Indholdsfortegnelse

Sådan slipper du af med skæleksem

Skæleksem er et udbredt problem blandt en del voksne mennesker. Eksemet giver problemer med skæl, rødme, hævelser og irritationer i huden.

Men hvorfor bliver vi egentlig ramt af skæleksem? Hvor ofte rammer det? Hvordan behandler man skæleksem? Og er det i det hele taget muligt at slippe helt af med eksemet?

» Gå direkte til behandling

På farten? Slå genvej her
Model som bruger ansigtsprodukter

Indholdsfortegnelse

Hvad er skæleksem?

Skæleksem er et eksem, som rammer et stort antal mennesker hyppigt i løbet af livet. Op mod 30% af den voksne del af befolkningen oplever skæleksem i en eller anden grad i løbet af livet.

Tallet ser dog noget mindre ud, hvis vi kun tager udgangspunkt i de sværere tilfælde. Ifølge eksperterne på området rammer de mere grelle tilfælde af eksemet kun op mod 5% af den voksne befolkning, hvor det giver svær hudirritation, ømhed og kløe.

Eksemet er i de fleste tilfælde en lidelse, som rammer hårbunden eller ansigtet. Denne slags eksem opstår som oftest fra pubertetsalderen og fremefter. De mere sjældne tilfælde rammes på andre dele af kroppen foruden hårbund og ansigt – det kan være på bryst, ryg, armhule, navle og i skridtet.

Også spædbørn kan rammes af en variation af skæleksem. Her vil det oftest være i hårbunden, men det kan stadig sagtens sprede sig til andre dele af kroppen. Hos spædbørn kalder man typisk eksemet for arp.

Skæleksem går også under følgende navne:

– Seborrhoisk dermatitis

 Seborroisk eksem

– Seborisk eksem

Navnene kommer af ordet sebum, som betyder talg. Og det er netop ved områder på kroppen med mange talgkirtler, at skæleksemen hyppigst rammer.

LÆS MERE: Sådan behandles Skæleksem – klik her

Skæleksem behandling

De fleste læger vil anbefale en god medicinsk shampoo som den primære skæleksem behandling. De fleste skælshampoos indeholder enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol, som alle er med til at sætte en stopper for overvæksten af hudsvamp.

Hvorvidt du skal bruge den ene eller anden type skælshampoo afhænger typisk af graden af dit eksem. Hvis du oplever hævelser og rødme sammen med dit skæleksem, så kan det være en fordel at benytte en velegnet creme foruden shampooen.

Der vil som regel være tale om en creme, der indeholder et hævelsesdæmpende hormon, som sammen med et middel mod gærsvamp trænger ind i huden og behandler symptomerne.

Hvis du er ramt af et særlig svært tilfælde af skæleksem, så kan du blive henvist til en hudlæge. En hudlæge vil oftest give dig samme behandling som ovenstående, hvor lokal behandling mod gærsvamp tages i brug. Men derudover kan hudlægen også supplere denne behandling med bløde røntgenstråler.

Du skal være bevidst om, at der i de værste tilfælde af tilbagevendende skæleksem kan blive brug for vedligeholdsbehandling. Det er med andre ord ikke nok bare at lave en enkeltstående behandling, da eksemet blot vil vende tilbage igen.

En vedligeholdsbehandling betyder, at du typisk skal behandle 2-3 gange om ugen med brug af både cremer og shampoo. Disse produkter indeholder enten hævelsesdæmpende hormoner eller calcineurinhæmmende cremer, som holder eksemet nede.

Anbefalet produkt mod skæl
Scalp Serum fra Australian bodycare indeholder den antiseptiske Tea Tree Oil og er derfor et anbefalesværdigt middel mod skæl i hovedbunden og kan bruges ved skæleksem.

Skæleksem shampoo

Hvis du oplever skæleksem i hovedbunden eller andre steder på kroppen, kan du bruge en skæleksem shampoo til at behandle med.

En velegnet shampoo mod skæleksem indeholder som regel tjære, selen eller ketoconazol, som på hver sin måde bekæmper overvæksten af gærsvamp i hovedbunden.

Du må ikke bruge en skæleksem shampoo i samme grad som almindelig shampoo, da hovedbunden ikke har godt af at få tilført stofferne i shampooen lige så hyppigt.

Afhængig af sværhedsgraden af dit eksem vil lægen typisk anbefale dig at bruge din shampoo 1, 2 eller i særlige tilfælde 3 gange ugentligt.

Sørg altid for at vaske din skæleksem shampoo helt ud af håret, når du behandler. Husk desuden at følge anvisningerne på det pågældende produkt, da den optimale brug af shampooen kan variere fra produkt til produkt.

LÆS OGSÅ: Find den bedste shampoo mod skæl

LÆS OGSÅ: Svamp i hovedbunden – Bliv fri for hovedbundssvamp



Hvorfor får man skæleksem?

Eksemet skyldes oftest en overproduktion af gærsvamp i hårbunden eller andre talgkirtelområder. Gærsvamp, også kaldet Pityrosporum ovale, findes hos alle mennesker, så det er der som udgangspunkt hverken noget ulækkert eller galt i.

Problemet opstår, hvis du oplever en overvækst af gærsvampen, da det får din krop til at udskifte hudcellerne oftere. Skæl og skæleksem er nemlig flagerne fra de døde hudceller, og hvis du udskiller flere af disse end normalt, så resulterer det i skælproblemer eller skæleksem.

Der er overordnet tre forskellige årsager til den skæleksem, som op imod 30% af den voksne befolkning rammes af i forskellig grad:

 Talgproduktion – Eksemet opstår som nævnt ved områder af kroppen, som producerer talg. Når eksemet rammer, forøges talgproduktionen i områderne. Skæleksem pga. øget talgproduktion rammer typisk første gang i senpuberteten. Det er endvidere oftest mænd, som bliver ramt, da talgkirtlerne bliver stimuleret ekstra af de mandlige kønshormoner.

 Hudsvamp – Hudsvampen eller gærsvampen, Pityrosporum ovale (også kaldet Malassezia furfur), koloniserer nogle gange ét eller flere centrale steder på kroppen. Denne overvækst resulterer som nævnt i højere udskiftning af hudceller, hvormed du oplever flere skæl.

 Immunforsvar – Skæleksemen kan desuden blusse op, hvis dit immunforsvar er svækket. Det ses bl.a. ved personer, som er diagnosticeret med AIDS. Det kan også ramme stressramte personer i mindre grad.

Skæleksem kan opstå hele året rundt, og vi er dermed desværre ikke fredet om sommeren, hvor luftfugtigheden ellers er højere. Eksemet rammer dog alligevel flest mennesker i vinterhalvåret.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får man skæl?

Hvordan føles det?

Er du i tvivl om, hvorvidt du lider af skæleksem eller ej, så kan du altid tjekke dig selv for symptomerne på nedenstående liste.

Vær opmærksom på, at det kan blive nødvendigt med en tur forbi lægen for yderligere undersøgelser, herunder svampeskrab.

9 Symptomer på skæleksem:

1: Fedtede gule skæl i hårbunden

2: Tørre hvide skæl i hårbunden

3: Varierende grad af rødme og kløe i hårbunden

4: Hårtab i enkelte svære tilfælde

5: Skæl og rødme ved øjnene

6: Skæl og rødme ved næsen

7: Skæl og rødme i armhulerne

8: Skæl og rødme ved kønsdelene

9: Betændelse i hårsækkene på brystet og ryggen

Hvis du bliver ramt af eksemet i hårbunden, så vil et typisk symptom være dryssende, fedtede skæl fra hovedet og ned på tøjet.

Skællene kan være gullige, hvis du er ramt af eksemet i ansigt – det kan være i form af gullige skæl i panden, i øjenbrynene eller på øjenvipperne. Skæleksem i ansigtet kan endvidere resultere i samme gullige skæl i næsefløjene, på brystet, ryggen, lyskerne og i navlen.

Du kan holde øje med, at skællene oftest vil være symmetriske, og at huden vil være rødlig, når du fjerner skællene.

OBS: Hvis du pludselig oplever symptomer på en svær grad af skæleksem, og du samtidig er en seksuelt aktiv, homoseksuel mand, så bør du være opmærksom på risikoen for en HIV-infektion

Hvordan ser langtidsudsigterne for skæleksem ud?

Skæleksem rammer som sagt et stort antal mennesker i forskellige grad. Bliver du ramt af eksemet, vil det være en kronisk diagnose, og du kommer med andre ord til at have lidelsen hele livet.

Dog varierer eksemet igennem livet, og det kan stort set altid holdes nede og i ro ved brug af den rette behandling.

Vær opmærksom på, at der efterfølgende kan opstå infektioner med candida gærsvamp eller bakterier, hvis du ikke vedligeholder behandlingen. Sådanne infektioner kan ses ved dannelse af revner i huden og i hudfolderne på kroppen.

De fleste mennesker, som rammes af skæleksem og dermed har lidelsen resten af livet, kan dog tage det forholdsvis stille og roligt. Eksemet eller sygdommen er nemlig et relativt mildt forløb for de fleste mennesker, og den kan behandles nemt.

Oplever du svær grad af eksemet, som hurtigt blusser op igen efter en enkelt behandling, så kan du have brug for en vedligeholdsbehandling. I så fald skal eksemet behandles og holdes nede løbende 1-2 gange ugentligt.


Hvordan forebygger man skæleksem?

Det er svært helt at forebygge skæleksem. Vi har som sagt alle skæl, og hos nogle mennesker vil der desværre bare ske en overproduktion, hvormed vi samtidig kan rammes af skæleksem.

Du kan dog gøre nogle enkelte ting for at undgå at forværre situationen:

– Undgå fede cremer på huden, hvis det er muligt

– Visse medikamenter og hormonelle forhold kan forværre sygdommen

Derudover bør du altid sørge for at påbegynde den nødvendige behandling af din skæleksem, lige så snart du opdager den.



Er skæleksem smitsomt eller farligt?

Det er svært at give et entydigt svar på dette spørgsmål, da eksemet varierer i stor grad fra person til person.

Eksemet kan dog ikke smitte, og du skal derfor ikke være bange for at omgås personer med skæleksem med frygt for selv at blive ramt af den grund.

Vi har nemlig alle den syndige gærsvamp på huden, og det er kun visse personer, der kommer til at have tendens til at udvikle hudforandringer og eventuelt pådrage sig eksemet.

Hvorvidt eksemet er farligt eller ej afhænger af situationen. I særligt sjældne tilfælde kan skæleksem ses som et symptom på værre sygdomme såsom HIV.

Men derudover vil eksemet i langt, langt de fleste tilfælde kun byde på hudirritationer, kløe og rødme i forskellig grad.

Det kan naturligvis også være slemt nok – især hvis man skal døje med problemerne det meste af livet. Derfor vil vi gerne understrege vigtigheden af en passende behandling, uanset hvor slemt du er ramt.


Eksem i hovedbunden

Eksem i hovedbunden dækker generelt over hudirritationer og eksemer i hovedbunden – der er dog fortsat tale om skæleksem.

Begrebet skæleksem kan dække over forskellige variationer af eksemet, og hvis du oplever eksem i hovedbunden kan det dermed både være psoriasis eller seboroisk dermatitis.

I enkelte tilfælde kan du dog blive ramt af begge dele i form af eksem i hovedbunden. Sidstnævnte situation vil kræve en ekstra særlig behandling, og du bør tage en snak med din egen læge eller en hudlæge for nærmere vejledning.


Skæleksem i hovedbunden

Skæleksem i hovedbunden skyldes typisk en overvækst af gærsvampen Pityrosporum ovale, som får huden til at producere nye hudceller i højere grad. Dette betyder samtidig, at huden afgiver et større antal døde hudceller, og det er flagerne fra disse, som er skæl.

Hvis overvæksten af hudsvamp ikke behandles og kontrolleres, så vil det resulterer i skæleksem i hovedbunden. Skæleksem i hovedbunden kan også udvide sig til at give eksem andre steder på kroppen.

Typisk vil eksem i hovedbunden gå hånd i hånd med skæleksem i ansigtet, bag ørene, på skuldrene eller på ryggen.


Skæleksem i ansigtet

Skæleksem i ansigtet vil typisk forekomme ved følgende områder i ansigtet:

– Ved næsefløjene

– Mellem dine øjenbryn

– I midten af hvert øjenbryn

Selvom eksemet oftest opstår ved disse områder, så kan det sagtens slå ud og sprede sig til øvrige områder i ansigtet. Det kan bl.a. være panden, omkring munden samt på kinderne.

Skæleksem i ansigtet er desværre ikke unormalt, og mange mennesker oplever problemer med dette i løbet af livet. Typisk vil skæleksem i ansigtet forekomme, hvis du har skæleksem i hårbunden.

Du skal være sikker på, at der rent faktisk er tale om et skæleksem og ikke en anden form for eksem, inden du påbegynder en behandling.

Vi anbefaler altid, at du tager kontakt til egen læge eller en hudlæge, hvis du oplever symptomer på skæleksem i ansigtet. På den måde er du garanteret den rette behandling fra starten af.

Skæleksem i ansigtet skyldes også en overvækst af gærsvamp, som resulterer i flere døde hudceller og dermed flere skæl.

Du kan behandle eksemet ved at bruge svampehæmmende skælshampoo, som påføres både hovedbund, ansigt og eventuelle andre steder på kroppen, hvor du er ramt af eksemet.

Mod skæl anbefaler vi at brug Scalp Serum fra Australian bodycare. Produkter kan påføres både i hovedbunden og i ansigtet. Påføre produkter på det ramte område og lad det gerne virke natten over for optimal effekt.

Med den rette skæleksem ansigt-behandling kan du formå at holde eksemet i ro ved at dæmpe overvæksten af gærsvamp.

Du kan desværre ikke komme helt af med lidelsen, da den er kronisk. Men med den rette skæleksem ansigt-behandling er det muligt kontrollere eksemet, så det ikke er til gene i samme grad.

Du kan også sørge for at reducere risikoen for, at eksemet igen slår ud og spreder sig. Sørg bl.a. for, at din hud i ansigtet ikke er for fedtet. Hvis du vasker og renser din hud ordentligt, så vil huden være mindre fedtet, og dermed er det også sværere for gærsvampen at vokse.


Skæleksem hårtab

Hvis du pådrager dig en slem omgang skæleksem i hårbunden, så kan det i visse tilfælde medføre hårtab. Men frygt ej – hårtabet er forbigående og dermed ikke permanent. Det fører ikke til skaldethed, og nyt hår vil oftest begynde at vokse ud igen inden for et halvt års tid.

I nogle tilfælde begynder det allerede at vokse ud igen inden for den første måneds tid. Dette kræver naturligvis, at du påbegynder en korrekt behandling af dit skæleksem og hårtab med det samme, du opdager eksemet.


Skæleksem kost

Skæleksem og kost går i nogle tilfælde hånd i hånd. Du kan både fremprovokere skæleksem ved uhensigtsmæssig kost, og du kan forbedre problemer med skæleksem via kost.

Eksemet kan skyldes mange ting, herunder en ekstra svampefremmende kost. Denne type kost omfatter mange ting, men blandt nogle af de mere almindelige kan vi nævne sukker, søde ting og raffinerede fødevarer såsom fint, hvidt mel.

Disse og lignende fødevarer har et højere gærindhold og kan dermed være med til at øge risikoen for skæleksem. Dette skyldes, at de fremmer væksten af diverse gærsvampe såsom candida albicans.

Du kan forsøge dig med en gærfri kost i nogle måneder for at hjælpe dig selv med at komme problemet til livs.

Hvis du ønsker at undersøge, hvordan skæleksem og kost hænger sammen for netop din krop, så kan du forsøge dig med at overholde den såkaldte blodtypekost i en periode. Hvis du ikke kender til din blodtype, så kan du nemt købe blodtypekort på bl.a. apoteket eller i Matas, hvormed du selv kan undersøge den.


Læs mere om skæl her: Doc24

Indholdet i denne artikel må ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Her anbefaler vi, at du kontakter egen læge.


Relaterede guides

Spaltede spidser
Hår og hovedbund

26 September, 2024

Spaltede spidser - årsager, forebyggelse og behandlingsmuligheder

Spaltede spidser er et almindeligt problem, som mange mennesker oplever. Spidserne på håret split...

Høje tindinger
Hårtab

24 July, 2024

Hvordan forebygger man høje tindinger?

Høje tindinger kan være en kosmetisk udfordring for mange. Men med den rette pleje og et par enkl...

Pakkepriser

Før-prisen viser, hvad du ville betale, hvis du købte de enkelte produkter i pakken separat. Dette giver dig mulighed for at se, hvor meget du sparer ved at købe produkterne samlet i pakken.

Andre kundefavoritter

    Tidligere set

      Køb for 299,00 kr mere og få fri fragt

      Fri fragt
      B12 Serum(189,95 kr)

      Du mangler stadig at fylde din kurv med problemløsende hudpleje 😉

      100% Tilfredshedsgaranti

      Betal kun hvis du tilfreds

      +17.000 Anmeldelser

      Bedømt “Fremragende” 4,5/5,0

      Vi lægger stor vægt på kundernes tilfredshed og garanterer dig den højeste kvalitet. Hvis du mod forventning ikke er tilfreds, så refunderer vi hele din ordre!

      Med over 17.000 anmeldelser og en gennemsnitlig vurdering på 4,5/5 er vores prisvindende produkter betroet af mere end 500.000 tilfredse kunder.

      Pick country

      Not a good recommendation?

      CA CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IT LT LU LV MC NL NO PL PT RO SE SK US