Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvordan ser fedtet hår ud – og hvordan føles det?

Håret er noget af det mest synlige, så derfor er det virkelig ubehageligt, når det ikke ser ud, som vi gerne vil have det. Og sundt og velplejet hår står højt på de flestes ønskeliste.

Derfor er det ikke rart, når hovedbunden fedter, for så vil det nyvaskede hår hurtigt klaske sammen og se kedeligt ud. Vi har det også med at forbinde fedtet hår med uplejet hår. Og selvfølgelig kan håret fedte, hvis man ikke vasker det ret tit. Men faktisk vil det modsatte ofte være tilfældet: Håret fedter, fordi vi vasker det alt for meget.

Alle vil få fedtet hår, hvis der går mange dage imellem hårvaskene. Men for andre fedter håret allerede efter en halv dag. Og det er bestemt ikke rart. Det er primært unge og voksne, der har problemet kort tid efter hårvasken.

Heldigvis er der gode muligheder for at komme det fedtede hår til livs. Det handler primært om at følge en række gode råd om hår og hårvask.

Har du problemer med hovedbunden og ikke fedtet hår? Så læse vores guide om problemer med hovedbunden.


Hvad er årsagerne til fedtet hår?

I hovedbunden har vi masser af talgkirtler, ligesom vi har i huden på resten af kroppen (bortset fra håndfladerne og fodsålerne). Talgkirtlernes funktion er at generere talg, der produceres af fedt og døde hudceller. Talgen skal sørge for at beskytte vores hud, så den er vandtæt og ikke tørrer ud og bliver for skrøbelig.


Hyppig hårvask

Når vi vasker håret, affedter vi hovedbunden, fordi vi fjerner det naturlige fedtlag. For kroppen er det et signal til, at talgkirtlerne (hårsækkene) skal begynde at producere mere talg, der skal beskytte hårbunden mod at blive for tør. Når hovedbunden producerer mere talg, bliver hovedbund og hår mere fedtet. Så skynder vi os at vaske håret for at fjerne det fedtede udseende. Og så er den onde cirkel i gang.

Hyppig hårvask er derfor en af de væsentligste syndere, når det handler om fedtet hår. Generelt er hårvask hård kost for både hår og hovedbund, og hyppig hårvask er endnu mere hård kost, så daglig hårvask er altså ikke en god idé.

Hormonelle påvirkninger

I puberteten sker der mange forandringer i kroppen, og der dannes ekstra mange hormoner. Når der sker en overproduktion af hormoner, produceres der også mere talg i talgkirtlerne. Det kan få talgkirtlerne til at stoppe til, og så dannes der en hudorm eller bums. I håret og hovedbunden vil den forøgede talgproduktion få håret til at fedte. En overproduktion af hormoner kan altså være årsag til såvel fedtet og uren hud som fedtet hår.

Det er ikke bare i puberteten, at vi kan opleve hormonelle forandringer og dermed større tendens til fedtet hår. Det kan også ske senere i livet. For kvinders vedkommende kan det for eksempel være i forbindelse med p-pillestop eller graviditet. Og for begge køn kan det ske i forbindelse med stress, der også påvirker hormonbalancen.

Ligesom nogle kan være genetisk disponerede for at få uren hud, kan du også være genetisk disponeret for at producere for meget talg og dermed få fedtet hår.

LÆS MERE: Sådan undgår du uren hud.

Stress

Stress påvirker ikke bare psyken. Der kan også være fysiske følger. Hormonbalancen påvirkes ved stress, og det kan som nævnt ovenfor have indflydelse på håret. Håret kan have tendens til at fedte mere og hurtigere, når vi er stressede.

Sund kost og en sund livsstil

Det er vigtigt at leve og spise sundt – af mange forskellige årsager. Og kosten og din livsstil kan også have indflydelse på dit hår.

Mange tomme kulhydrater, for meget sukker og for få grønsager er ikke godt for kroppen – eller for hår og hovedbund. Det kan være skyld i en øget tendens til fedtet hår.Hvad kan du gøre ved fedtet hår?

Når du har fedtet hår, skal du behandle og pleje håret ekstra godt. Men det betyder ikke, at du skal vaske det ekstra meget. Tværtimod.

Undgå daglig hårvask

Det kan være mere end svært at modstå fristelsen til at vaske det fedtede hår. Men at udsætte hårvasken er faktisk det bedste, du kan gøre. Det optimale er at vaske håret to gange om ugen. Men er du vant til at vaske håret hver dag, fordi det fedter meget hurtigt, vil du nok ikke have lyst til at gå fra hårvask syv gange ugentligt til hårvask to gange ugentligt. I stedet kan du gøre det over et stykke tid. Begynd med at vaske håret hver anden dag i stedet for hver dag. Når du har gjort det i et par uger, kan du så springe endnu en dag over, så du kun vasker håret hver tredje dag.

Vælg shampoo efter hovedbunden

Du bør undlade den daglige hårvask, når håret er fedtet. Men når du skal vaske håret, er det vigtigt, at du vælger en shampoo, der tager udgangspunkt i hovedbunden.

Mange af os har en tendens til at vælge hårshampoo efter håret, men faktisk skal du først og fremmest vælge shampoo efter din hovedbunds tilstand. Hvis håret er tørt og slid i spidserne, og hovedbunden er fedtet, skal du altså vælge en shampoo til fedtet hår, og så må du pleje spidserne med andre hårplejeprodukter.

Video: Effektivt mod fedtet hår – Se hvordan du gør

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Shampoo til fedtet hår

Den shampoo, du vælger, skal altså være en specialshampoo til fedtet hår. Der findes et væld af forskellige mærker på markedet i mange forskellige prisklasser. Der er ikke andet at gøre end at prøve dig frem, indtil du har fundet den bedste shampoo til fedtet hår, der passer til dit hår.

SE OGSÅ: Shampoo mod fedtet hår

Det er en god idé at spørge din frisør til råds. Han eller hun har forstand på hår og hovedbund og kan vejlede dig.

Der findes en række shampooer med indhold af naturlige ingredienser eller urteekstrakter, som kan være gavnlige i kampen mod fedtet hår. Tea tree oil (tetræsolie) er blandt andet kendt for sin effektive virkning over en lang række hudproblemer og er også god til at fjerne fedt fra hårrødderne. Urter som brændenælde, rosmarin og kamille er også kendt for at være effektive.

LÆS OGSÅ: Sådan får du smukt, sundt og stærkt hår

Tørshampoo til dage uden hårvask

De dage, hvor du ikke vasker håret, kan du bruge en tørshampoo i håret. Den absorberer fedt fra hovedbunden, og på den måde kan du fjerne meget af det fedtede udseende. En tørshampoo bruges primært i hovedbunden ved hårrødderne, men du kan også bruge den i resten af håret, hvis du synes, det ser fedtet ud.

Hårkur specielt til fedtet hår

Hvis du vil gøre noget ekstra for dit hår, kan du indimellem pleje det med en god hårkur. Du kan købe den hos frisøren eller hos Matas. Men sørg for, at du får en, der er lavet specielt til fedtet hår.

Vil du ikke bruge så mange penge på en hårkur, eller foretrækker du en hårkur udelukkende med naturlige ingredienser, kan du lave din egen. Du kan finde mange forskellige opskrifter på hårkure, også mange specielt til fedtet hår. Indholdet kan blandt andet være så forskellige ingredienser som æg, honning, avocado, banan, øl, kokosolie, bagepulver og majsstivelse. Foretrækker du generelt økologiske produkter, kan du vælge økologiske ingredienser, og så er hårkuren 100 % økologisk.

Hårkur uden parabener – Effektiv til fedtet hår.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Drop hårvasken

I en helt anden boldgade findes der en bevægelse, der opfordrer til helt at droppe hårvasken for at undgå kemikalier i håret, der kan forstyrre den naturlige balance og den naturlige produktion af talg. ’No poo’ hedder bevægelsen.

Efter sigende skulle håret og hovedbunden efter et stykke tid finde en naturlig balance, hvor der ikke produceres for meget talg. Vejen derhen vil dog være både lang og en smule ildelugtende. Mange stiller sig imidlertid skeptiske over for, om det virkelig kan lykkes at gøre håret fuldstændigt selvrensende.

En mellemvej kunne være at vaske håret langt sjældnere end i dag og at vælge en shampoo med så få kemikalier som muligt, baseret på naturlige ingredienser.Gode råd mod fedtet hår

Når du har fedtet hår, vil du sikkert som de fleste være tilbøjelig til at vaske håret meget tit. Men det er en rigtig dårlig idé, fordi det bare får håret til at fedte endnu mere. Men hvad kan du så gøre for at slippe af med det fedtede hår?

Gode råd til at undgå fedtet hår

  1. Først og fremmest skal du undgå at vaske håret dagligt. To gange om ugen er det optimale.
  2. Lev og spis sundt, for stress og en usund kost og livsstil påvirker også hårets tilstand.
  3. Vælg en god shampoo og conditioner specielt til fedtet hår – og brug tørshampoo de dage, hvor du ikke vasker håret.
  4. Brug en god hårkur, der kan være med til at rette op på fedtbalancen i hovedbunden.
  5. Prøv indimellem at putte shampooen i tørt hår, lade den sidde lidt, og vask derefter håret. På den måde får shampooen tid til at virke i lidt længere tid end ved en normal hårvask under bruseren.
  6. Det er de færreste af os, der husker det i farten. Men faktisk bør du altid vaske dit hår to gange. Ved første hårvask renser du håret for fedt, snavs, forurening og stylingprodukter. Ved næste hårvask kan shampooen så gå ind og pleje håret og ikke mindst hovedbunden.
  7. Når du har tendens til at have fedtet hår og hovedbund, skal du ikke massere alt for meget med fingerspidserne i hovedbunden, når du putter shampoo i håret, for det kan være med til at stimulere produktionen af fedt i hovedbunden.
  8. Husk at Hårbalsam kun skal bruges i spidserne af håret. Det skal ikke gnides ind i hovedbunden, for så kan det være med til at gøre hovedbunden mere fedtet. Derfor er det også en god ide at bruge en egnet balsam til fedtet hår.
  9. Hårtørreren er hård ved håret. Den kan udtørre håret, men faktisk kan den også få det til at fedte mere. Så hold igen med hårtørreren og lad i stedet håret lufttørre, så ofte det er muligt.
  10. Vask altid håret i lunkent vand frem for meget varmt vand, der kan få håret til at fedte mere.

FAQ om fedtet hår

Jeg har fedtet hår – hvad gør jeg?

Det vigtigste råd i kampen mod fedtet hår er at undlade at vaske det hver dag, for det får bare hovedbunden til at producere mere fedt. I begyndelsen kan det være svært, fordi håret vil se fedtet ud, men efterhånden vil du kunne se resultater. Brug eventuelt en tørshampoo de dage, hvor du ikke vasker hår. Og husk generelt at vælge en god hårshampoo specielt til fedtet hår.


Hvorfor er mit hår fedtet?

Håret fedter, fordi talgkirtlerne (hårsækkene) i hovedbunden producerer for meget talg. Det kan skyldes, at du vasker dit hår meget tit, hvilket affedter hovedbunden, og det vil så få kroppen til at reagere med ekstra produktion af talg. Overproduktionen af talg kan også være hormonelt betinget eller skyldes stress og en usund livsstil eller usund kost.


Er fedtet hår sundt?

Fedtet hår er ikke usundt. Det er blot et udtryk for, at håret og hovedbunden producerer for meget fedt. Faktisk er der dem, der mener, at det ligefrem er sundt.


Hvad er fedtet hår?

Fedtet hår skyldes, at hovedbunden producerer for meget talg i talgkirtlerne (hårsækkene). Det kan skyldes, at du vasker håret for meget. Det udtørrer hovedbunden, der derfor vil begynde at producere mere fedt (talg) for at kompensere. Overproduktionen af fedt kan også skyldes en hormonel ubalance, stress eller usund kost og livsstil.


Hvad hjælper mod fedtet hår?

Det bedste middel mod fedtet hår er at skære ned på antallet af hårvaske, så du kun vasker håret to gange om ugen. Derudover kan du med fordel bruge en shampoo, conditioner og hårkur, der er lavet specielt med fokus på hovedbunden.


Hvad skyldes fedtet hår?

Fedtet hår skyldes en overproduktion af talg i talgkirtlerne (hårsækkene) i hovedbunden. Når hovedbunden producerer for meget fedt, vil fedtet sprede sig til håret, der vil komme til at se fedtet ud.


Hvordan undgår man fedtet hår?

Det bedste middel mod fedtet hår er at undgå, at hovedbunden producerer for meget talg. Det kræver, at du ikke selv er med til at affedte hovedbunden unødigt. Hyppig hårvask affedter hovedbunden, så det bør du undgå. Derudover bør du vælge en shampoo, conditioner og hårkur, der både er mild og plejer hovedbunden.


Kan man arve fedtet hår?

Fedtet hår kan i nogen grad være arveligt, idet du kan være genetisk disponeret for at producere for meget talg. I de fleste tilfælde vil det dog skyldes faktorer som for hyppig hårvask, forkert shampoo til hårtypen, stress, usund kost og livsstil eller en hormonel ubalance i kroppen.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke