Indholdsfortegnelse

Soleksem – behandling og forebyggelse

Soleksem er en ubehagelig eksem, der kan opstå hos personer, der er meget følsomme over for solens stråler. Hos dem kan bare kort tid i solen udløse en soleksem, også kendt som lysudslæt eller sommerbumser. Det bedste middel til at undgå soleksem er solcreme med en høj faktor i rigelige mængder.

De fleste af os kan tåle solen i moderate mængder. Får vi for meget sol, bliver vi solskoldede. Men hos dem, der er overfølsomme over for solens stråler, og derfor tåler solen meget dårligt, udløses soleksemen af bare et ganske kort ophold i solen.

Soleksem er en ubehagelig hudlidelse, der er meget generende for dem, den rammer.

På farten? Slå genvej her
Model som bruger body scrub

Indholdsfortegnelse

Hvordan ser soleksem ud?

Soleksem ses ofte som et rødt og stærkt kløende udslæt, der består af små knopper og eventuelt små blege blærer. Udslættet kommer som regel et par timer efter et ophold i solen, men kan også komme op til 1-2 døgn efter.

Hop til: Soleksem behandling – Sådan gør du

Symptomerne aftager normalt efter nogle dage, hvis man ikke udsætter huden for yderligere sol.

Soleksem ses hyppigst om foråret eller tidligt på sommeren, hvor huden ikke er vænnet til solens stråler.

Hos personer med soleksem i lettere grad vil det ofte blive bedre i løbet af sommeren, efterhånden som huden bliver mere vænnet til solen. Men som oftest vil det komme igen foråret efter. Med årene ophører soleksemen dog hos de fleste, fordi huden efterhånden bliver mere hærdet.

Læs også: Hvad er symptomerne? Sådan ser soleksem ud

Billede af person med soleksem

Soleksem giver kløe

Soleksem er ikke en farlig tilstand, men er altså en slags allergisk reaktion på solens UV-stråler. Men hvordan føles soleksem? Hudtilstanden viser sig som et rødt og nupret udslæt, og soleksem er ofte forbundet med en betydelig kløe. Og derfor er soleksem ekstremt generende, selvom det ikke er farligt.

Den stærke kløende fornemmelse kan være svær at håndtere, og eftersom huden er irriteret, er det sjældent en god idé at klø. Det er bare svært at lade være, når kløen føles så stærk. Du kan forsøge at køle og lindre den kløende hud ved at berolige den med en fugtgivende bodylotion eller aloe vera gel, som hjælper med at få huden til at falde til ro. Ellers kan du på apoteket få hjælp til at finde en soleksem creme med antihistamin, der kan dæmpe den allergiske reaktion og derfor virke kløestillende.

Spar 10%
Fri fragt
Sun care

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud

4.8
Rated 4.8 out of 5 stars
160 Anmeldelser

Kølende og fugtgivende produkter med Tea Tree O...

349,95 kr389,95 kr

Polymorft lysudslæt

Soleksem kaldes også polymorft lysudslæt eller polymorf lysdermatose og er desuden kendt under de mere mundrette betegnelser lysudslæt, solallergi, sommerbumser og Mallorca-akne.

Symptomerne på soleksem kan minde om symptomerne på varmeknopper, men mens soleksem ikke forsvinder, blot fordi huden bliver kølet af, vil varmeknopper typisk forsvinde, så snart man får det mere køligt.


Soleksem behandling – Hvordan behandler du bedst soleksem?

Det første, du skal gøre, er at komme væk fra solens stråler.

Behandling af soleksem handler om at pleje og fugte huden.

Når man får eksem, sker der en allergisk reaktion. Det vil sige, at huden bliver rød og varm, måske også lidt hævet, og så klør det ganske forfærdeligt. Derfor vil det hjælpe med noget, der virker kølende, lindrende og kløestillende på huden.

Du kan bruge aftersun eller en almindelig bodylotion. Det vigtigste er, at huden får tilført masser af fugt, så den ikke tørrer ud.

Vælger du en soleksem creme med indhold af aloe vera og tea tree oil til behandling af soleksem, får du ikke bare en fugtgivende creme, du får også et middel, der virker effektivt mod kløe, og som lindrer, køler og holder huden sund.

I svære tilfælde af soleksem kan du have brug for en soleksem creme med antihistaminer eller en mild kortisoncreme til behandlingen. Begge dele kan fås i håndkøb.

Men du kan også konsultere en læge, hvis du vil være helt sikker på, at der er tale om soleksem og høre mere om, hvad du kan gøre ved det.

Mens det bestemt ikke er godt for kroppen at blive solskoldet, kan du måske trøste dig med, at soleksem heldigvis ikke er farlig. Personer med soleksem har altså ikke en øget risiko for at få modermærkekræft eller hudkræft. Men det er meget ubehageligt og generende at lide af soleksem – det er der ingen tvivl om.

Spar 10%
Fri fragt
Sun care

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud

4.8
Rated 4.8 out of 5 stars
160 Anmeldelser

Kølende og fugtgivende produkter med Tea Tree O...

349,95 kr389,95 kr

Behandling af soleksem i ansigt

Særligt folk med en meget lys hudtype plages af et bumselignende udslæt i ansigtet, når det bliver forår og sommer. På grund af det bumselignende udseende kaldes det derfor også ofte sommerbumser eller Mallorca-acne. Udslættet kan strække sig ned over halsen og på øverste del af brystet.

Soleksem i ansigtet behandles bedst ved at holde sig væk fra solens stråler. Eksemen eller sommerbumserne er nemlig piblet frem som følge af soleksponering. Og når du ikke længere udsættes for de ultraviolette strålet, vil hudtilstanden forsvinde af sig selv. Hvis du ikke kan undgå solen, bør du anvende en solcreme med høj faktor, der kan filtrere størstedelen af både solens UVA- og UVB-stråler fra. I tillæg kan du tage en kasket eller bredskygget hat på, så du afskærmer ansigtet fra solen.

I nogle tilfælde kan du komme i lysbehandling, hvor huden forsøges hærdet med ultraviolet lys hver uge, så ansigtet bedre kan tåle solstrålerne, når foråret kommer.

Tabletter til styrkning af huden

Hvis du hvert år rammes af soleksem, kan det være en god idé at hjælpe huden på vej indefra. Der findes forskellige kosttilskud, som hjælper huden med at forberede sig på solens stråler, så den er mere modstandsdygtig over for eksponeringen. Det betyder dog ikke, at du kan skippe solcremen, da det blot er et supplement til at hærde huden indefra.

Gennem en kombination af betacaroten, calcium og tidselolie kan du afhjælpe soleksemen, inden den opstår. Du skal nemlig starte på kosttilskuddene seks-ni uger, inden du udsættes for sol – og bevare tilskuddet gennem hele solperioden.

Betacaroten er et forstadie til A-vitamin, der virker cellefornyende og solbeskyttende. Når huden udsættes for sollys, danner kroppen D-vitamin. Men hos nogle kan d-vitaminen binde kalk i blodet, og så mangler hudens væv i stedet kalk. Tidselolie indeholder store mængder E-vitamin – en antioxidant, som beskytter hudcellerne mod solens skadelige påvirkninger.

Du bør altid søge råd og vejledning hos din læge hvis du er i tvivl om noget angående kosttilskud til styrkning af huden.

Creme mod soleksem

Den vigtigste creme mod soleksem er først og fremmest solcreme. Med en solcreme, der har tilstrækkelig høj faktor, kan du nemlig holde det generende udslæt væk. Hvis du har meget lys hud, er det en god idé at bruge en solcreme med faktor 50, der bremser op til 98 % af solens stråler. Dog er det vigtigt at smøre tilstrækkeligt solcreme på den soleksponerede hud og ligeledes smøre jævnligt.

Er skaden sket, og du har fået soleksem, kan du bruge en bodylotion med Tea Tree Oil, der hjælper med at modvirke kløe og irritation. På apoteket kan du også få en creme med antihistaminer eller binyrebarkhormoner, som effektivt hæmmer den allergiske reaktion. Antihistaminer bekæmper histamin på kroppen – det er det stof, kroppen frigiver, når der opstår allergiske reaktioner som soleksem.


Anbefalede produkter

Spar 10%
Fri fragt
Sun care

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud

4.8
Rated 4.8 out of 5 stars
160 Anmeldelser

Kølende og fugtgivende produkter med Tea Tree O...

349,95 kr389,95 kr

Hvornår forsvinder solskoldning?

En solskoldning er et signal fra din krops side om, at din hud er blevet beskadiget. Det er ofte de steder på kroppen med den tyndeste hud, der er ekstra udsat. Særligt personer med meget lysfølsom og lys hud risikerer solskoldning, hvis de ikke passer på, ligesom solskoldninger ofte opstår i takt med de første forårsstråler, hvor huden endnu ikke selv har opbygget et ’skjold’.

Det er meget forskelligt, hvornår en solskoldning forsvinder. Det afhænger nemlig af, hvor rød du er blevet, og hvor dybt solskoldningen stikker. En helt mild solskoldning vil ofte forsvinde inden for 24 timer, mens en kraftigere solskoldning kan tage flere dage om at forsvinde.

Varighed af en solskoldning

Har du udsat din hud for overdrevet soleksponering, eller har du bare ekstra lys hud, vil huden ofte reagere med rødme og ømhed 3-5 timer senere. Når du er i solen, er det også ofte svært at se, om huden er blevet rød – det er først, når du kommer indenfor, at du kan se den røde hudreaktion.

En solskoldning betragtes typisk som en førstegradsforbrænding, og derfor forventes solskoldningen at vare et sted mellem 1-3 dage alt efter hudtype. Solskoldningen aftager lidt efter lidt, og huden bliver over de næste par dage mindre og mindre rød og øm. Fortsætter du med at udsætte den forbrændte hud for solen, kan det føre til en 2. grads forbrænding og i værste tilfælde en 3. grads forbrænding, hvor huden får væskefyldte blærer og sår. Hvis du får en så slem solskoldning, kræver det lægehjælp – og huden vil tage langt længere om at reparere sig selv og komme tilbage til normal forfatning, fordi den skal hele hudbristningerne.


Forebyggelse af soleksem – Undgå soleksem, sådan gør man!

Der findes ikke noget egentligt middel mod soleksem – man kan kun behandle og lindre symptomerne. Men du kan gøre noget for at undgå at få soleksem.

Nedenfor finder du 5 gode råd til forebyggelse af soleksem.

  1. Undgå lange ophold i solen. Den bedste forebyggelse af soleksem er at undgå for lange ophold i solen; det er bedre med korte og hyppige ophold.
  2. Undlad at opholde dig i solen midt på dagen. Solens stråler er kraftigst mellem kl. 10 og kl. 16.
  3. Væn langsomt huden til solen. Har du ikke været i solen længe, er det vigtigt, at huden langsomt bliver vænnet til det. Det gælder, når den første forårssol titter frem, for allerede her er solen kraftig, men det gælder også, hvis du for eksempel skal på skiferie, og din hud derfor ikke har været udsat for stærkt sollys i mange måneder.
  4. Beskyt huden med tøj. Man får heldigvis kun soleksem på den del af huden, der har været udsat for sol. Har du haft tøj på det meste af kroppen, vil du derfor sjældent få soleksem der, hvor tøjet har beskyttet mod solen. Det er dog ingen garanti blot at iføre sig tøj, når man skal ud i solen, for tøj yder kun en delvis beskyttelse mod solens stråler; nogle af de ultraviolette stråler vil stadig trænge igennem tøjet.
  5. Brug solcreme med høj faktor. Alle, der skal opholde sig i solen, bør huske solcremen. Men for dig, der lider af soleksem, er det endnu mere vigtigt altid at huske solcreme mod soleksem.

Solcreme mod soleksem – Husk solcreme med høj faktor

Hver gang, du bevæger dig ud i solen, bør du bruge en solcreme mod soleksem med høj faktor – det gælder uanset hvor kort tid, du skal være i solen.

Mange glemmer, hvor kraftig solen er i det tidlige forår, hvor det stadig er køligt udenfor. Men netop her er personer med tendens til soleksem særligt udsatte, fordi huden ikke er vænnet til solen – og fordi mange glemmer solcremen de første gange, de går ud i solen.

Vælger du en solcreme med en høj faktor (SPF = Sun Protection Factor) og med filter for både UVA- og UVB-stråler, er du godt beskyttet. Men husk, at du skal bruge et tykt lag solcreme (svarende til en god håndfuld), at du skal smøre dig ind med jævne mellemrum i løbet af dagen, og at du skal smøre solcremen på en halv time, før du skal ud i solen, så cremen kan nå at virke, inden du er ude i solen.

Lysbehandling

Lider du af soleksem i svær grad, kan løsningen måske være en ugentlig lysbehandling hos hudlægen i de tidlige forårsmåneder.

Ved en lysbehandling bliver du udsat for ultraviolet lys.

På den måde bliver huden langsomt hærdet, så du bedre kan tåle at opholde dig i solen. I nogle tilfælde vil hudlægen måske også anbefale dig piller mod soleksem.


Hvorfor får man soleksem?

Man ved ikke helt, hvorfor soleksem opstår – udover at det skyldes ekstra stor følsomhed over for solens UVA- og UVB-stråler. Men sollyset kan lave nogle reaktioner i huden, der betyder, at der dannes en kemisk forbindelse, som kroppen opfatter som noget fremmed.

Kroppens reaktion er at udvikle en allergisk reaktion med rødme, varme, hævelse og kløe

Det er meget forskelligt, hvor godt vi tåler solen. Nogle mennesker tåler bare solen bedre end andre. Men generelt er lyse, skandinaviske typer med lyst eller rødt hår særligt udsatte for at få soleksem.

Den lyse hud indeholder ikke så meget pigment, og det er netop pigmenten i vores hud, der skal beskytte mod solens stråler og de skadelige virkninger på huden fra UV-stråler.

Selv om du måske efterhånden tåler solen under de hjemlige breddegrader, skal du, hvis du har tendens til at få soleksem, være ekstra opmærksom på at bruge solcreme med en høj faktor og i øvrigt sørge for at beskytte dig godt mod solen, hvis du har planer om at nyde sol og sommer – eller vinterferien – sydpå.


Hvem får soleksem?

Soleksem rammer især børn og unge kvinder i alderen 10-30 år, og særligt udsatte er mennesker med lys hud.

Det er derimod sjældent, at soleksem optræder første gang hos voksne midaldrende personer.

Man skønner, at cirka 15 % af den skandinaviske befolkning lider af soleksem – netop fordi soleksem primært rammer lyshårede eller rødhårede mennesker med lyse hudtyper, der ikke indeholder ret meget pigment.

I visse familier optræder soleksem hyppigere end i andre, så det tyder altså på, at soleksem kan være arveligt.

Babyer kan få soleksem, men det sker heldigvis ikke så ofte. Primært fordi babyer heldigvis sjældent opholder sig i direkte sol, hvilket de heller ikke bør gøre.


Soleksem i ansigtet

Det er sjældent, at man bliver ramt af soleksem i ansigtet. Det skyldes sandsynligvis, at ansigtet i højere grad er eksponeret for sol og lys hele året rundt. Det betyder, at huden i ansigtet er mere hærdet end huden på resten af kroppen.

Skulle du alligevel få soleksem i ansigtet, er det bedste råd at tilføre masser af fugt. Smør huden jævnligt med en god aftersun eller ansigtscreme. Produkter med indhold af aloe vera og tea tree oil er særligt effektive, fordi de ikke bare fugter, men også køler, lindrer og sørger for at genopbygge huden.


Soleksem på armene

Har du tendens til soleksem, og har du fået soleksem på armene, skal du sørge for at komme væk fra solen eller i hvert fald at tildække armene.

Derefter handler det om at fugte og pleje huden, så den ikke bliver for tør. Det kan du gøre med en aftersun eller med en god og plejende bodylotion.

Vælg gerne produkter med aloe vera eller tea tree oil, der virker kølende, lindrende og kløestillende på huden – netop det, man har brug for, når huden klør og er varm og hævet.


Soleksem på benene

Når det er varmt, går vi ofte med bare ben og fødder, og det betyder, at benene og fødderne er særligt eksponerede for solen. Har de været pakket godt væk hele vinteren, er det hårdt for huden med den pludselige og stærke forårs- og sommersol.

Har du tendens til soleksem, gælder det derfor i særlig grad om at huske solcremen, når benene og fødderne skal luftes i solen.

Har du alligevel fået soleksem, er det bedste, du kan gøre, at smøre huden ind i aftersun eller en god og plejende bodylotion.


Soleksem på hænderne

Hænderne er svære at holde tildækkede, når du er ude i solen, så derfor er også de udsatte, hvis du har tendens til at få soleksem. Og måske har vi også en tendens til at glemme hænderne, når vi smører os ind i solcreme? Det er en dårlig idé, så husk at give hænderne et godt lag solcreme – og et nyt lag, hver gang du har vasket hænder.

Skulle du få soleksem på hænderne, gælder det om at fugte og pleje dem med en god aftersun eller bodylotion eller en fed og nærende håndcreme.


Soleksem og solarium

En tur i solariet svarer til en varm sommerdag sydpå, og det er hårdt for huden, særligt hvis du har en lys og sart hud, der har let ved at blive solskoldet, og du måske også har tendens til soleksem. Man kan nemlig godt få soleksem, når man går i solarium.

Har du tendens til soleksem, er det vigtigt, at huden gradvist bliver vænnet til solen, og det gør den ikke ved et solariebesøg. Desuden øger en tur i solariet risikoen for at udvikle kræft, så det er altså en dårlig idé at ville hærde huden ved at gå i solarium inden sommerferien.

Lider du af soleksem i svær grad, skal du hellere overveje en lysbehandling hos hudlægen. Og ellers huske at nyde solen med omtanke, at bruge masser af solcreme og at dække huden til.

Det er en udbredt misforståelse, at solbrun/solariebrun hud giver beskyttelse, når man er i solen. Solbrun hud er faktisk allerede skadet hud. Og i solariet bliver du kun udsat for UVA-stråler, ikke UVB-stråler, så dem bliver huden ikke vænnet til.


FAQ om soleksem


Hvordan ser soleksem ud?

Soleksem kan ses som et rødt udslæt, der klør voldsomt. Udslættet består af små knopper og eventuelt små blege blærer, og det kommer som regel et par timer efter et ophold i solen, men kan også komme op til 1-2 døgn efter. Symptomerne aftager normalt efter nogle dage, hvis man ikke udsætter huden for yderligere sol.


Hvad er soleksem?

Soleksem er en meget ubehagelig hudlidelse, der skyldes overfølsomhed over for solens stråler. Personer med soleksem tåler solen meget dårligt, og en soleksem kan udløses af bare et ganske kort ophold i solen. Når man får soleksem, sker der en allergisk reaktion med rødme, kløe og hævelse. Soleksem rammer særligt lyse, skandinaviske typer med lyst eller rødt hår og lys hud, der ikke indeholder så meget pigment.


Hvad er solallergi?

Solallergi er et andet ord for soleksem – en ubehagelig og generende hudlidelse. Andre ord, som du kan støde på for samme lidelse, er polymorft lysudslæt, polymorf lysdermatose, lysudslæt, sommerbumser og Mallorca-akne.


Hvad er polymorft lysudslæt?

Polymorft lysudslæt eller polymorf lysdermatose er de lægelige betegnelser for soleksem, også kaldet solallergi eller sommerbumser.


Hvad er sommerbumser?

Sommerbumser er et andet udtryk for soleksem. Udtrykket er uden tvivl opstået, fordi udslættet i forbindelse med soleksem kan minde lidt om bumser: rødme i huden, små knopper og eventuelt små blege blærer. Og det er primært om sommeren (og foråret), at man får soleksem.


Hvorfor får man soleksem?

Man ved ikke helt, hvorfor nogle mennesker får soleksem – man ved blot, at det skyldes ekstra stor følsomhed over for solens UVA- og UVB-stråler. Sollyset kan lave nogle reaktioner i huden, der betyder, at der dannes en kemisk forbindelse, som kroppen opfatter som noget fremmed. Og kroppens reaktion er derfor at udvikle en allergisk reaktion med rødme, varme, hævelse og kløe.


Hvad kan man gøre mod soleksem?

Det bedste middel mod soleksem er at nøjes med korte ophold i solen og altid at bruge rigelige mængder solcreme med en høj solfaktor, når man alligevel er i solen. Derudover kan man også tildække huden, for eksempel med en hat eller kasket og løse bomuldsbukser og -bluser, når man opholder sig i solen.


Hvordan undgår man soleksem?

Har du tendens til at få soleksem, bør du opholde dig så lidt som muligt i solen – og altid kun i kortere perioder. Når du er i solen, skal du huske at bruge en god solcreme med en høj faktor, og derudover er det en god idé at tildække huden, for eksempel med en hat eller kasket og løst bomuldstøj.

Spar 10%
Fri fragt
Sun care

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud

4.8
Rated 4.8 out of 5 stars
160 Anmeldelser

Kølende og fugtgivende produkter med Tea Tree O...

349,95 kr389,95 kr

Relaterede guides

Spaltede spidser
Hår og hovedbund

26 September, 2024

Spaltede spidser - årsager, forebyggelse og behandlingsmuligheder

Spaltede spidser er et almindeligt problem, som mange mennesker oplever. Spidserne på håret split...

Høje tindinger
Hårtab

24 July, 2024

Hvordan forebygger man høje tindinger?

Høje tindinger kan være en kosmetisk udfordring for mange. Men med den rette pleje og et par enkl...

Pakkepriser

Før-prisen viser, hvad du ville betale, hvis du købte de enkelte produkter i pakken separat. Dette giver dig mulighed for at se, hvor meget du sparer ved at købe produkterne samlet i pakken.

Andre kundefavoritter

    Tidligere set

      Køb for 299,00 kr mere og få fri fragt

      Fri fragt
      B12 Serum(189,95 kr)

      Du mangler stadig at fylde din kurv med problemløsende hudpleje 😉

      100% Tilfredshedsgaranti

      Betal kun hvis du tilfreds

      +17.000 Anmeldelser

      Bedømt “Fremragende” 4,5/5,0

      Vi lægger stor vægt på kundernes tilfredshed og garanterer dig den højeste kvalitet. Hvis du mod forventning ikke er tilfreds, så refunderer vi hele din ordre!

      Med over 17.000 anmeldelser og en gennemsnitlig vurdering på 4,5/5 er vores prisvindende produkter betroet af mere end 500.000 tilfredse kunder.

      Pick country

      Not a good recommendation?

      CA CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IT LT LU LV MC NL NO PL PT RO SE SK US