Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Bedste skælshampoo

For at finde frem til den bedste skælshampoo til netop dig er det vigtigt, at du finder ud af, i hvilken grad du døjer med skæl.

Hvis du blot har almindelige skæl, som er tørre og hvide, så kan en almindelig skælshampoo være nok. Du kan finde den bedste skælshampoo til dig med denne diagnose i håndkøb, f.eks. i Matas, på apoteket eller direkte på nettet.

Hvis du lider af skæleksem, vil den bedste skælshampoo til dig formentlig være af en anden kaliber. Denne type skælshampoo indeholder nogle andre stoffer, som hæmmer overvæksten af den gærsvamp, der typisk er årsag til lidelsen.

Hvis du skal bruge en skælshampoo mod skæleksem, kan du i nogle tilfælde købe den i håndkøb, og andre gange skal den købes på recept fra din læge.

Hvis du er i tvivl om, hvilken hårshampoo uden parabener der er den bedste skælshampoo til dig, så kan du overveje at konsultere din egen læge for at få en vurdering.

Har du tørre, hvide skæl i hovedbunden, i håret og på skuldrene, så er det som regel blot almindelige skæl fra døde hudceller, og du kan nøjes med en almindelig skælshampoo.

Ses dine skælproblemer derimod som fedtede og eventuelt gullige skæl, så er der højst sandsynlig tale om et skæleksem, der kræver en mere specifik skælshampoo.

Hop direkte til:
Skælshampoo der virker
Shampoo med Tea Tree Oil


Shampoo mod skæl

Shampoo mod skæl er en bestemt type shampoo, der indeholder nogle andre ingredienser og stoffer end almindelig shampoo.

En god shampoo mod skæl trænger ind i huden i hovedbunden, hvor den holder huden sund og tør for almindelige skæl.

Der findes forskellige bud på en egnet shampoo på skæl; nogle tilfælde af skæleksem kræver nemlig en mere effektiv behandling. I tilfælde af svær skæleksem kan det være brug for en shampoo mod skæl, som indeholder tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol.

Disse svampehæmmende midler er med til at holde gærsvampen Pityrosporum ovale under kontrol og forhindrer overvækst af selvsamme svamp.


produkt anbefaling skælshampoo

Skælshampoo der virker

Der findes mange forskellige produkter på markedet, og det gælder for dig om at finde en skælshampoo der virker effektivt i lige netop din situation.

Hvis du vil være på den sikre side, kan du med fordel vælge en all-around skælshampoo fra starten, som holder huden sund og skællene væk. En god skælshampoo der virker behøver slet ikke at koste en formue, men du bør heller ikke gå efter den absolut billigste, du kan finde.

I nogle tilfælde kan du nemlig være så uheldig at få fingrene i en shampoo, som f.eks. udtørrer huden i hårbunden og dermed forværrer din situation.

Læs altid anvisningerne på dine udsete shampoos eller de tilhørende produktbeskrivelser, hvis du handler på nettet – på den måde kan du være sikker på at købe en skælshampoo der virker på de problemer, du døjer med.

Der vil typisk være oplyst, om shampooen mod svamp indeholder svampehæmmende stoffer og hormoner. Du vil på samme måde også kunne finde informationer om, hvorvidt den pågældende shampoo egner sig til tørre eller fedtede skæl, samt om den bør anvendes til almindelige skæl eller til skæleksem.


Shampoo med Tea Tree Oil

Nogle af de bedste produkter på markedet inden for shampoo mod skæl og behandling af skæl indeholder Tea Tree Oil.

Tea Tree Oil er en olie, som kommer fra det australske Tea Tree-træ, som vokser i den nordøstlige del af New South Wales i Australien.

Tea Tee Oil er særligt godt til bekæmpelse af bakterier, hvorfor den også anvendes i de mest effektiv former for skælshampoo.

Tea Tree Oil indeholder hele 150 indholdsstoffer, der tilsammen gør at Tea Tree Oil modvirker bakterier og afhjælper samt forebygger en lang række hudproblemer. Tea Tree Oil indeholder netop indholdsstoffer, der modvirker bakterier og kløe, og derfor er en shampoo med indhold af Tea Tree Oil et effektivt middel mod skæl.

Video: Sådan bruger du en skælshampoo med Tea Tree Oil mod skæl

Sådan bruger du hair clean mod skæl


Fremgangsmåde:

1. Vask håret med Gentle Cleansing Shampoo.

2. Fordel Hair Conditioner tea tree balsam i det våde hår.

3. Lad det virke i mindst 1 minut.

4. Skyl grundigt.

Hair produkterne fra Australian Bodycare er effektive i kampen mod skæl.

Produkterne indeholder Tea Tree Oil som er antiseptisk og som bekæmper årsagen til skæl.

TIP: Har du store problemer med skæl anbefales det at anvende Scalp Serum fra Australian bodycare 1 – 2 gange om ugen indtil problemet er væk.

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

Herunder kan du læse om, hvad du eventuelt selv kan gøre ved din skæl:

– Begynd at bruge en skælshampoo, hvis du døjer med lettere former for skældannelse. Du kan teste forskellige shampoos, der er velegnet til bekæmpelse af skæl, hvormed du kan finde den bedste til din situation.

LÆS MERE: Hvilken skælshampoo er bedst?

  • Forsøg at undlade at klø dig selv i hovedbunden, mens du oplever problemer med skæl. Dette kan irritere huden yderligere og vil under alle omstændigheder ikke afhjælpe problemet hurtigere. Sørg samtidig for at give dit hår og dine hovedbund godt med luft, forstået således, at du bør undgå at gå med hatte, kasketter eller huer, mens du døjer med skæl.
  • Hvis din skællidelse er mere omfattende og vanskelig end først antaget, så kan du forsøge dig med andre produkter foruden skælshampoo. Der findes nemlig også andre skælmidler, herunder hårkur mod skæl, liniment, creme og salve. Hovedbundskuren fra Australian Bodycare, Scalp Cure er meget effektiv ved hovedbundsproblemer. Modsat mange andre produkter, er den så mild, at den kan anvendes dagligt i en periode for at komme problemet til livs.
  • Har du svær skældannelse, så kan du overveje at prøve en stærkere skælshampoo, som indeholder selendisulfid. Dette stof er med til at løsne din skæl, så du lettere kan vaske dem væk ved den efterfølgende hårvask.

Derudover har shampooen en hæmmende effekt på produktionen af hornceller, hvilket også bremser skældannelsen. Andre midler indeholder salicylsyre, som også kan være til at løsne og fjerne skællene såvel som dannelsen af evt. skorpe på huden. Denne type midler vil dog oftest være lægemidler og skal derfor købes på recept.

Der findes også en række stærkere lægemidler, hvoraf nogle kan købes i håndkøb, mens andre er på recept. Du kan bl.a. prøve dig frem med lægemidler, der indeholder svampedræbende stoffer som ketoconazol.

Disse midler trænger ind i huden og bekæmper den hudsvamp eller gærsvamp, som er skyld i selve skældannelsen. Sådanne midler bruges typisk et par gange eller 3 om ugen i en håndfuld uger, hvorefter behandlingen nedtrappes eller stoppes helt.

LÆS OGSÅ: Sådan får du smukt og sundt hår


bedste skælshampoo

FAQ om skælshampoo

Hvilken skælshampoo?

Hvilken skælshampoo skal du vælge, og hvordan finder du ud af, hvilken slags der passer bedst til dine skælproblemer?

Det afhænger helt og aldeles af omfanget af dine problemer. Du bør altid karakterisere dine skæl, så du ved, hvilken skælshampoo du bør bruge for at opnå det ønskede resultat.

Har du tørre og hvide skæl, skal du bruge en almindelig skælshampoo til din behandling. Hvis du derimod har fedtede og gullige skæl, så kan det være skæleksem, og du bør derfor bruge en stærkere skælshampoo med svampehæmmende aktiver i.


Hvilken skælshampoo er bedst?

Måske tænker du ’Hvilken skælshampoo er bedst?’, og dette spørgsmål har mange andre danskere stillet sig selv før dig. Stort set alle voksne mennesker oplever nemlig skælproblemer i en eller anden grad i løbet af deres liv.

Sværhedsgraden af problemener kan dog variere meget fra person til person, og det vil derfor også være forskelligt, hvilken skælshampoo der er bedst til den enkelte situation.

Som udgangspunkt skal du vælge en skælshampoo, som ikke indeholder en masse unødvendige stoffer, da dette kan forværre problemet. Dette gælder også for almindelige hårprodukter, da disse faktisk ofte spiller en medvirkende rolle til opståede skælproblemer.

Hair Clean Shampoo fra Australian Bodycare er en mild shampoo der indeholder Tea Tree Oil som bekæmper og forebygger skæl. Den er desuden meget mild mod hovedbunden, og tilfører fugt som hjælper til at holde hovedbunden fugtet og sund.


Hvordan bruger man skælshampoo?

Svaret på spørgsmålet ’Hvordan bruger man skælshampoo’ vil afhænge af den enkelte shampoo og dens anvisninger. De fleste shampoos fungerer dog ved, at du masserer shampooen ind i vådt eller fugtigt hår, lader det side nogle minutter, hvorefter du skyller det grundigt ud igen.

Det er forskelligt fra shampoo til shampoo, hvor ofte du bør bruge den. Hvis du anvender en meget kraftig skælshampoo – f.eks. hvis du lider af skæleksem -, så kan 1-2 gange om ugen være rigeligt. Andre og mere milde skælshampoos kan anvende ved hver hårvask i en uge eller to, hvorefter hyppigheden reduceres.

Du bør altid læse brugsanvisningen på din udvalgte skælshampoo for at se, hvordan du nøjagtigt bør anvende det pågældende produkt. Du bør endvidere være helt sikker på, at din skælsituation passer til shampooen, da en forkert skælshampoo kan forværre problemet og evt. give huden endnu flere irritationer.


Hvad er en skælshampoo?

En skælshampoo er et plejeprodukt, som typisk reducerer væksten af gærsvamp i hovedbunden. En skælshampoo trænger ind i huden og hæmmer overvækst, hvormed skælproduktionen reduceres.

Hvis du døjer med skæleksem eller andre hudsygdomme, så kan en passende skælshampoo også indeholde hævelsesdulmende stoffer, som afhjælper hævelse, irritation, rødme og kløe.

De fleste skælshampoos indeholder enten tjære, zinkpyrithion eller ketoconazol, hvormed de adskiller sig fra almindelig hårprodukter.

Mange produkter på området er dog multifunktionelle og tjener dermed flere formål. En skælshampoo kan dermed sagtens både dæmme op for problemerne med skæl og samtidig fungere som fugtende og plejende hårprodukt.


Hvad er skæl?

De fleste mennesker oplever problemer med skæl i løbet af livet. Vi har nemlig alle sammen skæl, da det er skallerne fra døde hudceller, som kroppen og særligt hovedbunden automatisk udskiller.

Vores kroppe producere nemlig hele tiden nye hudceller og fornyer dermed sig selv. Dermed skal de gamle celler væk, og resultatet er dette er skæl.

Det er dog ikke alle, som oplever særlig slemme problemer med skæl. I de fleste tilfælde vil det blot være de hvide, tørre nogle af slagsen, som typisk ses i hovedbunden, i håret og på skuldrene i form af hvide, dryssende flager.

Dette kan dog også være irriterende nok, og du bør derfor overveje en behandling, hvis du oplever fysiske eller psykiske problemer i forbindelse med dine skæl.

Den anden type skæl er gullig og fedtet, og de opstår i forbindelse med skæleksem, også kaldet seboroisk dermatitis. I dette tilfælde er der tale om rødme, kløe og hudirritationer, og du bør opsøge læge eller hudlæge, som kan hjælpe dig videre med den rette behandling.

Skæl kan fremkomme af mange forskellige årsager, herunder for meget tør luft eller hudirriterende hårprodukter. Det vil dog typisk være pga. en overvækst i gærsvampen Pityrosporum ovale, som findes i huden på os alle.

Denne svamp skal holdes i ro, så den ikke kommer i overvækst, da dette vil resultere i hurtigere udskiftning af hudceller end nødvendigt, hvormed hovedbunden afgiver flere skæl.

LÆS OGSÅ: Hvorfor får man skæl?


Hvordan behandler man skæl?

Man kan behandle skæl på forskellig vis, og den rette behandling kan enten være én type behandling eller en kombination af flere forskellige behandlingsmetoder.

Den rette behandling afhænger også af selve situationen. Hvis du har en særlig hudsygdom eller andet, så kan det være nødvendigt med en mere specifik behandling, end hvis du blot døjer med helt almindelige hvide, tørre skæl, som typisk kan klares med en almindelig skælshampoo, som eksempelvis Australian Bodycare Hair Clean.

Video: Sådan behandler man skæl

Hovedbundspakken
Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 319,95 kr
Hovedbundspakken - Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke