Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er hårtab hos kvinder?

Hårtab hos kvinder er et irriterende, men desværre udbredt problem for mange. Hårtab hos kvinder er en tilstand, hvor håret begynder at falde af og tynde ud. Det kan være i større eller mindre udstrækning. Uanset hvad er det en tilstand, som i mange tilfælde har en negativ effekt på livskvaliteten for dem, der rammes af hårtabet.

Ved hårtab hos kvinder ses hårtabet ofte omkring midterlinjen midt på vertex, altså på issen i det øverste område på kraniet. Håret tyndes langsomt ud i toppen, alt imens håret i sider og nakke forbliver normalt. Mens mænd mister alt håret på et område, mister kvinder ikke på samme måde alle hårstrå. Dog er det stadig et kosmetisk problem, der kan have psykiske konsekvenser for mange kvinder. Hårtab hos kvinder kan både være forbigående og vedvarende.


Hårets biologiske opbygning

I hårbunden sidder der i gennemsnit ca. 100.000 hår. Alle hårstråene gennemgår forskellige faser. Først den anagene fase, hvor mere end 90 % af hårene her vokser. Anagene hår er svære at trække ud, fordi de sidder dybt fast i det subkutane væv. Den anagene fase udgør mere eller mindre hele hårets levetid, og hvert hår bliver da også siddende i flere år, indtil de bliver erstattet af nye.

I den næste fase, den katagene fase, opstår der celledød. Denne fase varer omkring to uger. Herefter går håret over i den telogene fase, som varer ca. tre måneder. Denne fase er en slags hvilefase, inden håret afstødes. Telogene hår er derfor også lettere at trække ud end anagene hår.

Hver dag fælder du op mod 100 telogene hår – det er helt normalt. Der er tale om hårtab hos en kvinde, hvis hun fælder langt mere end det.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Hvad er årsagen til, at kvinder taber håret?

Men hvorfor taber nogle kvinder håret? Det kan der være flere forskellige årsager til – dem får du et overblik over her.

Arvelige faktorer

En af grundene, til at kvinder taber håret, kan være arvelige faktorer. Hvis din mor har haft problemer med hårtab, er der også en risiko for, at du vil blive ramt af problemet. Arvebetinget hårtab hos kvinder starter allerede i 20-erne. Langsomt hen over de næste 10-20 år forværres hårtabet mere og mere.

Her forsvinder hårløgene, som er dem, der danner hårstråene langsomt. Det betyder, at hvert enkelt hårstrå bliver lysere og tyndere for til sidst at stoppe hårvæksten helt.

Hormonelle forandringer og stress

En anden årsag til, at kvinder taber håret, kan være hormonelle forandringer i kroppen. Det kan eksempelvis være i forbindelse med brugen af p-piller, overgangsalder eller graviditet. I alle tilfælde sker der forandringer med hormonerne i kroppen. Og det kan føre til tilstanden med den lægelige betegnelse Telogen effluvium.

Ved denne tilstand sker et pludseligt skifte mellem antallet af anagene og telogene hår i hovedbunden. Fra at være 90 % anagene og 10 % telogene forandres det i stedet til 70 % anagene hår og 30 % telogene hår. Det betyder derfor, at du taber 300 eller langt flere hår om dagen, og så begynder det at tynde ud i den ellers fyldige hårpragt.

Når årsagen til forandringen af hårantallet fjernes (eksempelvis graviditet, fødsel eller p-piller), kan hårtabet dog blive ved i endnu seks måneder. Herefter begynder hårets tilstand igen at normalisere sig, så hårene finder tilbage til sin vante balance.

Mangel på vitamin og mineraler

Får du tilstrækkeligt med vitaminer og mineraler i dagligdagen? Hvis ikke, kan det have indflydelse på dit hår. Hårtab hos kvinder kan nemlig skyldes mangel på vitaminer. Får din krop ikke de vitaminer, som den har brug for, kan det påvirke mængden af hår på hovedet.

Derfor har kosten også stor betydning for hårtab i nogle tilfælde. Det gælder især, hvis du lider af jernmangel, eller du ikke får tilstrækkeligt med B- og D-vitaminer. Begge dele spiller en rolle for hårets sundhed, og derfor kan en mangelfuld kost være grunden til, at håret så småt tynder ud.

XL pakke til hårtab
5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 929,95 kr
Udsalgspris 929,95 kr Normalpris 1.129,95 kr
XL pakke til hårtab - 5 hårtabsprodukter med Biotin til tyndt hår

Sygdomme i hovedbund

Også hudsygdomme som eksempelvis psoriasis og skæl i hovedbunden kan være synderen i forhold til, at dit hår tynder ud. Psoriasis er et skællende og tørt hududslæt, som ofte viser sig i tindinger, bag øre, ved hårgrænse og andre dele af hovedbunden. Selvom psoriasis i hovedbunden ikke altid er knyttet til hårtab, kan sygdommen i svære tilfælde give hårtab som følge af de dårlige betingelser i hovedbunden.

Overdreven brug af hårprodukter

Er du ivrig bruger af shampoo, balsam, hårlak, hårmousse og andre hår- og stylingprodukter, kan det være årsag til, at du måske lider af hårtab. De mange skrappe kemikalier og andre stoffer i produkterne kan irritere hovedbunden og helt ødelægge den naturlige hårstruktur, så rødderne bliver nedslidte.

De mange produkter er med til at udtørre håret og fjerne de naturlige olier, så væksten nedsættes. Det kan føre til tab af mange hårstrå.

Bivirkninger fra medicin

Håret kan begynde at falde af som en bivirkning af visse typer medicin. Det gælder særligt, hvis du modtager kemoterapi i forbindelse med en kræftbehandling. Men det kan også være en bivirkning ved andre typer medicin. Det står angivet i indlægssedlen i medicinen, hvis en af bivirkningerne er hårtab.Hvem er oftest ramt af hårtab?

Flere undersøgelser viser, at mange kvinder lider af hårtab. Faktisk er det et problem for helt op mod 50 % af alle kvinder, i og omkring 50-års alderen. Halvdelen melder om, at håret begynder at tynde ud, og for hele 10-15 procent er hårtabet markant.

Men hårtab kan ramme alle kvinder i perioder af livet, eksempelvis i forbindelse med hormonelle ændringer under graviditet, stress på job eller andre faktorer, der spiller ind på de hormonelle forandringer i kroppen.


Hvilken behandling er der af hårtab hos kvinder?

Selvom hårtab hos kvinder er en udbredt tilstand, er der gode muligheder for at behandle og forbedre udseendet, så du igen får et tykkere hår og normal hårvækst

Middel mod hårtab hos kvinder

Når du taber dit hår, skyldes det altså en ubalance i hårets naturlige vækst, som kan komme af den ene eller anden årsag. Til problemet har Australian Bodycare udviklet en kur bestående af tre produkter. Alle produkterne indeholder Tea Tree Oil og Capilia Longa, som tilsammen modvirker risikoen for hårtab.

Mens den 100 % naturlige Tea Tree Oil renser urenheder væk fra hovedbunden og fremmer den naturlige balance og sundhed, der giver håret de bedste betingelser for at vokse sig stærkt og fyldigt, reducerer den naturlige Capilia Longa risikoen for hårtab. Den multiaktive ingrediens er udvundet fra gurkemeje planten, og er klinisk dokumenteret mod hårtab.

De tre unikke produkter er et serum, en shampoo og en hårspray mod hårtab – de kan bruges hver for sig, men kan med fordel bruges sammen for et optimalt resultat.

Brug serummet som step 1 i kampen mod hårtab. Påfør dagligt serummet i din hovedbund og masser det ind. Serummet skal ikke vaskes ud, men skal blive i hovedbunden.

Shampooen fungerer som step 2, den masserer du grundigt ind i vådt hår og hovedbund for at styrke hårbundsmiljøet.

Anvend hårsprayen som step 3 efter hårvask eller på de dage, hvor du springer hårvasken over. Hårsprayen styrker håret og hjælper med at forhindre brud på hårstråene.

Produkterne giver alle sammen dit hår og din hovedbund de bedste betingelser for, at håret kan vokse sig stærkt og tykt, samtidig med at de modvirker risikoen for hårtab.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

Hvornår skal du gå til læge?

Hvis du er usikker på, hvorfor du pludselig begynder at tabe håret, er det altid en god idé at gå til lægen, så han eller hun kan undersøge årsagen nærmere. Hvis det skyldes for lavt stofskifte, en hudsygdom i hovedbunden eller noget helt tredje, kræver det yderligere behandling. Det kan lægen hjælpe dig med.


Forebyggelse af hårtab – hvad kan du selv gøre?

Hvis du gerne vil forhindre et hårtab, kan du selv gøre en række aktive tiltag, der kan hjælpe din hårvækst på vej.

Oprethold en sund livsstil

Med en sund og næringsrig kost kan du komme et stykke af vejen i din forebyggelse af hårtab. Sørg for at spise masser af frugt og grønt. Både frugter og grøntsager er spækket med vitaminer og antioxidanter, der begge styrker håret, så hårtab modvirkes. Spis også gerne sesamfrø, solsikkekerner og græskarkerner, som indeholder mineraler, der er effektive mod hårtab.

Får du ikke tilstrækkeligt med B-vitamin gennem din kost, kan du med fordel supplere med B-vitaminer, som er kendt for at styrke håret.

Begræns brugen af hårstyling

Føntørrer, hårspray, hårmousse, glatte- og krøllejern er alle hård kost for dit hår. Derfor vil dit hår have godt af, hvis du mindsker brugen af hårstylingprodukter og -redskaber.

Gør det til en vane at vaske håret aftenen inden, så det kan lufttørre, og du derfor ikke behøver bruge føntørreren til at tørre det med. Hvis du slet ikke kan undvære føntørre eller glattejern, er det en god idé at anskaffe nogle milde hårprodukter, som er varmebeskyttende og uden kemikalier og andre skrappe stoffer.

Gode råd til et sundere hår

Går du ofte med håret opsat i en hårelastik? Så kig lige engang på hårelastikken og se, om den er sat sammen med en metallukning. Er den det, bør du anskaffe dig elastikker uden denne lukning. Metaldelen har nemlig en tendens til at skade og slide på håret, så det bliver mere slidt og porøst.

Hvis du sover med dit hår løst, kan det også slide enormt meget på det, når du gnider det mod hovedpuden hver nat. Det kan hive i hårstråene og gøre håret mindre fyldigt at se på. Sæt det i stedet op i en løs hestehale eller knold, så du ikke på samme måde slider det mod hovedpuden, når du rammer drømmeland.

Kan man forebygge hårtab hos kvinder

Ja man kan faktisk forebygge hårtab, hvis man gør noget ved det med det samme, og ikke bare lader det stå til.

Det er ligesom at smøre olie på sin bil, så den ikke skal på værksted så ofte. Sådan er det også med håret. Du kan nemlig forebygge skader på hårstråene og samtidig gøre håret stærkt ved at anvende hårprodukter, der er gode ved hårtab.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår