Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Det hår, vi drømmer om

Der er dem, der helst er fri for hår på hovedet, mens andre bare drømmer om mere hår på hovedet, uanset hvordan håret end måtte se ud. De fleste af os med rigeligt hår på hovedet drømmer derimod om at have et flot og kraftigt hår, der ser sundt og velplejet ud. For nogle er drømmen allerede gået i opfyldelse – andre af os drømmer stadig videre. Om sundt hår, der er glansfuldt. Hår, der ikke fedter og klasker sammen. Hår, der er ’liv’ og bevægelse i.

Se også: Hårshampoo | En god hårshampoo uden parabener

Det er meget forskelligt, hvor meget hår vi har på hovedet, om det er tyndt eller tykt, fint eller kraftigt, krøllet eller glat, og hvilken farve det har. Hårkvalitet, tendens til skaldethed, krøller eller glat hår og hårfarve er i høj grad arveligt. Og det arvelige kan vi selvfølgelig ikke ændre det store på. Vi bestemmer heller ikke selv, om vi har sygdomme, der påvirker håret. Men vi kan selv gøre meget for at få et sundere, stærkere og smukkere hår.

Hører du til dem, der er klar til at gøre en indsats for at få det smukke og sunde hår, som du drømmer om, så læs med her og få gode råd om hår, hårpleje, hårprodukter og meget andet.


Oplevelse af hårtab

Håret betyder meget for vores velvære, for det er noget af det mest synlige. Det handler ikke bare om, at vi gerne vil have den helt rigtige frisure, men også om at vi gerne vil have et smukt, sundt og velplejet hår. Derfor påvirker det os, når vi taber håret, eller når håret ser livløst, tyndt og usundt ud.

Hår vokser cirka en centimeter om måneden. Hver enkelt hårstrå vokser i to til seks år, derefter falder det af. Det er normalt at tabe 50-100 hårstrå om dagen.

Med alderen vil de fleste opleve et større hårtab, end da de var yngre. Men taber du pludselig mange hår i en yngre alder, kan det være tegn på, at der er noget i vejen i kroppen. Det kan for eksempel skyldes stofskiftelidelser, vitaminmangel og hormonelle ubalancer. For mænds vedkommende kan det selvfølgelig også blot skyldes en arvelig tendens til tidlig skaldethed.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Årsager til hårproblemer

En usund livsstil og dårlig kost er skyld i mange sygdomme og lidelser, for kosten og vores livsstil har stor betydning for, hvordan vi har det. Vores almene sundhedstilstand bliver påvirket af, hvad vi spiser og drikker, og hvordan vi lever. Det gør vores hud og hår også.

Det kan give problemer med hårtab, men vi kan også have problemer med skæl, fedtet hår, tørt hår, tyndt og livløst hår, slidt hår eller noget helt andet.

Årsagerne til vores hårproblemer kan blandt andet findes her:

  • Kemi fra hårshampoo, stylingprodukter, hårfarvningsmidler og lignende.
  • Varme fra hårtørrer, glattejern og krøllejern.
  • Sol og kulde.
  • Hormonel ubalance, herunder graviditet.
  • Medicin
  • Vitaminmangel.
  • Stress.
  • Forkert kost.

Der er meget, der påvirker håret

Hårshampoo og diverse hårprodukter kan være hård kost for håret. Det samme kan varmen fra hårtørrer, glattejern og krøllejern. Alt sammen udtørrer og slider på håret.

Sol, kulde og blæst kræver ekstra pleje af vores hud, så den ikke bliver for udtørret. Men vejr og vind kan faktisk også udtørre håret. Det kan man se om sommeren, hvor sol, saltvand og klorvand betyder, at håret skal have ekstra pleje. Og man kan se det om vinteren, hvor håret måske bliver ekstra tørt i kulden, ligesom huden gør det.

Den hormonelle balance i kroppen har indflydelse på, hvordan vi har det. Huden kan for eksempel blive påvirket af en hormonel ubalance i kroppen, så vi får flere bumser og mere uren hud. Håret kan også blive påvirket, når hormonbalancen i kroppen ændres. Det sker for eksempel i puberteten, hvor mange pludselig oplever, at ikke bare huden, men også håret, begynder at fedte. Nogle kvinder oplever et voldsomt hårtab, når de begynder at tage p-piller. Under en graviditet vil nogle kvinder også opleve, at håret ændrer sig. Nogle får kraftigere hår. Og efter fødslen oplever mange så, at de fælder usædvanligt meget. Så hormonbalancen i kroppen har altså stor indflydelse på vores hår.

Medicin kan påvirke håret, ligesom det kan påvirke huden. Er det nødvendig medicin, er der ikke meget at gøre ved det. Det kan være medicin mod gigt, for højt blodtryk og kræft. For eksempel ser vi det jo i sin yderste konsekvens, når kræftpatienter, der får kemobehandling, taber håret.

Jernmangel og mangel på især vitamin B og D påvirker hårets udseende. Ud over vitaminmangel påvirker også stress, forkert kost og en usund livsstil hele kroppen, herunder håret. Man siger, at håret er et spejl på, hvordan vi har det. En sund livsstil og en sund og varieret kost påvirker således håret i en positiv retning.


Brug de rigtige hårprodukter

Har du ingen problemer med dit hår, kan du jo roligt fortsætte med at bruge de hårprodukter, du allerede bruger, og i øvrigt gøre som du plejer. Men oplever du problemer med fedtet hår, skæl, tørt hår, slidt hår, tyndt hår eller andet, er det værd at kigge nærmere på, hvad du udsætter dit hår – og din krop – for.

Er der noget, du kan gøre i forhold til hormonel balance, medicin, vitaminer, stress og kost, bør du selvfølgelig løse det først. Derefter kan du kigge på, hvordan du behandler dit hår.

Hår er forskelligt, og skal derfor behandles forskelligt. Det er ikke lige meget, hvilken hårshampoo og hvilke stylingprodukter, du bruger. Det skal passe til dit hår og din hovedbund.

Det er altså ikke en god idé at købe én shampoo til hele familien. I stedet bør hver person i familien have sin egen personlige shampoo, der passer præcist til ham eller hende. Mange mænd specielt har det med at gribe ud efter den første og den bedste shampoo, der er i nærheden, men de bør også bruge en shampoo, der passer til netop deres hårtype. For alle er det den bedste vej til at sikre et sundt hår.

SE MERE: Hårkur – Den skal du bruge hvis du vil have sundt hår

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Køb hårshampoo efter din hovedbund

Når vi køber hårshampoo, er de fleste af os tilbøjelige til at kigge på håret. Men i virkeligheden burde vi først og fremmest koncentrere os om hovedbunden og så vælge shampoo ud fra hovedbundens tilstand.

Har du for eksempel et hår, der er slidt og tørt i spidserne, måske på grund af hyppige affarvninger eller sol og saltvand, vil du sikkert tænke, at du skal have en virkelig plejende shampoo, der tilfører masser af fugt. Men hvis du samtidig har en fedtet hovedbund og hår, der fedter ved hovedbunden, vil det være alt for tung en shampoo for dig. I stedet skal du have en shampoo til fedtet hår, der tager højde for en fedtet hovedbund. Og så må du derefter pleje hårspidserne med andre hårplejeprodukter. Ellers risikerer du bare, at din hovedbund fedter endnu mere.

LÆS OGSÅ: Undgå bumser i hovedbunden

Gode råd til fedtet hår

Har du fedtet hår og hovedbund, vasker du sikkert dit hår hver dag. Men det er faktisk en dårlig idé, for når vi vasker håret, affedter vi hovedbunden og fjerner dermed det naturlige fedtlag. For kroppen er det et signal til, at talgkirtlerne (hårsækkene) skal begynde at producere mere talg, der har til formål at beskytte hårbunden mod at blive for tør. Når hovedbunden producerer mere talg, bliver hovedbund og hår mere fedtet.

Du bør derfor springe hårvasken over hver anden dag. I begyndelsen kan det føles ubehageligt, fordi håret fedter, men efterhånden vil det gå bedre. Brug eventuelt en tørshampoo de dage, hvor du ikke vasker hår. Den absorberer fedtet fra hovedbunden.

Der findes mange produkter til fedtet hår og hovedbund, også shampooer med naturligt indhold, hvis du foretrækker det. Blandt andet er ingredienser som kamille, tea tree oil, brændenælde og rosmarin kendt for at være gode til at fjerne fedt fra hovedbund og hår.

SE MERE: Shampoo til fedtet hår

LÆS MERE: Sådan kan du slippe af med fedtet hår

Fra tørt hår til velplejet og sundt hår

Hår har ikke godt af at blive vasket for tit. Det kan give problemer med fedtet hår og hovedbund, fordi der så sker en overproduktion af fedt i hovedbunden, men det kan faktisk også give problemer med tørt hår og tør hovedbund, fordi hovedbunden bliver affedtet.

Tørt hår og tør, og måske irriteret, hovedbund har brug for fugt. Der findes mange shampooer til tørt hår – vælg en af dem. Foretrækker du en shampoo med naturlige ingredienser, er shea butter, tea tree oil, kokosolie og olie fra nødder gode ingredienser til tørt hår.

Sundt hår uden skæl

Skæl i hovedbunden skyldes i de fleste tilfælde en gærsvamp. Derfor er det godt at få en shampoo, der modvirker bakterier og som er kløestillende. Naturmidlerne tea tree oil og aloe vera er blandt andet kendt for at virke kløestillende. Er du hårdt angrebet af skæl, kan du have brug for en medicinsk shampoo med indhold af tjære, svovl eller zink. Den skal du have på apoteket.

Når du har skæl, har håret og hovedbunden godt af luft og lys. Så lad huen ligge så meget som muligt. Få frisk luft. Og sørg for, at dine stylingprodukter kun bruges i håret og hårspidserne og ikke i hovedbunden.

Fra livløst og glansløst hår til levende, glansfuldt og sundt hår

Har du tyndt og livløst hår uden glans, skal du vælge hårshampoo, conditioner og hårplejeprodukter, der ikke er for tunge, for så vil håret klaske sammen. Foretrækker du naturprodukter, er produkter med indhold af Tea Tree Oil og aloe vera et godt valg .

Tænk også over, om du udtørrer og slider på håret, fordi du altid bruger hårtørrer, glattejern og krøllejern – måske endda uden at beskytte håret med pleje- og stylingprodukter inden.

Gode råd til alle hårtyper

Uanset hvilken hårtype du har, slider varmen fra hårtørrer, glattejern og krøllejern meget på håret. Når du bruger den slags, er det derfor vigtigt, at du bruger et stylingprodukt, der beskytter håret mod varmen.

Både sol og kulde kræver ekstra pleje til alle hårtyper, så husk det, når solen bager om sommeren, og håret er vådt af saltvand, og når vinterens kulde bider i hår og hud. Der skal ekstra pleje til, så håret ikke bliver slidt og træt, men i stedet sundt og velplejet.


Kort eller langt hår, krøller eller glat hår

Hårshampooen skal først og fremmest vælges efter hovedbundens tilstand. Men derudover kan du også skele til hårlængden, hårets struktur og hårkvaliteten, når du skal vælge shampoo. Kort og langt hår kræver ikke det samme. Krøller og glat hår har heller ikke brug for de samme produkter. Og tyndt og fint hår skal have en anden form for pleje end et stort og kraftigt hår, der er svært at tæmme.

Både kort og langt hår skal plejes, men der er ingen tvivl om, at langt hår kræver en smule ekstra tid i det daglige. Det tager længere tid at vaske og tørre et langt hår. Det tager tid at børste håret grundigt igennem. Og spidserne skal plejes godt, så de ikke spalter. Uanset hvor godt du plejer dem, skal håret dog klippes en gang imellem, hvis det lange hår fortsat skal se velplejet, flot og sundt ud. Kort hår er hurtigere at vaske, når du står under bruseren, det tørrer hurtigt, og det tager ikke lang tid at rede igennem. Ved du, at du ikke vil bruge alt for lang tid på dit hår, kan kort hår være praktisk. Sådan foretrækker mange mænd netop håret: Kort, hurtigt og nemt at vaske og sætte.

Et krøllet hår og et glat hår har slet ikke samme struktur, og derfor kan forskellige produkter gøre noget forskelligt for håret. Et glat eller fint hår skal måske tilføres volumen, mens et krøllet eller kraftigt hår skal tæmmes, så det ikke kruser.

I et tyndt og fint hår skal man ikke bruge for tunge produkter, for så klasker håret bare sammen. I stedet skal man bruge lette produkter, der løfter håret. Omvendt skal et stort og kraftigt hår måske tæmmes en smule, så det ikke bliver alt for stort. Her kan der være brug for fugt og lidt tungere produkter.


FAQ om sundt hår

Hvordan får jeg sundt hår?

Sundt hår er hår, der er passet og plejet godt med gode hårprodukter. Men sundt hår handler også om at have det godt, spise og leve sundt og undgå stress, for vores generelle sundhedstilstand påvirker håret.


Hvordan får man langt og sundt hår?

Et langt hår kræver masser af tid og pleje, hvis det skal se sundt og velplejet ud. Selv om du gerne vil have langt hår, skal spidserne alligevel klippes med jævne mellemrum, så de ikke spalter og bliver tynde. Derudover skal du pleje håret med de rigtige produkter, der passer til din hårtype. Husk også at skylle håret godt efter hårvask. Det kan være svært at få skyllet shampoo og conditioner ud af et langt hår, men det er vigtigt, at der ikke sidder noget tilbage, ellers kan håret og hovedbunden fedte.


Er fedtet hår sundt?

Fedtet hår er ikke usundt. Det er et udtryk for, at håret og hovedbunden producerer for meget fedt. Hvis du gerne vil have bugt med fedtet hår, skal du faktisk vaske det meget mindre, end du sikkert gør i dag. Hårvask udtørrer hovedbunden, og det er et signal til kroppen om, at den skal producere mere fedt i hovedbunden.
Der er endda dem, der mener, at det ville være sundere at lade være med at vaske hår overhovedet og lade håret fedte, som det vil. Med tiden vil fedtbalancen komme i orden af sig selv, så håret ikke fedter længere. Det er dog de færreste, der har lyst til det.


Hvordan finder jeg den rigtige hårshampoo?

Når du skal vælge hårshampoo, bør du tage udgangspunkt i din hovedbunds tilstand, for det er først og fremmest hovedbunden, der skal vaskes og plejes ved hårvask. Resten af håret og hårspidserne kan du pleje bagefter med de rigtige produkter. Ofte kan du dog finde en shampoo, der kan passe til både hovedbunden og håret på samme tid.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke