Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er arp?

Arp er en meget udbredt lidelse, som ofte ses hos spædbørn. Arp er døde hudceller og dødt hudfedt, som ophobes i huden i stedet for som normalt at blive afstødt. Årsagen er formodentlig, at babyens talgkirtler er påvirket af hormoner fra moderen. Man ved dog ikke, hvorfor nogle babyer får arp, mens andre ikke gør.

Arpen viser sig som et rødt, brunligt eller gulligt fedtet skæl, der sidder i hovedbunden. Det kan være i et mindre område eller sidde i hele hovedbunden. Arpen kan også begynde allerede ved øjenbrynene eller hårgrænsen.

Arp er helt ufarlig, det kan ikke smitte, og det kommer ikke på grund af manglende hygiejne. Der er altså ingen grund til at være flov, hvis din baby har fået arp. Det er meget almindeligt.


Hvem får arp?

Arp er en variant af lidelsen skæleksem. Man taler typisk om arp, når udslættet rammer spædbørn og babyer, og om skæleksem, når det rammer voksne.

Mens arp rammer spædbørn og babyer, kan skæleksem først optræde hos voksne og hos unge i senpuberteten eller efter puberteten. Efter spædbarnsalderen vil barnet ikke få skæl eller skæleksem – det vil først optræde sent i puberteten eller efter puberteten.

Læs mere om:

Symptomer: Hvordan ser arp ud?
Sådan fjerner man arp
Sådan kan man forebygge arp

Arp eller skæleksem?

Arp og skæleksem minder meget om hinanden, men mens arp rammer spædbørn og babyer, er det skæleksem, som voksne kan få.

Skæleksem (og herunder arp) kaldes også seboroisk eksem. Det er en meget udbredt eksemtype, der giver kløe, rødme i huden og et tørt og hvidligt skæl eller et gulligt og fedtet skæl. Skællene opstår de steder, hvor der er mange talgkirtler, det vil derfor typisk være i hårbunden og eventuelt også som et skællende eksem i ansigtet, specielt i panden, ved øjenbrynene og øjenvipperne og ved næsefløjene.

Skæleksem skyldes en gærsvamp, der lever i den fedtede hud, kaldet Pityrosporum Ovale.

Symptomer: Hvordan ser arp ud?

Arp ses som et gulligt, brunligt eller rødligt skæl, der sidder i hovedbunden. Arpen kan dække hele hovedbunden og begynde allerede ved hårgrænsen eller være afgrænset til et mindre område. I nogle tilfælde kan arpen også sidde i panden og/eller i barnets øjenbryn.

Babyer kan få arp allerede, fra de er få uger gamle. Typisk vokser babyen ret hurtigt fra nye udbrud af arp; og som oftest vil der ikke komme ny arp, når babyen er blevet 3-4 måneder gammel.

Arp er et fedtet skæl, der er tydeligt at se. Det kan også lugte en smule. Lugten beskrives ofte som en smule fad. Det er helt ufarligt for barnet at have arp, men du bør sørge for at fjerne det, da det ikke går væk af sig selv. Og derudover kan du risikere, at det tynde lag skæl efterhånden bliver til en tykkere skorpe, hvis det får lov at blive siddende. Er arpen først blevet til en tyk skorpe, er det også sværere at slippe af med.

Arp holder på kropsvarmen, og derfor kan særligt et tykt lag arp være ubehageligt for barnet. Det kan også begynde at klø. De fleste mødre/fædre synes heller ikke, at arp ser pænt ud, og derfor vil de gerne have det fjernet.

Har dit barn fået arp, vil du altså hurtigt opdage det. Først som små skæl og lidt senere – hvis det ikke fjernes – som en tyk skorpe.


Arp i panden

Arp ses typisk i hovedbunden, men arp kan også optræde i panden og i øjenbrynene. Det ser ud på samme måde, uanset hvor det sidder. Og det skal behandles på samme måde.

Arp i panden ses som gullige, brunlige eller rødlige hudflager eller skæl, der sidder godt fast på huden. I panden vil arpen være meget synlig, så det bedste du kan gøre er at behandle arpen så snart, du ser den. Er du i tvivl om, hvad det er, din baby har i panden, bør du lade en læge eller sundhedsplejerske se på det. I nogle tilfælde kan der være tale om eksem i stedet for arp.


Arp i ansigtet

Arp i hovedbunden ses ofte hos spædbørn. I nogle tilfælde kan det gullige, brunlige eller rødlige skæl dog sprede sig til ansigtet og eventuelt også om bag ørerne. Sker det, bør du lade en læge se på det.

Arp i ansigtet er stadig ufarlig, men det kan være nødvendigt at sætte ind med en anden type behandling. Det kan for eksempel være ved mistanke om en infektion med bakterier eller svamp. Behandlingen kan så eventuelt være en specialcreme eller en skælshampoo med svampedræbende effekt.


Arp hos voksne

Hos spædbørn taler man om arp, hos voksne kalder man derimod de gullige, brunlige eller rødlige skæl og skorper, der kan opstå i hovedbunden, for skæleksem eller seboroisk eksem.

Skæl opstår, når døde hudceller og dødt hudfedt afskalles fra hovedbunden. Skæleksem skyldes en gærsvamp, der lever i den fedtede hud, kaldet Pityrosporum Ovale. Svampen lever naturligt i huden, men hvis den får for gode vækstbetingelser, vil der kunne opstå skæl og kløe.

Alle voksne kan få skæl, både mænd og kvinder, og det er en meget udbredt lidelse. Dog ser det ud til, at mænd hyppigere får skæl end kinder.

Der ser ikke ud til at være en sammenhæng mellem at have haft arp som barn og at få skæleksem som voksen.


Sådan fjerner man arp

Arp er vandafvisende, så derfor hjælper et bad ikke. Der skal mere til. Det kan føles fristende lige at kradse i arpen med en negl, og på den måde kan du også fjerne en stor del af arpen. Det er bare ikke en god metode, for du risikerer at fjerne for mange hudlag, og så vil babyens hud blive rød og irriteret.

Spørg altid din læge omkring mulighederne for behandling af arp og valg af produkter.

Gode midler og metoder, når du vil fjerne arp:

  • Behandling med en kur mod arp. Der findes specialmidler til behandling af arp. Det er midler, der effektivt bekæmper og behandler arp og skæl i hovedbunden, men uden at være for skrap ved hovedbunden. Disse produkter finder du på apoteket.
  • Behandling med olie eller creme. Den bedste og mest effektive metode, når du vil arpen til livs, handler om blødgøring af huden (arpen). Det kan du gøre med olie eller creme. Du kan bruge babyolie, eller måske har du fået at vide, at du bare kan bruge madolie som olivenolie eller solsikkeolie. Det kan du også, men det bliver let temmelig fedtet, og det er ikke det mest effektive middel.
  • Brug af børste eller tættekam. Når olien har virket et stykke tid, og arpen har løsnet sig, kan du nu forsigtigt gnubbe på arpen, for eksempel med en blød babytandbørste eller babybørste. Du kan også bruge en tættekam og forsigtigt rede babyens hår imod hårretningen.
  • Vask med shampoo. Olie og creme fedter, så det skal tørres eller vaskes af bagefter. Vil du vaske det af, skal du huske på, at både arp og olie er vandskyende. Det kan derfor være en god idé at smøre hårbunden med shampoo, inden du putter vand i håret. Du kan bruge babyshampoo eller en anden egnet shampoo, for eksempel en specialshampoo mod arp og skæl.

Du vil sjældent kunne fjerne arp blot med en enkelt behandling. Oftest vil du skulle påføre creme, olie eller kur over flere gange. Arpen kan også komme igen, og så er du igen nødt til at behandle flere gange.

Har du ikke succes med at fjerne arpen med ovenstående metoder, bør du få lægen eller sundhedsplejersken til at kigge på det.


Scalp Serum

En hovedbundsserum har en effekt mod skæl, tør hovedbund og kløende hovedbund.

Smør de ramte områder i babyens hovedbund ind i scalp serum om aftenen om lad det virke natten over og så vask det ud den næste morgen.

 


Video: Sådan bruger du produkterne ved tør og kløende hovedbund

Sådan kan man forebygge arp

Den bedste metode til forebyggelse af arp er en let daglig massage af babyens hovedbund. Det øger blodcirkulationen, og det kan dermed forebygge dannelsen af arp. Du kan massere hovedbunden med et håndklæde, med en babytandbørste eller babybørste eller frisere forsigtigt med en tættekam. Babyens hovedbund kan sagtens holde til en let massage, og så længe du blot rører den bløde plet (fontanellen) forsigtigt, sker der ikke noget ved det.

Sammen med den daglige massage kan du bruge en hovedbundskur. Det kan være Scalp Serum fra Australian Bodycare, der indeholder tea tree oil, som er kendt for at virke effektivt mod bakterier og mod kløe og irritation af huden. Scalp Serum virker lindrende og plejende, og du kan bruge kuren dagligt, da den indeholder 100 % naturlige aktiver. Traditionelle lægemidler og cremer mod arp, skæl, bakterier og svamp må derimod kun bruges i en begrænset periode.

Hovedbundskur mod skæl og tør hovedbund
Serum til kløende hovedbund, fedtet hår og irritation
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 139,95 kr
Udsalgspris Fra 139,95 kr Normalpris
Serum til kløende hovedbund, fedtet hår og irritation

Årsager til arp hos babyer

Arp og skæl opstår typisk der, hvor huden er fedtet og der, hvor der er mange talgkirtler. Det er der blandt andet i hovedbunden. Normalt vil døde hudceller og dødt hudfedt blive afstødt, men når det i stedet ophobes i huden, vil det vise sig som gullige, brunlige eller rødlige skæl, altså arp.

Arp opstår formodentlig, fordi babyens talgkirtler er påvirket af hormoner fra moderen. Man kender dog ikke den præcise årsag til, at nogle babyer får arp. Og man ved derfor heller ikke, hvorfor nogle babyer får arp, mens andre ikke får det.

Arp er heldigvis helt ufarlig og mulig at behandle, så der er ingen grund til at blive forskrækket, hvis din baby har fået arp.


FAQ om arp


Hvad er arp?

Arp er døde hudceller og dødt hudfedt, som er ophobet i huden i stedet for som normalt at blive afstødt. Arpen viser sig som et gulligt, brunligt eller rødligt fedtet skæl, der typisk sidder i hovedbunden.


Er arp farlig?

Arp er ikke farlig, og det generer ikke babyen. Bliver arpen til en tyk skorpe, kan arpen dog begynde at klø og genere en smule, fordi arpen holder på kropsvarmen. Arp er altså ikke farlig, men det ser ikke pænt ud, og derfor vil de fleste gerne have fjernet arpen fra deres babys hovedbund.


Hvordan fjerner man arp?

Arp fjernes bedst, blidest og mest effektivt med olie eller en specialkur og samtidig let og blid massage af hovedbunden. Du kan massere babyens hovedbund med en blød babytandbørste, babybørste eller forsigtigt med en tættekam. Du skal ikke være bange for at massere din babys hovedbund, så læge du gør det blidt og forsigtigt.


Hvorfor får man arp?

Man ved ikke præcist, hvorfor babyer får arp. Arp er døde hudceller og dødt hudfedt, der ophobes i huden i stedet for at blive afstødt. Arp viser sig typisk, når babyen er nogle få uger gammel, og forsvinder typisk igen, senest når babyen er nogle måneder gammel.


Hvordan behandler man arp?

Arp behandles bedst og mest effektivt med en olie eller specialkur. Olien eller kuren opløser arpen, og derefter kan du forsigtige fjerne arpen ved at massere eller gnide let på huden. Du kan derefter bruge en specialshampoo eller hovedbundskur forebyggende for at undgå, at arpen kommer igen.