Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Mange mennesker døjer med tørt hår på et eller andet tidspunkt i deres liv.  Årsagerne til tørt hår kan skyldes alt fra vejret, din livsstil til arvelighed. Hård kulde, frost og blæst samt sol, saltvand og klor slider på håret.

Farver du dit hår og bruger mange hårprodukter til styling, er det heller ikke sundt for håret. Alle disse faktorer kan føre til, at du får tørt hår med et mat skær, der føles livløst og med hårstrå, som nemt knækker.

Derfor udtørrer håret

Der er mange årsager til, at du kan få tørt og skadet hår.

 • Hvis dine forældre døjer med tørt og glansløst hår, er der en stor sandsynlighed for, at du arver denne udfordring
 • Der findes mange forskellige typer af hår, og afhængig af, om dit hår er krøllet, tyndt, kraftigt eller farvet, kan du opleve problemer med tørt hår. Blandt andet er kruset og krøllet hår udsat på grund af hårstråenes struktur
 • Dit hårs trivsel afhænger også af, hvad du spiser. Går du helst uden om mad med vitaminer, får det en negativ indvirkning på dit hår
 • Når frosten sætter ind om vinteren, udtørrer dit hår. Om sommeren bliver håret udsat for UV-stråler, der også kan give hår der er glansløst og mat
 • En svømmetur i havet eller i svømmehallen er skønt, men når dit hår bliver udsat for saltvand og klor, kan resultatet blive tørhed
 • Kemiske produkter i forbindelse med afblegning, farvning og permanent er med til at svække dit hår
 • Sulfat, alkohol, silikone og parfume er alle med til at skabe ubalance i hovedbunden og derved påvirke tilførslen af næringsstoffer til håret


Giv håret ro

Er dit hår først blevet udtørret og skadet, har det brug for, at du tilfører det en masse fugt og gode plejestoffer. Samtidig skal håret have ro og fred i en periode, der afhænger af skadens omfang. Det er vigtigt, at du i hårets hvileperiode undgår kemiske behandlinger af håret, som f.eks. farvning. Skadet hår har heller ikke godt af føntørring og glatning, fordi begge dele slider på håret. Undgå også at rede håret så tit.

Hvis du laver en rutine, når dit hår har genvundet sin fugtighed, hvor du implementerer en række vaner i forbindelse med hårvask og -pleje, kan du nå rigtig langt i kampen mod det tørre hår. Der er også flere andre tiltag, du kan have i tankerne for at undgå en ny udtørring.

Undgå spænder og elastikker i håret. De slider på håret, og sliddet øges, hvis du sover med dem i håret.

Hvis du drømmer om at få dit hår lysnet, er det fristende selv at gå i gang med afblegningen. Men det er en god idé at lade en professionel frisør gøre det. En god frisør er nemlig uddannet i at vurdere, hvad lige netop din hårtype kan tåle.

Når du styler dit hår med glattejern, føntørrer eller bruger et krøllejern, er det hårdt for håret. Du kan minimere slitagen på håret ved at bruge værktøjer, der holder en konstant temperatur på 185 grader. Er temperaturen lavere, holder stylingen ikke. Er temperaturen over 215 grader, bliver dit hår brændt af. Billige glattejern og krøllejern har ofte den ulempe, at varmelegemet tænder og slukker med for lange intervaller. De gode glatte- og krøllejern holder en konstant temperatur på 185 grader, der sikrer, at håret styles optimalt uden slid.


Brug balsam eller hårkur

Selvom du bruger et godt glattejern, krøllejern eller føntørrer, kan du passe endnu bedre på håret ved at bruge et varmebeskyttende produkt, når du styler dit hår. Ofte giver de varmebeskyttende produkter også håret bedre hold, så du udover beskyttelsen, får bedre holdbarhed på din styling.

Når du vasker dit lange hår, så brug gerne en god balsam eller hårkur. Der gør håret lettere at rede ud. Brug en god børste, når du reder dit hår efter hårvask. Det er også en god ide at få klippet spidser regelmæssigt, da det gør, at dit hår ikke filtrer så meget.

Har du tørt hår, kan du sagtens nøjes med at vaske dit hår med shampoo 2 gange om ugen, de andre gange kan du bare skylle håret uden at putte produkter i.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

 

Tips til forebyggelse af tørt hår

 • Skru ned for dit forbrug af hårprodukter og varme stylingredskaber.
 • Spis de gode fedtsyrer, som du blandt andet finder i laks, mandler og avocado.
 • Tag kosttilskud – gerne B-vitaminer og omega 3, hvis du ikke får tilstrækkeligt gennem din kost.
 • Det høje indhold af A-vitamin i gulerødderne holder din hovedbund sund og tilfører hårsækkene fedt.
 • Brug dagligt eller et par gange om ugen en nærende hårkur.

Olier og proteiner

Hvis du oplever problemer med tørt hår, kan det være en god ide med en hårkur. Det er et hårplejeprodukt, som reparerer og fugter tørt og/eller ødelagt hår. En hårkur indeholder nærende ingredienser som f.eks. proteiner og olier, der har til formål at genopbygge og fugte håret.

Kuren virker ved at trænge dybt ind i hårets kerne. Her fugter og reparerer kuren helt i dybden. I håret sidder svovlbroer, som er afgørende for, at håret er sundt og stærkt. Er svovlbroerne ødelagte, vil dit hår fremstå tørt og skadet. Hårkuren går ind og reparerer svovlbroerne, så håret igen bliver sundt, blødt og modstandsdygtigt.

Du fordeler en hårkur i dit fugtige hår, og det skal virke i minimum et par minutter – gerne mere. Bedst efter brug af shampoo, der åbner håret op, så kuren kan trænge ind i hårstråene. En balsam lukker og forsegler hårstråene igen, og derfor er det bedst, at du bruger hårkuren mellem shampoo og balsam. Du kan også bruge hårkuren natten over, hvis du har brug for ekstra intens pleje. Fordel kuren i håret og pak håret ind i en plastikpose for at holde på varmen, så hårstråene åbner sig op, og produktet for alvor trænger ind i håret.

Rigtig mange hårprodukter er skabt til at blødgøre, give glans, give krøller eller beskytte håret mod styling ved føntørring eller med krøllejern og fladjern, men derimod ikke til at pleje håret. Derfor er det altid en rigtig god idé at finde hårprodukter, der indeholder plejende ingredienser eller supplere din beholdning op med plejende hårprodukter.

Fugtighed til håret

Har du tørt hår, kan du bruge Australian Bodycare Hair Clean Shampoo. Det er en mild shampoo, som renser håret effektivt uden at skade hverken hår eller hovedbund. Shampooen indeholder ud over Tea Tree Oil også vandopløselig kokosolie, der tilfører fugt til dit hår, så det fremstår glansfuldt og føles blødt og lækkert. Når du bruger shampooen, bliver håret også styrket, så det kan holde til mere slid.

Australian Bodycare Hair Care balsam heler både skadet hår og forebygger mod nye slidskader. Produktet indeholder Panthenol, der er med til at genskabe hårstråets struktur og give det styrke, mens det også genopretter fugtbalancen. Olier udvundet fra Shea Butter giver glans og efterlader dit hår og hovedbund blød og velplejet. Balsammen kan bruges dagligt efter hårvask, og den får ikke dit hår til at klaske sammen.

Med shampoo og balsam har du et godt udgangspunkt til et gavnligt plejeritual af hår og hovedbund, der giver dig et stærkt hår og sund hovedbund. De dage, hvor hovedbunden trænger til lidt ekstra pleje, kan du supplere plejen med hovedbundskuren Scalp Cure, som er det sidste af de tre produkter i hårpleje-serien.

Hovedingrediensen i Scalp Cure er Tea Tree Oil, og det er den antibakterielle virkning fra Tea Tree Oil som er så vigtig. Den hindrer bakterier i at vokse uhæmmet i hovedbunden. Samtidig indeholder den lindrende ingredienser, som letter følelsen af en tør og irriteret hovedbund, mens Macademia Nut Oil giver et fugtighedsboost og styrker hårrødderne.

Se video: Sådan anvender du produkterne

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke