Sådan opdager du lus – og sådan slipper du af med dem
Lus er et stort og tilbagevendende problem, ikke mindst rundt omkring i mange danske børnefamilier. Her kan du læse om, hvordan du opdager lusene – og hvordan du bedst behandler mod dem, så du slipper af med dem igen.
Gå direkte til: Behandling af lus – Sådan gør du
Indholdsfortegnelse
Hvem får lus?
Lus. Bare ordet og tanken om de små dyr kan få det til at klø på de fleste af os. Og alle kan få lus. Det har ingen betydning, om håret er rent eller ej. Lusene er kun interesserede i blod, og det findes på os alle, uanset hvordan renligheden og hygiejnen i øvrigt er.
Hop direkte til: Sådan slipper du af med lus
Selv om alle kan få lus, er det særligt børn i alderen 3-10 år, der får lus. Det skyldes, at de nok oftere har tæt kontakt i forbindelse med leg, og lus bliver kun overført til andre ved direkte hovedkontakt. Men har barnet fået lus, vil andre i familien, uanset alder, ofte også få lus, netop på grund af spredningen ved tæt hovedkontakt.
Læs også: Luseæg – hvordan ser luseæg ud
Undersøgelser har vist, at langhårede har lidt større tendens til at få lus end korthårede. Men korthårede skal dog på ingen måde føle sig sikre. Det er faktisk kun, hvis håret er under ½ cm langt, at du kan vide dig helt sikker på ikke at få lus. Der er også lidt flere piger end drenge, der får lus – det skyldes nok, at der er flere piger end drenge, der har langt hår.
Luseangreb ledsages ofte – men ikke altid – af en ubehagelig kløe, der opstår, når lusen suger blod.
Det er ikke farligt at have lus, men det er ubehageligt, generende og besværligt. Og det er vigtigt at behandle lus, for de forsvinder ikke af sig selv, og du spreder lusene videre til andre.
Hvordan ser lus ud – og hvordan opdager du dem?
Tegn på lus kan du sagtens se med det blotte øje, hvis du kigger godt efter. Håret skal deles, og du skal kigge godt efter i hovedbunden. Du kan altså ikke umiddelbart se lusene, hvis du bare kigger flygtigt på håret.
Ofte opdager du lusene, fordi det begynder at klø i hovedbunden. Eller også opdager du dem i forbindelse med en regelmæssig kæmning, som du bør huske, særligt hvis du har eller omgås mindre børn, der er ekstra udsatte for at få lus.
Fakta om lus
Hovedlus er små flade, ovale og aflange insekter uden vinger. De kan altså hverken flyve eller hoppe, men de bevæger sig rundt ved at holde fat om hårstråene. De lever i menneskehår, hvor de lever af at suge blod fra hovedbunden. En hovedlus er 1-3 mm lang. Farven kan skifte fra gennemsigtig til mørk, hvis den lige har suget blod.
Luseæggene, der ligner små sorte eller hvide prikker, sidder fast på et hårstrå cirka en centimeter over hovedbunden. Du skal altså ikke lede efter luseæg i hårspidserne, men tæt på hovedbunden. De tomme klækkede æggeskaller er hvidlige og kan sidde længere ude på hårstrået.
En lus tager cirka 21-27 dage om at udvikle sig fra æg til voksen lus. En voksen lus lever i cirka 30-40 dage. En voksen hun-lus kan nå at producere 50-150 æg i den tid, den lever. Et æg udklækkes på 5-9 dage.
Lus kan kun leve på mennesker. De holder varmen via vores kropsvarme, og de lever af vores blod. Dog kan en lus overleve 2-3 dage væk fra et menneske, og et luseæg kan leve op til 14 dage væk fra et menneske. Alt efter temperatur og andre forhold vil både voksne lus og æg dog ofte dø hurtigere, hvis de er væk fra menneskekroppen.
Ud over hovedlus findes der også kropslus og fladlus, som kan leve på mennesker, men de holder begge til på kroppen og ikke i håret.
Symptomer på lus
Som nævnt vil du ofte opdage lusene, fordi hovedbunden klør forfærdeligt. Men du skal bestemt ikke bruge kløe som en målestok for, om du har lus eller ej. For dels kan du sagtens have lus, uden at hovedbunden klør, og dels kan en kløende hovedbund have andre årsager.
Du kan altså sagtens have lus uden at opleve nogle symptomer. I de tilfælde vil du kun opdage lusene i forbindelse med en regelmæssig kæmning.
Det er ubehageligt og besværligt at have lus, men der er ingen grund til at være flov over det, for det kan ramme alle, og det har intet med renlighed eller hygiejne at gøre. Hvis alle talte åbent om lus og huskede at kæmme regelmæssigt, ville antallet af lus hurtigt falde drastisk. Desværre sker det ikke, og derfor er det nødvendigt at være opmærksom på smitterisikoen, så du husker at kæmme regelmæssigt og behandle hurtigt, hvis der er lus.
Hvordan smitter lus?
Lus smitter let, og de smitter ved kontakt, da de hverken kan flyve eller hoppe. Der skal altså være tæt kontakt mellem hovederne, så lusen kan kravle fra det hoved til det andet. Men en lus bevæger sig hurtigt, så kontakten behøver ikke være andet end helt kortvarig.
Man kan ikke blive smittet med luseæg. De sidder fast på hårstrået og falder ikke af.
Risikoen for smitte via huer, hårbørster og lignende er ikke ret stor, selv om det er en mulighed. Lus smitter primært gennem hovedkontakt. Legetøjsbamser, puder og lignende er heller ikke de steder, du skal koncentrere dig om i jagten på lusene. Lusene har ikke gode chancer for at overleve her.
Hvordan behandler du lus?
Lus går ikke væk af sig selv. Tværtimod. Behandler du ikke lusene, vil du bare få flere og flere, og det går temmelig hurtigt. Så har du fået lus, er der altså ikke andet for end at gå i gang med en behandling med det samme. De fleste har nu også kun lyst til at blive lusene kvit så hurtigt som muligt, for tanken om levende insekter i hovedbunden på sig selv eller sine børn er ikke spor rar. Nedenfor kan du se en video om, hvordan du får lus væk hurtigt.
Video: Sådan behandler du lus på kun 15 minutter.
Hvordan kæmmer du håret?
Den vigtigste og mest effektive behandling af lus er kæmning med en særlig tættekam. Det er fint at supplere med diverse midler mod lus, men du slipper stadig ikke uden om en grundig omgang kæmning af håret. Kæmning er i øvrigt også en helt uskadelig – og billig – metode. Det kan anbefales at bruge en balsam til kæmningen mod lus. Gerne en Balsam med Tea Tree Oil, da Tea Tree Oil har en antiseptisk virkning, der gør, at den er effektiv mod bakterier – Derfor anbefaler vi at bruge produkter med Tea Tree Oil til pleje af hår og hovedbunden.
Video: Sådan behandler du lus på kun 15 minutter.
Når du skal kæmme håret, skal du væbne dig med god tid, en god portion tålmodighed og godt lys, for det tager tid at kæmme hår, og det hele skal ses grundigt efter. Særligt tidskrævende og besværligt er det, hvis håret er langt og kraftigt. Kæmning virker kun, hvis du er systematisk, omhyggelig og vedholdende. Men så er det til gengæld også en yderst effektiv metode.
Det er en god idé at kæmme håret efter hårvask eller i hvert fald at gøre håret vådt, inden du går i gang med at kæmme. Put gerne en balsam uden parabener i håret, som du skyller ud igen. Så glider kammen lettere gennem håret, og eventuelle lus vil sidde mere stille.
Det er lettere at holde styr på håret, hvis du bruger nogle hårklemmer eller lignende til at dele håret med. Derefter tager du en tot ad gangen, som du reder igennem fra hårbund til hårspids. Efter hver gang banker du kammen af på et hvidt underlag, så du bedre kan se, om der er noget i håret. Finder du æg eller lus i håret, skal de selvfølgelig fjernes. Ofte kan det være nemmest simpelthen at fjerne dem mellem to negle.
Hvis du finder æg eller levende lus i håret, skal håret kigges grundigt efter igen i løbet af de næste uger for at se, om æggene er blevet udklækket, og der nu er levende lus. Du bør kæmme hver anden dag i to uger, hvis du vil være helt sikker på at være sluppet af med lusene. Eventuelt kan du supplere kæmningen med en behandling med lusemidler. Lusemidler kan være effektive men kan også være meget hårdt for hovedbunden. Har man brugt lusemidler kan det være en god ide at efterbehandle hovedbunden med en hovedbundkur med Tea Tree Oil for at sikre en god og sund hovedbund.
LÆS MERE: Kæmning af lus – Sådan gør du
Lusemiddel
Der er ingen tvivl om, at kæmning med en tættekam er det mest effektive lusemiddel. Men udover at kæmme håret kan du bruge diverse lusemidler for at komme de små kryb til livs. På apoteket og hos Matas kan du købe luseshampoo og forskellige lægemidler mod lus. Lægemidlerne indeholder forskellige insektgifte.
Det er vigtigt at overholde brugsanvisningen nøje, ellers skal du ikke regne med den store effekt. Men selv om du gør det, kan du ikke altid regne med en øjeblikkelig virkning. Du bør derfor altid supplere en behandling med kæmning, så du sætter ind på flere fronter.
Vi anbefaler 3 produkter fra Australian Bodycare. Anti Lice er et lusemiddel, der virker hurtigt på luseproblemet. Det kræver kun én behandling med dette produkt og behandlingen tager kun 15 minutter.
Anti Lice er en yderst effektiv behandling mod både lus og æg. Anti Lice virker efter blot én behandling, og det er baseret på Dimethicone, som fysisk indkapsler lus og æg, hvorefter disse dør. Anti Lice indeholder desuden Tea Tree Oil, som medvirker til en sund hovedbund. Anti Lice er fri for parabener og insektgifte. Ideel til behandling af lus på børn ned til 3 år.
Shampooen Hair Rinse og Hair Spray anbefaler vi, at du bruger efter Anti Lice. Shampooen forebygger, beskytter og styrker håret og sørger for at mindske risikoen ved lus – for hele familien. Sprayen renser hår og hovedbund samtidig med, at den blødgører håret og efterlader et beskyttende skjold.
Video: Shampoo efter lusebehandling
Behandling med husråd
Der findes en lang række husråd mod lus, blandt andet brug af husholdningssprit, petroleum, eddike, hvidløg og citron. Det er ikke produkter, der er beregnet til brug på menneskehud, og der er ingen videnskabelig dokumentation for virkningen, så det kan ikke tilrådes at bruge dem.
Husk at tjekke hele familien
Finder du lus, så sørg også for at tjekke resten af familien for lus. Ellers risikerer du, at der bliver ved med at være lus i familien. Det er vigtigt, at alle bliver kæmmet samtidigt, så alle lus i familien fjernes.
Husk også at give besked om lusefundet til daginstitution, skole, fritidsordning og andre, som barnet har været i kontakt med, for kun på den måde kan lusesmitten udryddes. Hører du selv om lus blandt dem, du eller barnet omgås, bør du kontrollere håret nogle gange for at sikre, at du eller I ikke er blevet smittet.
Hvad gør man med huer, sengetøj, børster og lignende?
Engang anbefalede man, at alt, der havde været i kontakt med den person, der havde fået lus, skulle vaskes eller en tur i fryseren i 24 timer. Det vil sige sengetøj, tøj, huer, børster, kamme, bamser osv. Eventuelt kunne man lægge det hele væk i 48 timer.
I dag ved man, at risikoen for smitte gennem huer, kamme, børster, sengetøj, bamser og lignende er meget lille. Det kan ikke udelukkes, at risikoen er der, men den er ikke ret stor, og derfor skal du bruge energien på at behandle den, der har fået lus, tjekke resten af familien og informere dem, som den smittede har været i kontakt med, så de også kan blive tjekket og eventuelt behandlet.