Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er en hårkur?

En hårkur er et hårplejemiddel, der er beregnet til at fugte og reparere ødelagt hår i dybden, samtidig med at det plejer en irritabel hovedbund. Ligesom en bodylotion fugter huden, gør en hårkur det samme for håret. Med andre ord er det hudens svar på en fugtighedscreme.

For ligesom du har brug for fugt til at bevare en lækker, blød og smidig hud, har du også brug for fugt til at holde håret blødt. En hårkur trænger dybt ind i håret og fugter og reparerer det dermed i dybden. Det er mere end en shampoo eller balsam kan klare.

En hårkur er typisk spækket med en masse nærende ingredienser som eksempelvis plejende og fugtgivende olier. Der findes forskellige hårkure på markedet, og mens nogle er ekstra gode til tørt og kruset hår, er andre særligt velegnede til et skadet og ødelagt hår.

» Find de omtalte produkter her


Hvad er årsagerne til, at man har brug for en hårkur?

Hvorfor har du brug for en hårkur? Det kan der være flere grunde til.

Overforbrug af stylingprodukter

Bruger du mange forskellige produkter til at opnå den helt rigtige frisure? Og tørrer du gerne håret med en føntørrer og styler det helt perfekt med et glatte- eller krøllejern? Både stylingprodukter og -redskaber er hård kost for dit hår. Det bliver derfor slidt, tørt og medtaget af de mange produkter, som er årsagen til, at dit hår har brug for pleje med en hårkur.

Kemiske behandlinger

Hvis du ønsker en anden hårfarve end din naturlige, er den eneste vej at farve det. En hårfarvning er en kemisk behandling af håret, det samme er en permanent, hvis du ønsker et bølget eller krøllet hår.

Kemiske behandlinger kan gøre håret tørt, fordi skællaget åbnes, så hårfarven kan trænge ind i barken og hårmarven og ændre farve eller struktur. Samtidig påvirker behandlingen hårets naturlige oliebalance og pH-værdi, og derfor har håret ekstra meget brug for en hårkur til at beskytte og genoprette hårets naturlige balancer.

Vind og vejr

En anden grund til, at dit hår har behov for en hårkur kan være vind og vejr. Særligt det danske vejr om vinteren kan være en hård nyser for håret. Det skyldes blandt andet, at håret udsættes for store udsving af temperaturer, når du færdes ude i kulden og efterfølgende bevæger dig indenfor i varmere omgivelser. Vind og vejr påvirker håret ved at slide på det og udtørre, så det mister den naturlige fugtbalance.

Det gælder ikke bare vintervejr, men også sommervejr, hvor solens stråler kan være hårde ved håret. Det betyder derfor også, at det har brug for en hårkur til at få den naturlige fugtbalance igen.

Genetiske faktorer

Måske har du bare fra naturens hånd en hårtype, der har tendens til tørt krus. Har du krøllet hår, vil hårets struktur i højere grad være plaget af tørhed.

Her spiller genetikken ind. For har din mor og far begge et tørt hår, så er der også større risiko for, at du selv har ekstra behov for pleje med en hårkur.

Hvem har oftest brug for en hårkur?

Både mænd og kvinder kan have brug for at bruge en hårkur. Men hvis du opholder dig meget udendørs, hvor vind og vejr for alvor kan udtørre dit hår, kan du have mere brug for en hårkur.

Det samme gælder for dig, der er arveligt disponeret for et tørt, krøllet eller kruset hår, hvor hårstrukturen gør håret mere tørt. Bruger du samtidig mange hårprodukter, vil det typisk være dig, der har brug for ekstra fugtpleje fra en hårkur.


Derfor er en hårkur gavnlig for dit hår

En hårkur er altså beregnet til at pleje hår og hovedbund. Det adskiller sig fra andre hårplejeprodukter ved at være det eneste middel, der kan fugte og reparere håret helt ind i dets inderste kerne.

For mens shampoo åbner håret for at rense det fri for fedt og snavs, vil en conditioner forsegle det igen, så slitage på håret bliver mindsket. Derfor er en hårkur også udviklet til at komme i håret, efter at shampooen har åbnet hårstråene. På den måde vil den trænge dybt ind i dit hår og bruge sine fugtgivende og reparerende egenskaber.

