Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Sådan kommer du lusene til livs

Lus. De små kløende kryb er alle forældres skam og skræk. “Åh nej, hvad tænker de andre ikke, har vi ikke gjort det godt nok”. Der er ingen grund til hverken skam eller bekymring.

Det er nemlig højsæson for lus i daginstitutioner og fritidsklubber. De små blodsugere har her de bedste betingelser, hvor børn leger og tumler. Rigtig mange børn får lus i dag, langt flere end tidligere. Det skyldes at lusene er blevet resistente overfor de luse-midler man brugte tidligere.

Der er altså ingen grund til at være flov, men du skal fjerne lusene så hurtigt du kan.

Lus forsvinder ikke af sig selv – og de smitter – så gør dig selv en tjeneste og begynd at kæmme så snart du kan. I denne artikel får du tips til hvordan du let og skånsomt fjerner lus med kæmning og vores effektive Tea Tree Oil Balsam.

Video: Så Behandler du effektivt lus på kun 15 min. 

Lusekur med Tea Tree Oil uden insektgift
Lusebehandling mod hovedlus og æg virker på 15 min.
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 144,95 kr
Udsalgspris Fra 144,95 kr Normalpris
Lusekur med Tea Tree Oil uden insektgift - Lusebehandling mod hovedlus og æg virker på 15 min.

Fjern lus effektivt og skånsomt med kæmning og balsam

Der findes kemiske luse-midler på markedet, der er mere eller mindre effektive. Mange lusemidler er bare ikke effektive mere, fordi lusene har udviklet resistens. De kemiske lusemidler på markedet indeholder alle pesticider, ikke lige det bedste for et barn i voksealderen. Heldigvis er kæmning med balsam et effektivt middel mod lus.

Det er fuldt forsvarligt, billigt og sikkert at fjerne lus alene ved kæmning og brug af balsam. Kæmning 4 gange over 2 uger med en god balsam fjerner næsten med garanti alle lus. Vores Tea Tree Oil balsam er meget velegnet til kæmning. Balsammen gør håret fladt og let at kæmme og dertil er Tea Tree olie antibakterielt og holder derfor hovedbunden ren og problemfri. Flere videnskabelige undersøgelser (se kilder nedenunder) har påvist en gavnlig effekt ved brug af Tea Tree Oil. Så fortvivl ikke, hvis du går i gang med at kæmme straks, så er dit barn og familien lusefri om 2 uger.

Kæmning af lus – skridt for skridt

Kæmning betyder at bruge en kam til at fjerne lus. Til det formål bruger man en særlig tættekam der har tætsiddende tænder, hvor lusene bliver fanget imellem. Når lus udsættes for vand, lukker de ned og sidder stille, og så kan man fjerne dem med kammen.

Lus findes i 3 stadier: æg, nymfer og voksne lus. Når man kæmmer, skal man fortsætte i 2 uger, så alle lus i forskellige stadier bliver fjernet. Selv om du har fjernet alle voksne lus, kan der stadig sidde æg. Og de klækkes så og bliver til nymfer.

Lusen begynder sit liv i et luseæg, som den voksne lus lægger ved hårets rod. Her sidder de rigtig godt fast og er ikke til at fjerne. Når lusen klækkes, er den en nymfe, en lille version af den voksne lus. Den vokser hurtig til fuld størrelse, og den voksne lus klatrer adræt rundt i håret med 6 klør på sine ben. De voksne lus suger blod fra hårbunden og lægger æg og sådan fortsætter cyklussen. Når man fjerner lus, skal man altså være sikker på, at man får lusen med i alle stadier.

Det klør når man har lus på grund af en allergisk reaktion på lusens spyt. Derfor kan man godt have lus selvom det ikke klør. Første gang man har lus, kan der gå op til 4 uger inden kløen viser sig. Får man lus anden gang, går det hurtigere med kløen, der viser sig næsten med det samme.

Hvis der er blevet fundet lus i din familie, skal alle tjekkes for lus. Hvis der er fundet lus i institutionen eller klassen, bør I også kæmme og tjekke for en sikkerheds skyld.

Lus kan hverken hoppe eller flyve. De kan heller ikke overleve udenfor håret ret længe. Derfor er der ingen grund til panik og ingen grund til hovedrengøring. Der er heller ingen grund til at holde børnene hjemme fra skole eller legekammerater.

Lus smitter fra hår til hår, og derfor er børn med længere hår også mere udsatte for smitte. Det vil sige, at piger oftere får lus end drenge. Før i tiden kunne man finde på at barbere alt håret af en skoleklasse, for så var der i hvert fald ingen lus. Heldigvis har vi bedre metoder i dag!


Sådan kæmmer du for lus

Det er ikke svært at kæmme for lus og det er heller ikke dyrt. Det kræver lidt tålmodighed, for det tager ca. 30 minutter at tjekke og kæmme lus og det skal gentages et par gange. Du skal altså forberede dig på at bruge et par timer i alt på opgaven.

Til kæmning skal du bruge:

 • Kam
 • Balsam
 • Køkkenrulle
 • Håndklæde
 • Forstørrelsesglas
 • Hårklemmer/elastik
 • Underholdning til børn

Kam

Du kan købe en tættekam i Matas, på Apoteket eller på nettet. Kammen kan være lavet af plastik eller metal. Den kan være med korte eller lange tænder og se ud på mange måder. Det vigtigste er, at tænderne på kammen sidder tæt – så lusene ikke smutter igennem. Den bedste afstand mellem tænderne er 0,2 millimeter. Kammen kan blive slidt efter brug, hvis den er lavet i plastik, så tjek lige en gang imellem. Er tænderne blevet bøjet, ja så er det ud og købe en ny.

Der findes nogle tættekamme hvor tænderne sidder ekstra tæt. De kan bruges til også at få æg med ud, men det river mere i håret og kan være ubehageligt.

Køb en kam som virker for dig og hvor det ikke gør alt for ondt på barnet. Ældre børn kan tåle lidt hårdere kamme, som river lidt mere.

Balsam

Balsam er lige så vigtigt som tættekammen. Du bruger balsam til at gøre håret glat og lige, så du kan køre kammen igennem. Med vores balsam kan selv genstridigt, krøllet hår let glattes ud.

Når lus bliver våde kan de ikke trække vejret. Så sidder de helt stille og lukker sig til. Balsam sørger for de klistrer til håret og ikke kan bevæge sig. Nu kan du nemt få dem ud af håret.

Vores Tea Tree Oil er desuden antibakteriel og virker både mod kløe og sår i hovedbunden.

Forstørrelsesglas og køkkenrulle

Når du kæmmer er det for at gøre to ting:

 1. Tjekke for lus
 2. Fjerne lus

Når du har kørt kammen igennem håret, tjekker du om der sidder lus på den med dit forstørrelsesglas. Det er helt fint med et almindeligt forstørrelsesglas, som du har liggende i skuffen. Ellers kan du købe et i Bog&Ide eller lignende. Du kan med fordel involvere dine børn, som har bedre øjne end du har og er flittige luse-jægere!

Efter du har tjekket kammen og set om der er lus, tørrer du kammen af i køkkenrullen. Det gør du for at lusene du lige har fjernet ikke skal sætte sig andre steder i håret. Altså, kam, tjek, tør af.

Hårklemmer og håndklæde

Hvis dit barn har langt eller mellemlangt hår, er det en god ide at bruge hårklemmer, så du kan kæmme en tot hår uden at andet inficeret hår falder ind over. Sæt hårklemmerne fast så du kan isolere en hårtot. Læg håndklædet rundt om skuldrene, så balsam og vand ikke drypper.

Underholdning

Det tager ca. 30 til 45 min at kæmme færdig og det kan være en evighed for børn. Du kan derfor med fordel give dem ipad’en med eller et Anders And blad. Det distraherer også fra, hvis du kommer til at hive lidt for hårdt i håret.


Kæmning i 9 trin

 1. Gør håret vådt med vand og påfør Tea Tree Oil hårbalsam
  Vask håret som du plejer. Vandet får lusene til at lukke deres åndedrætssystem og så sidder de helt stille, lige til at trække ud med din tættekam.
 2. Red håret ud med en almindelig børste, så det er glat og lige
  Kom balsam i håret, det er meget vigtigt, og red så håret ud med en almindelig hårbørste, så håret er glat.
 3. Begynd foran og arbejd dig systematisk rundt om hovedet til du er tilbage ved start
  Sørg for at du kæmmer alt håret igennem og ikke misser et sted. Det gør du nemmest ved at arbejde dig tot for tot rundt om hovedet. Brug hårklemmer hvis håret er langt.
 4. Træk kammen helt fra hårrødderne ud til spidsen i en jævn bevægelse
  Det er vigtigt at du kommer helt til bunds ved hårrodden. Her ligger æggene og nymfer. Træk kammen ud gennem håret i en jævn rolig bevægelse, hele vejen ude til hårspidserne.
 5. Brug hårklemmer så du kan nå helt ind til hovedbunden
  I langt og mellemlangt hår kan det være svært at nå helt ind til hovedbunden. Brug derfor hårklemmer til at skille håret.
 6. Glem ikke skilninger, her gemmer lusene sig også
  Når du skiller håret, så glem ikke at tjekke skilningerne. Hellere lidt ekstra arbejde end spildt arbejde.
 7. Tør kammen af i et fugtigt stykke køkkenrulle for hvert strøg
  Det er meget vigtigt at tørre kammen af i et stykke fugtigt køkkenrulle, så du ikke bare flytter lusene rundt.
 8. Tjek det du har tørret af i godt lys med et forstørrelsesglas
  Se på køkkenrullen og kammen med et forstørrelsesglas. Er der lus og hvilken slags, nymfer, voksne? Er der ingen lus, så vær glad, og tjek igen om et par dage. Er der lus, så fortsæt med at kæmme.
 9. Gentag behandlingen 4 gange over 2 uger
  Fordi lus har en livscyklus som beskrevet – æg, nymfe, voksen – så kan du ikke være sikker på at være lusefri før du i 2 uger ikke har fundet flere lus.

Stop først med at kæmme når:

 • Du ikke har kæmmet – voksne – lus ud i 2 uger
 • Du ikke har fundet nogle nymfer ved sidste kæmning
Lusespray til hår og hovedbund
Forebyggende hårspray efter lusebehandling
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Lusespray til hår og hovedbund - Forebyggende hårspray efter lusebehandling
Lusekur med Tea Tree Oil uden insektgift
Lusebehandling mod hovedlus og æg virker på 15 min.
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 144,95 kr
Udsalgspris Fra 144,95 kr Normalpris
Lusekur med Tea Tree Oil uden insektgift - Lusebehandling mod hovedlus og æg virker på 15 min.

Produkterne fra Australian Bodycare kan købes på apoteket, i Matas, Helsekost og i vores online webshop.

Tea Tree Oil balsam er super effektiv til kæmning af lus

Vores balsam er lavet på essentielle olier fra det Australske Tea Tree, et træ der kun vokser der. Tea Tree olie er en klar olie med en kamferagtig duft. Vores produkter er milde og dermatologisk testede, sikre for alle. Hud og hårprodukter med Tea Tree oil er meget populære i sig selv og  er yderest effektive til kæmning af lus.

Træets olier har været brugt lokalt som naturmedicin i mange år, men i det seneste årti er også videnskaben begyndt at interessere sig. En række undersøgelser har bekræftet oliens antiseptiske og kraftfulde virkning. Læs via linket nedenfor mere om effekten af Tea Tree Oil.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480584/


Lusemiddel

Der findes mange lusemidler på markedet. Vi anbefaler 3 produkter fra Australian Bodycare. Anti Lice er et lusemiddel, der virker hurtigt på luseproblemet. Det kræver kun én behandling med dette produkt og behandlingen tager kun 15 minutter.

Anti Lice er en yderst effektiv behandling mod både lus og æg. Anti Lice virker efter blot én behandling, og det er baseret på Dimethicone, som fysisk indkapsler lus og æg, hvorefter disse dør. Anti Lice indeholder desuden Tea Tree Oil, som medvirker til en sund hovedbund. Anti Lice er fri for parabener og insektgifte. Ideel til behandling af lus på børn ned til 3 år.

Shampooen Hair Rinse og Hair Spray anbefaler vi, at du bruger efter Anti Lice. Shampooen forebygger, beskytter og styrker håret og sørger for at mindske risikoen ved lus – for hele familien. Sprayen renser hår og hovedbund samtidig med, at den blødgører håret og efterlader et beskyttende skjold.

Gå i gang nu og blive lusefri på 2 uger

Vi håber du er blevet lidt klogere på de irriterende småkryb. Det er ikke nogen katastrofe at have fået lus derhjemme og der er ingen grund til panik. Det eneste det kræver, er du bruger et par timer over 2 uger på projektet. Inddrag gerne børnene, få dem med på at være “lusejægere” med mor og far, så går kæmningen meget nemmere. Vær dog ikke bange for at “bestikke” poderne med lidt slik eller ipad tid, så går det hele lidt nemmere.

God fornøjelse med at blive lusefri igen!

Lusebehandling med Tea Tree Oil
3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
Lusebehandling med Tea Tree Oil - 3 produkter til hurtig bekæmpelse af lus