Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er hårtab hos mænd?

Hårtab hos mænd er en tilstand, hvor håret så småt begynder at tynde ud på issen, for til sidst at forsvinde helt. Mandlig skaldethed er den mest udbredte type af hårtab og kaldes også for androgen alopeci.

Hårtab hos mænd er ikke en sygdom, men i stedet en tilstand, som alle mænd på et eller andet tidspunkt i livet rammes af. Dog er det vidt forskellige, hvornår processen starter, og det kan variere lige fra de unge teenageår til langt op i alderen. Hårtab hos mænd er en arvelig tilstand, hvor hårsækkene påvirkes af det mandlige kønshormon.

Selvom hårtab hos mænd ikke er en sygdom, anses det stadig som et stort problem – ikke mindst kosmetisk. Særligt, hvis tilstanden optræder i de unge år, da skaldethed ofte anses som et tegn på alderdom.


Hvor rammes mænd oftest af hårtab?

Når håret begynder at falde af, vil du typisk blive tynd i toppen. Håret tynder ud på issen, og til sidst vil du få den såkaldte ”måne”. Dernæst vil høje tindinger vise sig, fordi hårgrænsen begynder at trække sig tilbage i siderne. Det kan føre til pletvis skaldethed, fordi du stadig kan have hår i nakken og i siderne.

Det får ofte nogle mænd til helt at barbere håret af, så de får et ensartet udtryk i stedet for nogle få pletter med hår og skaldethed.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Hvad er årsagerne til, at mænd taber håret og derfor får høje tindinger?

Det er helt normalt og uundgåeligt med tiden at tabe håret som mand. Men hvorfor sker det? Det kan der være flere årsager til.

Genetiske og hormonelle faktorer

I langt de fleste tilfælde af hårtab hos mænd, faktisk for 9 ud af 10 mænd, skyldes hårtabet ’androgenetisk hårtab’. Det vil sige, at hårtabet både er påvirket af arvelige anlæg såvel som hormonelle faktorer.

I puberteten begynder unge mænd at producere testosteron i store mænger. Storproduktionen får hårsækkene til at skrumpe sammen, og efterhånden bliver de så små, at de hår, der falder af, ikke længere gror ud igen. Det fører derfor til skaldethed. Det fører til de høje tindinger og den bare isse.

Er du arveligt disponeret for hårtab, vil dine hårløg i højere grad være følsomme overfor kønshormonet testosteron. Og er du mere følsom over for det, vil hormonet udvikle sig til dihydrotestosteron, som er et væksthæmmende stof, der derfor vil resultere i hårtabet. Det er altså ikke mængden af testosteron, der er afgørende for, om du taber håret tidligere eller ej – det er til gengæld din reaktion på det. For mænd, der bevarer håret på hovedet i længere tid, har hverken mere eller mindre testosteron end dem, der hurtigere mister det.

Dårlig kost og vitaminmangel

Selvom hårtab hos mænd i langt de fleste tilfælde skyldes genetik og arvelige anlæg, kan også forringet kost og vitaminmangel i nogle tilfælde være en medvirkende årsag til, at håret tynder ud.

Der er særligt nogle vitaminer, som er vigtigt for håret og dets vækst og styrke. Det gælder både B- og C-vitamin. Mangler du særligt biotin og niacin, der begge er B-vitaminer, kan det føre til udtynding af hårpragten. Er du dertil ikke dækket overordentlig ind med C-vitaminer, kan din krop have brug for hjælp til at producere kollagen, som er et vigtigt protein i forhold til et sundt og fyldigt hår.

XL pakke til hårtab
5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 929,95 kr
Udsalgspris 929,95 kr Normalpris 1.129,95 kr
XL pakke til hårtab - 5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår

Stressbetinget hårtab

Også stress kan være håret værste fjende. Det gælder både for mænd og kvinder. Og stress er derfor også en af hyppigste grunde til hårtab hos mænd – udover de arvelige faktorer.

Når kroppen er stresset, skaber det en hormonel ubalance. Det er særligt hormonet kortisol, der knyttes til stress. Bliver du stresset, udløser kroppen kortisol, og det betyder, at du både fysisk og psykisk fungerer på en anden måde.

Sygdomsrelateret hårtab

Hårtab som følge af sygdom er ofte mere udbredt i hovedbunden. Det kan være hårtab som følge af stofskiftesygdom eller hudsygdomme som skæleksem eller psoriasis. Det viser sig som skællende eksem i hårbunden og kan i svære tilfælde forårsage hårtabet takket være det forringede hovedbundsmiljø.

Medicinske behandlinger

Medicin kan være en anden årsag til, at du som mand taber håret. Det er særligt behandling med kemoterapi i en samlet kræftbehandling, der er grunden til, at du taber håret. Dog kan andre former for medicin også have hårtab som bivirkninger. Det skal stå angivet i indlægssedlen og en bestemt type medikament har hårtab som bivirkning.


Hvem rammes oftest af hårtab?

Hårtab rammer alle mænd før eller siden – det er en naturlig proces. Spørgsmålet er bare hvornår. Det anslås, at ca. 20 % af alle mænd i 20-års alderen oplever hårtab, ca. 40 % af alle mænd i 40-års alderen, mens op mod 60 % af alle mænd i 60-års alderen oplever et naturligt hårtab.

De mænd, der er arveligt disponeret for tidligt hårtab, er derfor også dem, som typisk mister håret først.


Hvilken behandling findes der til hårtab hos mænd?

Findes der et middel mod hårtab hos mænd? Både ja og nej. En hårtab behandling til mænd, der kæmper imod høje tindinger, er en måde at gå mod naturens gang. Dog findes der gode muligheder for at forbedre tilstanden.

Produkter til brug ved hårtab

Når du som mand taber dit hår, er det som følge af en eller anden ubalance i hårets vækst, der sætter en stopper for den naturlige hårvækst. Australian Bodycare har udviklet tre unikke produkter, med nøje udvalgt naturlige aktiver der modvirker risikoen for hårtab.

Alle produkterne indeholder aktiverne Tea Tree Oil og Capilia Longa, som hjælper med at styrke hovedbunden og håret. Derudover indeholder serummet fra Australien Bodycare Biotin.

Biotin er et B-vitamin, der er vigtigt for hårets tilstand, og som er en af de vitaminer til hår der støttes op af videnskaben.

Tea Tree Oil er en 100 % naturlig ingrediens med antibakterielle egenskaber, der hjælper med at rense hovedbunden fri for urenheder, så håret får de bedste betingelser for at vokse sig stærkt og tykt.

Capilia Longa er udvundet fra naturlige tropiske og subtropiske planter og er en multiaktiv ingrediens, som er klinisk dokumenteret mod hårtab.

De tre produkter er et serum, en shampoo og en hårspray. Serummet påføres i hovedbunden og hjælper med at sikre det optimale hovedbundsmiljø, så håret får styrke og bedre kan vokse. Shampooen kan du bruge som din daglige shampoo. Den er mild, samtidig med at den effektivt fjerner urenheder, der kan hæmme hårvæksten. Hårsprayen kan du bruge efter hårvask, eller når du springer hårvasken over. Sprayen styrker hårstråene, så de bliver mere modstandsdygtige over for brud.

Du kan derfor modvirke risikoen for hårtab med produkterne. Brug den samlet for at opnå det bedste resultat.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Medicinsk behandling

Dannelsen af det væksthæmmende stof dihydrotestosteron nedsætter hårvæksten, så nye hår ikke gror ud og erstatter de gamle. Til det findes der også en hormonbehandling baseret på tabletter.

Behandlingen har til formål at blokere kønshormonerne, der svækker hårvæksten, men en behandling som denne medfører ofte bivirkninger, som eksempelvis impotens. Hormonbehandlingen skal din læge ordinere tabletter på, og derfor skal du først til din læge, som kan vurdere, om det er den rigtige behandling af dit hårtab.

Hårtransplantation

En anden og meget omfattende behandling af høje tindinger og vigende hårgrænse er en såkaldt hårtransplantation. Den består i en teknik, hvor hårsække fra et donorområde med mange hår – oftest fra bagsiden eller siden af hovedet – flyttes til de bare områder. Oftest tages hårsækkene enkeltvis og placeres i de udsatte områder.

De transplanterede hår vil efter et par uger falde ud, så de nyplantede kan vokse frem. De gør de ca. efter tre måneder. Denne behandling kræver tålmodighed, for det endelige resultat vil først vise sig efter 1-1,5 år.


Forebyggelse af hårtab hos mænd

Hvad kan du gøre for at forebygge hårtab og høje tindinger som mand? Selvom naturens gang kan være svær at bremse, behøver du ikke kigge passivt til, mens hårpragten mindskes.

Planlæg din tid

Stressbetonet hårtab er ofte en forbigående tilstand. Men for at forebygge den kan du med fordel planlægge din tid bedre. Det hjælper dig til at få bedre struktur over din hverdag, så du ikke i samme grad stresser din krop.

Med en klar plan i hverdagen vil du bedre kunne nå alle de daglige gøremål både i hjemmet og på jobbet. Det kan være vigtigt for din hårpragt, hvis du mindsker udskillelsen af stresshormonet kortisol.

Motion og kosttilskud

De fleste ved, at motion er godt for krop og sjæl. Men vidste du, at det også kan være godt for dig hår? Ved at indføre daglig motion udskiller hjernen endorfiner, som er medvirkende til at mindske stress – og det kan dermed også bidrage til at nedsætte dit hårtab.

Hvis du ikke får en kost med tilstrækkeligt mængder af vitaminer, kan det vær en god idé at indføre kosttilskud i din hverdag. Det gælder særligt B- og D-vitaminer, der fungerer som aktiver i hårsækkene, samtidig med at de hjælper med at genoprette den hormonelle balance hos mænd, så håret får de bedste betingelser for at vokse.

XL pakke til hårtab
5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 929,95 kr
Udsalgspris 929,95 kr Normalpris 1.129,95 kr
XL pakke til hårtab - 5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår

Kan man forebygge hårtab hos mænd

Ja man kan faktisk forebygge hårtab hos mænd, hvis man gør noget ved det med det samme, det er bare ikke altid at mænd er så gode til dette.

Det er ligesom at putte olie på sin bil, så den ikke skal på værksted så ofte. Sådan er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gøre håret stærkt ved at anvende hårprodukter, der er gode ved hårtab.

Vidste du

At du kan opnå gode resultater ved dagligt brug af hair loss produkterne fra Australian Bodycare. De er specielt udviklet til brug ved hårtab.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår