Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Sår i hovedbunden – hvad er det?

Sår i hovedbunden er noget, som mange mennesker er generet af i kortere eller længere perioder. Den udløsende faktor er meget ofte kløe i hovedbunden, men der kan også være andre årsager.

Alle kan få sår i hovedbunden – voksne, børn og også helt små babyer. For alle gælder det, at man ikke skal ignorere sårene og blot vente på, at de forsvinder af sig selv, da det kan resultere i infektioner og betændelse.

Video: Se hvad du selv kan gøre mod problemer i hovedbunden.


Hvad er symptomerne på sår i hovedbunden?

Sår i hovedbunden kan dække over alt fra et lillebitte sår eller hvide sår i hovedbunden til store åbne sår eller endda væskende sår.

Et lille sår gør sjældent ondt, og måske bemærker du det dårligt nok. Men ofte har de forudgående symptomer været kløe, som du helt sikkert har mærket til. Store sår, der måske er åbne og væskende, skal du få behandlet hurtigt, for de er ret så smertefulde.

Åbne og væskende sår i hovedbunden

Har du væskende sår i hovedbunden eller åbne sår i hovedbunden, kan symptomerne ud over selve såret være stærk kløe, hævelse, utilpashed og måske feber. Åbne sår og væskende sår ser ret voldsomme ud, også selvom håret måske dækker noget af det.

Hvis du har et sår i hovedbunden, eller andre steder på kroppen, og du oplever pludselige symptomer som utilpashed, feber, rødme, hævelse og smerte, skal du straks opsøge en læge. For det kan være tegn på blandt andet blodforgiftning. Under alle omstændigheder er det vigtigt at få behandlet såret, så det ikke udvikler sig yderligere.

Hvad er årsagerne til sår i hovedbunden?

Sår i hovedbunden kan skyldes noget helt banalt, som du kender årsagen til. Det kan for eksempel skyldes, at du simpelthen har slået dig og fået en rift, at du har fået et myggestik, som du har kradset hul på, eller at du har pillet hul på en bums i hovedbunden. Selv om årsagen måske er oplagt, skal du stadig holde øje med et sår i hovedbunden, så der ikke går betændelse og infektion i såret.

I langt de fleste tilfælde er årsagen til sår i hovedbunden ganske ufarlig. Ofte skyldes det kløe, der selvfølgelig er opstået af en årsag, som skal findes. Men har du et sår i hovedbunden, der ikke vil hele, bør du få det undersøgt hos din læge. I sjældne tilfælde kan årsagen være hudkræft.

Se også: Tea Tree Oil hårshampoo uden parabener

Sår kan skyldes kløe i hovedbunden

Den hyppigste årsag til sår i hovedbunden er typisk kløe. Du kender det godt: når huden klør, kradser du igen, og du får efterhånden kradset hul på huden, så er der opstået et sår.

Kløen kan være udløst af mange forskellige årsager. Det kan blandt andet skyldes lus eller hudlidelser som skæleksem,  der hos babyer kaldes arp, psoriasis, svamp, skæl eller tør hovedbund. Stress kan også være årsag til kløe.

Kløe kan også blive udløst af soleksem, der skyldes overfølsomhed over for solen. I mange tilfælde vil kløe i hovedbunden dog være udløst af kontakteksem. Det er den eksem, der opstår, når man har været i kontakt med et stof, som man ikke kan tåle. Huden bliver irriteret, og det udløser en allergisk reaktion. Det kan for eksempel være kemikalier i shampoo, hårfarvningsmidler, parfume eller kosmetik.

Sår på grund af extensions, hårfarve eller afblegning

Kemikalier er skrap kost for huden, og de kemikalier, der er i produkter til hårfarve og afblegning, kan udløse en voldsom reaktion i hovedbunden. Hudlæger kan berette om tilfælde af alvorlige ætsningsskader med store åbne og væskende sår i hovedbunden efter brug af diverse produkter til hårfarve og afblegning. I de fleste tilfælde går det ikke så galt, men det er skrappe kemikalier, der bruges, og det er ikke alle, der kan tåle dem.

Extensions kan også være årsag til sår i hovedbunden. Det skyldes, at extensions kan give dig en stærk kløe i hovedbunden, blandt andet fordi håret filtrer, er vanskeligt at vaske, sidder for stramt osv.


Hvordan kan man behandle rifter og sår i hovedbunden?

Video: Hør hvad du kan gøre mod problemer i hovedbunden.

Når man skal behandle rifter i hovedbunden, handler det først og fremmest om at undgå infektion og betændelse i rifterne. Her kan du bruge et hudvenligt og antibakterielt middel til at smøre på rifterne.

Derudover handler det i høj grad om at behandle det, der er årsag til sårene.

Skyldes sårene for eksempel psoriasis, er det vigtigt, at du bliver behandlet for psoriasis.

Får du sår i hovedbunden på grund af svamp, kan du bruge en shampoo med svampedræbende virkning.

Er det blot din hårshampoo, der giver dig kløe i hovedbunden, vil det ofte hjælpe at skifte til en mildere shampoo til kløende hovedbund.

LÆS OGSÅ: Svamp i hovedbunden – Bliv fri for hovedbundssvamp

Mange har glæde af shampoo og olier med naturligt indhold af Tea Tree Oil eller aloe vera, der begge virker godt mod kløe.

Er der tale om store åbne og væskende sår i hovedbunden, bør du søge behandling hos din læge, da den type sår kan kræve yderligere behandling.


Video: 3 effektive trin mod hovedbundsproblemer

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Hvordan kan man forebygge sår i hovedbunden?

Har du fået et sår i hovedbunden, er det selvfølgelig vigtigt at få behandlet såret her og nu. Men derefter er det mindst lige så vigtigt at fjerne årsagen til, at du har fået såret. Hvis dine sår i hovedbunden for eksempel skyldes kløe, er det altså vigtigt at få fjernet årsagen til kløen – ellers vil du hurtigt få nye sår.

Hvis du vil forebygge kløe og sår i hovedbunden er det altid en god ide at bruge milde og hudvenlige produkter. Det er særligt vigtigt, hvis du ved, at du har en sart hud, eller måske i forvejen har allergi eller eksem andre steder på kroppen.

Kemikalier kan være hårde ved huden. Oplever du hudirritation eller kløe efter hårfarvning eller afblegning, bør du måske overveje, om du skal fortsætte med det eller i stedet leve med den hårfarve, som du nu har. Eventuelt kan du finde frem til alternative produkter med naturligt indhold frem for kemikalier.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke