Solskoldning – Guide om varighed, behandling og forebyggelse
Indholdsfortegnelse
Hvad er solskoldning?
En solskoldning er en forbrænding. En almindelig solskoldning klassificeres som en førstegradsforbrænding.
Hop direkte til: Solskoldning behandling – Hvad hjælper på solskoldning
Fortsætter du med at opholde dig i solen, efter du er blevet solskoldet, vil din solskoldning blive forværret – og så kan du ende med at få en endnu kraftigere solskoldning, der klassificeres som en andengradsforbrænding, og i endnu værre tilfælde kan det føre til en tredjegradsforbrænding.
Pigmenten i vores hud fungerer så at sige som et skjold mod solens stråler og de skadelige virkninger på huden fra UV-stråler. Men pigmenten kan kun beskytte mod en vis mængde uv-stråler. Overskrides den mængde, er der opstået en solskoldning.
Solskoldning er det samme som solinflammation
Solskoldning kaldes også solinflammation (inflammation betyder betændelse). Så når huden bliver solskoldet, er der tale om en betændelseslignende tilstand i huden. Som ved alle andre typer af inflammation er symptomerne kløe, svie, varme, rødme og hævelse.
De fleste af os kender de ubehagelige symptomer med rød, kløende, varm og øm hud efter en dag med for mange timer i solen. Og det lumske ved en solskoldning er, at man ikke ser og mærker noget, før skaden er sket.
Efter en mere alvorlig solforbrænding er det ikke ualmindeligt at opleve symptomer som let feber, kulderystelser og kvalme, og huden vil måske danne blærer.
Uanset graden af solskoldning vil du efter nogle dage opleve, at huden skaller.
Det bedste middel mod solskoldning er forebyggelse, og det vil helt enkelt sige: Undgå længevarende ophold i solen – og undgå så vidt muligt at opholde dig i solen omkring middagstid, hvor solen står højest på himlen.
Det er selvfølgelig svært helt at undgå ophold i solen, så når du alligevel drister dig ud under solens stråler, er det meget vigtigt, at du altid smører dig ind i solcreme i rigelige mængder.
Solskoldning behandling – Hvad hjælper på solskoldning
Det allerbedste er naturligvis at undgå at blive solskoldet, for når huden er blevet solskoldet, betyder det, at der allerede er sket en skade på huden.
Men er du alligevel gået hen og blevet solskoldet, er det rart at vide, hvad der hjælper på solskoldning og hvad du kan gøre for at behandle solskoldningen og dermed lindre ubehaget.
Der findes desværre ikke nogen lynbehandling af solskoldninger, men her er, hvad du kan gøre for at passe godt på huden og for at mindske ubehaget:
- Først og fremmest skal du selvfølgelig undgå yderligere ophold i solen.
- Derefter kan du tage et langt og køligt bad. Men undgå at bruge nogle former for produkter på huden for ikke at irritere huden yderligere. Og dup forsigtigt huden tør bagefter uden at skrubbe og gnubbe på huden.
- Efterfølgende kan du eventuelt fortsætte med at køle huden ved at lægge våde lagner eller håndklæder på de forbrændte områder.
- Endelig vil du opleve, at det lindrer meget at smøre huden ind i et godt lag aftersun. Produkter med Aloe vera eller tea tree oil er kendt for at have en lindrende, kølende og kløestillende effekt – lige det man har brug for, når huden har fået for meget sol – så vælg gerne en aftersun med aloe vera eller tea tree oil. Derudover har cremer med indhold af aloe vera og tea tree oil en fugtgivende, helende og genopbyggende virkning på huden. Og når huden er blevet solskoldet, er det netop vigtigt at tilføre masser af fugt, så den ikke tørrer ud.
- I dagene efter solskoldningen kan du fortsætte med at bruge aftersun, eller du kan bruge en god og fugtgivende bodylotion og ansigtscreme, så huden fortsat får tilført masser af fugt. Du kan med fordel bruge cremer og lotions med indhold af aloe vera gel og tea tree oil, da de udover at tilføre fugt virker kølende og lindrende og samtidig sørger for en heling og genopbygning af huden.
Hvordan undgår man at blive solskoldet?
Det varierer meget fra person til person, hvor let man bliver solskoldet, men generelt kan lyse, skandinaviske typer ikke tåle at opholde sig ret længe i solen, før der opstår en solskoldning. Babyer og mindre børn bliver også lettere solskoldede end voksne.
Årstiden, tidspunktet på dagen og geografien spiller også ind. De skadelige UV-stråler er mere voldsomme om sommeren og jo tættere, man kommer på ækvator. Og generelt er solens stråler stærkest midt på dagen, mellem kl. 10 og kl. 16.
Det er derfor en god idé at undlade at solbade midt på dagen; og skal du sydpå, skal du huske på, at du her kan opholde dig kortere tid i solen, før skaden sker, end du trods alt kan under de hjemlige breddegrader.
Huden har bedst af en gradvis tilvænning til solen, så du gør dig selv en stor tjeneste ved at tage det stille og roligt på sommerferien og ikke solbade for meget de første par dage.
Korte og hyppige ophold i solen er altså meget bedre end lange ophold.
Husk altid solcremen
Uanset hvor, hvor længe og hvornår du opholder dig i solen, bør du altid bruge solcreme for at beskytte din hud mod solens stråler, og særligt de skadelige UV-stråler.
Vælg derfor en solcreme, der har en høj beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Og vælg en solcreme med en høj faktor (SPF = Sun Protection Factor) – særligt hvis du er lys i huden og skal på sommerferie sydpå.
Babyer og børn skal altid smøres ind i en solcreme med høj faktor. Men generelt skal babyer slet ikke opholde sig i solen, og både mindre og større børn bør heller ikke opholde sig for længe i solen.
Suppler derudover med løst tøj, der er behageligt at have på, men vær opmærksom på, at tøjet kun giver delvis beskyttelse. UV-stråler kan nemlig godt trænge igennem tøjet.
Det er vigtigt, at du husker solcremen, allerede fra de første forårsstråler viser sig. Det er her, mange bliver solskoldede, fordi de ’glemmer’, hvor kraftig solen egentlig er. Husk også at bruge rigelige mængder solcreme.
Alt for mange mennesker husker solcremen, men bruger alt for lidt, og så er virkningen ikke den samme. Du skal bruge mindst en håndfuld – og smøre dig ind igen mindst hver tredje time. Oftere, hvis du er i vandet indimellem.
Kort sagt, når du vil nyde solen, så husk følgende: Brug solbriller for at beskytte øjnene, brug hat eller kasket for at beskytte hovedet, og brug solcreme i rigelige mængder og eventuelt let tøj for at beskytte huden.
Husk også at drikke masser af vand, når du opholder dig i solen, da man mister meget vand i varmen.
Hvor længe varer en solskoldning?
En akut opstået solskoldning vil typisk vare i nogle dage, hvor det første døgn er det værste og mest smertefulde. Herefter bliver det bedre, og symptomerne forsvinder efterhånden. Omkring 3-8 dage efter solskoldningen vil huden begynde at skalle.
Ved lettere tilfælde af solskoldning er der normalt ikke grund til at opsøge en læge. Her er det som regel nok at tage et køligt bad og smøre huden ind i en kølende og fugtgivende creme eller aftersun.
Oplever du derimod symptomer som svimmelhed, kvalme, feber, kulderystelser, koldsved, hurtig puls, øjensmerter og/eller stærke smerter, bør du konsultere en læge.
Om kløe i forbindelse med solskoldning
Når huden er blevet solskoldet, vil de fleste opleve, at det klør, svier og er ubehageligt. Kløe er et meget typisk symptom ved betændelsestilstande – og en solskoldning er netop en betændelseslignende tilstand i huden.
Det mest effektive over for kløe er at smøre huden ind i rigelige mængder creme, så huden ikke bliver tør og yderligere irriteret. Bruger du en creme med indhold af tea tree oil eller aloe vera, får du ikke bare tilført fugt. De to naturmidler er også kendt for at virke kløestillende, lindrende og kølende.
Solskoldning i ansigtet
Huden i ansigtet er tyndere end huden på kroppen, og derfor bliver ansigtshuden lettere solskoldet end huden på kroppen. Der er dog også steder på kroppen, hvor huden er ekstra tynd. Det er for eksempel på kravebenet, på skuldrene og på oversiden af fødderne. Huden her bør derfor behandles som huden i ansigtet.
Det er en god idé at bruge en solcreme med en ekstra høj solfaktor til ansigtet.
Du kan også få solcremer specielt til ansigtet. Er skaden sket, og du er blevet solskoldet i ansigtet, gælder det om at køle huden og tilføre masser af fugt i form af en god og plejende aftersun eller creme.
Solskoldede læber
Huden på læberne er tynd og sart, og derfor er det vigtigt, at du husker at beskytte læberne godt, når du er i solen. En almindelig solcreme er ikke det bedste til læberne. Brug i stedet en god læbepomade med en høj faktor, og påsmør et nyt lag jævnligt, så er du godt beskyttet mod solens stråler.
En læbepomade med indhold af aloe vera eller tea tree oil har udover den solbeskyttende effekt også en helende, plejende og kølende virkning.
Nogle mennesker har tendens til at få herpesudbrud (forkølelsessår) på læberne, hvis læberne bliver solskoldede, så ikke mindst for dem er der en ekstra god grund til at forebygge solskader.
Solskoldet hovedbund
Hovedbunden er meget udsat for solskader. Det gælder selvfølgelig i særlig grad, hvis du er skaldet eller tyndhåret. Her er det vigtigt, at du husker at smøre hovedbunden med solcreme og i øvrigt beskytter hovedet med en hat eller kasket.
Men selv om du har masser af hår på hovedet, er din hovedbund også ekstra udsat. Og da det er svært at smøre solcreme i hovedbunden, er det derfor vigtigt at huske en hat eller kasket, når du er i solen.
Er skaden sket, og din hovedbund er blevet solskoldet, gælder det samme for hovedbunden som for resten af kroppen: Huden skal afkøles og derefter smøres ind i en plejende, lindrende og kølende aftersun – og så må du se stort på, at håret bliver fedtet!
Solskoldning og kræft
Når det handler om at undgå solskoldning, er det selvfølgelig ikke alene fordi, det er stærkt ubehageligt at være solskoldet. Det værste er, at huden bliver skadet, hver gang du bliver solskoldet. Og mens du kan lindre smerterne og ubehaget med cremer og andet, kan du ikke fjerne de skader, der allerede er sket. Så det kan ikke siges ofte nok, hvor vigtigt det er at undgå solskoldninger.
Skaderne i huden kan i værste fald føre til modermærkekræft eller hudkræft. Har man været forbrændt som barn, har man desuden en øget risiko for at få kræft.
Generelt siger man, at de første 20 år er de vigtigste i forhold til at undgå solskoldninger. Det er derfor ekstra vigtigt at beskytte børnene i solen, så de ikke får solskoldninger.
Selv ved en almindelig solbrænding har du faktisk allerede skadet huden. Det er altså ikke kun en decideret solskoldning, der er skadelig.
Hjælp til solskoldet hud
En solskoldning er hverken særlig sund eller specielt behagelig. Men sker det alligevel, er det godt vide, at der findes midler mod solskoldning, som kan lindre smerterne og ubehaget.
Når huden er blevet solskoldet, kan det hjælpe at køle den, for en solskoldning er som enhver anden forbrænding. Derefter er det vigtigt at tilføre huden fugt, så den ikke tørrer ud.
Bruger du for eksempel en creme eller aftersun med indhold af aloe vera gel og tea tree oil, får du ikke alene masser af fugt, du får også en creme, der køler, lindrer og virker mod kløe; det vil sige nogle af de ubehagelige og smertefulde symptomer, der følger med en solskoldning.
FAQ om solskoldning
Hvad hjælper mod solskoldning?
Det vigtigste råd mod solskoldning er at nyde solen med måde. Det vil sige korte ophold i solen, masser af solcreme, let tøj til kroppen og hat eller kasket til hovedet og solbriller til øjnene. Men er skaden sket, er det bedste, du kan gøre, at afkøle huden og derefter tilføre masser af fugt, så huden ikke tørrer ud. Vælg gerne en aftersun, der samtidig køler, lindrer og virker mod kløe. Det får du for eksempel i produkter med indhold af aloe vera og tea tree oil.
Hvordan fjerner man solskoldning?
Man kan ikke fjerne en solskoldning med et snuptag. Det tager tid, før huden bliver sig selv igen. Men indtil da kan man lindre smerterne og ubehaget med kølende bade og tilførsel af fugt i form af en god og plejende aftersun, der også køler, lindrer og virker mod kløe.
Hvor længe varer en solskoldning?
Er du blevet solskoldet, er det første døgn altid det værste og mest ubehagelige. Herefter vil det langsomt blive bedre, og typisk vil det vare nogle dage, før du er helt fri for smerter og ubehag. Omkring 3-8 dage efter solskoldningen vil huden begynde at skalle.
Hvor længe gør en solskoldning ondt?
Smerten fra en solskoldning kan typisk vare fra et par timer til 48 timer, afhængigt af sværhedsgraden af solskoldningen. Efter dette begynder smerten normalt at aftage, selvom huden stadig kan være øm og sensitiv i flere dage.
Hvordan slipper man af med solskoldning?
Mens man ikke kan "slippe af" med en solskoldning øjeblikkeligt, kan man lindre symptomerne og støtte helingen ved at: Drikke rigeligt med vand, køle huden med kølige bade, anvende aloe vera eller en beroligende og fugtigvende lotion samt undgå yderligere soleksponering.