Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er hårtab?

Hårtab er en tilstand, hvor håret så småt begynder at tynde ud, og til sidst kan håret helt forsvinde. Det kan derfor både være en tilstand, hvor hårpragten fortyndes – ofte omkring midterlinjen midt på vertex på den øverste del af kraniet kendt som issen. Men det kan også give anledning til komplet skaldethed flere steder på issen. Oftest rammer skaldetheden mænd, mens kvinder oplever hårtab som en udtynding af håret i større eller mindre grad.

Hårtab er faktisk en sygdom. Det kan både være en forbigående og vedvarende tilstand alt afhængig af årsagen til problemet. Hårtabet kan enten være telogen effluvium, der dækker over en tilstand af tyndt hår i hele hårbunden, eller androgenetisk alopeci, der arveligt betinger hårtab.

Din hovedbund er udstyret med op mod 100.000 hår i gennemsnit. Hvert enkelt hårstrå gennemgår faser, hvor den anagene er den første. Her vokser mere end 90 % af hårstråene. De anagene hår sidder så godt fast i hovedbunden, at de er svære at hive af. Hvert hårstrå bliver siddende i flere år, før de falder ud og bliver erstattet af et nyt, friskt hårstrå.

Næste fase kaldes den katagene fase – her dør celler. Fasen varer omkring to uger, hvorefter strået bevæger sig over i den telogene fase. Denne fase varer omkring tre måneder. Fasen er en hvilefase, hvorefter håret afstødes. Det betyder også, at disse hår lettere kan trækkes ud. Du mister helt op mod 100 telogene hår dagligt, men det anses ikke som hårtab. Stiger antallet dog væsentligt, vil det anses som hårtab, fordi håret derfor tyndes ekstra meget ud.


Hvad er årsagerne til, at man taber håret?

Hvis du oplever at tabe håret, er du bestemt ikke den eneste. Det er et problem, som mange deler. Årsagerne kan dog være forskellige. Der er nemlig et hav af faktorer, der påvirker hår og hovedbund, og de kan alle være årsagen til hårtab. Dog kan mønstrene være forskellige.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Genetiske og arvelige faktorer

Den hyppigste årsag til hårtab er genetisk og arveligt betinget. Det kaldes for androgenetisk alopeci og er både almindeligt for mænd såvel som kvinder.

Let androgenetisk alopeci er udtryk for, at hårsækkene skrumper ind, når du bliver ældre. Det betyder, at hårstråenes kvalitet også daler – og det får håret til at falde af.

Ved svær androgenetisk alopeci er det et sværere tilfælde af arveligt hårtab. Her skrumper hårsækkene i så høj grad, at de ikke længere kan sørge for hårets vækst. Dette tilfælde rammer ofte mænd og fører til den velkendte ”måne” og skaldede isse.

Hårløgene, der danner hårstråene, forsvinder langsomt, og de er derfor ikke i stand til at få nye hår til at gro ud igen. Unge mænd begynder i puberteten at storproducere testosteron, som kan få hårsækkene til at skrumpe sammen, og bliver de for små, vil håret ikke gro ud igen. Hvis du er disponeret for hårtab, vil hårløgene være ekstra følsomme, og dermed vil du i højere grad tabe håret.


Vitaminmangel og fejlernæring

Får du den rigtige kost og tilstrækkeligt med vitaminer? Hvis ikke, kan det være skyld i telogen effluvium, der tynder håret ud, fordi hårsækkene går i dvale og afstøder hårstråene.

Mangler du eksempelvis biotin og niacin – begge B-vitaminer – kan det gå ud over hårpragten. B-vitaminer er vigtige for håret, og hvis du ikke får nok gennem din kost, kan det føre til, at håret bliver tyndt over hele eller dele af hovedbunden. Netop derfor kan man med fordel bruge produkter med biotin får at styrke håret.

XL pakke til hårtab
5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 929,95 kr
Udsalgspris 929,95 kr Normalpris 1.129,95 kr
XL pakke til hårtab - 5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår

Kronisk stress

De fleste har prøvet at være stresset i en periode. Det i sig selv bør ikke give anledning til hårtab. Lider du derimod af kronisk stress – stress i en længerevarende periode – kan det få indflydelse på dit hår. Kronisk stress er nemlig en hyppig årsag til udtynding af håret.

Når kroppen bliver stresset, sker der en hormonel ubalance i hårets vækst. Ubalancen får håret til at stoppe med at gro, og så taber du håret.

Overdreven brug af hårprodukter

Dit hårs sundhed er tæt knyttet til de fysiologiske tilstande. Derfor kan både livsstil og miljømæssige faktorer spille ind, når det gælder hårtab.

Det gælder eksempelvis overdreven brug af hårprodukter, hårfarvning, glattejern og krøllejern, der alle kan være hård kost for håret. De forskellige påvirkninger kan irritere hovedbunden og skabe ubalance i den naturlige hårstruktur. Det nedslider rødderne, udtørrer håret og giver anledning til ubalance i hårvæksten, så den nedsættes. Det kan derfor føre til et mere eller mindre udbredt hårtab.

Sygdom og hårtab

Hårtab kan også forårsages af en underliggende sygdom. Nogle sygdomme bevirker, at kroppen begynder at danne antistoffer mod håret, så håret begynder at tynde ud, eller der sågar opstår skaldethed.

Stofskiftesygdomme, spiseforstyrrelser, stofmisbrug og lignende giver hudforandringer, som kan betyde, at håret får dårligere vækstbetingelser og begynder at falde af.

Medicinsk bivirkning

Lægemidler kan være skyld i, at du oplever hårtab. Særligt kemoterapi som behandling af kræft er en medicinsk grund til, at håret falder af. Dog kan p-piller og andre mere ”harmløse” præparater også være årsag til, at håret tynder ud.

Inden du tager et lægemiddel, er det derfor altid en god idé, at du læser indlægssedlen grundigt eller forhører dig hos din læge, så du er bevidst om bivirkninger ved midlet.Hvem er oftest ramt af hårtab?

Hvis du er ramt af hårtab, er du langt fra den eneste. Hårtab rammer både mænd og kvinder. Og op mod 25 % af danskerne rammes af hårtab i større eller mindre grad fra 25-års alderen. Hårtab kan dermed ramme alle, da der kan være både fysiologiske og psykologiske årsager til det.

For mænd er det mere reglen end undtagelsen, at hårpragten tynder ud. Spørgsmålet er derfor ikke så meget om, de taber håret, men snarere hvornår de taber håret. Det kan dog være vidt forskelligt fra mand til mand, og det kan være helt fra de unge teenageår op til seniorårene. Det skønnes, at ca. 20 % af mænd i 20’erne oplever hårtab, ca. 40 % af mænd i 40’erne og ca. 60 % af mænd i 60’erne.

Hårtab er også et udbredt for mange kvinder, og helt op mod 50 % af kvinderne i 50-års alderen lider af udtynding af håret i større eller mindre grad.


Symptomer på hårtab – hvad skal du holde øje med?

Hvis du lider af hårtab, viser det sig typisk ved en række symptomer. Det kan starte med tyndt hår, som efterhånden forværres. Symptomerne er ofte forskellige for henholdsvis kvinder og mænd.

Hårtab hos mænd

Ved hårtab hos mænd begynder håret at blive tyndere på toppen af kraniet – på issen. Udtyndingen viser sig også som vigende hårgrænse med høje tindinger, der til sidst smelter sammen med den såkaldte ”måne” bag på hovedet.

Det giver ofte en hesteskoformet hårkrans. Pletskaldetheden starter ofte med en bar isse og kan sidenhen føre til komplet skaldethed.

Læs mere om hårtab hos mænd.

Hårtab hos kvinder

Hårtabet hos kvinder viser sig ofte som en udtynding af håret på den øverste del af kraniet, kaldet vertex. Her tyndes håret ud i større eller mindre grad, mens hårpragten i siderne og i nakken forbliver som hidtil.

Kvinder oplever ikke i samme grad skaldethed og pletskaldethed som mænd, hvor alle hårstrå forsvinder.

Læs mere om hårtab hos kvinder.


Hvilken behandling er der til hårtab?

Findes der et middel mod hårtab? Og kan du få den tabte hårvækst igen? Der findes gode muligheder for hårtab behandling – dog skal du være opmærksom på, at det ikke er nogen mirakelkur, og at det kræver flid og stor tålmodighed.

Middel til at modvirke hårtab

Når du taber håret, hvad enten det er som mand eller kvinde, skyldes det den ubalance, som opstår i hårets naturlige vækst. Til det har Australian Bodycare udviklet en serie af unikke produkter, som modvirker risikoen for hårtab.

De tre produkter er et serum, en shampoo og en hårspray,  som alle består af en række nærende og givende ingredienser som Tea Tree Oil, Biotin og Capilia Longa, der er effektive mod hårtab.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Tea Tree Oil, Biotin og Capilia Longa

Alle tre produkter er baseret på de naturlige aktiver Capilia Longa og Tea Tree Oil. Derudover indeholder serummet Biotin. Tilsammen styrker de håret og hjælper med at give et sundere og tykkere hår.

Tea Tree Oil er udvundet fra australske træer og har antibakterielle egenskaber, der renser hovedbunden fri for urenheder og snavs. Det giver håret de bedste betingelser og et hovedbundsmiljø, som bidrager med, at håret kan vokse sig stærkt og fyldigt.

Biotin er et vandopløseligt B-vitamin, som er essentielt for kroppen og hårets sundhed. Biotin indgår i kroppens stofskiftereaktioner og i dens regulering af sukkerets omsætning. Biotinen bruges til eksempelvis at omsætte kulhydrater og fedt, og derfor er kroppens celler afhængig af vitaminet. Vækst af celler spiller en stor rolle for dannelsen af ny hår og hud, og derfor er biotin en vigtig kilde for hårets generelle vækst.

Capilia Longa er en multiaktiv ingrediens, der er udvundet fra gurkemeje planten. Capilia Longa er klinisk dokumenteret mod hårtab og giver du de bedste betingelser for at få et fyldigt hår.

Brug produkterne sammen

Serum, shampoo og hårspray ved hårtab kan bruges hver for sig, men kan med fordel anvendes samlet for et optimalt resultat. Serummet masseres i hårbunden for at fremme et sundt hår og hovedbundsmiljø.

Shampooen renser mildt hovedbunden fri for urenheder, så urenheder ikke hæmmer hårvæksten.

Hårsprayen kan du bruge efter shampooen, eller når du vil springe hårvasken over. Den hjælper med at styrke hvert enkelt hårstrå, der bliver stærkere og mere modstandsdygtigt over for brud.

Produkterne fungerer sammen som middel til at modvirke hårtab ved at styrke hår og hovedbunden. Alle 3 produkter kan bruges dagligt.Stærkere medicinsk behandling

Du kan også få medicinsk behandling mod hårtab. Det består ofte af en hormonbehandling med tabletter. Tabletbehandlingen skal modvirke de hormoner, der kan hæmme hårvæksten, men behandlingen kan ofte have bivirkninger, som eksempelvis mandlig impotens.

Det er din læge, der skal udskrive tabletterne til dig, og derfor skal du først tale med ham eller hende. Lægen vil typisk vurdere, om behandlingen vil være gavnlig for dig.

Transplantation af ”raske” hår

Hårtransplantation er en anden form for behandling af hårtab. Transplantationen foregår ved at finde donorområder med stærke hårstrå og -sække, typisk i nakken eller på siden af hovedet, hvor der stadig er mange hår. Hårsækkene tages oftest ud enkeltvis og plantes på de bare områder, som eksempelvis den bare isse eller de høje tindinger.

Efter et par uger vil de transplanterede hår falde af, mens de nyplantede så småt vokser frem fra hovedbunden. Det endelige resultat af behandlingen kan først ses efter 12-18 måneder.


Forebyggelse af hårtab

Der er flere måder at forebygge hårtab på. For selvom det kan være svært at trække bremsen, når fysiologien går sin gang, behøver du ikke opgive på forhånd.

Giv kroppen den rigtige næring

Mangler din krop vitaminer og næring, kan det have indflydelse på din hårpragt. For at give håret de bedste betingelser for at holde sig sundt og stærkt kan du med fordel spise masser af frugt og grønt. Begge dele er fyldt med antioxidanter og vitaminer, som kan være gavnlige for dit hår.

Sørg for at få tilstrækkeligt med B-vitaminer gennem din kost. De fungerer som aktiver i hårsækkene og hjælper med at opretholde den naturlige balance, der er vigtig for, at håret kan vokse.

XL pakke til hårtab
5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 929,95 kr
Udsalgspris 929,95 kr Normalpris 1.129,95 kr
XL pakke til hårtab - 5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår

Undgå stress

Det kan ikke undgås, at du fra tid til anden bliver stresset. Dog skal du være opmærksom på, at det ikke er i længere perioder. For så kan det vise sig som hårtab. Sørg derfor for at få skabt gode strukturer og rutiner i din hverdag, så du har overblik over det, du skal nå.

Det gælder både på jobbet og derhjemme. Og husk også at trække stikket engang imellem og forkæl dig selv, mens du lader batterierne op. På den måde kan du mindske stresshormonerne i din krop.

Nedsæt forbruget af hårprodukter

Bruger du mange forskellige produkter i dit hår, kan det være en god idé at forebygge et fremtidigt hårtab ved at begrænse brugen af dem.

Lad håret lufttørre frem for at bruge føntørreren, og brug et enkelt stylingprodukt med flere funktioner i stedet for flere forskellige i håret. Sørg også for, at det indeholder milde ingredienser, der ikke skader håret.

Kan man forebygge hårtab

Ja man kan faktisk forebygge hårtab, hvis man gør noget ved det med det samme, og ikke bare lader det stå til.

Det er ligesom at smøre olie på sin bil, så den ikke skal på værksted så ofte. Sådan er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gøre håret stærkt ved at anvende hårprodukter, der er gode ved hårtab.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår

Find mere information her: