Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Tør hovedbund – hvad vil det sige?

Tør hovedbund er ofte lig med en kløende hovedbund. Når hovedbunden er tør, er det fordi, huden er blevet affedtet og udtørret, og det vil typisk give kløe. Det er vigtigt, at du gør noget ved en tør hovedbund, da du ellers risikerer at skabe sår i hovedbunden, der kan give adgang for bakterier.

Problemer med hovedbunden, herunder tør hovedbund, handler hverken om alder eller køn. Alle kan altså have tør hovedbund.


Test: Problemer med tør hovedbund?

Trine fra Nicehair viser her hvad hun gør ved en hovedbund som er tør og med skæl.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Hvad er symptomerne på tør hovedbund?

Når man har tør hovedbund, kan man måske opleve, at man kan kradse tørre og hvide flager af hovedbunden. Mange tror derfor, at de har skæl i håret. Men tør hovedbund og skæl er ikke det samme. Skæl skyldes en overforekomst af en gærsvamp på huden og giver gullige, fedtede skælflager, hvorimod tør hovedbund skyldes tørhed i huden.

Ofte opdager man først, at hovedbunden faktisk er tør, når det begynder at klø. En kløende hovedbund er altså et typisk symptom. Her er det selvfølgelig vigtigt, at du med det samme undersøger, at kløen ikke skyldes lus.
Meget tør hovedbund

Meget tør hovedbund kan give sprækker i hovedbunden, og det føles som om, at huden strammer. De fleste med en meget tør hovedbund, oplever også en voldsom kløe. Herfra er der ikke langt til sår i hovedbunden. Det er derfor vigtigt, at du reagerer og finder en god behandling, hvis du har en meget tør hovedbund.

Mange oplever større problemer med meget tør hovedbund og tør hud generelt om vinteren. Her er kulde, blæst og lav luftfugtighed med til at udtørre huden endnu mere end om sommeren. Derfor har vi brug for ekstra pleje af huden og hovedbunden om vinteren. Det er vigtigt at vælge nogle gode produkter mod tør hud.


Hvordan kan man behandle en tør hovedbund?

En tør hovedbund skal behandles med fugt og nænsom pleje. Det er vigtigt, at du ikke bruger produkter, der kan være med til at udtørre hovedbunden yderligere.

Huden i ansigtet og på kroppen kan vi smøre ind i plejende og nærende cremer, hvis den bliver for tør. Det er straks sværere i hovedbunden på grund af håret. I stedet må vi pleje hovedbunden med en mild, hudvenlig og plejende shampoo, der er specielt egnet til tør hovedbund og en balsam til tør hovedbund efterfølgende. Har du meget tør hovedbund, kan det dog være nødvendigt at bruge en creme i hovedbunden.

Naturlige olier til behandling af tør hovedbund

Er din hovedbund blevet meget tør, kan du have behov for at gøre mere her og nu end blot at skifte til en bedre og mere egnet shampoo til tør hovedbund. Du kan blandt andet opnå en mere intensiv behandling af en tør hovedbund med naturlige olier, der virker meget plejende og nærende på huden. Mange oplever, at olier som olivenolie, kokosolie og tea tree oil (tetræsolie) har en effektiv virkning på tør hovedbund. Olierne er milde og hudvenlige og vil derfor være blide mod huden.

Har du meget tør hovedbund, som du ikke selv kan behandle, eller oplever du at få sår i hovedbunden, bør du opsøge din læge, da der så kan være andre årsager til den tørre hovedbund. Det kan blandt andet være hudlidelser som skæleksem, psoriasis, svamp eller skæl.

> Tør hovedbund olie – Produkter mod tør hovedbund

Video: Sara fra Nørrevængets apotek i Silkeborg anbefaler Scalp Cure fra Australian Bodycare mod tør hovedbund.

Fremgangsmåde: Sådan behandler du tør hovedbund – 3 nemme og effektive trin.

1. Fordel Scalp serum i hovedbunden og lad den sidde natten over for optimal effekt. Brug 1-2 gange ugentligt.

2. Vask håret med vand og fordel hair clean shampoo i håret. Masser godt ind i hårbunden og skyld efter med rent vand. Bruges dagligt.

3. Giv dit hår ekstra pleje, brug hair care conditioner efter, du har vasket det.

Video: Sådan behandler du tør hovedbund – 3 nemme og effektive trin. Produkter specielt udviklet til tør hovedbund.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Hvordan kan man forebygge en tør hovedbund?

Hårvask udtørrer huden, og har du en tør hovedbund bør du holde lidt igen med hårvasken. Hver dag er for meget for både hår og hovedbund. Et par gange om ugen er mere passende.

Brug shampoo til tør hovedbund

Udover at undgå alt for hyppig hårvask, bør du også kigge på den shampoo, du bruger. Måske bruger du en shampoo, der er for skrap for din hovedbund. Når du har problemer med udtørring af hovedbunden, bør du bruge en mild og hudvenlig shampoo til tør hovedbund. Vælg gerne en shampoo uden parfume.

I en familie kan en have tør hovedbund, mens en anden har fedtet hovedbund. Der vil altså typisk være behov for forskellige typer af shampoo til de forskellige familiemedlemmer. Meget af løsningen kan således ligge i at få den rigtige og individuelle shampoo til hver enkelt.
Pas på med stylingprodukterne

Shampoo skal bruges i håret og hovedbunden. Conditioner skal derimod kun bruges i håret. Og stylingprodukter til håret hører heller ikke hjemme i hovedbunden. Når du bruger stylingprodukter, er det derfor en god idé at være opmærksom på, om du masserer dem ned i hovedbunden. De gør udelukkende gavn i håret, og derfor kan du med fordel holde dem fri fra hovedbunden, hvor de kan være medvirkende til at udtørre hovedbunden, men også i nogle tilfælde kan fedte hovedbunden unødigt.

Den varme luft fra hårtørreren virker udtørrende på både hår og hovedbund. Du kan eventuelt skifte til funktionen med kold luft i noget af tiden.


Hvad er årsagerne til en meget tør hovedbund?

I hovedbunden har vi ligesom i huden på resten af kroppen masser af talgkirtler. De sørger for at generere talg, der produceres af fedt og døde hudceller. Talgen har til formål at fedte og beskytte vores hud, så den er vandtæt, ikke tørrer ud og ikke bliver for skrøbelig. Talgproduktionen sørger også for, at håret ikke bliver for tørt.

Hvis den naturlige produktion af talg af en eller anden grund ikke er stor nok, vil du opleve, at din hovedbund bliver tør. Ældre mennesker producerer generelt ikke længere så meget talg, derfor er de særligt udsatte for at få tør hovedbund.

Der kan dog også være andre årsager til tør hovedbund. Sygdomme som lavt eller højt stofskifte, diabetes, lever- eller nyresygdomme, astma, eksem og allergi og visse typer medicin kan give tør hud. Hvis du drikker for lidt vand, får forkert kost eller mangler vitaminer, kan det også give tør hud.

En tør hovedbund vil imidlertid ofte skyldes eksterne faktorer. Når vi vasker håret, affedter vi hovedbunden. Vasker vi håret lidt for ofte, eller bruger vi for skrap en shampoo, kan vi risikere at få en meget tør hovedbund. Stylingprodukter til håret og brug af hårtørrer kan også være en medvirkende årsag til udtørring af hovedbunden.

LÆS OGSÅ: Forebyg uren hudVideo:
 Sådan forebygger du tør hovedbund – 3 trin.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke