Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvem får lus?

Lus. Bare ordet og tanken om de små dyr kan få det til at klø på de fleste af os. Og alle kan få lus. Det har ingen betydning, om håret er rent eller ej. Lusene er kun interesserede i blod, og det findes på os alle, uanset hvordan renligheden og hygiejnen i øvrigt er.

Hop direkte til: Sådan slipper du af med lus

Selv om alle kan få lus, er det særligt børn i alderen 3-10 år, der får lus. Det skyldes, at de nok oftere har tæt kontakt i forbindelse med leg, og lus bliver kun overført til andre ved direkte hovedkontakt. Men har barnet fået lus, vil andre i familien, uanset alder, ofte også få lus, netop på grund af spredningen ved tæt hovedkontakt.

Læs også: Luseæg – hvordan ser luseæg ud

Undersøgelser har vist, at langhårede har lidt større tendens til at få lus end korthårede. Men korthårede skal dog på ingen måde føle sig sikre. Det er faktisk kun, hvis håret er under ½ cm langt, at du kan vide dig helt sikker på ikke at få lus. Der er også lidt flere piger end drenge, der får lus – det skyldes nok, at der er flere piger end drenge, der har langt hår.

Luseangreb ledsages ofte – men ikke altid – af en ubehagelig kløe, der opstår, når lusen suger blod.

Det er ikke farligt at have lus, men det er ubehageligt, generende og besværligt. Og det er vigtigt at behandle lus, for de forsvinder ikke af sig selv, og du spreder lusene videre til andre.

Hvordan ser lus ud – og hvordan opdager du dem?

Tegn på lus kan du sagtens se med det blotte øje, hvis du kigger godt efter. Håret skal deles, og du skal kigge godt efter i hovedbunden. Du kan altså ikke umiddelbart se lusene, hvis du bare kigger flygtigt på håret.

Ofte opdager du lusene, fordi det begynder at klø i hovedbunden. Eller også opdager du dem i forbindelse med en regelmæssig kæmning, som du bør huske, særligt hvis du har eller omgås mindre børn, der er ekstra udsatte for at få lus.


erfaring shampoo mod lus

Fakta om lus

Hovedlus er små flade, ovale og aflange insekter uden vinger. De kan altså hverken flyve eller hoppe, men de bevæger sig rundt ved at holde fat om hårstråene. De lever i menneskehår, hvor de lever af at suge blod fra hovedbunden. En hovedlus er 1-3 mm lang. Farven kan skifte fra gennemsigtig til mørk, hvis den lige har suget blod.

Luseæggene, der ligner små sorte eller hvide prikker, sidder fast på et hårstrå cirka en centimeter over hovedbunden. Du skal altså ikke lede efter luseæg i hårspidserne, men tæt på hovedbunden. De tomme klækkede æggeskaller er hvidlige og kan sidde længere ude på hårstrået.

En lus tager cirka 21-27 dage om at udvikle sig fra æg til voksen lus. En voksen lus lever i cirka 30-40 dage. En voksen hun-lus kan nå at producere 50-150 æg i den tid, den lever. Et æg udklækkes på 5-9 dage.

Lus kan kun leve på mennesker. De holder varmen via vores kropsvarme, og de lever af vores blod. Dog kan en lus overleve 2-3 dage væk fra et menneske, og et luseæg kan leve op til 14 dage væk fra et menneske. Alt efter temperatur og andre forhold vil både voksne lus og æg dog ofte dø hurtigere, hvis de er væk fra menneskekroppen.

Ud over hovedlus findes der også kropslus og fladlus, som kan leve på mennesker, men de holder begge til på kroppen og ikke i håret.


Symptomer på lus

Som nævnt vil du ofte opdage lusene, fordi hovedbunden klør forfærdeligt. Men du skal bestemt ikke bruge kløe som en målestok for, om du har lus eller ej. For dels kan du sagtens have lus, uden at hovedbunden klør, og dels kan en kløende hovedbund have andre årsager.

Du kan altså sagtens have lus uden at opleve nogle symptomer. I de tilfælde vil du kun opdage lusene i forbindelse med en regelmæssig kæmning.

Det er ubehageligt og besværligt at have lus, men der er ingen grund til at være flov over det, for det kan ramme alle, og det har intet med renlighed eller hygiejne at gøre. Hvis alle talte åbent om lus og huskede at kæmme regelmæssigt, ville antallet af lus hurtigt falde drastisk. Desværre sker det ikke, og derfor er det nødvendigt at være opmærksom på smitterisikoen, så du husker at kæmme regelmæssigt og behandle hurtigt, hvis der er lus.


Hvordan smitter lus?

Lus smitter let, og de smitter ved kontakt, da de hverken kan flyve eller hoppe. Der skal altså være tæt kontakt mellem hovederne, så lusen kan kravle fra det hoved til det andet. Men en lus bevæger sig hurtigt, så kontakten behøver ikke være andet end helt kortvarig.

Man kan ikke blive smittet med luseæg. De sidder fast på hårstrået og falder ikke af.

Risikoen for smitte via huer, hårbørster og lignende er ikke ret stor, selv om det er en mulighed. Lus smitter primært gennem hovedkontakt. Legetøjsbamser, puder og lignende er heller ikke de steder, du skal koncentrere dig om i jagten på lusene. Lusene har ikke gode chancer for at overleve her.


Hvordan behandler du lus?

Lus går ikke væk af sig selv. Tværtimod. Behandler du ikke lusene, vil du bare få flere og flere, og det går temmelig hurtigt. Så har du fået lus, er der altså ikke andet for end at gå i gang med en behandling med det samme. De fleste har nu også kun lyst til at blive lusene kvit så hurtigt som muligt, for tanken om levende insekter i hovedbunden på sig selv eller sine børn er ikke spor rar. Nedenfor kan du se en video om, hvordan du får lus væk hurtigt.

Video: Sådan behandler du lus på kun 15 minutter.

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

Hvordan kæmmer du håret?

Den vigtigste og mest effektive behandling af lus er kæmning med en særlig tættekam. Det er fint at supplere med diverse midler mod lus, men du slipper stadig ikke uden om en grundig omgang kæmning af håret. Kæmning er i øvrigt også en helt uskadelig – og billig – metode. Det kan anbefales at bruge en balsam til kæmningen mod lus. Gerne en Balsam med Tea Tree Oil, da Tea Tree Oil har en antiseptisk virkning, der gør, at den er effektiv mod bakterier – Derfor anbefaler vi at bruge produkter med Tea Tree Oil til pleje af hår og hovedbunden.

Video: Sådan behandler du lus på kun 15 minutter.

Når du skal kæmme håret, skal du væbne dig med god tid, en god portion tålmodighed og godt lys, for det tager tid at kæmme hår, og det hele skal ses grundigt efter. Særligt tidskrævende og besværligt er det, hvis håret er langt og kraftigt. Kæmning virker kun, hvis du er systematisk, omhyggelig og vedholdende. Men så er det til gengæld også en yderst effektiv metode.

Det er en god idé at kæmme håret efter hårvask eller i hvert fald at gøre håret vådt, inden du går i gang med at kæmme. Put gerne en balsam uden parabener i håret, som du skyller ud igen. Så glider kammen lettere gennem håret, og eventuelle lus vil sidde mere stille.

Det er lettere at holde styr på håret, hvis du bruger nogle hårklemmer eller lignende til at dele håret med. Derefter tager du en tot ad gangen, som du reder igennem fra hårbund til hårspids. Efter hver gang banker du kammen af på et hvidt underlag, så du bedre kan se, om der er noget i håret. Finder du æg eller lus i håret, skal de selvfølgelig fjernes. Ofte kan det være nemmest simpelthen at fjerne dem mellem to negle.

Hvis du finder æg eller levende lus i håret, skal håret kigges grundigt efter igen i løbet af de næste uger for at se, om æggene er blevet udklækket, og der nu er levende lus. Du bør kæmme hver anden dag i to uger, hvis du vil være helt sikker på at være sluppet af med lusene. Eventuelt kan du supplere kæmningen med en behandling med lusemidler. Lusemidler kan være effektive men kan også være meget hårdt for hovedbunden. Har man brugt lusemidler kan det være en god ide at efterbehandle hovedbunden med en hovedbundkur med Tea Tree Oil for at sikre en god og sund hovedbund.

LÆS MERE: Kæmning af lus – Sådan gør du


det virker bedste mod lus

Lusemiddel

Der er ingen tvivl om, at kæmning med en tættekam er det mest effektive lusemiddel. Men udover at kæmme håret kan du bruge diverse lusemidler for at komme de små kryb til livs. På apoteket og hos Matas kan du købe luseshampoo og forskellige lægemidler mod lus. Lægemidlerne indeholder forskellige insektgifte.

Det er vigtigt at overholde brugsanvisningen nøje, ellers skal du ikke regne med den store effekt. Men selv om du gør det, kan du ikke altid regne med en øjeblikkelig virkning. Du bør derfor altid supplere en behandling med kæmning, så du sætter ind på flere fronter.

Vi anbefaler 3 produkter fra Australian Bodycare. Anti Lice er et lusemiddel, der virker hurtigt på luseproblemet. Det kræver kun én behandling med dette produkt og behandlingen tager kun 15 minutter.

Anti Lice er en yderst effektiv behandling mod både lus og æg. Anti Lice virker efter blot én behandling, og det er baseret på Dimethicone, som fysisk indkapsler lus og æg, hvorefter disse dør. Anti Lice indeholder desuden Tea Tree Oil, som medvirker til en sund hovedbund. Anti Lice er fri for parabener og insektgifte. Ideel til behandling af lus på børn ned til 3 år.

Shampooen Hair Rinse og Hair Spray anbefaler vi, at du bruger efter Anti Lice. Shampooen forebygger, beskytter og styrker håret og sørger for at mindske risikoen ved lus – for hele familien. Sprayen renser hår og hovedbund samtidig med, at den blødgører håret og efterlader et beskyttende skjold.

Video: Shampoo efter lusebehandling

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

Behandling med husråd

Der findes en lang række husråd mod lus, blandt andet brug af husholdningssprit, petroleum, eddike, hvidløg og citron. Det er ikke produkter, der er beregnet til brug på menneskehud, og der er ingen videnskabelig dokumentation for virkningen, så det kan ikke tilrådes at bruge dem.

Husk at tjekke hele familien

Finder du lus, så sørg også for at tjekke resten af familien for lus. Ellers risikerer du, at der bliver ved med at være lus i familien. Det er vigtigt, at alle bliver kæmmet samtidigt, så alle lus i familien fjernes.

Husk også at give besked om lusefundet til daginstitution, skole, fritidsordning og andre, som barnet har været i kontakt med, for kun på den måde kan lusesmitten udryddes. Hører du selv om lus blandt dem, du eller barnet omgås, bør du kontrollere håret nogle gange for at sikre, at du eller I ikke er blevet smittet.

Hvad gør man med huer, sengetøj, børster og lignende?

Engang anbefalede man, at alt, der havde været i kontakt med den person, der havde fået lus, skulle vaskes eller en tur i fryseren i 24 timer. Det vil sige sengetøj, tøj, huer, børster, kamme, bamser osv. Eventuelt kunne man lægge det hele væk i 48 timer.

I dag ved man, at risikoen for smitte gennem huer, kamme, børster, sengetøj, bamser og lignende er meget lille. Det kan ikke udelukkes, at risikoen er der, men den er ikke ret stor, og derfor skal du bruge energien på at behandle den, der har fået lus, tjekke resten af familien og informere dem, som den smittede har været i kontakt med, så de også kan blive tjekket og eventuelt behandlet.

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

Kan man gøre noget for at undgå at få lus?

Har du børn, der går i daginstitution eller skole, har du helt sikkert prøvet at få en seddel med hjem i tasken eller fået en besked på Forældreintra om, at der nu igen er fundet lus. Når det sker, bør du straks undersøge barnet – også selv om I aldrig tidligere har haft lus i familien.

Der er desværre ikke gøre noget, du kan gøre for fuldstændigt at sikre, at du og resten af familien undgår at få lus. Det bedste, du kan gøre for at undgå, at et eventuelt luseangreb bliver for slemt, er at kæmme håret jævnligt. Hvis du for eksempel kæmmer håret en gang om ugen, vil du i hvert fald hurtigt opdage det, hvis du har fået lusebesøg, og så kan du sætte ind med behandling og undgå at smitte videre.

Piger eller drenge med langt hår kan måske med fordel sætte håret op, så det ikke så nemt bliver viklet ind i de andres hår, men det er ingen garanti mod lus.

Det allervigtigste er dog fortsat kæmning og atter kæmning. Hvis alle sørgede for regelmæssigt at kæmme børn og sig selv, ville luseproblemet slet ikke være så stort, for så ville smittespredningen ikke nå at blive så stor.

Video: Gode råd ved lus

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

Hvad er luseæg?

Lus formerer sig ved at lægge æg i hovedbunden – og i sin levetid, der strækker sig over ca. tre uger, kan en hunlus nå at lægge mange luseæg. Faktisk lægger den op til otte luseæg om dagen, og derfor kan der pludselig leve mange lus i håret, hvis du ikke behandler problemet. Når hunlusen er mellem ni og tolv dage lægger den æg første gang – og sådan fortsætter det, til du får stoppet lusens formering i håret.

Hunlusen lægger sine æg på hårstrået helt nede ved hovedbunden, og der ligger kun ét luseæg pr. hårstrå. En luseæg-udklækning sker typisk 6-9 dage, efter hunlusen har lagt det. På toppen af ægget sidder et lille ’låg’, som den nye lus skubber af, så snart den er helt færdigudviklet. Når den unge lus, også kaldet en nymfe, udklækkes, går den straks i gang med at suge blod fra hovedbunden for at overleve. Luseæg udklækkes ved en temperatur på 35-38,8 grader, men hvis temperaturen er under 22 grader, bliver ægget ikke udklækket.

Luseæg smitter ikke. Det er først, når lusene er udklækkede, at de udgør en smittefare ved tæt hovedkontakt.

Hvordan ser luseæg ud?

Hvis du mistænker, at du selv, dit barn eller en anden i familien har fået luseæg, skal du straks gå i gang med at kæmme håret, så du kan være sikker på, om der er tale om lus.

Men hvordan ser luseæg ud i håret? Luseæg kan være vanskelige at se med det blotte øje, fordi de er meget små og sidder på en hårrod i hovedbunden. Alligevel er de lettere at få øje på end de udklækkede lus. Luseæg har en hvid-gullig farve og en oval form på ca. 0,8 mm. Mest af alt minder de om små sesamfrø eller sandkorn. Ofte sidder luseæggene i den bageste del af hovedet, særligt nakke og bag ørerne er et attraktivt sted for hunlusen at lægge sine æg. Her er der nemlig typisk ekstra varmt og lettere fugtigt, så lusene får de bedste opholdsbetingelser.

Luseæg og skæl forveksles ofte med hinanden, da de begge har den samme hvide farve. Men hvor luseæg sidder fast på hårstrået, sidder skæl mere løst. Er du i tvivl om, hvorvidt det er skæl eller et luseæg, du har i håret, kan du teste det ved at trække et hår mellem pegefinger og tommelfinger. Hvis det er et luseæg, er det så klistret fast til hårstrået, at det er vanskeligt at trække af. Er det derimod skæl, glider det let af hårstrået.

Du kan også bruge det velkendte udtryk ’en lus mellem to negle’, når du skal undersøge, om det er skæl eller et luseæg, du har fundet i håret. Klem det mellem to negle. Hvis det er hårdt og giver en knaselyd, er det højst sandsynligt et luseæg, hvorimod et skæl ’splatter’ mere ud, når det klemmes mellem to negle.

Når lusen udklækkes, sidder den tomme æggeskal stadig tilbage i håret. Og mange har derfor svært ved at finde ud af, om ægget er tomt. Som en tommelfingerregel kan du regne med, at ægget højst sandsynligt er klækket, hvis du finder det længere ude i håret end én centimeter fra hovedbunden. Den tomme æggeskal gror nemlig med håret ud, når lusen er klækket. Du kan også finde rødlige eller sorte luseæg i håret. Gør du det, er det tegn på, at ægget er dødt.

Hvordan føles luseæg?

Luseæg er udover deres diskrete udseende tilmed sværere at opdage, fordi de ikke i samme omfang giver kløende gener, som de udklækkede lus gør. Du mærker derfor ikke, at dit hår kan være en stor rede for luseæg. Det er først, når æggene klækkes, og de unge nymfer begynder at suge blod, at du kan mærke ubehag og kløe i hovedbunden.

Kløen opstår, fordi lusene udskiller et stof fra deres spyt, som danner en allergisk reaktion i hovedbunden. Spyttet trænger ned i det bid, lusene laver i hovedbunden, og stoffet i spyttet betyder, at blodet har sværere ved at størkne – og lusene får dermed bedre betingelser for at suge blod på livet løs.

Er du uheldig, kan det klø så meget i hovedbunden, at du kradser hul – og dermed er der risiko for at få infektion i såret, fordi der let kommer bakterier i det. Derfor er det en god idé at anvende et produkt, der hjælper med at bekæmpe bakterier. Eksempelvis Australian Bodycare Scalp Serum, der med et højt indhold af Tea Tree Oil virker helende og effektivt modvirker bakterier, samtidig med at den lindrer den kløende fornemmelse.

Dog er det vigtigt at huske på, at du godt kan have lus, uden at det klør. Det er bare typisk de kløende gener fra hovedbunden, der er årsag til, at lusene opdages. Hvis det er første gang, du har lus, vil det ofte kun være en svagt kløende fornemmelse. Har du derimod haft lus gentagende gange, tager kløen typisk til i styrke og intensitet.

Hvordan fjerner man luseæg?

Selvom luseæg altså ikke smitter på samme måde, som når de er udklækkede, betyder det dog ikke, at du ikke skal behandle og fjerne dem. For inden for kort tid vil æggene jo netop klække, så de levende lus begynder at suge blod og udgøre en reel smittekilde.

Derfor er det vigtigt, at du tager affære, hvis du opdager luseæg i håret. Du kan dog ikke kæmme eller fjerne æggene på samme måde som de levende lus. Og det betyder derfor, at din behandling går ud på at være opmærksom. Den eneste måde, du kan få bugt med luseæggene på, er ved at kæmme håret jævnligt. For i takt med, at lusene udklækkes, kan du fange dem med en tættekam, inden lusene selv bliver voksne og lægger nye æg.

Du kan bruge lusemiddel på luseæg, da nogle produkter både har virkning på levende lus og luseæg. Dog vil en vigtig indsats mod luseæg og lus stadig være kæmning – det er både den mest effektive, men også billigste metode til at komme luseæggene til livs

Læs også: Guide til kæmning af lus

Brug en tættekam, der ikke er alt for spids, så du undgår at skade hovedbunden. Gør først håret vådt og suppler kæmningen med en balsam, så kammen glider lettere, og du dermed får kæmmet hele håret. Red hele håret igennem med kammen og sørg for at rede fra bund til spids. Du skal sikre dig, at hvert tag når helt ind til hovedbunden, da du får bugt med flest lus her. Gå ikke videre til næste tag i håret, før du har rengjort tættekammen – ellers risikerer du nemlig at rede lus ud i næste tag. Sørg derfor for at banke kammen af på et lyst håndklæde eller tørre den af med køkkenrulle.

Video: Sådan kæmmer du håret.

Du fjerner lusene ved at kæmme håret grundigt hver eller hver anden dag. Det skal du gøre i hele to uger – uden at springe over. På den måde får du nemlig hele tiden fjernet lusene, i takt med at de udklækkes. Det giver dem ikke mulighed for at parre og formere sig, så lusene spreder sig. Æggene udklækkes efter seks-ni dage. Hvis du bliver ved med at kæmme i to uger, er du sikker på, at der ikke findes flere luseæg i håret, der kan klække og blive til reelle lus.

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus

FAQ om lus

Hvordan ser lus ud?

Hovedlus er små insekter uden vinger. De er flade, ovale og aflange og har tre par ben forrest på kroppen. De lever i menneskehår, hvor de lever af at suge blod fra hovedbunden. En hovedlus er 1-3 mm lang. Farven kan skifte fra gennemsigtig til mørk, hvis den lige har suget blod.


Hvordan fjerner man lus?

Det mest effektive middel mod lus er regelmæssig og grundig kæmning af hele håret. Læs her hvordan du kæmmer håret


Hvordan fjerner man luseæg?

Luseæg kan fjernes ved at kæmme håret grundigt. Får du øje på et æg under kæmningen, kan du også fjerne det mellem to negle. Luseæggene sidder fast på et hårstrå helt nede ved hovedbunden.


Hvor længe lever lus?

En voksen lus lever i cirka 30-40 dage. I den tid kan en voksen hun-lus nå at producere 50-150 æg. Et æg udklækkes på 5-9 dage. En lus tager cirka 21-27 dage om at udvikle sig fra æg til voksen lus. En lus kan overleve op til 2-3 dage væk fra et menneske, og et luseæg kan leve op til 14 dage væk fra et menneske.


Hvordan får man lus?

Lus smitter gennem tæt hovedkontakt med et andet menneske, der har lus. Lus kan altså ikke hverken hoppe eller flyve. Sidder du med hovedet tæt sammen med en anden, der har lus, kan lusen hurtigt gå fra et hårstrå og videre over på et hårstrå hos dig.


Hvordan kæmmer man for lus?

Kæmning er den mest effektive metode til behandling af lus. Når man kæmmer, tager man en lille tot hår ad gangen, som man reder igennem med en særlig tættekam, hvorefter man banker kammen af på et hvidt klæde, for eksempel et stykke køkkenrulle, for at se, om der er lus eller æg.


Hvor længe lever lus i sengetøj?

Lus kan højst leve 2-3 dage væk fra et menneske, men ofte vil lusen dø inden da. Det afhænger blandt andet af temperaturen, og hvornår lusen sidst har spist blod. Risikoen for smitte gennem eksempelvis sengetøj er ikke stor, men for en sikkerheds skyld kan du vaske det ved 60 grader.


Kan man drukne lus?

I princippet kan du godt drukne lus, men det ville kræve, at du holdt dig under vand i flere timer, så det er nok ikke en realistisk mulighed.


Hvordan behandler man lus?

Den meste effektive behandling er kæmning med en tættekam. Du kan også vælge at supplere kæmningen med en behandling med et lusemiddel. Kæmning er den mest effektive måde, og du kan læse mere her om hvordan du behandler lus.


Hvordan undgår man lus?

Du kan ikke gøre noget for helt at undgå lus, hvis du er i kontakt med andre mennesker. Det bedste, du kan gøre, er derfor at tjekke hovedbunden regelmæssigt ved kæmning. På den måde vil du opdage eventuelle lus, inden de når at blive alt for mange, og så kan du sætte ind med hurtig behandling. Husk også at give besked til din omgangskreds, så de også kan blive tjekket for lus.