Kernen i håret er opbygget på næsten samme måde som en DNA-streng. I håret sidder svovlbroer, som er dem, der holder på hårets styrke og sundhed. Men de forskellige årsager som vind og vejr, forkerte hårprodukter, kemiske behandlinger og andet kan nedbryde svovlbroerne, så hårets sundhed svækkes. Hårkuren genopbygger og reparerer svovlbroerne, så håret igen får sin styrke og sunde udstråling tilbage. Det betyder, at hårstråene bliver stærkere, og at de derfor ikke er så udsatte for at knække og spalte i spidserne.


erfaring med hårkur

Hvilken behandling er der til tørt, ødelagt hår?

Det bedste middel mod tørt hår er en god hårkur, der kan trænge dybt ind og reparere i dybden. Døjer du med et porøst og tørt hår med irritabel hovedbund, kan balsammen Hair Care fungere som en hårkur til tørt, ødelagt hår.

Den plejer med Tea Tree Oil og Provitamin B5, der både plejer hår og hovedbund i dybden. Den naturlige ingrediens Tea Tree Oil har unikke antiseptiske egenskaber, som effektivt modvirker bakterier og hjælper med at holde hovedbund og hår sundt og friskt, samtidig med, at skæl forebygges.

Håret plejes, repareres og beskyttes i dybden, og fugtbalancen genskabes takket være panthenol og provitamin B5. Håret får tilmed masser af glans og bliver let at rede ud, fordi det fyldes op med nærende olier udvundet fra Shea smør, der blødgør både hår og hovedbund.

Med ekstrakter fra tasmansk peber beroliges og lindres en irriteret hovedbund, og derfor får du effektiv pleje til hår såvel som hovedbund med Hair Care.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Hvordan bruger du bedst Hair Care?

Inden du bruger Hair Care, bør du rense håret med en mild shampoo. Eksempelvis Hair Clean fra Australian Bodycare. Den åbner håret op, så de nærende ingredienser fra Hair Care kan få lov at trænge ind i håret og pleje og reparere. Samtidig forsegles fugten i håret, ligesom der dannes en beskyttende hinde over hårstråene. Fordel produktet i det fugtige hår og lad det sidde et par minutter, så det får lov at virke som en reel hårkur.

Skyl herefter grundigt ud med rigelige mængder vand. Det kan være en god idé at bruge koldt vand, fordi det yderligere bidrager til, at hårsækkene lukkes, og fugten dermed forsegles effektivt i hårstråene. Hair Care conditioner kan bruges til alle hårtyper og alle i din familie takket være de milde og naturlige ingredienser.

Hvor ofte skal du bruge en hårkur?

Du kan sagtens bruge den dagligt, men det er ikke sikkert, at det er nødvendigt. Måske har dit hår brug for ekstra pleje, måske har det brug for mindre pleje. Det er helt individuelt.

Derfor kan du måske nøjes med at bruge den hver anden gang, du vasker hår, eller et par gange om ugen. Men du kan også uden problemer bruge hårkuren dagligt, hvis dit hår har brug for den ekstra pleje.

Hvad er den bedste hårkur?

Hvilken hårkur er den bedste? Det er faktisk ganske enkelt. Den bedste hårkur er den, der passer til dit hår. Derfor er det vigtigt at se på, hvordan den enkelte hårkur plejer dit hår.

Har du eksempelvis krøllet hår, er det vigtigt at finde en hårkur, der tilfører masser af fugt, fordi et krøllet hår ofte er tørt. Er dit hår til gengæld farvet, kan det være skadet på grund af den kemiske behandling, og så er det vigtigt, at du også finder en hårkur, der kan pleje tilstrækkeligt. Her er det en fordel at bruge en hårkur med proteiner, fordi den er god til at reparere og genopbygge håret.

Er du i tvivl om, hvilken hårkur der vil være den bedste til dit hår, kan du altid spørge din frisør til råds.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Lav en hjemmelavet hårkur

Nogle hårkure kan være en dyr fornøjelse. Faktisk kan du også lave din egen hjemmelavede hårkur. Men hvordan gør du lige det?

Den plejende og blødgørende hårkur

Øl og æg i håret? Det lyder måske ikke som den bedste kur til håret. Men det er faktisk præcis, hvad det er, ifølge kendisfrisøren Dennis Knudsen.

Til kuren skal du bruge 1 æggeblomme og ½ øl. Æggeblommen slår du ud i en skål – uden æggehviden. Hæld en halv øl sammen med æggeblommen og pisk det sammen til en skum. Fordel skummen i håret og lad det sidde i 15 min. Skyl herefter grundigt ud.

Den fugtgivende hårkur

Til et tørt hår kan honning og olivenolie bringe fugten tilbage i dit hår. Dennis Knudsen anbefaler denne kur, hvis du har meget tørt hår. Bland honning og olivenolie 1:1 og fordel det i håret. Lad kuren virke i håret i ca. 15 min og skyl omhyggeligt ud med vand. Hvis dit hår er meget fint, skal du bruge en mindre mængde olie i den hjemmelavede hårkur, så det ikke kommer til at tynge håret for meget.


Forebyggelse af tørt hår og hovedbund

For at forebygge tørt hår og hovedbund kan du selv stå for en række aktive tiltag:

  • Brug dagligt eller et par gange om ugen en nærende hårkur.
  • Mindsk dit forbrug af hårprodukter og varme stylingredskaber.
  • Øg indtaget af gode fedtsyrer. Blandt andet laks, mandler og avocado er fyldt med dem.
  • Tag kosttilskud – gerne B-vitaminer og omega 3, hvis du ikke får tilstrækkeligt gennem din kost.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

FAQ om hårkur


Hvad er en hårkur?

En hårkur er et hårplejeprodukt, som går ind og reparerer og fugter tørt og/eller ødelagt hår. En hårkur indeholder nærende ingredienser som eksempelvis proteiner og olier, der har til formål at genopbygge og fugte håret. En hårkur fungerer på samme måde som en bodylotion for huden.


Hvordan virker en hårkur?

En hårkur virker ved at trænge dybt ind i hårets kerne. Her fugter og reparerer kuren håret helt i dybden. I håret sidder svovlbroer, som er afgørende for, at håret er sundt og stærkt. Er de brugt, vil håret være tørt og skadet. Hårkuren går ind og reparerer svovlbroerne, så håret igen bliver sundt, blødt og modstandsdygtigt.


Hvorfor har man brug for en hårkur?

Der er flere grunde til, at det er nødvendigt at bruge en hårkur. Dels kan du få et tørt og porøst hår af vind og vejr, særligt de store udsving i temperaturer om vinteren og sommerens udtørrende UV-stråler, overdreven brug af stylingprodukter, kemiske behandlinger, ligesom hårets type og genetik spiller en rolle.


Hvordan bruger man en hårkur?

En hårkur fordeler du i fugtigt hår, og kuren skal virke i minimum et par minutter – gerne mere. Bedst efter brug af shampoo, der åbner håret op, så kuren kan trænge ind i hårstråene. En balsam lukker og forsegler hårstråene igen, og derfor bruges hårkuren bedst mellem shampoo og balsam. Du kan også bruge hårkuren natten over, hvis du har brug for ekstra intens pleje. Fordel kuren i dit hår og pak håret ind i en plastikpose for at holde på varmen, så hårstråene åbner sig op og produktet rigtig kan trænge ind i håret.


Hvor ofte skal man bruge en hårkur?

Det er helt individuelt, hvor ofte man har brug for en hårkur. Mens nogle har brug for hårkuren flere gange om ugen, kan andre have brug for den en enkelt gang eller hver anden uge. Der er derfor ikke noget endegyldigt svar på, hvor ofte du skal bruge en hårkur, andet end når dit hår har brug for ekstra pleje. Det afhænger nemlig udelukkende af dit hårs tilstand.


Hvor længe virker en hårkur?

Det er helt forskelligt fra person til person, hvor længe en hårkurs virkning holder. Mens det for nogle er nødvendigt med pleje fra en hårkur ofte, kan det hos andre være mindre nødvendigt, fordi håret holder godt på den pleje, det har fået fra kuren.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke