Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvem får skæl?

Skæl er lidt af en folkesygdom – faktisk siges det, at op mod hver femte dansker lider af skæl. Så er du generet af skæl, har du altså mange lidelsesfæller rundt omkring! Men har du rigtig meget skæl i hovedbunden og store problemer med det, er det en god idé at få din læge til at kigge på sagen.

Skæl er dog ikke farligt, og det smitter ikke, selvom det kan være generende.

Alle kan få problemer med skæl, både mænd og kvinder, men det starter tidligst i puberteten. Det ser ud til, at mænd får skæl lidt hyppigere end kvinder.

Spædbørn kan få det, der hedder arp og regnes som en art skæl. Det er gulbrune, fedtede skælflager, der dannes i hovedbunden.Hvordan ser skæl ud – og hvordan føles det?

Ofte kan du kende skæl på de små hvide flager, som ligger fint drysset ud øverst på din trøje, bluse eller skjorte. De små hvide hudflager er som regel det tydeligste symptom på skæl.

Skældannelse kan dog også ses som gulbrune, mere fastsiddende, fedtede ’kager’ eller skorper i hovedbunden, der klør.

Når du har skæl, hvad enten det er den tørre skæl eller den fedtede skæl, vil du typisk opleve, at hovedbunden klør og er irriteret. Klør det meget i din hovedbund, er det selvfølgelig vigtigt, at du først får slået fast, at der ikke er tale om lus, der kræver en anden behandling.

Produkter med Tea Tree Oil fra Australien er kendt for at modvirke irritation og kløe i hovedbunden og modvirke bakterier.

Skæl kan optræde i højere eller mindre grad, og vi danner alle skæl. Men lider du virkelig meget af skæl, kan der være tale om lidelsen seboroisk eksem/seboroisk dermatitis, også kaldet skæleksem. Har du ikke kun skæl i hovedbunden, men også skæl, rødme og kløe i ansigtet, ørerne, øjenbrynene og måske på overkroppen, kan det netop skyldes skæleksem. Ofte er lidelsen værre om vinteren og bedre om sommeren, hvor solen virker udtørrende på eksemen.


Hvorfor får du skæl?

Langt den væsentligste årsag til skæl er gærsvampen Pityrosporum Ovale. Vi har alle sammen bakterier og svampe over hele kroppen, og Pityrosporum Ovale er en svamp, der findes i hovedbunden på alle voksne. Vi danner derfor alle skæl i større eller mindre grad. Men når der sker en overvækst af svampen, kan det blive generende.

Svamp og sygdomme

Kroppen sørger normalt selv for at regulere, at der ikke sker en overvækst af de forskellige svampesporer. Overvæksten kan derfor skyldes en ubalance i kroppen, et nedsat immunforsvar, penicillinbehandling, hormonelle forandringer eller andet.

I nogle tilfælde kan der være andre årsager til skæl. Det kan være seboroisk eksem (skæleksem), der giver meget skæl. Men også sygdommen psoriasis kan være årsag til skæl. Ringorm, som er en svampeinfektion, kan også give skæl. Endelig er der nogle sygdomme, der kan forårsage større skældannelse. Det er blandt andet sygdomme som Parkinsons, apopleksi og hiv/aids.

Kontakteksem, for eksempel på grund af permanentvæske eller en skrap shampoo, kan også være årsag til skæl.

Tør hovedbund

Mange tror, at skæl skyldes en tør hovedbund, eller at tør hovedbund og skæl er det samme, måske fordi en tør hovedbund også kan give kløe. Men det er ikke det samme. I langt de fleste tilfælde er det som nævnt Pityrosporum Ovale-svampen, der er skyld i skældannelsen.

Hvis du undlader at vaske dit hår for tit, fordi du tror, at skæl skyldes tør hovedbund, kan du faktisk være med til at danne mere skæl. En god hovedbundshygiejne er tværtimod vigtig, for en ren og sund hovedbund giver nemlig ikke så god grobund for svampevækst og skældannelse.

En tør hovedbund mangler talg og fedt. En hovedbund med skæl har derimod typisk en høj produktion af talg.

LÆS OGSÅ: Sådan behandler du tør hovedbund

Når man skal vælge hårshampoo, skal man huske at vælge ud fra hovedbundens tilstand og ikke ud fra hårets tilstand. Det er der mange, der ikke tænker over, og derfor kan man for eksempel let komme til at udtørre en tør og irriteret hovedbund endnu mere, hvis man vælger en skrap shampoo, fordi håret virker fedtet, mens hovedbunden er tør. Man kan også have et hår, der virker tørt og slidt, måske på grund af føntørrer og glattejern, selv om hovedbunden er fedtet. Bruger man en shampoo til tørt hår, vil man kunne risikere, at hovedbunden får tilført for meget fedt.

Fedtet hår

Fedtet hår skyldes en overproduktion af talg i hovedbunden. Når man har skæl, er der også ofte en overproduktion af talg i hovedbunden. Fedtet hår og skæl kan altså ses sammen, men det er dog ikke altid tilfældet. Man kan sagtens have fedtet hår og skæl, men man kan også sagtens have skæl uden at have fedtet hår.

SE MERE: Shampoo til fedtet hår

LÆS OGSÅ: Hvorfor håret fedter, og hvordan du kan komme fedtet hår til livs.

Skæl, talg og uren hud

Mænd får hyppigere skæl end kvinder, og det skyldes, at produktionen af mandligt kønshormon stimulerer produktionen af talg. En høj talgproduktion giver en god grobund for en øget svampevækst.

En forøget talgproduktion skyldes en øget produktion af hormoner. Det ses ikke mindst hos unge i puberteten, og derfor ser man netop ofte, at mange teenagere bliver ramt af både uren hud og skæl på samme tid.


Hvordan kan du behandle skæl?

Skæl er heldigvis en ufarlig lidelse, og i langt de fleste tilfælde kan det forholdsvist nemt lade sig gøre at fjerne skæl naturligt.

Se videoen og hør hvordan du behandler skæl

Video: Sådan fjerner du nemt og effektivt skæl.

Sådan bruger du scalp cure mod skælFremgangsmåde:

1. Fordel Scalp Serum i håret.

2. Lad den virke i mindst 5 minutter – Lad den gerne blive i håret natten over hvis problemet er slemt.

3. Vask håret med hair clean Shampoo.

4. Skyl grundigt.

5. Afslut evt. med Hair conditioner

Scalp Serum fra Australian Bodycare er en effektiv og plejende hårkur mod skæl. Scalp Serum indeholder den naturlige Tea Tree Oil som er antiseptisk og som bekæmper årsagen til skæl.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Brug af skælshampoo

Ved lettere tilfælde af skæl vil du oftest kunne slippe af med dit skæl ved at bruge en mild skælshampoo. Den kan du få der, hvor du plejer at købe shampoo. Er du lidt hårdere angrebet af skæl, kan du bruge en skælshampoo, der indeholder tjære, svovl eller zink, der virker mod såvel skæl som bakterier og svamp. Her skal du en tur på apoteket for at få den rigtige skælshampoo.

Du kan også få andre typer skælshampoo med indhold af naturlige ingredienser. Det kan for eksempel være en shampoo med indhold af tea tree oil, der netop er kendt for at modvirk bakterier. Læs mere her om hvordan du finder den bedste skælshampoo.

> Hårshampoo mod skæl – klik her

Salve og tabletbehandling

Kan du ikke se en virkning, når du bruger en helt almindelig skælshampoo eller en lidt skrappere skælshampoo, kan du have brug for et decideret svampemiddel. Det skal du have på recept fra din læge. Det vil normalt være en flydende opløsning eller måske en lidt skrappere medicinsk shampoo. Endelig kan det også være nødvendigt med en tabletbehandling mod svamp, hvis du er virkelig hårdt angrebet af skæl, og alt andet ikke virker.

Eddike, kokosolie og andet

Du kan finde mange gode råd mod skæl. Nogle af dem virker måske for dig, mens andre slet ikke har nogen virkning. Der er ikke andet for end at prøve sig frem, hvis rådene altså lyder fornuftige.

Aloe vera, tea tree oil og arganolie er naturmidler, der virker mod en lang række forskellige problemer og lidelser, heriblandt også skæl. Tea Tree Oil modvirker bakterier og kløe – og netop derfor er den velegnede mod skæl.

Eddike siges også at have en god virkning mod skæl. Ulempen er dog den kraftige lugt, som eddike har. Kokosolie er sundt og godt i forhold til masser af ting, og det nævnes også som et godt og naturligt middel mod skæl. Æg og mayonnaise kan man også støde på som midler mod skæl. Og sådan er der gennem tiden opstået mange forskellige husråd mod skæl, fordi det er så udbredt et problem.

Sørg for luft til håret

Hovedbunden har godt af luft og lys. Kan du undgå at bruge hue eller hat, er det derfor en god idé, så håret og hovedbunden kan få luft.

Mange oplever, at de har mindre skæl om sommeren, hvor håret og hovedbunden får luft og godt med sol, der ser ud til at have en gavnlig effekt på skæl. Men nyd solen med omtanke, for selv om den er god mod skæl, er den jo farlig for kroppen, hvis vi nyder den for længe.

LÆS OGSÅ: Sådan får du sundt hår

Kan du forebygge og undgå skæl?

Det bedste, du kan gøre for at forebygge skæl, er at holde din hovedbund ren og sund. Det er ikke nogen garanti mod skæl – og det kan være svært at kæmpe mod de faktorer, der kan udløse skæl – men det er et godt skridt på vejen.

Det er først og fremmest vigtigt, at du vælger en shampoo, der passer til netop din hovedbund. Hvis du for eksempel bruger en shampoo, der er alt for skrap, kan det være med til at udtørre din hovedbund. Så vil huden i hovedbunden selv begynde at producere mere hudfedt for at bekæmpe den tørre hud – og en fedtet hovedbund kan så medvirke til dannelsen af skæl.

> Produkter mod fedtet hår
Gode råd til forebyggelse af skæl

Der er forskellige ting, du kan tænke over i hverdagen – og som kan være med til at forebygge dannelsen af skæl. Det er blandt andet følgende:

  • Vask dit hår med en god shampoo – og sørg for at få skyllet shampooen godt ud, hver gang du vasker hår.
  • Lad håret få luft, og lad det gerne lufttørre. Brug hat og hue så lidt som muligt.
  • Sørg for at slappe af og lade op, for stress har også indvirkning på dit hår og din hud og dannelsen af skæl.
  • Lad håret få lys og sol. Solen har en god virkning mod skæl, så nyd den, men i begrænsede mængder.
  • Masser din hovedbund, når du vasker håret – eller få en hovedbundsmassage. Det giver en god blodcirkulation og er godt for hovedbund og velvære.
  • Brug kun hårprodukter i hårspidserne, så du ikke irriterer og fedter hovedbunden unødigt.
  • Hold dine hårbørster, glattejern og andet, der kommer i berøring med håret, rene, så de ikke er fyldt med fedt, hårprodukter og lignende.
  • Brug en skælshampoo eller en shampoo, der bekæmper svampe- og bakterievækst, indimellem som forebyggelse, hvis du har tendens til skæl.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor får man skæl?

Alle får skæl, men hvis du får meget skæl, skyldes det i langt de fleste tilfælde en overvækst af gærsvampen Pityrosporum Ovale. En svamp, som alle voksne har i hovedbunden i moderate mængder.

Hvad er skæl?

Skæl er afskalning af døde hudceller fra hovedbunden. Skæl kan ses som tørre, hvide flager, der falder af, eller som fedtede, gulbrune skorper i hovedbunden.

Hvad er forskellen på skæl og tør hovedbund?

Skæl og tør hovedbund er slet ikke det samme. Du kan have skæl og tør hovedbund på samme tid, men du kan også have skæl og fedtet hovedbund.

Hvordan fjerner man skæl?

Det mest effektive middel mod skæl er en god skælshampoo, der modvirker bakterier og stabiliserer balancen i hovedbunden.

Hvorfor klør skæl?

Skæl klør, fordi hovedbunden bliver irriteret, når man har skæl. Det bliver hurtigt en ond cirkel, for jo mere du klør, des mere irriteret og kløende bliver huden i hovedbunden.

Hvordan ser skæl ud?

Skæl ses typisk som hvide hudflager, der dels kan ses i håret og hovedbunden og dels kan ses øverst på blusen eller skjorten, hvor det drysser ned. Skæl kan dog også være fedtede, gulbrune skorper, der sidder fast i hovedbunden.

Kan børn få skæl?

Man får først skæl, efter man er kommet i puberteten. Spædbarn kan dog få den type skæl, der hedder arp. Det viser sig som gulbrune, fedtede skælflager, der dannes i hovedbunden.

Kan skæl give hårtab?

I svære tilfælde kan skæl eller skæleksem give hårtab, men det hører absolut til sjældenhederne og er ikke noget, du skal frygte, hvis du har skæl i en grad, som mange mennesker har.