Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvorfor er min hovedbund fedtet?

Mens nogle kæmper med en tør hovedbund, forholder hovedbundsproblemerne sig helt anderledes hos andre. Mange døjer nemlig med en irriterende fedtet hovedbund. Når hovedbunden er fedtet, viser det sig også ofte som fedtet hår. Og når håret fedter, er en naturlig reaktion naturligvis at vaske det for at få fedtet renset af. Men det kan være en ond cirkel at begive sig ind i.

For en fedtet hovedbund skyldes ofte, at din talgproduktion er meget høj i modsætning til en lav produktion, der viser sig som tør hovedbund.

Vasker du derfor dit hår alt for hyppigt, stimulerer du din huds talgproduktion. Når du vasker, fjerner du det naturlige fedtlag, som kroppen selv producerer. Og det betyder, at kroppen tror, den skal kompensere for det manglende fedt ved at overproducere talg.

På den måde ender du med en fedtet hovedbund og et klasket, fedtet hår.

Ligesom ved tør hovedbund kan du dog også få en fedtet hovedbund, hvis du har et overdrevent forbrug af stylingprodukter, som lukker dine porer til. Samtidig kan årsagen til en fedtet hovedbund også i nogle tilfælde findes i hormonelle forandringer og stress.


Behandling af fedtet hovedbund

For at slippe af med en fedtet hovedbund kræver det først og fremmest, at du tager en kold tyrker. Du har sikkert vænnet dit hår til at blive vasket hver dag, og nu bliver det fedtet på én dag. Derfor skal du nu i gang med at vænne dit hår til at blive vasket mindre.


erfaring fedtet hovedbund - anbefaling

Afvæn håret

Det er en hård omgang, fordi du i starten er nødt til at rende rundt med fedtet hår, indtil dit hår har fundet sin naturlige balance igen. I mellem vaskene kan du dog bruge en tørshampoo, som opsuger fedtet i dit hår. På den måde undgår du at sidde inde bag lukkede døre eller bruge hue om sommeren, fordi du ikke har lyst til at gå ud i offentligheden med fedtet hår.

Væn gerne dit hår til at blive vasket ca. to gange om ugen. Det er rigeligt. Faktisk trænger dit hår kun til at blive vasket, når det begynder at lugte.

Brug de rigtige produkter

Når du døjer med fedtet hovedbund, er det vigtigt at bruge den rigtige shampoo, og den må ikke være for skrap. Til en fedtet hårbund kan du bruge Australian Bodycare Hair Clean shampoo, som indgår i en samlet plejeserie til hovedbundsproblemer. Denne shampoo til fedtet hår renser effektivt fedt og stylingprodukter væk fra hovedbunden, og takket være Tea Tree Oil renser den skånsomt bakterier og snavs i dybden, samtidig med at håret styrkes indefra.

Du skal dog huske at skylle shampooen grundigt ud, så der ikke sidder rester tilbage, som generer hudens naturlige beskyttende lag.

Selvom du har fedtet hovedbund, kan du dog godt døje med tørt hår. Derfor er der i pakken også en conditioner (Balsam), der genopretter hårets naturlige fugtbalance, så det bliver glansfuldt og modstandsdygtigt. Den skal du dog kun komme i spidserne, så du ikke fedter bunden yderligere.

Pakken med shampoo fungerer dermed også både til fedtet hovedbund og tørt hår. Sidste del i pakken er Scalp Cure Treatment Mask, som giver hovedbunden et ekstra plejeboost.

Med australsk Tea Tree Oil forhindres bakterier i at vokse i hovedbunden, og med Macademia Nut Oil får hårbund og -rødder masser af styrke og fugt.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Sæt ind med sund kost

Eftersom en fedtet hovedbund ofte skyldes din naturlige produktion af talg, kan du alligevel sætte ind andre steder i kampen mod fedtet hovedbund. Og det er gennem din kost. Hvis du er vant til at spise meget fedtholdig mad, fastfood, slik, kager og sodavand, så fremmer du talgproduktionen og dermed en fedtet hovedbund.

Men hvis du i stedet indarbejder sunde kostvaner, kan du hjælpe reguleringen af din talgproduktion på vej.


Fedtet hovedbund og hårtab

For mange kvinder og mænd er hårtab et stort problem. Og selvom kvinder sjældent bliver decideret skaldede, kan manken hurtigt blive tyndet ud. Det skyldes blandt andet faktorer som stress, graviditet og hormonelle forandringer, der alle skader håret, så du taber det.

Men det kan også ofte skyldes alderen. Jo ældre du bliver, desto tyndere bliver håret helt naturligt.

Men faktisk kan en fedtet hovedbund også være en hindring i kampen mod hårtab. Hvis du har været igennem en stresset periode, og det kan ses på håret, skal nye hår have ro til at vokse frem. Har du dog en meget fedtet hovedbund, kan den hæmme væksten af nye hår. Og så bliver det svært at få din fyldige hårpragt tilbage.

Derfor er der yderligere grund til at få bugt med en fedtet hårbund, hvis du ovenikøbet kæmper med hårtab.


anbefaling til fedtet hovedbund produkter

Fedtet hovedbund og kløe

Selvom kløe i hovedbunden ofte forbindes med tør hud, kan en fedtet hovedbund også klø. Kløende hovedbund og fedtet hår kan derfor også hænge sammen. Og det kan skyldes fedtet skæl i hovedbunden. Skæl skyldes nemlig ligesom en fedtet hovedbund en overproduktion af talg.

Men der findes flere typer skæl. Den fedtede slags, som ’klæber’ sig til hovedbunden, og de tørre flager, der drysser som hvidt sne på din bluse. Du kan altså både have skæl med en fedtet og tør hovedbund.

Har du det, er det en god idé at give din hårbund lidt ekstra pleje. Her er Scalp Serum igen et godt valg, fordi den med antiseptiske midler styrker hudens naturlige balance.

Inddel håret i sektioner og fordel kuren jævnt i hovedbunden. Lad den trænge ind i minimum fem minutter, hvorefter du skyller den grundigt ud. Du kan også lade den sidde natten over, hvis du virkelig trænger til et energiboost.

Video: Sådan bruger du scalp serum ved en fedtet hovedbund


Hvorfor er min hovedbund tør?

Ligesom en fedtet hovedbund skaber problemer, gør en tør hovedbund det også. En tør hovedbund kan være virkelig generende og føles ubehagelig. Tørhed i hovedbunden opstår, fordi der ikke er nok fugt og næring i området. Vores hud er over det hele fyldt med talgkirtler – det er dem, der sikrer, at huden er tilstrækkeligt fugtet og beskyttet, så den er modstandsdygtig.

Dog stopper nogle menneskers naturlige talgproduktion, og gør den det, vil hovedbunden blive tør og sart. Jo ældre du bliver, jo mindre talg producerer du, og derfor er du i større risiko for en tør hovedbund, desto ældre du bliver. Men en tør hovedbund er ikke kun et problem for ældre – det rammer personer i alle aldre. Hvis du ikke får den rigtige kost med de nødvendige vitaminer, mineraler og væske, er du også mere udsat for en tør hovedbund. Det samme gælder, hvis du indtager bestemte typer af medicin.

Årsagen til en tør hovedbund kan altså være din manglende talgproduktion, men det skyldes i mange tilfælde den måde, du behandler dit hår på. Bruger du en kraftig shampoo, er det ofte grunden til en irriteret og tør hovedbund. Samtidig er stylingprodukter og føntørreren hårde mod hovedbunden – og de kan derfor være skyld i, at huden her tørrer ud.

Ligesom ved en fedtet hovedbund med tørt hår kan du også opleve en tør hovedbund og fedtet hår. Her kan du igen bruge Australian Bodycares komplette hårplejeserie, der i tre trin giver både tørre og fedtede hovedbunde samt tørt og fedtet hår den rigtige pleje for at stabilisere den naturlige balance.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke