveder meget. Men det er selvfølgelig vigtigt, at du vasker sveden af huden efter træningen – og smider det svedige og fugtige træningstøj til vask og får noget rent og tørt på i stedet.


FAQ om akne

Hvordan fjerner man akne?

Akne kan ikke kureres, men man kan ofte have held med at behandle akne med god og regelmæssig hudpleje og eventuelt med receptpligtig creme eller piller.


Hvorfor får man akne?

Akne skyldes en overproduktion af hormoner. Når det sker, dannes der ekstra meget talg i talgkirtlerne, der så tilstoppes, og det giver en betændelse i huden.


Hvad er godt mod akne?

Det bedste, du kan gøre, for at bekæmpe akne, er at rense og vaske din hud to gange om dagen. Derudover kan du prøve en creme eller salve specielt til hud med akne.


Hvordan fjerner man akne-ar?

Ar efter akne kan være svære at fjerne. Det mest effektive er at få lavet en let slibning af huden eller en laserbehandling. Begge dele foregår hos en hudlæge eller en hudplejeklinik.


Er akne en sygdom?

Nej, akne er ikke en sygdom, men en meget generende hudlidelse, der rammer mange mennesker, især unge i puberteten.


Hvad er akne?

Akne er en hudlidelse, der først og fremmest skyldes hormonelle forandringer. Derfor rammer akne ofte i teenageårene, men kan også ramme senere i livet – eller fortsætte fra teenageårene uden ophør.


Hvordan dækker man akne?

En god dækstift og en god foundation er de mest effektive redskaber, hvis du vil dække din akne. Og det kan du roligt gøre. Det forværrer ikke din akne. Tværtimod findes der dækstifter, der både dækker og virker mod akne på samme tid.


Virker antibiotika mod akne?

Antibiotika kan være et nødvendigt middel i kampen mod akne, særligt hvis aknen er så slem, at der ligefrem opstår bylder og cyster i huden.


Er akne og bumser det samme?

Alle kan få en bums i ny og næ, men det er ikke det samme som at have akne. Akne er en hudlidelse. Ord som akne, bumser og uren hud bruges dog ofte i flæng.


Kan man få akne af at drikke mælk?

Eksperterne er langtfra enige om, hvorvidt kosten har en betydning for akne og uren hud. Der er dem, der mener, at fedtfattige mælkeprodukter kan give mere akne. Men det er ikke bevist. Beslutter du dig for helt at undgå mejeriprodukter, skal du huske at få kalk på anden vis.


Er solarium godt mod akne?

Sol er godt for huden og kroppen, men det skal være i begrænsede mængder, og det skal være den ægte vare og ikke solariesol. Solarium er altså ikke godt mod akne. I det hele taget kan både høj varme og stærk kulde irritere huden, hvilket kan give flere udbrud af akne.